Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tam w temacie rolet? Tanie i dobre są? :)

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję do pokoju Młodego rolety. Przed zimą mu nie przeszkadzało światło i spał. Teraz zaczyna się szybko budzić, bo jest jasno. Np o 6 w weekend ;]

Wołać fachowca czy coś samemu można? Co się teraz samodzielnie montuje?

Tylko takie ze 'sznurkiem' wchodzą w grę? Tych 'harmonijek' na 'żyłkach' sam nie założę?

Okno do podłogi, w połowie 'belka', dół nieotwierany ofc, góra tak. Co szanowne grono podpowie?

ps: okno ma wnękę, taką na 15-20cm. Może są jakieś patenty, że montuje się coś na 'bocznych' ścianach wnęki po prostu? Żeby nic nie wkręcać w ramę okna? Taki luźny wyimaginowany pomysł ;]

Napisano

teraz nic sie nie wkreca w okno, zakladasz to jakby na okno tylko.

montaz prosty, dasz rade

Napisano

Są, ale nie występują w jednym zestawie 😁

Napisano
24 minuty temu, tomecki napisał:

Potrzebuję do pokoju Młodego rolety. Przed zimą mu nie przeszkadzało światło i spał. Teraz zaczyna się szybko budzić, bo jest jasno. Np o 6 w weekend ;]

Tylko takie ze 'sznurkiem' wchodzą w grę? Tych 'harmonijek' na 'żyłkach' sam nie założę?

Jedno i drugie dasz radę sam. Zamawia się na wymiar na allegro. Większość wymaga wkręcenia się w listwę przyszybową i tego bym się nie obawiał

24 minuty temu, tomecki napisał:

Okno do podłogi, w połowie 'belka', dół nieotwierany ofc, góra tak. Co szanowne grono podpowie?

ps: okno ma wnękę, taką na 15-20cm. Może są jakieś patenty, że montuje się coś na 'bocznych' ścianach wnęki po prostu? Żeby nic nie wkręcać w ramę okna? Taki luźny wyimaginowany pomysł ;]

Możesz sobie kręcić do "sufitu" wnęki, tylko czy otworzysz okno? Alternatywą jest roleta, montowana na zewnątrz wnęki. Zwykła albo rzymska.

Ja  po maniu rolet i plis - tylko plisy. Nie ma problemu z otwieraniem okna (nic nie wystaje), regulacja góra/dół. Też mam takie okna góra/dół. na obu częściach plisy.

Napisano
27 minut temu, tomecki napisał:

Aha - sprawdź sobie ceny z robotą fachowca, bo czasem lepiej mieć tematy na miejscu z gwarancją. Sam montaż plis wyceniali mi chyba 30/okno, co przy całości kosztów było detalem. A człowiek zrobił jak należy, wyregulował.

Ja korzystałem dwukrotnie z oferty https://trik.gda.pl/. Ma to ten plus, że po 10 latach jak potrzebowałem wymienić materiał rolety/sznurki/koraliki, inne dupsy- to jechałem do nich i załatwiałem bez problemu z dostępnością części/elementów. Na miejscu mają tez wystawkę, gdzie możesz sobie wszystkie mechanizmy obejrzeć, pomacać.

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki Pany, coś takiego zatem chyba wyszarpię po prostu - https://allegro.pl/oferta/rolety-zaciemniajace-wymiar-kaseta-prowadnice-alu-9700973457

Ale to jakoś pod koniec miesiąca, bo za chwilę na tydzień znikam.

Chyba, że ktoś jeszcze coś fajnego poleci :)

Napisano
  • Autor
Teraz, s_krzychu napisał:

Pamiętaj, że nie otworzysz okna na pełną szerokość.

muszę przyłożyć coś w ten deseń i sprawdzić, ale w sumie nigdy nie otwieramy na szeroko :oki:

Napisano
6 minut temu, tomecki napisał:

Ok, dzięki Pany, coś takiego zatem chyba wyszarpię po prostu - https://allegro.pl/oferta/rolety-zaciemniajace-wymiar-kaseta-prowadnice-alu-9700973457

Ale to jakoś pod koniec miesiąca, bo za chwilę na tydzień znikam.

Chyba, że ktoś jeszcze coś fajnego poleci :)

W prowadnicach najlepiej, bo roleta nie odstaje po zasłonięciu  :ok:

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał:

Roleta zaciemniająca.

Prosty montaż bezinwazyjny.

Tylko weź taką z prowadnicami ... w kasetach.

Jak weźmiesz w kasecie to nie ma problemów z żyłkami, normalnie okno uchylasz, a jak dobrze będzie docięte to ciemno jak w nocy :oki:

Napisano

IKEA ma fajne rolety mocno zaciemniające. Są też "smart", czyli z opcją ustawienia czasu kiedy mają się podnieść...

Napisano
7 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

Jak weźmiesz w kasecie to nie ma problemów z żyłkami, normalnie okno uchylasz, a jak dobrze będzie docięte to ciemno jak w nocy :oki:

Tak, albo żyłka, albo kaseta. :ok:

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, K3 napisał:

IKEA ma fajne rolety mocno zaciemniające. Są też "smart", czyli z opcją ustawienia czasu kiedy mają się podnieść...

no fajne, ale to ma być wersja budżetowa ;]

W zasadzie tylko u Młodego, bo w sypialni nie zasłaniamy okna ;] Tzn za chwilę dół będzie trzeba, bo łóżko będzie bliżej okna :swinka: ;]