Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 5008 problem z nawiewem

Featured Replies

Napisano

W moim lwie doskwiera pewna niedogodność. 

Mianowicie większość nawiewu idzie na szybę, czy w manualu czy w automacie. 

Postanowiłem dostać się do regulacji z myślą o zacinających się klapach, lecz po rozpięciu cięgieł okazało się że klapy chodzą całkiem ok, serwa również działają bez zarzutu. 

Jedynie co zauważyłem to :

1. Tak jakby brak któregoś elementu na pierwszej fotce (ten cycek na zębatce musi służyć do czegoś) 

2. Po uruchomieniu silnika i włączenia nawiewu, zostaje on po chwili z automatu skierowany na szybę, można go przełączyć w jakikolwiek tryb ale nie przynosi on efektu. 

Gdzie problem? Ktoś coś poratuje? Może panel klimatyzacji zrąbany? 

20220716_135347.jpg

20220716_153522.jpg

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Artur_W_wa napisał:

A zdjęcie od strony pasażera?

Mam zamiar wymienić filtr kabinowy to zerknę.

To jest od strony pasażera, tylko forum jakoś dziwnie obraca zdjęciami 

Napisano
11 minut temu, 4thelement napisał:

To jest od strony pasażera, tylko forum jakoś dziwnie obraca zdjęciami 

Jak masz czas do wtorku to zrobię foto u siebie.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał:

Jak masz czas do wtorku to zrobię foto u siebie.

Zdobyłem schemat z SB i wygląda podobnie 

Natomiast chętnie poczekam 

Napisano

wg mnie powinno to byc tak, ale tylko gdybam...

image.png.3db891996d2eb595bd5ba52e536efb35.png

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, jedrocha napisał:

Cały szkopuł polega na tym że nie da się tego tak zaczepić, na ciegnie przegóby kuliste powinny w tym przypadku być na przemian a są po jednej stronie ciegna. 

Wg serwisówki niewiele widać 

Pozatym, mniejsza zębatka jest od ciepłego /zimnego powietrza 

5008-C5HG015EP0-Demontaż-montaż-_-M...pdf

Edytowane przez 4thelement

Napisano
W dniu 16.07.2022 o 23:26, 4thelement napisał:

2. Po uruchomieniu silnika i włączenia nawiewu, zostaje on po chwili z automatu skierowany na szybę, można go przełączyć w jakikolwiek tryb ale nie przynosi on efektu. 

Gdzie problem?

Głośno myślę - poszukaj czy klapa obiegu wewnętrznego działa prawidłowo.

Część samochodów ma automat kierujący nawiew na szybę przednią + klimatyzacja, jeżeli włączony jest obieg wewnętrzny - ma to zapobiegać parowaniu szyb. 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, el_guapo napisał:

Głośno myślę - poszukaj czy klapa obiegu wewnętrznego działa prawidłowo.

Część samochodów ma automat kierujący nawiew na szybę przednią + klimatyzacja, jeżeli włączony jest obieg wewnętrzny - ma to zapobiegać parowaniu szyb. 

Sprawdzałem, działa bez zarzutu

Dzięki za podpowiedź 

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał:

Sprawdzałem, działa bez zarzutu

Dzięki za podpowiedź 

Jeżeli mechanicznie jest sprawny, to pozostaje błąd "elektroniczny" - może zrób jakąś adaptację kompem serwisowym (apką na ELMa - nie wiem czy macie w Pugach takie), albo orydynarnie odłącz wtyczki od silników krokowych klap i podłącz je następnego dnia rano :idea:.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, el_guapo napisał:

Jeżeli mechanicznie jest sprawny, to pozostaje błąd "elektroniczny" - może zrób jakąś adaptację kompem serwisowym (apką na ELMa - nie wiem czy macie w Pugach takie), albo orydynarnie odłącz wtyczki od silników krokowych klap i podłącz je następnego dnia rano :idea:.

Obstawiam moduł sterowania ale chce porównać jeszcze z tym co obiecał @Artur_W_wa

Napisano
5 godzin temu, 4thelement napisał:

Obstawiam moduł sterowania ale chce porównać jeszcze z tym co obiecał @Artur_W_wa

Proszę 

Kabelki nic nie haczą :bzik:

20220719_211756.jpg

Napisano
W dniu 16.07.2022 o 23:26, 4thelement napisał:

1. Tak jakby brak któregoś elementu na pierwszej fotce (ten cycek na zębatce musi służyć do czegoś

W dniu 18.07.2022 o 09:47, jedrocha napisał:

Nie, jest tak jak powinno, czyli albo nie dochodzi prąd do napędu, a może sam napęd padł - przerabiałem w poprzednim aucie.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Artur_W_wa napisał:

Nie, jest tak jak powinno, czyli albo nie dochodzi prąd do napędu, a może sam napęd padł - przerabiałem w poprzednim aucie.

Dzięki za fatygę 

Następnym tropem, panel sterujący 

Napisano
55 minut temu, 4thelement napisał:

Dzięki za fatygę 

Następnym tropem, panel sterujący 

Nie ma za co, musiałem wymienić filtr kabinowy :oki:, przy okazji nie kupujcie Kamoki, ma sztywną "ramkę " i nie chce się wygiąć jak Filtron

Napisano

klima ustawiona na auto w pierwszej fazie zawsze idzie więcej powietrza na przednią szybę

jeśli ustawisz klimę na manual i ustawisz w takiej pozycji  nadmuch aby nie było na pokrętle czy też wyświetlaczu ikonki z szybą to nie powinno powietrze

lecieć na przednią szybę (chyba),a jakby leciało to bym szukał i sprawdził silniczki klapek czy odpowiednio sterują aby zamknąć do końca klapkę nadmuchu,

na uruchomionej klimie przełączać klime na panelu i jednocześnie obserwować jak te elementy ruchome (zębatki)się zachowują

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Waldek40 napisał:

klima ustawiona na auto w pierwszej fazie zawsze idzie więcej powietrza na przednią szybę

jeśli ustawisz klimę na manual i ustawisz w takiej pozycji  nadmuch aby nie było na pokrętle czy też wyświetlaczu ikonki z szybą to nie powinno powietrze

lecieć na przednią szybę (chyba),a jakby leciało to bym szukał i sprawdził silniczki klapek czy odpowiednio sterują aby zamknąć do końca klapkę nadmuchu,

na uruchomionej klimie przełączać klime na panelu i jednocześnie obserwować jak te elementy ruchome (zębatki)się zachowują

Na manualu mogę sobie naciskać co chce i nie zmienia położenia klap 

Na automacie idzie 50%na szybę  reszta rozdzielona na nogi i środkowe klapy 

Napisano
4 minuty temu, 4thelement napisał:

Na manualu mogę sobie naciskać co chce i nie zmienia położenia klap 

Na automacie idzie 50%na szybę  reszta rozdzielona na nogi i środkowe klapy 

Taka luźna podpowiedź z doświadczenia w innym aucie (C8).

Bawiąc się kiedyś DiagBoxem przestawiłem ustawienie z 1 strefy (no bo przecież jest ustawianie temp. dla lewej i prawej oddzielnie) na 2 strefowy (bo są 2 regulacje) i ...

...spier... sobie :) serwomotory zwariowały... żyło własnym życiem, raz dobrze raz źle. Dopiero po dłuższym czasie wróciłem z tym ustawieniem i pomogło :)

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, jedrocha napisał:

Bawiąc się kiedyś DiagBoxem przestawiłem ustawienie z 1 strefy (no bo przecież jest ustawianie temp. dla lewej i prawej oddzielnie) na 2 strefowy (bo są 2 regulacje) i ...

...spier... sobie :) serwomotory zwariowały... żyło własnym życiem, raz dobrze raz źle. Dopiero po dłuższym czasie wróciłem z tym ustawieniem i pomogło :)

I to jest trop 

Przestawiłem kiedyś na 2 strefy 

Jak się odrobinę lepiej poczuje to sprawdzę czy pomogło 

Napisano
8 minut temu, 4thelement napisał:

I to jest trop 

Przestawiłem kiedyś na 2 strefy 

Jak się odrobinę lepiej poczuje to sprawdzę czy pomogło 

:) najlepiej się uczyć na ... własnych błędach :P

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, jedrocha napisał:

Kolego 

Bardzo dobry trop 

Podłączyłem, sprawdziłem i oczywiście dwie strefy, przełączyłem na 1 strefę i wiatr znów wieje pełną mocą. 

W życiu bym nie wpadł na to, dlatego że nie kojarzyłem od kiedy problem powstał i nie powiązał bym tego z ustawieniami w DB. 

Napisano
Teraz, 4thelement napisał:

Kolego 

Bardzo dobry trop 

Podłączyłem, sprawdziłem i oczywiście dwie strefy, przełączyłem na 1 strefę i wiatr znów wieje pełną mocą. 

W życiu bym nie wpadł na to, dlatego że nie kojarzyłem od kiedy problem powstał i nie powiązał bym tego z ustawieniami w DB. 

Też byłem wtedy zaskoczony ;) ważne że pomogło, bo podejrzewam że nawet ASO by chciało Ci wymienić pół auta 

Napisano
9 godzin temu, 4thelement napisał:

Kolego 

Bardzo dobry trop 

a w aucie jaka masz tą klimatyzację jedno czy dwu strefową?

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

a w aucie jaka masz tą klimatyzację jedno czy dwu strefową?

Przeczytaj wyżej to się dowiesz....

Teoretycznie jest DWU-strefowa, oddzielna regulacja temperatury dla Lewej i Prawej strony.

Ale tak naprawdę nie jest to dwustrefowa, bo każda inna regulacja jest wspólna, czyli i siła nadmuchu i klapy kierunków są wspólne.

Stąd przy zabawach DiagBoxem wychodzą takie FuckUpy :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
22 minutes ago, jedrocha said:

Teoretycznie jest DWU-strefowa, oddzielna regulacja temperatury dla Lewej i Prawej strony.

Ale tak naprawdę nie jest to dwustrefowa, bo każda inna regulacja jest wspólna, czyli i siła nadmuchu i klapy kierunków są wspólne.

I jak tu nie lubic Francuzow ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

I jak tu nie lubic Francuzow ;]

Ja nie wiem czy tylko francuzów :)

Pokaz mi przeciętne auto w którym jest "pełna" dwustrefowa regulacja wszystkiego :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
1 minutę temu, Waldek40 napisał:

W moim:phi:poza siłą nadmuchu wentylatora 

Czyli nadal tylko semi 2-strefowa :P

Napisano
W dniu 21.07.2022 o 07:45, jedrocha napisał:

Ale tak naprawdę nie jest to dwustrefowa

1,5 - strefowa :]

Aktualnie mam 2,5 strefową :lol:

Edytowane przez el_guapo

Napisano
  • Autor

Jaja jak berety, z jednej kratki leci ciepło z pozostałych chłodek przy ustawieniu 23🤣

Chyba za dużo poklikałem w DB 🤣🤣

Napisano
Teraz, 4thelement napisał:

Jaja jak berety, z jednej kratki leci ciepło z pozostałych chłodek przy ustawieniu 23🤣

Chyba za dużo poklikałem w DB 🤣🤣

Nie, masz zatkaną nagrzewnicę ...

Napisano
  • Autor
12 minut temu, jedrocha napisał:

Nie, masz zatkaną nagrzewnicę ...

Ale jak było ustawione na 2.strefy to działało z każdej kratki 

Tam są dwie pozycje w komforcie prowadzenia w bsi gdzie mowa jest o strefach, i dałem w obu jedną strefę a zdaje się że w jednej ma być jedna a w drugiej że dwie, jakoś tak chyba 

Chyba że serio, nagrzewnica zapchana 😱

Jak to przepucowac? 

Napisano

Tylko wymiana pomaga 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jedrocha napisał:

Tylko wymiana pomaga 

Extra, już się cieszę 

Dojście jest pewnie ciekawe jak zawsze 

Napisano
  • Autor

Nawiewy sprawne, dmucha jednakowo i ciepłym i zimnym 

Oczywiście poprzestawiane w Bsi było i ku potomności, nawiewy powinny być tak zakodowane jak w załączniku 

20220727_155252.jpg

• 8 miesięcy później...
Napisano

Cześć,

A ja zapytam jak dostać się do tej regulacji klap? To trzeba demontować panel klimy czy od dołu deski rozdzielczej bo ki coś "strzela" ostatnio zza deski jak włączam auto tak jakby przy przestawianiu klap nawiewu...