Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Regulacja] Zestaw podtynkowy

Featured Replies

Napisano

Przyszło rozliczenie za wodę :[

No i wymyśliłem sobie, że chyba czas zacząć oszczędzać ;(  

Jako że ZW w łazience zrobiła mi wynik zużycia to wpadłem na pomysł, żeby pokombinować przy zestawie podtynkowym i ustawić mniejszy "chlust" po 1-ce i po 2-ce.

a) czy w ogóle zestaw podtynkowy ma regulację, czy to określa producent zestawu z góry i nie podlega to regulacji

b) czy taki zestaw (po zdjęciu dekoracyjnego przycisku) ma regulację

- uwaga, nie znam producenta, nie mam kwitów co jest zamontowane, "kupiłem to" razem z mieszkaniem.

IMG_20220930_093724.jpg.fa58c075e99813d7bc7ee484e62add32.jpg

Edytowane przez el_guapo

Napisano
2 godziny temu, el_guapo napisał:

Jako że ZW w łazience zrobiła mi wynik zużycia to wpadłem na pomysł, żeby pokombinować przy zestawie podtynkowym i ustawić mniejszy "chlust" po 1-ce i po 2-ce.

a) czy w ogóle zestaw podtynkowy ma regulację, czy to określa producent zestawu z góry i nie podlega to regulacji

- uwaga, nie znam producenta, nie mam kwitów co jest zamontowane, "kupiłem to" razem z mieszkaniem.

Regulacja jest tylko w niewielkim zakresie.

Służy do tego gwintowany trzpień, na którym jest zamocowany pływak zamykający zawór napełniający.

Pływak jest w kształcie takiej tacki i musi być gdzieś na końcu wężyka doprowadzającego wodę - tam szukaj.

Z tym, że wielkich oszczędności nie zrobisz - może zmniejszysz o max. 1 litr .

Napisano
2 hours ago, el_guapo said:

Dobrze widze, ze masz tam wezyk elastyczny w srodku? Troche kiepsko ktos to wymyslil, powinno byc raczej na sztywno :ok:

Jak sie da to bym wymienil chociaz na nowy dla swietego spokoju ale pewnie dojscie teraz fatalne.

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał:

Dobrze widze, ze masz tam wezyk elastyczny w srodku? Troche kiepsko ktos to wymyslil, powinno byc raczej na sztywno :ok:

Jak sie da to bym wymienil chociaz na nowy dla swietego spokoju ale pewnie dojscie teraz fatalne.

Na sztywno łączysz się z zewnętrznym doprowadzeniem wody.

Wewnątrz zawsze jest elastyczny wężyk.

Sam o to pytałem 1,5 roku temu:

Edytowane przez Tomo

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

No mam - jest wężyk i zawór.

Wężyk jest całkiem nowy - max. 2lata i nie dam rady go wymienić, za mało miejsca.

W 2gim mieszkaniu mam wężyk co ma z 15lat - czy igram z losem? :]

Napisano

Widziałem kiedyś patent z włożeniem plastykowej butelki z wodą,

trzeba tylko uważać, żeby nie kolidowała z ruchomymi częściami spłuczki

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Tomo napisał:

Z tym, że wielkich oszczędności nie zrobisz - może zmniejszysz o max. 1 litr .

OK, dojrzałem tę śrubę regulacyjną na pływaku.

Była ustawiona na "max" (max pojemności zbiornika), skręciłem ją ale teraz guziki "po 1ce" i "po 2ce" trzeba trzymać żeby zeszła cała przewidziana dla nich pojemność zbiornika. W sumie to może i lepiej... :hmm:

EDIT - podpowiedzcie, bo może ja jakiś histeryk jestem; 2+2, pralka prawie codziennie, zmywarka codzienne i mam takie wyniki, za 6miesięcy (1h2022):

CW - kuchnia + zmywarka: 1,85m3

ZW - kuchnia + zmywarka:  3,1m3

CW - łazienka + WC + pralka: 15,24m3

ZW - łazienka + WC + pralka: 29,04m3

Edytowane przez el_guapo

Napisano
9 minutes ago, el_guapo said:

Była ustawiona na "max" (max pojemności zbiornika), skręciłem ją ale teraz guziki "po 1ce" i "po 2ce" trzeba trzymać żeby zeszła cała przewidziana dla nich pojemność zbiornika. W sumie to może i lepiej... :hmm:

EDIT - podpowiedzcie, bo może ja jakiś histeryk jestem; 2+2, pralka prawie codziennie, zmywarka codzienne i mam takie wyniki, za 6miesięcy (1h2022):

CW - kuchnia + zmywarka: 1,85m3

ZW - kuchnia + zmywarka:  3,1m3

CW - łazienka + WC + pralka: 15,24m3

ZW - łazienka + WC + pralka: 29,04m3

Wychodzi 50m3/pol roku czyli ok 8m3 na miesiac... My w 2 osoby zuzywamy ok 6,5m3, wiec raczej bez dramatu u Ciebie (78m3 w 2021).

Pralka i zmywarka tez chodzi praktycznie codziennie bo mase ciuchow rowerowych mam do prania. 

Napisano
5 godzin temu, el_guapo napisał:

Zacznijmy od tego, że regulacja powinna być w 2 miejscach - osobno dla małego i dużego przycisku. Jak znasz producenta, to będzie łatwiej znaleźć producenta. Jak nie, to może jakieś zdjęcie wnętrza?

Edit:

To zdaje się to: KK-POL

Edytowane przez tomkowski

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, tomkowski napisał:

Jak nie, to może jakieś zdjęcie wnętrza?

Na mój gust - na tyle na ile jestem w stanie zajrzeć do środka - guzik mały podnosi "dzwon" spłuczki częściowo, guzik duży podnosi "do końca". Dźwignia podnosząca "dzwon" od guzika małego i dużego nie ma żadnej regulacji. Jedyna regulacja jest na pływaku zbiornika. 

Producent nieznany - na plastiku jest znaczek, który znamy z PRLu. 

image.png.1ebaab71ece5c9ea3724abb3db2e8f16.png

Napisano
6 minut temu, el_guapo napisał:

Na mój gust - na tyle na ile jestem w stanie zajrzeć do środka - guzik mały podnosi "dzwon" spłuczki częściowo, guzik duży podnosi "do końca". Dźwignia podnosząca "dzwon" od guzika małego i dużego nie ma żadnej regulacji. Jedyna regulacja jest na pływaku zbiornika. 

Producent nieznany - na plastiku jest znaczek, który znamy z PRLu. 

image.png.1ebaab71ece5c9ea3724abb3db2e8f16.png

edytowałem swój poprzedni post.

Napisano
3 godziny temu, el_guapo napisał:

To jest tak skonstruowane, że naciśnięcie przycisku podnosi dzwon do góry, a ciśnienie wywołane przepływem wody unosi go w powietrzu i nie pozwala opaść, dopóki nie wyleci cała woda ze zbiornika. Jak jest mniej wody, to ciśnienie słupa wody być może jest mniejsze i dzwon opada.

Musisz dobrać metodą prób i błędów optymalny poziom pływaka.

Napisano

z doswiadczen tylko podpowiem ze iloscia na 2 nie ma co za bardzo kombinowac z objetoscia nizsza spluku bo bedziesz mial paradoksalnie powodz mozliwa jak cos nie splynie i sie przytka..... ( ale ja mam trzech chlopa po metr 90 w domu)
jak z koleji 1 za bardzo obnizysz to zacznie Ci muszla szybciej jiepsko wygladac ponizej ooziomu kini wody :-//

zbiorniki jakies na szara wode by sie przydały

sproboj innego oatentu przykrec kraniki na miesiac pod umywalkami albo wrecz celowo przytkaj perkolatory
jak mialem male dzieci to mi sie sprawdzilo ( nie ootrafily otworzyc jranow na mniej niz max a cisnienie mam dobre......o nie zamykaniu wody podczas myciu zebow czy 10 minutowego namydlania sie/ bawienia babelkami nie wspomne

Napisano
W dniu 8.10.2022 o 10:54, Fili_P napisał(a):

z doswiadczen tylko podpowiem ze iloscia na 2 nie ma co za bardzo kombinowac z objetoscia nizsza spluku bo bedziesz mial paradoksalnie powodz mozliwa jak cos nie splynie i sie przytka..... ( ale ja mam trzech chlopa po metr 90 w domu)
jak z koleji 1 za bardzo obnizysz to zacznie Ci muszla szybciej jiepsko wygladac ponizej ooziomu kini wody :-//

zbiorniki jakies na szara wode by sie przydały

sproboj innego oatentu przykrec kraniki na miesiac pod umywalkami albo wrecz celowo przytkaj perkolatory
jak mialem male dzieci to mi sie sprawdzilo ( nie ootrafily otworzyc jranow na mniej niz max a cisnienie mam dobre......o nie zamykaniu wody podczas myciu zebow czy 10 minutowego namydlania sie/ bawienia babelkami nie wspomne

Ja mam np. w Hansgrohe perlatory z ograniczonym przepływem wody (np. https://arenalazienek.pl/pl/p/Perlator-do-baterii-umywalkowej-HANSGROHE-7Lmin.%2C-chrom-13085000/21770). Wymieniłem po paru latach na zwykłe z zestawu Lidlowego i jakby wcale nie miały blokady. Do mycia rąk strumień jest aż za mocny. Muszę kupić zestaw perlatorów oszczędzających again.