Fili_P Posted December 3, 2022 Share Posted December 3, 2022 Ktos przerabial w praktyce montaz nowego drugiego licznika pod tym samym adresem pytam bo mam pv i w miare sie bilansuje do tego w starym systemie opustow i g11 wiec nie oplaca mi sie kombinowac do potencjalnego elektryka kminie ze montuje odobny kicznik osobne przylacze i tam jade g12w....( i tak ladowal sue bwdzie nocami).... przerabial ktos w praktyce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 Nie prościej ci zmienić taryfę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 11 godzin temu, Fili_P napisał(a): Ktos przerabial w praktyce montaz nowego drugiego licznika pod tym samym adresem pytam bo mam pv i w miare sie bilansuje do tego w starym systemie opustow i g11 wiec nie oplaca mi sie kombinowac do potencjalnego elektryka kminie ze montuje odobny kicznik osobne przylacze i tam jade g12w....( i tak ladowal sue bwdzie nocami).... przerabial ktos w praktyce? Taniej i prościej będzie zmienić taryfę, do tego wzrośnie autokonsumpcja. A ogólnie to z czasem taryfy będą likwidowane pewnie. Zresztą zobaczymy co wymyślą ze stawkami na przyszły rok w taryfach dwu/trzy-strefowych. Za dwa tygodnie powinno być wiadomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rwIcIk Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 Kolega by zwiększyć własną konsumpcję, dołożył w domu klimatyzator z funkcją grzania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBERTO Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 21 godzin temu, Fili_P napisał(a): Ktos przerabial w praktyce montaz nowego drugiego licznika pod tym samym adresem pytam bo mam pv i w miare sie bilansuje do tego w starym systemie opustow i g11 wiec nie oplaca mi sie kombinowac do potencjalnego elektryka kminie ze montuje odobny kicznik osobne przylacze i tam jade g12w....( i tak ladowal sue bwdzie nocami).... przerabial ktos w praktyce? Na moje oko to dowiedz się najpierw, czy dostaniesz odrębne przyłącze do 2 licznika, bo różnie do tego ZE podchodzą. Po 2, jak dostaniesz odrębne przyłącze, to czy masz drugi obiekt pod tym samym adresem do przyłączenia? Po 3 czy ten odrębny obiekt będzie się łapał na taryfy G czy C? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fili_P Posted December 4, 2022 Author Share Posted December 4, 2022 Nie prościej ci zmienić taryfę?nie w enerdze opusty w taryfach NIE G11 sa rozliczane dla mnie niekorzystnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fili_P Posted December 4, 2022 Author Share Posted December 4, 2022 Taniej i prościej będzie zmienić taryfę, do tego wzrośnie autokonsumpcja. A ogólnie to z czasem taryfy będą likwidowane pewnie. Zresztą zobaczymy co wymyślą ze stawkami na przyszły rok w taryfach dwu/trzy-strefowych. Za dwa tygodnie powinno być wiadomo. autokonsumpcje mam really bardzo dobra- juz tu sie kacikowi ze nadzieic nie mogli jak kiedys wklejalrm....to naprawde zafna filizofia nastawiac sprzety z opoznieniem przewidujac pogode lub odpalic cos zdalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fili_P Posted December 4, 2022 Author Share Posted December 4, 2022 Kolega by zwiększyć własną konsumpcję, dołożył w domu klimatyzator z funkcją grzania sa 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fili_P Posted December 4, 2022 Author Share Posted December 4, 2022 Na moje oko to dowiedz się najpierw, czy dostaniesz odrębne przyłącze do 2 licznika, bo różnie do tego ZE podchodzą. Po 2, jak dostaniesz odrębne przyłącze, to czy masz drugi obiekt pod tym samym adresem do przyłączenia? Po 3 czy ten odrębny obiekt będzie się łapał na taryfy G czy C?dziękino wlasnie musze eystapic z takowym zapytaniem do energi.mam na dzialce dobudowywany jakis czas juz po odbiorach garaz z zaznaczona funkcja T a nie M ( ale dobudowany do bryly budynku- nie wolnostojacy). adres niby ten sam, na tej samej KW......ale....nie mam firmy wiec C nawet nie biore pod uwage....? powininem wkalkulowac takie ryzyko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBERTO Posted December 5, 2022 Share Posted December 5, 2022 (edited) 6 godzin temu, Fili_P napisał(a): nie mam firmy wiec C nawet nie biore pod uwage....? powininem wkalkulowac takie ryzyko? Nie wiem jak to do końca z tymi taryfami jest. Próbowałem kiedyś rozgryźć w PGE co na jaką taryfę dla indywidualnego odbiorcy, to usłyszałem w końcu, że G na mieszkalny, rekreacyjny i garaż, a C np. na gospodarczy, studnię i wszystko inne (choć wszędzie w opisach o działalności mowa). Choć nie zawsze się tego trzymano. Edited December 5, 2022 by ZUBERTO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts