Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Holowanie przyczep- znika 1:33

Featured Replies

Napisano
A co to zmienia dla użytkownika pojazdów z PJ na B? 
Brak obaw że jakiś nadgorliwy milicjant wyciągnie kalkulator i będzie próbować udowodnić ze zgodnie martym przepisem należy nam się mandat za niezpelnienie warunku masy 1,33 pojazdu do wagi przyczepy.
Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):
4 godziny temu, lucash napisał(a):

Brak obaw że jakiś nadgorliwy milicjant wyciągnie kalkulator i będzie próbować udowodnić ze zgodnie martym przepisem należy nam się mandat za niezpelnienie warunku masy 1,33 pojazdu do wagi przyczepy.

Milicji nie ma od dawna wiec ja bym się nie obawiał.

Napisano
  • Autor
58 minut temu, wujek napisał(a):

Ale zachowania milicyjne nie wytępione od lat.

Mi ta formacja nigdy w niczym nie pomogła a wręcz tylko szkodzi.

Napisano
Mam inne osobiste doświadczenia ale to temat nie ma MK
Napisano
19 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Od 01.01.2023 dostosowane przepisy do EU, znika martwy przepis o współczynniku 1:33

https://www.dostawczakiem.pl/1-stycznia-2023-zniknal-przelicznik-1-33-dla-zestawow-na-be/

Dobra wiadomość, podobno martwy przepis ale potrafili się czepiać.

Trzeba w końcu zdać kat E ;)

Jak rozumiem obecnym ograniczeniem jest kat PJ oraz uciąg na haku ?

Napisano
23 godziny temu, lucash napisał(a):

W teorii dużo.

Np mam przyczepę DMC 1400kg. Auto DMC 1790kg z określoną maksymalną masą przyczepy w polu O1 jako 1500kg.

Jak dotąd, jadąc tym zestawem, łamałem przepis o współczynniku 1.33. Teraz już nie łamię.

Do jazdy takim zestawem wystarczy kat. B.

Napisano
22 minuty temu, CiniO napisał(a):

W teorii dużo.

Np mam przyczepę DMC 1400kg. Auto DMC 1790kg z określoną maksymalną masą przyczepy w polu O1 jako 1500kg.

Jak dotąd, jadąc tym zestawem, łamałem przepis o współczynniku 1.33. Teraz już nie łamię.

Do jazdy takim zestawem wystarczy kat. B.

czyli interesuje nas dopuszczalna masa przyczepy z pola O1 i koniec. Wątpię żeby mi się to przydało ale jednak dobrze wiedzieć bo zawsze pamietam były dywagacje jakim autem, co można ciągać. A teraz koniec z tą szopką. 

Napisano
5 minut temu, lucash napisał(a):

czyli interesuje nas dopuszczalna masa przyczepy z pola O1 i koniec. Wątpię żeby mi się to przydało ale jednak dobrze wiedzieć bo zawsze pamietam były dywagacje jakim autem, co można ciągać. A teraz koniec z tą szopką. 

Interesuje nas tak:

1. DMC przyczepy (pole F.1 w dowodzie przyczepy) nie może być większe niż pole O.1 w dowodzie samochodu ciągnącego.

2. Aby jazda takim zestawem była legalna na samej kat B, to jeszcze trzeba się upewnić, że suma DMC  przyczepy i pojazdu  (pola F.1) nie przekracza 3500kg.

btw, punkt 1 głownie dotyczy Polski, bo w wiekszosci krajów EU nie ma takiego wymogu a jedyna co jest wymagane to aby rzeczywista masa przyczepy nie przekraczała tego, co jest wpisane w pole O.1 pojazdu czyli maksymalnej masy przyczepy jaką producent pojazdu przewidział do holowania.

Napisano
25 minut temu, CiniO napisał(a):

Interesuje nas tak:

1. DMC przyczepy (pole F.1 w dowodzie przyczepy) nie może być większe niż pole O.1 w dowodzie samochodu ciągnącego.

2. Aby jazda takim zestawem była legalna na samej kat B, to jeszcze trzeba się upewnić, że suma DMC  przyczepy i pojazdu  (pola F.1) nie przekracza 3500kg.

btw, punkt 1 głownie dotyczy Polski, bo w wiekszosci krajów EU nie ma takiego wymogu a jedyna co jest wymagane to aby rzeczywista masa przyczepy nie przekraczała tego, co jest wpisane w pole O.1 pojazdu czyli maksymalnej masy przyczepy jaką producent pojazdu przewidział do holowania.

Na B można jeździć max 4250kg zakładając że jest to przyczepa lekka.

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

Dmc auta jaka przyczepę może pociągnąć. 

Napisano
48 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Na B można jeździć max 4250kg zakładając że jest to przyczepa lekka.

Zgadza się. Zapomnialem dopisać, że to co napisałem dotyczy przyczep z hamulcem cięższych niż 750kg.