Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile to to pali , ?

Featured Replies

Napisano

> Wpadam po sasiezku ... dostalem zasepczaka ... ile wchodzi do baku

> ...

Moje pali tyle, ile wleję hahaha.gif

A tak poważnie to ok. 6-8 noPb, albo 8-10 LPG.

Napisano

> ...

Bak ma 38litrów

Mój mi pali teraz po miescie 6,7-7,0l w mieszanym cyklu 6 - ale mam lekka nogę

Napisano

moj do 8 w miescie (normalna dynamiczna jazda).

okolice 7 przy lataniu autobahnem z predkosciami 140-160.

Napisano

> moj do 8 w miescie (normalna dynamiczna jazda).

> okolice 7 przy lataniu autobahnem z predkosciami 140-160.

a moj palil ok 10 i ani grama mniej !!!

Napisano

> ...

Poka więcej zdjęć tego uniaczka, chcemy zobaczeć jak jest traktowany w roli zasępczaka blagam.gif

Napisano

> a moj palil ok 10 i ani grama mniej !!!

Dlaczego taka rozbierzność pomiędzy dejvem? hmm.gif

Napisano

> Dlaczego taka rozbierzność pomiędzy dejvem?

bo to tylko fiat i jak sie trafi sick.gif

z drugiej strony jak sie dba tak sie ma smile.gif

jednemu bedzie palil 8 a drugiemu 10 niestety :/

mozliwe ze wazny jest tez czy uniak jest <94 czy >94

Napisano

dejv jezdzi dziwnie hehe.gif

a powaznei mowiac to u mnie baaaardzo pomogl obrotmierz i wakuometr oraz dlugie trasy na ktorych mozna sie wsluchac w silnik. jednak jazda ze stala predkoscia przez np 4,5h robi swoje. czlowiek zaczyna slyszec rzeczy ktore na codzien sa niezauwazalne.

wtedy da sie odkryc, ze ujmujac dosc sporo gazu ciagle jedziemy tak samo szybko, ale dzieki przymknietej przepustnicy spalamy mniej. widac to na wskazniku podcisnienia oraz slychac. silnik pracujacy na przepustnicy otwartej ponad potrzebe charakterystycznie buczy. to ten sam dzwiek jak w gaznikowcach gdy otworzy sie drugi przeloz serduszka.gif

wlozylem trochu pracy w to aby "nauczyc sie" jezdzic tym samochodem. Wbilem sobie do glowy odruch hamowania silnikiem czy to poprzez zwyczajne zdjecie nogi z pedalu czy to poprzez redukcje o bieg nizej (nawet przy wyzszych predkosciach). Zjezdzajac z autostrady i majac np 160 przechodze bez gazu przez 5 (zwalniam do okolo 140), potem 4 (zwolnienie do 100), potem 3 (zwolnienie do okolo 60) a potem dwa i dotaczam sie do swiatel wrzucajac luz gdy obroty dotykaja 2000.

Jezdzac na codzien rozpedzam samochod krecac go do okolo 4500Rpm i przechodze bieg wyzej. Caly trik polega jednak na rozpedzaniu bez gazu w podlodze. Znow pomaga wakuometr-da sie dynamicznie przyspieszac majac ciagle ponizej -0,3 bara w dolocie.

jak ognia unikam przyspiesznia od 30 na np 3 biegu. pewnie, ze brzmi to fajnie. z dolotu dochodzi prawdziwy ryk, silnik wkreca sie coraz wyzej, przy 2800 zaczyna ciagnac jak glupi, przy 4500 do ryku spod przepustnicy dochodzi swist powietrza w dolocie... serduszka.gif

a w baku mamy wir sick.gif

SPI w dziala identycznie jak gaznik. mamy niskie obroty walu i szeroko otwarta przepustnice to paliwo sie leje jak z kranu a samochod i tak nie przyspiesza silnik zaczyna ciagnac od okolic 3000RPM (1.5 minimalnie nizej).

Podobnie z jazda pod gore. co z tego, ze na 2500 i 5 biegu samochod idzie a spod maski docghodzi glosne trabienie dolotu? redukuje do 4 biegu i mam 3500 ale gaz jest wcisniety o wiele mniej, silnik pracuje z mniejszym obciazeniem (wedlug mnie).

dorzuce tez, ze nie staram sie o utrzymanie predkosci za wszelka cene. jesli samochod wyraznie nie radzi sobie z podjazdem to zwyczajnie odpuszczam wczesniej schodzac na nizszy bieg i wyzsze obroty. nie ma sensu na kazdym biegu trzymac gaz w podlodze i mimo tego redukowac bo zwyczajnie silnik nie daje rady.

Podobnie z wyprzedzaniem. lece 120 i musze wyprzedzac? spoko, zaleznie od warunkow redukcja o bieg lub dwa i ogien. to, ze na 5 biegu tez mi sie zbierze to akurat mi zwisa. bo owszem, zbierze sie, ale z gazem w podlodze, paliwem lejacym sie wydechem a to jeszcze w czasie kilkunastu sekund. nie dosc, ze trace paliwko to jeszcze ryzykuje.

wole dac ognia przez kilka sekund a potem znow 5 bieg i delikatne muskanie gazu smirk.gif

co jeszcze moge dodac...

nie woze zbednych gratow. na codzien nie tankuje do pelna. po co? wole miec w baku 15 literkow i zatankowac co 3 dzien. po cholere przez 3 dni w tygodniu wozic 20kg balastu skoro stacja pod nosem? wink.gif

cisnienie w kolach to na dzien dzisiejszy 2.1 w przodzie i 2.3 w tyle. opony 155/70 R13.

na autostradzie przy predkosciach wyzszych niz 100km/h zamykam okna. wyjatkiem sa sytuacje gdy naprawde z nieba leje sie nieziemski zar.

wyprzedzam z zapasem (autostrada). znaczy przechodze na lewy pas duzo wczesniej niz musze, uniakm uzywania hamulca. widzac, ze do tira ürzed soba mam 100metrow a po lewym cos nadltuje i mnie za chwile dogoni poprostu calkowicie zdejmuje noge z gazu. czekam az przeleci i zaleznie do tego do ilu zwolnilem albo redukuje albo znow przyspieszam.

W dalekie trasy staram sie jechac noca. jest chlodniej. to komfort zarowno dla mnie jak i dla silnika, ktory nie musi pracowac na wrzatku. Wspomaga to dolot ktory pomaga zapobiec sytuacji gdy walniety termostat w dolocie czy zdjeta rurka laczaca filtr z grillem jest zdjeta. Dodatkowym plusem jest fakt, ze na drodze mam wtedy sporo mniejszy ruch i glownie tiry. O ile z osobowkami roznie bywa bo ich kierwocy jada z rozna predkoscia to nigdy nie mialem problemu z wyprzedzeniem ciezarowki -mam dosc mocy aby sie podejmowac tego manewru hehe.gifwink.gif

ogolnie rzecz biorac nie to zebym sie wymadrzal, robil z siebie jakiegos guru czy cos.

Ja poprostu opisuje to jak JA jezdze. Nie wiem czy w moim stylu jazdy sa bledy-jesli sa to je wytknijcie. bede wdzieczny za konstruktywna krytyke 20.GIF

Moze komus sie ten opis przyda bo czesto jak widze znajomych to mi rece opadaja. koles rozpedza sie od 60km/h na 4 biegu dwulitrowa benzyna. potem placz, ze mu pali ile widzi pad.gif

sory, ale silnik benzynowy to nie diesel w autobusie ktory sie kreci do 2500rpm a normalnie chodzi majac 1100.

Silnik benzynowy ogolnie rzecz biorac najlepiej pracuje w zakresie srednich oborotw (pomijam popierdolki jak v-tec, zmienna dlugosc dolotu, silniki doladowane itp). Dlaczego starsze samochody maja czesc pola na obrotomierzu zakreslonego na zielono? bo tam jest ekonomicznie i to zarowno pod wzgledem zuzycia paliwa jak i zuzycia silnika.

polecam wiec zakup obrotomierza i wakuometru.

o ile podlaczenie obrotka to jakies 30 minut i koszt 60 a wakuometru to 30 zeta i 10 minut to na stacji widac roznice.

nie pierwszego dnia, nie drugiego, ale po jakims czasie bezwiednie widzimy wskazowke nie patrzac na nia. wtedy przymykamy przepustnice smirk.gif

caly ten referat nie ma zastosowania gdy na swiatlach widzimy corse z jakims kozakiem w srodku i dyskodupa z boku smiejacych sie z naczego uno. wtedy nie ma zmiluj. start z 2900, pierwszy bieg do 6100, drugi do 6000, trzeci do 5600 uzbroj_zlo.gif

ewentualnie w zakret wchodzimy majac 5000rpm i wychodzimy z gazem w podlodze hehe.gif

no...

szerokiej drogi wam smile.gif

Napisano

> bo to tylko fiat i jak sie trafi

chyba nie. mam juz drugie uno z gatunku tych mitycznie paliwozernych. oba pala podobnie palacz.gif

> z drugiej strony jak sie dba tak sie ma

byc moze. filtry to podstawa. silnik spalinowy do spalenia 1litra benzyny potrzebuje olbrzymiej ilosci powietrza. jesli ktos ma ochote to niech sobie policy. 1kg paliwa i okolo 14,7 kg powietrza (dla spalenia calkowitego mieszanki). niech mi ktos powie, ze zapaprany filtr to zaden problem smirk.gif

w 1.5 przy mocno zabrudzonym foltrze zassalo mi pokrywe. normalnie ja wciaglo, polmalao na kawalki i pociaglo w dolot icon_eek.gif

jakby mi ktos o tym opowiadal to bym nie uwierzyl, ale to spotkalo mnie i teraz wiem, ze durny kawalek papieru to rzecz watna.

inna sprawa, ze na starym filtrze powietrza i paliwa pod Just (ci z poludniowej malopolski wiedza o czym mowie) od strony krakowa 80km/h. po wymianie filtrow ponad 120km/h smirk.gif

inna kwestia, ze moje uniacze kupowalem zaniedbane. w 1.5 bylo 1,5 litra oleju (slownie: poltora litra oleju), zawory byly tak rozregulowane , ze KAZDY twierdzil, ze to diesel sick.gif

> jednemu bedzie palil 8 a drugiemu 10 niestety :/

> mozliwe ze wazny jest tez czy uniak jest 94

nie sadze.

mialem mk1 '88 a teraz mam mk2 '90.

chociaz kto wie niewiem.gif

aha, jesli to ma jakies znaczenie (bo nie wiem), moj wydech to mocno doszczelniona seria (pasta na laczeniach), nowe wezyki hamulcowe (puchly), zaciski w miejscu prowadniczek wyszlifowane papierkiem i przesmarowane pasta aby chodzily lekko.

fick, ja chyba naprawde lubie tego grata.. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

To zastepczak kopci ze 12 clown.gif ... Jest tak zdezelowany , ze nadaje sie tylko do jazdy po "terenach"

post-42102-14352471774855_thumb.jpg

Napisano

> Ale refaracik

> To juz wiem z kad ta róznica

trzeba jeszcze wziasc pod uwage wysokosc nad poz. morza, stan drogi, rodzaj nawierzchni, wilgotnosc powietrza, temp otoczenia, humor kierowcy smile.gif no i jak wiadomo warszawa to nie krosno a oba to miasta i roznica sie bierze smile.gif

Napisano

to ja poprosze instrukcję jazdy litrówką na gaźniku... smile.gif) chętnie poczytam i dokształcę się, a pochwalę sie że stożek mi ładnie buczy...:)))

Napisano

dziś w trasie troszke skorzystałem z Twoich porad ale tak było gorąco że z odsuniętymi szybami cały czas jechałem sick.gif

Napisano

> dziś w trasie troszke skorzystałem z Twoich porad ale tak było gorąco

> że z odsuniętymi szybami cały czas jechałem

przy m,niejsych predkosciach opdtwarte szyby wplywaja niewiele-roznice zaczyna byc czuc proporcjonalnie do speeda wink.gif

Napisano

A propos hamowania silnikiem - czy wtedy spalanie jest niższe (czytaj: zerowe) niz przy wonych obrotach? Jeśli tak, to czy we wszystkich silnikach, czy tylko np. TDI nowej generacji, czy także w uniakach? Pytałem kiedyś, ale nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem, że można zamontować komputer pokładowy, ale aktualnie nie mam i nurtuje mnie ten problem. Proszę o uświadomienie laika, czy hamowanie silnikiem oprócz mniejszego zużycia klocków daje jakieś oszczędności.

Napisano

Przy hamowaniu silnikiem jak dobrze myślę, w silniku z zasilaniem wtryskowym, podczas hamowania silnikiem nie jest podawane paliwo. Dopiero gdy wcisniemy pedał przyspieszenia lub sprzęgło układ zaczyna podawać paliwo. hmm.gif

Napisano

> Przy hamowaniu silnikiem jak dobrze myślę, w silniku z zasilaniem

> wtryskowym, podczas hamowania silnikiem nie jest podawane

> paliwo. Dopiero gdy wcisniemy pedał przyspieszenia lub sprzęgło

> układ zaczyna podawać paliwo.

A mi się wydaję że podawane jest paliwko bo inaczej silnik by zgasł..

Napisano

> A mi się wydaję że podawane jest paliwko bo inaczej silnik by zgasł..

no to sie mylisz, w ukladach wtryskowych podczas hamowania biegami (bez wciskania sprzegla i gazu ) przepustnica jest zamknieta ale obroty sa wyzsze niz na jalowym i nie podawane jest zadne paliwo ( wtrysk nie podaje bo przepustnica zamknieta a od jalowego nie moze podawac bo obr wyzsze)

Napisano

No wiec ja mam pytanie dotyczace rownierz paliwa. Moj fiat to uno rocznik 93. pojemnosc silnika 999. Poprzedni wlasciciel dolewal specjalnej mieszanki do paliwa (taka dla samochodow, ktore zazwyczaj jezdzily na paliwo olowiowe) pytanie jest takie: Czy jest to konieczne? Czy ma to wplyw na ilosc zuzywanego paliwa??

Napisano

> No wiec ja mam pytanie dotyczace rownierz paliwa. Moj fiat to uno

> rocznik 93. pojemnosc silnika 999. Poprzedni wlasciciel dolewal

> specjalnej mieszanki do paliwa (taka dla samochodow, ktore

> zazwyczaj jezdzily na paliwo olowiowe) pytanie jest takie: Czy

> jest to konieczne? Czy ma to wplyw na ilosc zuzywanego paliwa??

Brawa dla poprzedniego właściciela!!! Przecież to nie maluch, uno jeździ TYLKO na bezołowiówce!! Nic nie dolewaj, dolewa sie to do aut które jeżdzą na PB bo benzynka teraz jest bezołowiowa. Nie ma to żadnego wpływu na spalanie.

Napisano
  • Autor

Naprawde fachowa odpowiedz ... tydzien z Uno bede pamietał straszliwie ... Przesiadlem sie do siebie ... Pozdrawiam Unomaniakow ... polecam Bravo ... 277124420-widoczek.JPG

post-42102-14352471862174_thumb.jpg

Napisano

> A propos hamowania silnikiem - czy wtedy spalanie jest niższe

> (czytaj: zerowe) niz przy wonych obrotach? #

jesli temp plynu chlopdniczego jest wyzsza niz okolice 40 stopni celsjusza, przepustnica jest w pelni zamknieta aa obroty sa wyzsze niz 1800rpm to jest zerowe.

>Jeśli tak, to czy we

> wszystkich silnikach, czy tylko np. TDI nowej generacji, czy

> także w uniakach?

nie ma tego w gaznikowcach. jest niemal we wszystkich ukladach wtrysku jednopunktowego i we wszystkich zkladach wtrysku wielopunktowego.

o jakie silniki tdi ci chodzi dokladnie?

>Pytałem kiedyś, ale nikt nie był mi w stanie

> odpowiedzieć na to pytanie. Wiem, że można zamontować komputer

> pokładowy, ale aktualnie nie mam i nurtuje mnie ten problem.

> Proszę o uświadomienie laika, czy hamowanie silnikiem oprócz

> mniejszego zużycia klocków daje jakieś oszczędności.

podczas jazdy w gorach np daje kolosalne roznice.

podczas jazdy w kazdych innych warunkach roznica rowniez sie pojawia smile.gif

Napisano

> A mi się wydaję że podawane jest paliwko bo inaczej silnik by zgasł..

no i zle ci sie wydaje.

silnik hmmm... gasnie biglaugh.gif

Napisano

> No wiec ja mam pytanie dotyczace rownierz paliwa. Moj fiat to uno

> rocznik 93. pojemnosc silnika 999. Poprzedni wlasciciel dolewal

> specjalnej mieszanki do paliwa (taka dla samochodow, ktore

> zazwyczaj jezdzily na paliwo olowiowe) pytanie jest takie: Czy

> jest to konieczne?

nie

>Czy ma to wplyw na ilosc zuzywanego paliwa??

czesciowo tak. janczesciej powoduje minimalny wzrost.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.