Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmywarka nie grzeje wody

Featured Replies

Napisano

Electrolux/IKEA A.D. 2016

Ewidentnie nie grzeje i myje w zimnej wodzie. Naprawa raczej nieopłacalna i szukać nowej, czy może być sens naprawić?

Co się najczęściej psuje? Grzałka? Tak logika by podpowiadała...

Napisano
3 minuty temu, DamianB napisał(a):

Albo sterowanie. Otworzyć, przemierzyć, zdiagnozować ;)

Pytanie, czy usterka jest klasycznie naprawialna, czy też uszkodzenie wymaga wymiany połowy bebechów ;]

Napisano
  • Autor
5 minut temu, kiziuk napisał(a):

Pytanie, czy usterka jest klasycznie naprawialna, czy też uszkodzenie wymaga wymiany połowy bebechów ;]

A klasycznie to jak - ze 30 minut roboty w "normalnych" zmywarkach? :)

Napisano
Teraz, DamianB napisał(a):

A klasycznie to jak - ze 30 minut roboty w "normalnych" zmywarkach? :)

Plus element za ~20 PLN. 

Kwestię "normalności" zostawiłbym do zdefiniowania przez kogoś, kto jej zajrzy do środka :phi:

Napisano

Ewidentnie nie grzeje i myje w zimnej wodzie. Naprawa raczej nieopłacalna i szukać nowej, czy może być sens naprawić?

Ja kiedyś w takiej sytuacji podłączyłem zmywarkę pod gorącą wodę [emoji16]

Nie mam pojęcia czy to źle ale działała

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano
33 minuty temu, DamianB napisał(a):

Albo grzałka, albo przekaźnik.

Napisano
40 minut temu, Marko33 napisał(a):

Ja kiedyś w takiej sytuacji podłączyłem zmywarkę pod gorącą wodę emoji16.png

Nie mam pojęcia czy to źle ale działała

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

problem jest taki że zmywarkę można sobie na różne stopnie ustawić np 70

Napisano
Godzinę temu, DamianB napisał(a):

Po nazwie modelu zobacz, czy jest tam klasyczna grzałka czy tzw pompo-grzałka. 

Jakiś czas temu wymieniałem taką pompo-grzałkę w Bosch'u mamy - zamiennik za 2 stówy, ale roboty z rozbieraniem trochę było. 

Czy warto - jeśli masz czas i miejsce, to można się bawić, tysiak jak nic w kieszeni zostanie.

Napisano
18 minut temu, bielaPL napisał(a):

problem jest taki że zmywarkę można sobie na różne stopnie ustawić np 70

Domywała naczynia elegancko i to było moim celem

Swoją drogą ciekawy jestem czy to nie było tańsze w eksploatacji (zużycie gorącej wody vs prąd na ogrznie zimnej przez zmywarkę)

Może nie byłem druciarzem a ekologiem 😁

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Majkiel napisał(a):

Po nazwie modelu zobacz, czy jest tam klasyczna grzałka czy tzw pompo-grzałka. 

Jakiś czas temu wymieniałem taką pompo-grzałkę w Bosch'u mamy - zamiennik za 2 stówy, ale roboty z rozbieraniem trochę było. 

Czy warto - jeśli masz czas i miejsce, to można się bawić, tysiak jak nic w kieszeni zostanie.

https://north.pl/karta/pompa-myjaca-z-turbina-i-grzalka-do-zmywarki-ikea-70283487,UK9-T8-C2ML-CGI.html#ac-replaisment 700zł, a do innych po 150-200, eh, wiatr w oczy 😄

Napisano
Godzinę temu, Marko33 napisał(a):

Domywała naczynia elegancko i to było moim celem

Swoją drogą ciekawy jestem czy to nie było tańsze w eksploatacji (zużycie gorącej wody vs prąd na ogrznie zimnej przez zmywarkę)

Może nie byłem druciarzem a ekologiem 😁

też bym się nie zdziwił... już kiedyś próbowałem rozkminiać dlaczego nie robią dołączenia do zmywarki  ciepłej i zimnej

Napisano
22 minuty temu, bielaPL napisał(a):

też bym się nie zdziwił... już kiedyś próbowałem rozkminiać dlaczego nie robią dołączenia do zmywarki  ciepłej i zimnej

Więc poprawiłem producenta 🤣

Napisano
5 minut temu, Marko33 napisał(a):

Więc poprawiłem producenta 🤣

z pralką jest tak samo... ;] 

Napisano
z pralką jest tak samo... ;] 

Do pralki nie można podłączyć gorącej wody, bo czasami pierzesz w niskiej temperaturze, nie wspominając o płukaniu. Zresztą zmywarka też płuczę naczynia zimną wodą.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Napisano

Nie wiem ile w tym prawdy, ale i zmywarka i pralka podobno mają jakieś filtry, które mogą się uszkodzić od ciepłej wody. Kiedyś miałem CWU prawie za darmo, to kombinowałem, by podłączyć ciepłą wodę tu i tu, ale koleś z serwisu mi właśnie z tego powodu odradził. Co ma ciepła woda z uszkodzeniem jakiegoś filtra do dziś nie mam pojęcia, ale darmowe CWU się skończyło, także i temat upadł.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
10 godzin temu, DamianB napisał(a):

Można poszukać na Allegro jakiegoś zamiennika.

Do boscha też oryginał kosztował z 5 stów, a za 2 stówy też działa. Fakt, może podziałać krócej, ale jak wymiana nie jest bardzo skomplikowana, to można na jakiś czas przedłużyć życie zmywarki.

Napisano
19 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Nie wiem ile w tym prawdy, ale i zmywarka i pralka podobno mają jakieś filtry, które mogą się uszkodzić od ciepłej wody. Kiedyś miałem CWU prawie za darmo, to kombinowałem, by podłączyć ciepłą wodę tu i tu, ale koleś z serwisu mi właśnie z tego powodu odradził. Co ma ciepła woda z uszkodzeniem jakiegoś filtra do dziś nie mam pojęcia, ale darmowe CWU się skończyło, także i temat upadł.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Właśnie jestem po zakupie zmywarki i instrukcja dopuszcza podłączenie do ciepłej wody. Nie piszą co prawda nic o płukaniu, ale skoro na cały cykl zmywania idzie kilka-kilkanaście litrów wody, to i stratę 3-5 litrów ciepłej nie jest jakimś problemem.

image.png.52ecd2371eebca5b1864f86987944d81.png

Napisano
W dniu 17.03.2023 o 13:00, DamianB napisał(a):

https://czesciagd.pl/przeplywowa-grzalka-do-zmywarki-230v-1800w-electrolux-140002162232.html

Zerknij czy to nie to co potrzebujesz. Nie wczytałem się.

Napisano
  • Autor
https://czesciagd.pl/przeplywowa-grzalka-do-zmywarki-230v-1800w-electrolux-140002162232.html

Zerknij czy to nie to co potrzebujesz. Nie wczytałem się.
Na liście modeli nie ma mojego, z resztą u mnie 2200W, czyli mocniejsza niż standardowe 1800/2000, pewnie dlatego brak zamienników w normalnych cenach...
Napisano
  • Autor

Do pralki nie można podłączyć gorącej wody, bo czasami pierzesz w niskiej temperaturze, nie wspominając o płukaniu. Zresztą zmywarka też płuczę naczynia zimną wodą.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Cóż, nowa zmywarka kupiona, ta już miała za sobą z 5000 cykli, brak grzałki w sensownej cenie.
Nowa w instrukcji ma rozpisane elementy każdego programu i płukanie końcowe jest w przedziale 45-60 stopni. default_boje_sie.gif
Płukanie wstępne jest chyba tylko w zimnej wodzie
Napisano

Miałem podobny problem kiedyś w swojej Beko. Przyczyną była pierdoła typu dwóch przerwanych przewodów w taśmie pod drzwiami 🤔

Napisano
W dniu 19.03.2023 o 11:04, DamianB napisał(a):

Cóż, nowa zmywarka kupiona,

Starą wystaw tanio na OLX. Nie dość, że ktoś Ci odbierze, to jeszcze ją spożytkuje.