Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana świetlówki klasycznej na LED

Featured Replies

Napisano

Mam w garażu takie coś w obudowie świetlówek 

IMG_20230506_121612.jpg.a9b77d3a06a165fac1829ba37169e93a.jpg

Nowy ledowy zamiennik ma  oznaczenie "not for use with electronic control gear" oraz dołączony jakiś zamiennik startera.

IMG_20230506_123756.jpg.cc3ea6ade6a571123c762f16f1269613.jpg

Domyślam się, że jak włożę nowego LEDa do starej lampy to nie zadziała. Da się to jakoś sparować czy potrzebuje jednak bardzo starej lampy, bez elektroniki i z klasycznym starterem?

Napisano

Musisz wypatroszyć lampę, zostawić tylko kable i podłączyć jak pokazano na schemacie nowych elementów. Musi działać.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Cinek napisał(a):

Musisz wypatroszyć lampę, zostawić tylko kable i podłączyć jak pokazano na schemacie nowych elementów. Musi działać.

Tam jak? Mam fazę, zero oraz 4 piny na świetlówce. Jak to spiąć?

Napisano

Wywalasz te startery i podłączasz fazę i zero zgodnie z oznaczeniami na Ledzie. W moim przypadku tylko poprzekladalem kabelki i wywaliłem starter.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, sherif napisał(a):

Wywalasz te startery i podłączasz fazę i zero zgodnie z oznaczeniami na Ledzie. W moim przypadku tylko poprzekladalem kabelki i wywaliłem starter.

LED ma takie oznaczenia i niewiele mi one mówią. Schematu żadnego 

IMG_20230506_135413.jpg.322f596a30bf182ae9f1ae65a6255c4f.jpg

Napisano
12 minut temu, Igorek napisał(a):

Nie widzę na tym opakowaniu, ale kluczowe jest czy zasilanie jest jednostronne czy dwustronne. Z tymi co się spotkałem było dwustronne, czyli trzeba doprowadzić do jednego zaczepu fazę do przeciwległego zero.

Napisano
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

Przecież rysunki wyraźnie informują: nowy starter, świetlówka LED i ma świecić. Może specjalnie tak zrobiona, żeby żadnych kabelków nie ruszać?

Napisano
  • Autor
20 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Przecież rysunki wyraźnie informują: nowy starter, świetlówka LED i ma świecić. Może specjalnie tak zrobiona, żeby żadnych kabelków nie ruszać?

IMG_20230506_153816.jpg.dfe8a1e3c5895c26eeb0df5d909db221.jpg

Tak wygląda wszystko co mam w blaszanej obudowie. Podłączam napięcie sieciowe pod niebieski i brązowy, świetlówkę wpinam pod gniazda- stojaczki i całość działa.

Nowa ledowa "świetlówka" ma dołączony starter do zastąpienia starego (u mnie go nie ma) oraz info, żeby nie podłączać jej do "electronic control gear". 

Napisano

Nie spojrzałem dokładnie na wcześniejszy obrazek.  Jednak  masz "electronic control gear".

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

IMG_20230506_153816.jpg.dfe8a1e3c5895c26eeb0df5d909db221.jpg

Tak wygląda wszystko co mam w blaszanej obudowie. Podłączam napięcie sieciowe pod niebieski i brązowy, świetlówkę wpinam pod gniazda- stojaczki i całość działa.

Nowa ledowa "świetlówka" ma dołączony starter do zastąpienia starego (u mnie go nie ma) oraz info, żeby nie podłączać jej do "electronic control gear". 

IMHO kupiłeś zły typ świetlówki. Ze zdjęcia wynika że masz zasilanie w tych uchwytach dwustronne i taką powinieneś kupić LEDowa. Wtedy tylko wymienić kabelki, zwykle są podłączone w kostkach w lampie.

Napisano

Nie mieszajcie. "Starter" z zestawu to puste pudełko ze zwartymi przyłączami.

Wpinasz co zamiast starego.

Poza tym to wywalasz balast i podajesz L i N na jedną stronę świetlówki (wtedy druga strona służy tylko do trzymania jej nas miejscu) lub na dwie strony. Jest to zawsze jasno opisane i no oznaczone.

Napisano
W dniu 6.05.2023 o 13:42, Igorek napisał(a):

Nowy ledowy zamiennik

Napisz potem, czy nowy, LEDowy zamiennik daje tyle samo światła, co oryginalna rura, bo widzę, że ma tylko połowę strumienia świetlnego.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Napisz potem, czy nowy, LEDowy zamiennik daje tyle samo światła, co oryginalna rura, bo widzę, że ma tylko połowę strumienia świetlnego.

Na razie to się doszkalam jak powinno to być podłączone. Zasilanie jednostronne, dwustronne, kompensacja szeregowa itp.

A co do samego światła to od jesieni do wiosny, gdy w garażu jest zimno, mam niedoświetlony garaż. Akurat wtedy, gdy dni są najkrótsze i ja tego światła najbardziej potrzebuję.

Mam jeszcze gotowe oprawy LED i jak mi podłączenie tych tub ledowych nie będzie szło to je zamontuję i już.

Napisano
  • Autor

Dobra, klasyczne świetlówki podłącza się zawsze po obu stronach rury. Tuba ledowa jaką mam jest zamiennikiem, więc musi być również podłączona po obu stronach. Do drugiej pary pinów, dolnych na obrazku, klasycznie podlącza się starter. Mój zamiennik startera to zwora, więc złączyłem drugą parę pinów po obu stronach świetlówki ze sobą. Działa. Teraz muszę przerobić instalację w obudowie i zobaczyć jak się to prezentuje w garażu

schematLED.jpg.6613672253c6a7aa21d2c059c7aef98e.jpg

Przy okazji wyszło, że ta moja to podstawowy model, do zastąpienia najbardziej klasycznej wersji z oddzielnym starterem. Gdyby chcieć to są też dostępne takie, które bez problemu wpina się w obudowę z modułem elektronicznym. Swoją kupiłem w markecie budowlanym przy okazji jakiś tam zakupów, kierowałem się ceną

Napisano
46 minut temu, Igorek napisał(a):

Mój zamiennik startera to zwora,

Dziwne. Powinno to być rozwarte, a nie zwarte - tak układ byłby prostszy.

Napisano

Nawet nie wiedziałem, że z tymi świetlówkami i LEDami takie jaja.

Kupiłem najtańszą oprawę, najtańszą świetlówkę LED, włożyłem i działa. Okazuje się, że miałem szczęście, bo to nie jest takie oczywiste.