Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CB w F w miejscu popielniczki - szybki manual

Featured Replies

Napisano

Od razu na poczatku przepraszam za jakosc zdjec oraz drobne niedociagniecia wykonawcze w swoim samochodzie, ale na zrobienie wszystkiego mialem jedynie 2 godziny i chocby nie wiem co sie dzialo msialem zamontowac tam radio. Dlatego prosba do estetow o wyrozumialosc, a innym, ktorzy przymierzaja sie do montazu zalecam poswiecenie na to kilku godzin i dopieszczenie wszystkich szczegolow.

OK - zaczynamy.

Tak wyglada sytuacja przed montazem (i po montazu tez):

277123220-01.jpg

Odkrecamy plastik z tunelu srodkowego - 2 wkrety z boku konsoli srodkowej, dwa wkrety pod tylna popileniczka, jeden wkret pod recznym. Odczepiamy mieszek recznego i galki zmiany biegow (zwykle zatrzaski) i wyciagmy plastik. Majac go juz w reku odwracamy go i zagladamy na plecy popielniczki. Wyglada to mniej wiecej tak (tutaj poskladalem wszystkie plastiki z powrotem, wiec widac ze sa juz wyciete):

277123487-06.jpg

Wycinamy zatem tylna scianke i dostajemy nastepujacy widok (samej popielniczki):

277123491-07.jpg

Wycinamy tylna scianke popielniczki. Niestety mi nie udalo sie wymontowac samej popielniczki, wiec sa slady ciec (troche trzeba sie nagimnastykowac). Po jej wycieciu musimy usunac boczna scianke (na zdjeciu widac juz zamontowany element trzymajacy radio - pierwotnie go oczywiscie nie ma - montujemy go pozniej - napisze kiedy)

277123494-08.jpg

277123498-09.jpg

i dostajemy mniej wiecej cos takiego (widok od tylu zamkniety):

277123501-10.jpg

widok od tylu otwarty:

277123507-12.jpg

Uwaga - nie wycinamy lewej scianki popielniczki, poniewaz na niej znajduje sie mechanizm zamykajacy klapke:

277123512-14.jpg

widok od przodu:

277123514-13.jpg

Majac gotowy juz otwor w samej popielniczce trzeba zajac sie miejscem po zapalniczce. Niestety moje radio jest nieco szersze i trzeba bylo podciac scianke gdzie byla zapalniczka.

Dopasowujemy radyjko i ewentualnie dorabiamy dodatkowe mocowanie - u mnie widoczny dodatkowy element. Mozna rowniez wyciac tylna scianke obudowy popielniczki troche weziej tak, zeby radio oparlo sie o nia i nie opadalo z tym, ze pozniej moga byc problemy z wycieciem tylnej scianki popielniczki.

Po dopasowaniu radia i sprawdzeniu jak daleko ono siega z tylu mozna dorobic jeszcze jeden element podtrzymujacy wykorzystujac otwor na obudowie nagrzewnicy.

UWAGA: Nie wolno wkrecac zadnego elementu w obudowe nagrzewnicy - ja to zrobilem i przebilem nagrzewnice (czeka mnie jej wymiana).

Majac zdjety jeszcze tunel srodkowy mozemy od razu przeciagnac przewod antenowy pod nim. Poniewaz ja mam kombi i antene na magnes, moge ja swobodnie chowac do bagaznika od strony wnetrza, dlatego przewod antenowy pociagnalem do tylnego slupka, a wlasciwie OD tylnego slupka do przodu. Wyjscie przewodu jest w miejscu szczeliny z ktorej wychodzi tylny pas:

277123527-17.jpg

Nie trzeba bylo niczego rozkrecac jedynie sciagnac fragment uszczelki i wcisnac pod nia przewod przekladajac miedzy gornym i dolnym plastikiem. Od razu warto dobrac sobie tak dlugosc przewodu, aby po jego naciagnieciu antena znajdowala sie na srodku dachu - nie trzeba bedzie kazdorazowo odmierzac tej dlugosci.

277123531-18.jpg

Najwiekszym problemem bylo przecisniecie przewodu pod siedziskiem w tunel miedzy przednimi siedzeniami. trzeba pamietac ze srednica przewodu do przecisniecie to tak naprawde srednica wtyczki anteny. Ja to zrobilem na dwa razy - pierwszy pod siedzisko, drugi w tunel, co wymagalo zrobienia malego naciecia w wykladzinie:

277123534-16.jpg

Dalej przewod wchodzi pod plastik na tunelu

277123539-15.jpg

i dalej idzie do radyjka.

Efekt koncowy wyglada tak:

277123542-03.jpg

po podpieciu gruchy robi sie ladna na nia poleczka:

277123546-04.jpg

Pozostala sprawa zapalniczki. Ktos na forum mial ja ladnie zamontowana w tylnej czesci tunelu. Idac tym tropem zrobilem elegancki otwor i podczas montazu mialem tzw zonka. Okazalo sie ze dokladnie w tym miejscu mam modul od poduszek i niestety zapalniczka sie tam nie zmiesci:

277123554-21.jpg

277123558-22.jpg

Wyprowadzilem wiec przewody i mysle co dalej z tym fantem zrobic. Mozliwosci sa dwie - albo obok radyjka zrobic otwor i tam dac gniazdo zapalaniczki:

277123567-20.jpg

albo zrobic nowy obok lewarka zmiany biegow:

277123571-19.jpg

Drugie rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze jadac gdzies na wakacje mamy dostep do gniazda przy zaslonietym radiu (zmiaknieta klapka). Troche jest ciasno, ale mysle, ze da sie tam zamontowac gniazdo.

W wyniku nie posiadnaia standardowej popieleniczki, ktora sluzyla za fajny pojemniczek tymczasowo wyladowala ona na tunelu srodkowym z mysla o dalszym jej zastosowaniu.

277123575-23.jpg

I to by bylo na tyle. Cala operacja zajela mi 2 godziny i wszystko niezle dziala. Radyjko - mimo ze mocno schowane - slychac rewelacyjnie - nie trzeba robic dodatkowego glosnika. pokretla sa w zasiegu reki. Jak sie nei uzywa radia grucha laduje w schowku, na trasie lezy w zasiegu reki. Goraco polecam takie rozwiaznie - radia nie widac - nie jest wiec narazone na kradziez.

Powodzenia

post-11501-14352471840571_thumb.jpg

Napisano

tak sie skalada ze zdjec nie widac

palacz.gif

Napisano
  • Autor

> tak sie skalada ze zdjec nie widac

Niebadz takis zybki - zostalem zaskoczony zmiana rozmiaru dopuszczlanego na forum ze 102kb do 100kb. Zaraz wszystko bedzie - cierpliwosci. Fotek jest sporo...

Napisano

> 23

efekt końcowy jak najbardziej ok.gif

ale poco tyle odpowiedzi smile.gif

spamer hehe.gif

Napisano

U mnie radyjko zmiesciło sie bez wyciagania zapalniczki, a radyjko mam to samo

Napisano

> U mnie radyjko zmiesciło sie bez wyciagania zapalniczki, a radyjko

> mam to samo

....czarodziej? wink.gif podrzuć jakąś fotkę.

Napisano

Zuraw - to co zrobiłeś to kawał dobrej roboty ok.gif myślę, że ja i inni będą mieli teraz łatwiej. Nie jesteś może pierwszy, bo parę osób już tak ma, ale nie spotkałem się z tak obszerną dokumentacją /fotki. Przydało by się więcej szczegółów co do montarzu samego radyjka - przykręcałeś je do tej swojej ramki, czy wystarczyło na wcisk, czy nie było problemów z umieszczeniem radia "na glębokość" (mocowanie anteny do radia- powiększa głębokość zabudowy)?

proponuję dać link na kąciku CB lub pochwalić się na forum www.cb-radio.pl

pozdrawiam

Napisano

Witam,

jak to robiles, ze tak szybko juz jest w samochodzie?

Jestem bardzo dumna co Ty robiles. bow.gif Ja nie moglabym to zrobic, nie mam pojecia jak trzeba. confused.gif Wiesz jak jest wedlug mnie smile.gif : kobieta ma robic co trzeba w domu, mezczyzna montuje samochody wink.gif no i wlasnie to jest podzial pracy zeby.GIF

Napisano

oczywiście wielkie za ten opis, przyda się napewno tymbardziej,że planuje wsadzić CB do swojej asterki , dzieki claps.gif

Napisano
  • Autor

> a oto foto

Czy mi sie wydaje czy raczej nie zamkniesz klapki? Mechanizm zamykania po lewej stronie popielniczki wyciales czy zostawiles?

Napisano

> Czy mi sie wydaje czy raczej nie zamkniesz klapki? Mechanizm

> zamykania po lewej stronie popielniczki wyciales czy zostawiles?

mechanizm jest zepsuty dlatego dorobilem blaszke z prawej strony

Napisano
  • Autor

> mechanizm jest zepsuty dlatego dorobilem blaszke z prawej strony

No to w takim wypdku radio sie zmiesci rzeczywiscie. jesli zas ktos chce zostawic orginalny mechanizma zamykania to neistety radyjko trzeba nieco przesunac w prawa strone i wtedy nici z zapalniczki.

Jest jeszcze jedna opcja wymagajaca nieco zabawy. Mianowicie radyjko mozna wlozyc maksymalnie w prawa strone, a popileniczke skrocic pozostawiajac jej namiastke szeroksoci jakichs 3cm po stronie mechanizmu. Niby niewiele, ale na popiolek czy jakis drobiazg wystarczy.

Napisano
  • Autor

Tak oto wyglada zrobiona zapalniczka w mojej asterce:

277134189-1.jpg

277134197-2.jpg

277134201-3.jpg

post-11501-14352471937429_thumb.jpg

Napisano

no wiec jak radyjko mocowales? Oryginalna blache dogieles czy sztukowales z czegos innego.. i jak ta blaszkę do radyjka przykreciles, bo oryginalne otwory bardzo do srodka wchodza, i nie zabrazo lapia sie tak zeby sie do nich zlapac... wlasnie montuje je u siebie i amm maly problem...

Napisano

jak przekraczasz granice to nikt sie radyjkiem nie interesuje

lub policja w innym kraju ?

Napisano

no to skonczylem niedawno.... po ciemku lutowalem i komary mnie tak pogryzly ze poezja... ale zrobiłem :-)

Dobra ide spac bo jutro 4.40 pobudka do pracy..

Wkleje jutro fotosa jak mi to wyszło...

Napisano
  • Autor

> no wiec jak radyjko mocowales? Oryginalna blache dogieles czy

> sztukowales z czegos innego.. i jak ta blaszkę do radyjka

> przykreciles, bo oryginalne otwory bardzo do srodka wchodza, i

> nie zabrazo lapia sie tak zeby sie do nich zlapac... wlasnie

> montuje je u siebie i amm maly problem...

Blacha jest dokupiona w Castoramie w dziale okuc meblowych - zwykly katownik za zlotowke zagiety jeszcze raz i przymocowany do gornej czesci konsoli. Radio nie jest do niego przymocowane - po prostu wsuwa sie je na wcisk, zas tylem opiera sie o obudowe nagrzewnicy, wiec nie wpada do srodka.

Orginale mocowanie zostawilem sobie gdyby przyszlo mi kiedys radyjko sprzedawac, w co mocno watpie....

Napisano
  • Autor

> jak przekraczasz granice to nikt sie radyjkiem nie interesuje

> lub policja w innym kraju ?

Nie - dlaczego? Jedynie Wegrzy gwaltownie sie shamowuja, bo tam jak ktos ma antene, to albo taxi, albo policja. A skoro nie jestem taxi... grinser006.gif

Napisano

baja waytogo.gif

uniden pro 520 XL u nas tez ma sie dobrze

Napisano

Już sobie wszystko ładnie powycinałem, montuję Unidenka na próbę, wszystko ładnie, chcę zamknąć klapkę a tu bęc - nie mogę domknąć - za płytko jest umiejscowione. Taki plastikowy element z dziurką (chyba z tej "nagrzewnicy") blokuje tylną ścianę radyjka (a nie podłączyłem jeszcze anteny, a ta dodatkowo zmniejszy jeszcze głębokość zabudowy). Ominąć tego czegoś nie sposób (dość ściśle wyciąłem plastik pod wymiar), spróbuję go powiększyć ale nie wiem czy przyniesie to porządany skutek. Jak sobie z tym poradziliście? pomocy!

Napisano
  • Autor

> Taki plastikowy element z

> dziurką (chyba z tej "nagrzewnicy") blokuje tylną ścianę radyjka

> Jak sobie z tym

> poradziliście? pomocy!

Wytnij go. Tylko nie wkrecaj nic w obudowe nagrzewnicy bo ja uszkodzisz.

Napisano

> Wytnij go. Tylko nie wkrecaj nic w obudowe nagrzewnicy bo ja

> uszkodzisz.

Witam,

Mam zapyatnie do tego montażu: czy ktoś próbował tego w wersji z klimą?

Ja próbowałem tak założyc, ale w porównaniu z wersją bez klimy mam trochę mniej miejsca z tego co widzę. radio mam presidenta johny, więc nie chodzi tu o wielkość radia.

Po włożeniu radia wg tego watku radio opiera mi się tyłem o wałek zmiany biegów. radio ma w ogóle 2 pozycje pracy (nie mam jeszcze na stałe zamontowane): praca - otwieram klapkę i zeby radio widzieć całę muszę ję opuśicić w dół, ale żeby zamknąć klapkę muszę je docisnąć do góry i wtedy się chowa.

Tymczasowo mam to jakoś rozwiązane, ale docelowo chciałbym zrobić to porządnie stą też pytania:

1. czy w wersji z klimą rzeczywiście jest tam mniej miejsca, czy ja czegoś nie rozumiem?

2. Proszę o jakieś wskazówki dotyczące montażu jeśli ktoś rozwiązał to w wersji z klimą.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.