Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SolarRide czy RayStop

Featured Replies

Napisano

OPPS! - przepraszam, pomyłka w forach. Uprzejma prośba o przeniesienie na Motokącik

Chodzi o dedykowane zasłonki samochodowe.

Widzę 2ch producentów w PL, ceny w zasadzie identyczne. 

Chciałbym zasłonki na szyby drzwi tylnych, a jeżeli spełnią zadanie to ew. dokupiłbym na przestrzeń bagażową. 

Jeżeli ktoś miał "w łapach" obie wersje to prosiłbym o jakąś recenzję:

- chciałbym czarne (nie szare, antracytowe, "prawie" czarne, itp.);

- z dość gęstą siatką (czyt. mocno ograniczające wpadanie promieni słonecznych na tylną kanapę);

Rozważam mix producentów, pod warunkiem że kolor byłby zbliżony. Na okna drzwi tylnych mocniej przyciemniające, na przestrzeń bagażową słabiej przyciemniające.

P.S. TAK - mam już fabrycznie przyciemnione szyby. NIE - nie będę dodatkowo obklejał ich folią. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Mam tylko RayStop to się nie wypowiem.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Raku napisał(a):

Mam tylko RayStop to się nie wypowiem.

Nie no, prosimy bardzo :dziekidzieki:

Co prawda RayStop'a mam pod ręką na Płochocińskiej w Warszawie, więc niemalże w każdej chwili podjechać mogę i przymierzyć, jednak opinia od użytkownika na wagę złota. :ok:

Napisano
45 minut temu, el_guapo napisał(a):

Nie no, prosimy bardzo :dziekidzieki:

Co prawda RayStop'a mam pod ręką na Płochocińskiej w Warszawie, więc niemalże w każdej chwili podjechać mogę i przymierzyć, jednak opinia od użytkownika na wagę złota. :ok:

Mam, działają, dopasowane do okna. 

Mocowanie na magnesach .... no wiem, inaczej się nie da. 

Testowałem w tym roku we Włoszech i na wakacjach w lipcu. Bez nich było by ciężko (mimo przyciemnianych szyb). 

Mam w nich cały tył + boczne kierowcy i pasażera (użyte chyba raz). 

Czy polecam - tak. 

Napisano

Mam Ray Stop, Solar Ride nie kojarzę, macałem u klientów w kilku autach takie zasłonki ale nie wiem jakich firm, może Solar Ride też się trafiały.

Ray Stop wyglądają na tle innych naprawdę dobrze, a mocowanie na magnesach wcale nie jest oczywiste, niektóre firmy robią to na zasadzie rozpierania zasłonki o elementy tapicerki.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Od siebie dodam, że RayStop ma naprawdę dobrej jakości produkt.
Jeździ ze mną już trzeci rok i pomimo kontaktu z moją Córą, nic im się jeszcze nie stało i wyglądają jak nowe.
Nie mogę w sumie znaleźć żadnego zdjęcia, gdzie je ładnie widać, ale powtarzam - zasłonki RayStop dają radę.

Dodatkowo chłopaki na Płochocińskiej są naprawdę w porządku. Szybki montaż w miłej atmosferze.

Ł.

Edytowane przez Seqs

Napisano

Mocowanie na magnesach nie jest takie oczywiste- takie siatki bywają też mocowane za pomocą plastikowych zatrzasków przyklejanych do drzwi na stałe (taka rynienka, w którą potem wchodzi ramka siatki). Takie rozwiązanie jest np. w fabrycznych akcesoryjnych siatkach Renault i Dacii. Mam takie dokładane siatki fabryczne i porównywałem z nimi odpowiedniki z RayStop i wypadają przy nich niestety gorzej- z SolarRide nie miałem styczności. Siatki RayStop są jakby mniej czarne, nie składają się też w taki fajny sposób jak te z Renault. Te z ASO są na miękkiej, elastycznej ramce i zdjęte dają się zwinąć "w ósemkę" a duża siatka z tylnej szyby w "podwójną ósemkę".

Napisano

SolarRide - "spaliłem się" na ich stronie, nie można szukać po modelu. RayStop mają przejrzystą stronę :)

To taka moja uwaga ;) 

Napisano
  • Autor

Pojechałem do RayStop - niestety nie mieli od ręki do mnie, ale poogadałem sobie ich produkty.

Wykonanie bardzo fajne, ramka ma profil "D" i jest estetyczna - pokryta taka "gumą", siatka jest gęsta i czarna, można kupować na sztuki jeżeli którąś się popsuje. Magnesy mocne. 

Napisano
Pojechałem do RayStop - niestety nie mieli od ręki do mnie, ale poogadałem sobie ich produkty.
Wykonanie bardzo fajne, ramka ma profil "D" i jest estetyczna - pokryta taka "gumą", siatka jest gęsta i czarna, można kupować na sztuki jeżeli którąś się popsuje. Magnesy mocne. 
Do mnie nawet zadzwonili, żeby dopytać szczegóły zamówienia

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
Napisano

Raystop nigdy więcej. Po półtora roku efekt taki że białe jak papier. Wyblakły całkowicie. Już wolę te chińskie z marketu. Bo te to jakiś szajs. Obsługa z pogwarancyjna ma cie gdzieś albo nie rozumie bo mówią z akcentem ze wschodu.  Oto link jak się prezentują te gów....ne osłony po czasie Wyblaknięte zasłonki Raystop

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 14:49, maxvonsydof napisał(a):

Raystop nigdy więcej. Po półtora roku efekt taki że białe jak papier. Wyblakły całkowicie. 

Moje RayStop używałem na razie przez dwa słoneczne sezony- jak na razie ich czerń nie zmieniła się ani na jotę od ich "wyglądu fabrycznego". Także... sam nie wiem ocb... :bzik:

(Z kolei moje osłony fabryczne z ASO Dacia mają lat 7 i także zupełnie nic im nie jest- a na tylnych bocznych drzwiach trzymam je całorocznie)

Edytowane przez Wasylek

Napisano
14 minut temu, Wasylek napisał(a):

Moje RayStop używałem na razie przez dwa słoneczne sezony- jak na razie ich czerń nie zmieniła się ani na jotę od ich "wyglądu fabrycznego". Także... sam nie wiem ocb... :bzik:

(Z kolei moje osłony fabryczne z ASO Dacia mają lat 7 i także zupełnie nic im nie jest- a na tylnych bocznych drzwiach trzymam je całorocznie)

To jakaś archeologia, ale RayStop i SolarRide posiadałem/posiadam przez lata w różnych samochodach. Blaknięcia nie zauważyłem, natomiast w mojej opinii RayStop jest lepiej wykonane/z lepszego materiału i po latach wyglądają jak nowe, co w przypadku SolarRide nie jest takie oczywiste, choć funkcjonalność jakoś nie podupadła ;]Używane  od momentu montażu nonstop - nigdy nie demontowane. 

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

To jakaś archeologia, ale RayStop i SolarRide posiadałem/posiadam przez lata w różnych samochodach. Blaknięcia nie zauważyłem, natomiast w mojej opinii RayStop jest lepiej wykonane/z lepszego materiału i po latach wyglądają jak nowe, co w przypadku SolarRide nie jest takie oczywiste, choć funkcjonalność jakoś nie podupadła ;]Używane  od momentu montażu nonstop - nigdy nie demontowane. 

Nie mam, nie miałem solaride ani oryginalnych więc nie mam porównania. Ale tych nie polecam. Swoje kupiłem na niemieckim eBayu i trochę negatów nałapał więc jakość chyba spadła. Jak kupowałem miał 100% pozytywów. Chyba , że mi się takie trafiły ale ja cały rok mam założone.  Al jak tak popatrzeć po opiniach też na Trustpilot to chyba im jakość spadła https://pl.trustpilot.com/review/raystop.pl   . 

Edytowane przez maxvonsydof