Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu przez neta

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

Trzeba z miękkim dowodem jechać na stację diagnostyczną po głupi papierek za 35 PLN i wrócić do wydziału kom

Ćwiczyłem w tym roku.

Co prawda rejestrację załatwiał dealer i hak też on dokladał nie fabryka montowała, ale nie było czerwonych tablic.

Zarejestrowali normalnie, w dniu odbioru zrobiłem u nich na miejscu badanie techniczne na hak, miękki dowód se zatrzymali, twardy dostałem już z wpisanym hakiem.

Napisano
47 minut temu, jqr napisał(a):

pewnie "przeczekać" - liczyć że sprzedający nie zgłosił zbycia i w przyszłości sprzedać samochód bez rejestracji na siebie

a jak przyjdzie zapłacić karę, to "wyciągnąć" plik umów wypisanych co 29 dni

10 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Czyli?

Wy tak serio, czy se jaja robicie?

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Ćwiczyłem w tym roku.

Co prawda rejestrację załatwiał dealer i hak też on dokladał nie fabryka montowała, ale nie było czerwonych tablic.

Zarejestrowali normalnie, w dniu odbioru zrobiłem u nich na miejscu badanie techniczne na hak, miękki dowód se zatrzymali, twardy dostałem już z wpisanym hakiem.

No ale tu są dwa różne scenariusze, Napisałeś że dealer u Ciebie dokładał hak, a w moim przypadku zamówiłem fabryczny i samochód z fabryki wyjechał z oryginałem który mam wpisany na homologacji producenta.

Napisano
2 minuty temu, bengamin napisał(a):

No ale tu są dwa różne scenariusze, Napisałeś że dealer u Ciebie dokładał hak, a w moim przypadku zamówiłem fabryczny i samochód z fabryki wyjechał z oryginałem który mam wpisany na homologacji producenta.

Wiem, że deko inny przypadek, ale głupota prawie identyczna.

Założę się, że dealer w momencie rejestracji miał już hak zamontowany, miał własną SKP, więc mógł wszelkie papiery złożyć od razu, ale nie da się.

Pewnie nr blach w tym wszystkim potrzebne, bo kwity na VIN mogłyby być.

Nie muszę chyba mówić jak wyglądał ten przegląd na wpisanie haka w przypadku gdy sami go wcześniej montowali?

Napisano
20 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Wiem, że deko inny przypadek, ale głupota prawie identyczna.

Założę się, że dealer w momencie rejestracji miał już hak zamontowany, miał własną SKP, więc mógł wszelkie papiery złożyć od razu, ale nie da się.

Pewnie nr blach w tym wszystkim potrzebne, bo kwity na VIN mogłyby być.

Nie muszę chyba mówić jak wyglądał ten przegląd na wpisanie haka w przypadku gdy sami go wcześniej montowali?

Z racji dużej różnicy w składkach OC/AC zdecydowałem się zarejestrować na "powiat" a nie na "miasto". Niestety do urzędu jest kawałek więc zdecydowałem się załatwić sprawę od razu, szkoda mi czasu znowu tam jeździć.

Znajdując najbliższą SKP byłem z powrotem z zaświadczeniem u tej samej Pani w okienku z ciągu niecałych 19 minut ale co ciekawe - Pan sprawdził czy hak wyjeźdża i czy gniazdo działa.

Aha, a dlaczego chciałem rejestrować osobiście a nie przez NET? Bo jadąc z tabliczką czekloady tam pozwalają sobie wybrać dostępny numer z puli dostępnych tablic które mają w urzędzie, a mnie zależało na konkretnych cyferkach i literkach

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 15.01.2024 o 16:48, jqr napisał(a):

mój tata kupił wczoraj auto "do remontu" lub "na części" bez badania technicznego i nie widzę możliwości doprowadzenia go do stanu w którym przejdzie BT w 30dni

OC też nie było - zawarł nowe w dniu zakupu

rozumiem, że powinien je zarejestrować na siebie, ewentualnie grozi kara

jak to sensownie obejść ?

to co mi przychodzi do głowy, to złożyć wniosek o rejestrację bez BT, który zostanie odrzucony i przeczekać temat do naprawy,

ewentualnie rejestracja czasowa (ale to chyba na 30dni)

temat załatwiony "po polsku":

sąsiad z końca ulicy, którego psem się kiedyś opiekowałem, okazało się że pracuje na SKP i jak mu opowiedziałem o sprawie, przyszedł wczoraj obejrzeć tego, jak sam powiedział "rarytasa", wziął DR i 100zł i dziś przyniósł podbity

do wyswapowania mam pneumatyczne zawieszenie na zwykłe i jak dojdzie, to mam podjechać do niego zrobić zbieżność

• 1 rok później...
Napisano

Chciałabym się Was poradzić, Rok temu skończyły mi się pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Wiem że wymiana nie jest obowiązkowa. Po przeglądzie otrzymałam protokół, wszystko w porządku. Na tym dowodzie jest mój adres zameldowania i adres zamieszkania z tymże zmienił mi się adres zamieszkania. Zameldowania mam dalej taki jak w dowodzie rejestracyjnym. W ubezpieczalni zgłosiłam adres zamieszkania i korespondencyjny na moim oc na adres obecny w którym mieszkam. Do urzędu nie zgłaszałam bo nie chce wymieniać dowodu rejestracyjnego. Chciałabym sprzedać samochód, z tymże nie wiem co mam wpisać w umowie kupna sprzedaży, ma tam być adres który znajduje się w dowodzie rejestracyjnym? Czy obecny zamieszkania? Pytam, ponieważ jak zgłoszę wyrejestrowanie pojazdu (przy okazji zalacze skan umowy kupna sprzedaży) do ubezpieczyciela i zbycie w urzędzie to czy nie przyczepia się do mnie że na dowodzie rejestracyjnym jest mój stary adres, natomiast w umowie będzie obecny adres zamieszkania. U ubezpieczyciela już mam zgłoszony obecny adres zamieszkania, ale tam nie muszę wysyłać skanu dowodu rejestracyjnego, natomiast w urzędzie miasta jak będę zbywać auto tam niby też nie pokazuje dowodu rejestracyjnego tylko umowę kupna, tylko czy potem się urząd nie przyczepi do kupujących ode mnie auto że wysłałam skan umowy ze zbyciem z obecnym miejscem zamieszkania, a na dowodzie jest poprzedni adres? Zameldowania jest caly czas taki sam ale zamieszkania już inny

Pozdrawiam MARTA

Napisano

Wpisz oba adresy (zameldowania i zamieszkania) i po sprawie.

Napisano
3 godziny temu, Pablo18_2007 napisał(a):

Chciałabym się Was poradzić, Rok temu skończyły mi się pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Wiem że wymiana nie jest obowiązkowa. Po przeglądzie otrzymałam protokół, wszystko w porządku. Na tym dowodzie jest mój adres zameldowania i adres zamieszkania z tymże zmienił mi się adres zamieszkania. Zameldowania mam dalej taki jak w dowodzie rejestracyjnym. W ubezpieczalni zgłosiłam adres zamieszkania i korespondencyjny na moim oc na adres obecny w którym mieszkam. Do urzędu nie zgłaszałam bo nie chce wymieniać dowodu rejestracyjnego. Chciałabym sprzedać samochód, z tymże nie wiem co mam wpisać w umowie kupna sprzedaży, ma tam być adres który znajduje się w dowodzie rejestracyjnym? Czy obecny zamieszkania? Pytam, ponieważ jak zgłoszę wyrejestrowanie pojazdu (przy okazji zalacze skan umowy kupna sprzedaży) do ubezpieczyciela i zbycie w urzędzie to czy nie przyczepia się do mnie że na dowodzie rejestracyjnym jest mój stary adres, natomiast w umowie będzie obecny adres zamieszkania. U ubezpieczyciela już mam zgłoszony obecny adres zamieszkania, ale tam nie muszę wysyłać skanu dowodu rejestracyjnego, natomiast w urzędzie miasta jak będę zbywać auto tam niby też nie pokazuje dowodu rejestracyjnego tylko umowę kupna, tylko czy potem się urząd nie przyczepi do kupujących ode mnie auto że wysłałam skan umowy ze zbyciem z obecnym miejscem zamieszkania, a na dowodzie jest poprzedni adres? Zameldowania jest caly czas taki sam ale zamieszkania już inny

Pozdrawiam MARTA

Wpisuj wszędzie nowy adres zamieszkania zarówno na umowie sprzedaży jak i wniosku zbycia. Pesel masz jeden i po nim wiadomo kto jest kto.

Napisano
17 minut temu, dobromir napisał(a):

Wpisuj wszędzie nowy adres zamieszkania zarówno na umowie sprzedaży jak i wniosku zbycia. Pesel masz jeden i po nim wiadomo kto jest kto.

Panie Dobromirze, czyli w umowie kupna sprzedaży mogę podać aktualny adres zamieszkania?

Marta

Edytowane przez Pablo18_2007

Napisano
7 minut temu, Pablo18_2007 napisał(a):

Panie Dobromirze, czyli w umowie kupna sprzedaży mogę podać aktualny adres zamieszkania?

Litości tylko nie Panie😁. Nikt nie zwraca uwagi już że jest inny adres na DR a inny na umowie bo adres zamieszkania często się ludziom zmienia. Nawet mając jeden adres na umowie możesz wpisać inny na wniosku o zbycie bo przecież adres mógł Ci się zmienić nawet po jednym dniu.

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

I można dopisać stary adres 👍