Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterownik do pieca gazowego

Featured Replies

Napisano

Czy mogę bez doktoryzowania się z tematu i zadawania wyrafinowanych pytań w Google otrzymać odpowiedź jaki na jaki sterownik powinienem wymienić, żeby móc zaplanować włączenie i wyłączenie pieca oraz kontrolę temperatury z oddalonego miejsca? Mam taki ale nie ma apki ;) Na miejscu jest stale wifi jeśli to ma znaczenie. 

IMG_20231128_095344568.jpg

IMG_20231128_095353709.jpg

IMG_20231128_095330068.jpg

Napisano

Przekaźnik Tuya oraz czujnik temperatury Tuya.

30 pln na WiFi.

Napisano

vitopend 100, ha tfu.

aż mnie rzuca jak to coś kotłopodobne wspomnę.

miałem przez prawie rok i wykorbiłem w diabły. Wiecznie problemy z ciepłą wodą (2-funkcyjny szajs) - po odkręceniu kranu płomień się zapalał i jak już nagrzał wodę to wyłączał, bo stwierdzał chyba, że jednak nie pobiera nikt wody. I taka huśtawka temperatur. ASO vismana powymieniało trochę elektroniki i się poddało.

ale grzejniki to spoko - grzało.

Tadam.

Zmieniłem na brotje i zapomniałem co to 'piec'.

vitopenda dostał teściu i włączone ma razem z kotłem na ekogroszek (ale mało co używa, bo drewna ma sporo).

z fartem.

Napisano
W dniu 13.12.2023 o 08:38, gilbert3 napisał(a):

Czy mogę bez doktoryzowania się z tematu i zadawania wyrafinowanych pytań w Google otrzymać odpowiedź jaki na jaki sterownik powinienem wymienić, żeby móc zaplanować włączenie i wyłączenie pieca oraz kontrolę temperatury z oddalonego miejsca? Mam taki ale nie ma apki ;) Na miejscu jest stale wifi jeśli to ma znaczenie. 

IMG_20231128_095344568.jpg

IMG_20231128_095353709.jpg

IMG_20231128_095330068.jpg

a masz może w domu bramkę zigbee jeżeli nie to polecam kupić i do tego  taki sterownik co prawda potrzebujesz do tego jeszcze przekaźnik beznapięciowy który na podstawie informacji z termostatu zamknie styki uruchamiajace piec np coś takiego

Napisano
5 godzin temu, exor napisał(a):

vitopend 100, ha tfu.

miałem przez prawie rok i wykorbiłem w diabły. Wiecznie problemy z ciepłą wodą (2-funkcyjny szajs) - po odkręceniu kranu płomień się zapalał i jak już nagrzał wodę to wyłączał, bo stwierdzał chyba, że jednak nie pobiera nikt wody. I taka huśtawka temperatur. ASO vismana powymieniało trochę elektroniki i się poddało.

Tadam.

vitopenda dostał teściu i włączone ma razem z kotłem na ekogroszek (ale mało co używa, bo drewna ma sporo).

z fartem.

To jest tak prosty kocioł, że nie wiem z czym serwis nie dał sobie tam rady... 

Co do pytania autora - dowolny z wyjściem beznapieciowym (stykiem).

Napisano
6 godzin temu, exor napisał(a):

vitopend 100, ha tfu.

Tadam.

z fartem.

Mam dokładnie ten piec, pewno że 20 lat. Jedyny problem to po wylądowaniu atmosferycznym padła płyta główna i bezprzewodowy sterownik Uhren coś tam termostat. Wymienione z ubezpieczenia domu. Piec kompletnie bezproblemowy, co roku tylko serwis przed sezonem i nie pamiętam że istnieje. Aaaa nie, popsuł mi się ficzer do zatrzaskiwania klapki 

Edytowane przez Set

Napisano

każdy który będzie działał w trybie on/off

• 4 tygodnie później...
Napisano

@gilbert3

Jeśli masz wejście ON/OFF na kotle to poszedłbym w układ zbudowany na TUYA:

Opcja 1 JEŚLI dom jednopoziomowy [jak pisał @maras77 ]:

1 Przekaźnik TUYA

2 Czujnik temperatury i wilgotności

Opcja 2 Ważne jeśli ma być lepiej LUB masz dom dwupoziomowy

1 Termostat TUYA - wygoda z obsługi na miejscu

2 Głowice na kalafiorach TUYA

Opcja 3 

1 Przekaźnik TUYA

2 Głowice TUYA

Opcja prostsza, ale może być bardziej upierdliwa do obsługi jeśli jesteś na miejscu...

Dlaczego?

Na moim przykładzie - mam kocioł z własnym sterowaniem elektronicznym [nie on off] ale dwa poziomy na jednej pętli.

Latem muszę mieć górę wyłączoną - bo gorąco, ale podpiwniczenie ciut czasem podgrzać bo się robi punkt rosy.

Z kolei zimą jak chcę przyjechać to muszę ustawić grzanie na maksa.

Niestety nie koreluje to ze sobą i musiałem to nieco na czuja poustawiać i czasem myślę,

czy nie lepszym rozwiązaniem by było włączanie on off przez stycznik w kotle niż oddzielne układy.

Aha, głowice to super sprawa, bo jak dobrze poustawiasz warunki to zapominasz o kręceniu :)