Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gasnące dzienne przy zaciągniętym ręcznym a przepisy

Featured Replies

Napisano

Pacjent I30

dziś stojąc na skrzyżowaniu na którym światła zmieniają się nie za często zaciągnąłem ręczny , bo było lekko pod górkę ( standardowo hamulec trzyma pod większą górkę ok. 3s ) bo nie chciało mi się trzymać hamulca nożnego . W aucie przede mną na zderzaku zauważyłem , że u mnie zgasły światła dzienne , zrzuciłem ręczny i się zapaliły . Co na to przepisy ? Jadąc - stojąc na skrzyżowaniu będę miał wyłączone światła dzienne w sytuacji jak opisałem ? Światła ustawione na auto 

Napisano
25 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Pacjent I30

dziś stojąc na skrzyżowaniu na którym światła zmieniają się nie za często zaciągnąłem ręczny , bo było lekko pod górkę ( standardowo hamulec trzyma pod większą górkę ok. 3s ) bo nie chciało mi się trzymać hamulca nożnego . W aucie przede mną na zderzaku zauważyłem , że u mnie zgasły światła dzienne , zrzuciłem ręczny i się zapaliły . Co na to przepisy ? Jadąc - stojąc na skrzyżowaniu będę miał wyłączone światła dzienne w sytuacji jak opisałem ? Światła ustawione na auto 

Nie wiem, co na to przepisy, ale wydaje mi się, że przy ustawieniu na auto nie powinny gasnąć. W Golfie fabrycznie miałem tak, że nawet przy ustawieniu włącznika świateł na "0", dzienne zawsze się paliły, ale zakodowałem tak, że teraz na "0" i hamulcu ręcznym gasną.

Napisano
1 godzinę temu, mmaciejosss napisał(a):

Pacjent I30

W aurisie też tak mam ale chyba tylko przy zapalaniu na ręcznym, jak ręczny puszczę to dzienne się zapalają.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie wiem, co na to przepisy, ale wydaje mi się, że przy ustawieniu na auto nie powinny gasnąć. W Golfie fabrycznie miałem tak, że nawet przy ustawieniu włącznika świateł na "0", dzienne zawsze się paliły, ale zakodowałem tak, że teraz na "0" i hamulcu ręcznym gasną.

W Mazdzie tez gasna jak zaciagne reczny w pozycji na auto... Tak bylo fabrycznie, wiec homologacje przeszlo.

NIe wiem jaka za tym stala logika, bo zadnego praktycznego zastosowania nie wymyslilem ;]

Co ciekawe DRL po uruchomieniu auta,  zapalaja sie dopiero jak auto ruszy, po przejechaniu 2-3 metrow.

Napisano
2 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Co na to przepisy ? Jadąc - stojąc na skrzyżowaniu będę miał wyłączone światła dzienne w sytuacji jak opisałem

Przepisy to na to to samo, co na gasnące pozycyjne w lampie po włączeniu kierunkowskazu - czyli nic, bo te pierwsze nie nadążają za pomysłami i zmianami w homologacjach - bo teraz jest tak ekologicznie, że co nowy model to ma jakieś dziwne wymysły :phi:

Napisano
Pacjent I30

Ja mam tak w Octavii 3 ale sam to sobie zaprogramowalem w vcds

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Hyundaie tak mają. Weź to przemyśl - jedziesz z laską nocą do lasu, zimno więc silnika nie gasisz i masz świecić tymi światłami cały czas? Zaciągasz ręczny  i jesteś incognito :spy:

Napisano

Kurde, nie pomyślałem o tym a miałem tak w:

Samara,

Nubira (dokladany automat świateł),

Combo

Napisano
W dniu 25.04.2024 o 19:14, Maciej__ napisał(a):

W Mazdzie tez gasna jak zaciagne reczny w pozycji na auto... Tak bylo fabrycznie, wiec homologacje przeszlo.

NIe wiem jaka za tym stala logika, bo zadnego praktycznego zastosowania nie wymyslilem ;]

Co ciekawe DRL po uruchomieniu auta,  zapalaja sie dopiero jak auto ruszy, po przejechaniu 2-3 metrow.

Homologacje każde auto uzyskuje per kraj? Pytam, bo przepisy w każdym z państw mogą się troszkę różnić w takich kwestiach. Nawet w obrębie Unii Europejskiej kwestia jazdy na światłach mijania jest różna. A w Grecji, to chyba nawet jest albo był zakaz jazdy przy dobrej pogodzie.