Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akwarium do mieszkania

Featured Replies

Napisano

2 lata temu obiecałem że będą mieli w domu rybki, czas się wywiązać z obietnicy :)

Zaproponujecie jakis zestaw dla laika?

Ma stać na szafce (glebokosc 40 cm).

Prąd tam podciągnę oczywiście.

Są już takie że sterowaniem z apki ? ;]

Da się to jakoś zautomatyzować żeby rybki samę wytrzymały 2 tygodnie ??

Napisano

„O zamożności można mówić wtedy, gdy w holu twojego domu stoi akwarium z hipopotamami i to się w ogóle nie rzuca w oczy.” [emoji23][emoji23]

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Im większe tym łatwiej utrzymać równowagę i mniej pracy ;]   200l to takie minimum ;] 

W moim przygotowanym pod malawi pływa obecnie 30 gupików 8] Podstawą jest dobry filtr najlepiej kubełkowy.  Nie wiem jaki masz budżet ale 3k  na start będzie minimum ;]

Przykładowy zestaw startowy https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/juwel-rio-240-led-akwarium-zestaw-czarny--szafka  :]

Napisano

200l to najlepiej umieścić od razu nad wanną ;)

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, cumel napisał(a):

Im większe tym łatwiej utrzymać równowagę i mniej pracy ;]   200l to takie minimum ;] 

W moim przygotowanym pod malawi pływa obecnie 30 gupików 8] Podstawą jest dobry filtr najlepiej kubełkowy.  Nie wiem jaki masz budżet ale 3k  na start będzie minimum ;]

Przykładowy zestaw startowy https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/juwel-rio-240-led-akwarium-zestaw-czarny--szafka  :]

Trochę spore ;]

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, Olleo napisał(a):

„O zamożności można mówić wtedy, gdy w holu twojego domu stoi akwarium z hipopotamami i to się w ogóle nie rzuca w oczy.” emoji23.pngemoji23.png

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Bardziej myślałem o 60L...

Napisano

Spore to mialem w domu jak do szkoły chodziłem - brat mial cos kolo 2tys litrów 😉

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

A tak na serio - kup zestaw z Juvela, Eheima czy Aquaela.

Na początek starczy i wyznaczy kierunek rozwoju/zwoju 😜

Napisano

Kup gotowy zestaw 60 litrów, zostanie Ci jako kotnik.

Akwarium pond 200 litrów urządzone z głową po pół roku jest właściwie bezobsługowe (pozostaje podmiana wody) .

Nie znam takich, którzy zatrzymali się przy jednym basenie. Potrzebny kotnik, na kwarantanne, do rozmnożenia pielęgniczek itd. Itp.

Proponuje zlecić sklejenie akwarium na odpowiedni wymiar przynajmniej z przednią szybą z Optiwhite. Kupić dobry filtr kubełkowy ze skimmerem – na tym się nie oszczędza. I od tej pory to już tylko zabawa: kamienie, korzenie, żwir i dużo cierpliwości. Niestety założenie akwarium to zabawa na kilka miesięcy.

Napisano

Blat szafki musi być sztywny. 60 na początek będzie ok. Ja za dzieciaka miałem 30 plus kotnik 15.

Napisano
W dniu 7.07.2024 o 00:21, Olleo napisał(a):

200l to najlepiej umieścić od razu nad wanną ;)

A dlaczego

ze10 lat temu byłem u gościa glonojady nabyć .W kuchni maił postawione 2 razy 400 l

I tu ciekawostka bo stare budownictwo - i to na szkodach górniczych

Napisano
W dniu 7.07.2024 o 08:42, PawelWaw napisał(a):

szkoda czasu, pieniędzy i zapału

najlepsze jakie miałem to było 600l , rekord u znajomych to coś koło 900l

praktycznie bezobsługowe (w porównaniu do takiego 50-100l)

Edytowane przez chris_66

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, chris_66 napisał(a):

szkoda czasu, pieniędzy i zapału

najlepsze jakie miałem to było 600l , rekord u znajomych to coś koło 900l

praktycznie bezobsługowe (w porównaniu do takiego 50-100l)

czyli nikt tych 60L nie kupuje ?

Napisano
53 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

pewnie kupuje , ale z doświadczenia wiem, że im wieksze tym prostsze utrzymanie

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 22:34, PawelWaw napisał(a):

wystarczy Ci spokojnie. I tak za rok wyląduje w garażu :hehe:

Każde daje frajdę.

Są gotowe zestawy.

Zobacz też na OLX, może ktoś w okolicy juz ma dosyć.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, mati1.6dohc napisał(a):

wystarczy Ci spokojnie. I tak za rok wyląduje w garażu :hehe:

Każde daje frajdę.

Są gotowe zestawy.

Zobacz też na OLX, może ktoś w okolicy juz ma dosyć.

Z tym olx może być dobry trop ;]

Napisano
  • Autor
W dniu 7.07.2024 o 20:17, Adalbert napisał(a):

Kup gotowy zestaw 60 litrów, zostanie Ci jako kotnik.

Akwarium pond 200 litrów urządzone z głową po pół roku jest właściwie bezobsługowe (pozostaje podmiana wody) .

Nie znam takich, którzy zatrzymali się przy jednym basenie. Potrzebny kotnik, na kwarantanne, do rozmnożenia pielęgniczek itd. Itp.

Proponuje zlecić sklejenie akwarium na odpowiedni wymiar przynajmniej z przednią szybą z Optiwhite. Kupić dobry filtr kubełkowy ze skimmerem – na tym się nie oszczędza. I od tej pory to już tylko zabawa: kamienie, korzenie, żwir i dużo cierpliwości. Niestety założenie akwarium to zabawa na kilka miesięcy.

Jednak kupujemy psa z akwarium tyle roboty ;]

Napisano
32 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Jednak kupujemy psa z akwarium tyle roboty ;]

Zaproponowałbym ze schroniska, ale może zacznijcie od takiego na baterie. Jak "nie zdechnie" to pomyślcie o żywym 😉

Napisano
  • Autor

Dobra, pomysł z olx był super :jem:

Znalazłem gotowe, załadowałem do bagażnika auta po odlaniu wody i już w domu mamy akwarium 60L i to jeszcze ze wszystkim za 200 zl ;]

20240714_184832.jpg

Napisano
6 minut temu, 2000_mc napisał(a):

Straszny syf tam pływa. Woda bezpośrednio z Wisły brana?

Myślę, że jeszcze zanim trafi do Wisły tylko z tej grubszej rury ;]

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Dobra, pomysł z olx był super :jem:

Znalazłem gotowe, załadowałem do bagażnika auta po odlaniu wody i już w domu mamy akwarium 60L i to jeszcze ze wszystkim za 200 zl ;]

20240714_184832.jpg

Patrząc na to foto to się zastanawiam czy se jaja robisz jak zawsze czy to tak serio 🤣

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 2000_mc napisał(a):

Kurna wiozlem to tesla, 3,7 sek do setki, wymieszało się z podłożem ale już jest lepiej jeszcze tylko mgła jakaś została :jem:

20240714_223453.jpg

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 2000_mc napisał(a):

A co zła? Przecież ryby w niej pływają ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Chalek napisał(a):

Patrząc na to foto to się zastanawiam czy se jaja robisz jak zawsze czy to tak serio 🤣

Serio, tak wyglądało jak odbierałem :jem:

Screenshot_20240714_223702_OLXpl.jpg

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Serio, tak wyglądało jak odbierałem :jem:

Screenshot_20240714_223702_OLXpl.jpg

To nalales tam oleju po frytkach ? 🤓

Napisano
  • Autor
Teraz, Chalek napisał(a):

To nalales tam oleju po frytkach ? 🤓

Nie wiem co poszło nie tak ;]

Mam nadzieję że jak rano wstanę to już filtr przefiltruje ta "mgle" :jem:

We wtorek mam z allegro nowy filtr bo ten strasznie glosny jest.

Napisano
W dniu 14.07.2024 o 22:35, PawelWaw napisał(a):

Kurna wiozlem to tesla, 3,7 sek do setki, wymieszało się z podłożem ale już jest lepiej jeszcze tylko mgła jakaś została :jem:

Niezłego bałaganu i stresu tym rybom narobiłeś :facepalm:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, blue_ napisał(a):

Niezłego bałaganu i stresu tym rybom narobiłeś :facepalm:

tak serio to jechalem przez caly ursynow z 30kmh delikatnie zatrzymujac sie i ruszajac, wkurzenie wszystkich kierowcow glownie z Radomia siegalo zenitu, lubie to :jem:

wszystkie rybki zyja (te ktore mialy stres odbyly rozmowy z psychoanalitykiem), dokupilem nawet kilka nowych i tak to teraz wyglada :serducha:

image.png.976ca6169bd05bfdee33a1a76f0e1226.png

Napisano
W dniu 6.07.2024 o 09:32, PawelWaw napisał(a):

Da się to jakoś zautomatyzować żeby rybki samę wytrzymały 2 tygodnie ??

Da się.

Napisano
W dniu 14.07.2024 o 18:51, PawelWaw napisał(a):

fajne i tanio

ja mam 30l, tak jak pisali... nie polecam takiej pojemności, raz na tydzień trzeba zmienić wodę

Napisano
  • Autor
26 minut temu, bielaPL napisał(a):

fajne i tanio

ja mam 30l, tak jak pisali... nie polecam takiej pojemności, raz na tydzień trzeba zmienić wodę

a co sie z nia dzieje ?

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

a co sie z nia dzieje ?

wygląda po tygodniu jak twoje po przewiezieniu autem 😄 

Napisano
56 minut temu, bielaPL napisał(a):

wygląda po tygodniu jak twoje po przewiezieniu autem 😄 

Zostaw nie ruszaj 2 tygodnie ;]  Po prostu jak tak często zmieniasz wodę to zabijasz bakterie filtrujące i nie mają szans się rozmnożyć.  Klasyczny wykwit pierwotniaków się dzieje i woda jak mleko. Spuszczasz 5l w tym płuczesz gąbkę filtra i dolewasz 5l odstanej wody co tydzień. Dodaj też bakterie na start ;]

Napisano
W dniu 14.07.2024 o 19:10, PawelWaw napisał(a):

Ok, ten filtr co mam jakoś dosyć głośno pracuje. Tak powinno być?

Filtrujemy 24h wodę?

Muszę chyba kupić nowy, taki będzie ok ?

https://allegro.pl/oferta/aquael-filtr-wewnetrzny-pat-mini-450l-h-gabka-gratis-15849598387

Lepsza będzie kaskada ;] https://allegro.pl/oferta/aquael-versamax-fzn-1-filtr-kaskadowy-do-akwarium-7666537658  

Napisano
14 godzin temu, cumel napisał(a):

Zostaw nie ruszaj 2 tygodnie ;]  Po prostu jak tak często zmieniasz wodę to zabijasz bakterie filtrujące i nie mają szans się rozmnożyć.  Klasyczny wykwit pierwotniaków się dzieje i woda jak mleko. Spuszczasz 5l w tym płuczesz gąbkę filtra i dolewasz 5l odstanej wody co tydzień. Dodaj też bakterie na start ;]

spróbuje bo już mnie szlak z tym trafia ;] 

Napisano

Ale teraz są super czasy.
Moja przygoda z akwarium to było 20 litrów.

Szyby „załatwiane” u szklarza w administracji.
Ranty szlifowane w domu osełką.
Po klej jeździłem na bazar na Koło gdzie facet z kartusza (jeszcze wtedy takiej nazwy nie było) wyciskał mi klej do strzykawki.
Samodzielne klejenie.

A to wszystko po to, żeby weszło na wymiar w meblościankę, bo gotowe nie pasowało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
12 minut temu, Adalbert napisał(a):

Ciekawe jak ją zamontujesz ?

Nie widzę problemu ;] lekka modyfikacja pokrywy tapeciakiem i można się cieszyć wystarczająco wydajnym, cichym i nie zajmującym miejsca filtrem.

A i tak najlepsze są kubełkowe ;] do swojego nie zaglądałem już 2 lata. Wody w akwarium nie widać :phi: ryby jakby lewitowaly ;]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Tomo napisał(a):

Ale teraz są super czasy.
Moja przygoda z akwarium to było 20 litrów.

Szyby „załatwiane” u szklarza w administracji.
Ranty szlifowane w domu osełką.
Po klej jeździłem na bazar na Koło gdzie facet z kartusza (jeszcze wtedy takiej nazwy nie było) wyciskał mi klej do strzykawki.
Samodzielne klejenie.

A to wszystko po to, żeby weszło na wymiar w meblościankę, bo gotowe nie pasowało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Stary dzisiaj już ludzie w klitkach 70m2 nie mieszkają, nie ma takich problemów.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Stary dzisiaj już ludzie w klitkach 70m2 nie mieszkają, nie ma takich problemów.

Ja mieszkałem w 41m2 :palacz:

Napisano
W dniu 16.07.2024 o 09:32, PawelWaw napisał(a):

tak serio to jechalem przez caly ursynow z 30kmh delikatnie zatrzymujac sie i ruszajac, wkurzenie wszystkich kierowcow glownie z Radomia siegalo zenitu, lubie to :jem:

wszystkie rybki zyja (te ktore mialy stres odbyly rozmowy z psychoanalitykiem), dokupilem nawet kilka nowych i tak to teraz wyglada :serducha:

image.png.976ca6169bd05bfdee33a1a76f0e1226.png

Jakieś to takie bez efektu wow. Te fajne kolorowe rybki to jednak muszą mieć słoną wodę. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, wujek napisał(a):

Jakieś to takie bez efektu wow. Te fajne kolorowe rybki to jednak muszą mieć słoną wodę. 

skad wiesz ?

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 22:34, PawelWaw napisał(a):

to AK :) Miałem parę lat 60 l i bardzo dobrze działało i się prezentowało.  Taki optymalny kompromis. Tyle że wodę trzeba zmieniać co tydzień. Stoi to do dzisiaj na strychu i nie mogę się pozbyć,  choć nie wiem,  czy wodę do takiego 15 letniego akwarium można bezpieczne nalac? 

Napisano
21 godzin temu, Pito napisał(a):

to AK :) Miałem parę lat 60 l i bardzo dobrze działało i się prezentowało.  Taki optymalny kompromis. Tyle że wodę trzeba zmieniać co tydzień. Stoi to do dzisiaj na strychu i nie mogę się pozbyć,  choć nie wiem,  czy wodę do takiego 15 letniego akwarium można bezpieczne nalac? 

Działało bardzo dobrze i wodę zmieniałeś co tydzień? Nie, ono nie działało :] Jakbym miał zmieniać wodę co sobotę to bym nawet nie zakładał ;]

Jak wszystko działa to woda wygląda tak ;]  Akwarium 100cm długie ;] Podmiana 20l co dwa tygodnie zupełnie wystarczała. 5 min roboty nooo z myciem szyb 15 min ;]

IMG_20180920_153254.jpg.8492cd50384f727f81aa03f31bae6512.jpg

IMG_20190211_213435.jpg.714f690e3035c7846783e2d79e9e3d95.jpg

Napisano
9 godzin temu, cumel napisał(a):

Działało bardzo dobrze i wodę zmieniałeś co tydzień? Nie, ono nie działało

Źle napisałem.  Oczywiście nie wymieniałem całej, tylko podmieniałem ok. 10 l (wiaderko) co sobotę.

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor
W dniu 23.07.2024 o 23:09, Pito napisał(a):

a czemu co tydzien ?

mam jakis najlepszy filtr z allegro 😄

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

a czemu co tydzien ?

mam jakis najlepszy filtr z allegro 😄

Od razu napisze,  nie całą wodę tylko jakieś 10 litrów. W związku z produktami przemiany materii, że tak to ładnie nazwę, wzrasta poziom hmm... azotu?w każdym razie syfu, obumarłych części roślin itp. Tego nie wyfiltrujesz, trzeba się fizycznie pozbyć, najlepiej odmulaczem zebrać z dna. A jak często i ile, tu sprawa jest płynna, zależy od ilości ryb i roślin. 

Napisano

Ja to już nie mam siły. Kupiłem ostatnio te bakterie. Zmieniłem wodę, wlałem bakterie, a na drugi dzień już woda przestała się robić klarowna i zaraz się zrobiła zielonkawa. :sciana: