Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaproszenie do straży miejsiej :\

Featured Replies

Napisano

Dostałem dziś wiadomość za szybę od naszej nieocenionej straży miejskiej o tym ze źle zaparkowałem i że mam się zgłosić do mich. olałem to, nie chciało mi się do tych f..... jechać bo spieszyłem się na mazury. co w takim przypadku będą te orły robiły czy lepiej pojechać do nich czy olać sobie całą sprawę. tylko jak coś mi przyślą a ja za tydzień wybywał na dwa tygodnie. hmmm może ktoś ma już doświadczenie z nimi angryfire.gif

Napisano

> Dostałem dziś wiadomość za szybę....

Olej to. To nie jest sposób dostarczenia wezwania. Zawsze mógł ci to ktoś wyjąć.

Napisano

> Olej to. To nie jest sposób dostarczenia wezwania. Zawsze mógł ci to

> ktoś wyjąć.

Nie do końca jest tak, jak piszesz.

Mandaty za wycieraczką legalne!

20.01.2006 06:55

/ INTERIA.PL

Karę za brak biletu parkingowego, którą wkładają nam za wycieraczkę, trzeba płacić - tak brzmi wczorajszy i ostateczny wyrok w tej sprawie Naczelnego Sądu Administracyjnego. Dla kierowców wyrok jest przekleństwem, dla zarządców dróg - zbawieniem.

Do tej pory nie było jasności: jedni prawnicy przekonywali, że kary wkładane za wycieraczkę są ważne, inni twierdzili, że nie trzeba ich płacić i kwestionowali „uliczny” tryb doręczania. Także sądy administracyjne wydawały sprzeczne wyroki - informuje „Gazeta Wyborcza”.

Najdobitniej przekonała się o tym Marlena J. ze Żnina (Kujawsko- Pomorskie). Bydgoski Wojewódzki Sąd Administracyjny rozpatrywał w ubiegłym roku dwie sprawy dotyczące kar wsadzonych za szybę jej auta. Kobieta kwestionowała rozpoczęcie egzekucji komorniczej bez wydania decyzji administracyjnej.

Jeden skład sędziowski przyznał jej rację i orzekł: - Nie można wejść na pensję Marleny J. na podstawie kwitka zostawionego za wycieraczką. Ale inny skład sędziowski w identycznej sprawie z wniosku Marleny J. nie zakwestionował ważności kary.

Po tych sprzecznych orzeczeniach w wielu miastach Polski zapanował chaos. Bydgoski zarząd dróg wstrzymał egzekucję kar. W Warszawie - oprócz kwitków za wycieraczką - wysyłano do ukaranych listy polecone z informacją o karze. W Szczecinie tłumy kierowców odmawiały płacenia kar, powołując się na wyrok z Bydgoszczy.

Sprawa trafiła do Andrzeja Zolla, rzecznika praw obywatelskich. Ostatecznie legalnością kar pieniężnych zajął się Naczelny Sąd Administracyjny. Pod koniec grudnia zapadł wyrok, w tym tygodniu sędziowie napisali uzasadnienie.

Sędzia Teresa Liwacz, rzecznik prasowy WSA w Bydgoszczy: - Nie ma już żadnych wątpliwości. Kary są ważne i trzeba je płacić, a jeśli ktoś tego nie zrobi, zarządca drogi ma pełne prawo przekazać sprawę do egzekucji skarbowej.

To oznacza koniec spokojnego snu dla kierowców, którzy nie płacą za parkowanie i liczą, że komornik o nich zapomniał. - Nie zapomniał - mówi Daniel Sarul, wicedyrektor bydgoskiego zarządu dróg. - Kiedy tylko otrzymamy uzasadnienie wyroku, natychmiast wystawimy kilkaset tytułów wykonawczych zawieszonych pół roku temu.

Napisano

> Dostałem dziś wiadomość za szybę od naszej nieocenionej straży

> miejskiej o tym ze źle zaparkowałem i że mam się zgłosić do

> mich. olałem to, nie chciało mi się do tych f..... jechać bo

> spieszyłem się na mazury. co w takim przypadku będą te orły

> robiły czy lepiej pojechać do nich czy olać sobie całą sprawę.

> tylko jak coś mi przyślą a ja za tydzień wybywał na dwa

> tygodnie. hmmm może ktoś ma już doświadczenie z nimi

...Wg mnie straż wiejska to darmozjady i powinni to zlikwidować na rzecz prawdziwych stróżów prawa...

Napisano
  • Autor

to nie jest mandat tylko wezwanie aby sie do nich zgłosić. iść czy nie iść oto jest pytanie ;p

Napisano

> to nie jest mandat tylko wezwanie aby sie do nich zgłosić. iść czy

> nie iść oto jest pytanie ;p

Jeżeli to nie mandat, to przecież mogłeś nic nie znaleźć. NSA nic o wezwaniach do stawiennictwa się nie mówił zlosnik.gif

Napisano

Ja osobiście bym to olał i nie poszedł, mam gdzieś wszelkie ulotki wsadzane za wycieraczke, nigdy tego nie czytam tylko odrazu wywalam. Skoro im tak na wizycie zalezy niech wyslą poleconym na adres domowy, poco im ułatwiać niech trochę popracują na ta kasę którą dostają i tak z naszych podatków zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem jak w Białymstoku ale w Krakowie SM i kontrolerzy stref parkinkowych poruszają się z aparatami cyfrowymi i jak wyrzucisz wezwanie to i tka za jakiś czas (może być długi) otrzymasz dowód że zaparkowałeś w miejscu niedozwolonym.

Napisano

Doświadczenia?? Tiaa, niestety TAK. Np. w takim Żyrardówku panowie ze straży miejskiej przy pomocy mandatu za 100 pln-ów przekonali mnie, że klepisko przed sklepem to trawnik (ostatnią trawę to tam widzieli chyba, kiedy złota młodziez wracała z impry i jej "coś" upadło). Mandat olałem i po 18 miesiącach ściągnęli ze mnie 106,50pln (czy jakoś tak). Z kolei w Opolu nie mają podpisanej podobno jakiejś umowy i mandaty za parkowanie dostają tylko tubylcy (przynajmniej Opolenie(?) tak twierdzą). A w Warszawie rekordzista wśród moich znajomych ma coś koło 35 (słownie: trzydziestu pięciu) mandatów od straży miejskiej (uzbierane przez 4 lata) i jeszcze mu się nie udało nic zapłacić grinser006.gif.

P.S. Serdeczne pozdrowienia dla Strazy Miejskiej - omijajcie proszę Astry z daleka...

Napisano

Jeżeli to tylko wezwanie to ja bym olała... ale jeżeli mandat to ... cóż, podobno faktycznie jest juz przepis ze należy zapłacic, ale w takim wypadku to przysyłają też do domu mandacik...

Napisano

> to nie jest mandat tylko wezwanie aby sie do nich zgłosić. iść czy

> nie iść oto jest pytanie ;p

to jest wezwanie aby sie zgłosic i zapłacic np.50 zeta. ja olałem i wyrzuciłem , bo co tam jakies wezwanie az tu po 2,5 roku przychodzi 50 zł + odsetki =320 zł. chu......mnie strzelił .

Napisano

moim zdaniem jest to chore, bo jak dostajesz z sądu polecony to doręczają ci go do rąk własnych a nie zostawiają to na wycieraczce przed drzwiami.....

polska to chory kraj i zżarty do szpiku kości, tu wszyskto jest o 180st na odwrót

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.