Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzień dobry!

Jako świeżo upieczony właściciel mg3 2024 cieszę się, że znalazłem kącik gdzie będę mógł spotkać innych użytkowników tego autka.

Mam nadzieję, że wspólnie poznamy i rozwiążemy wszelkie zagadki tego dynamicznego autka. 😀

Napisano

Cześć,

Jaka wersję wyposażenia wybrałeś? Jak wrażenia z jazdy? 

Napisano

Wybrałem najtańszą wersję standard ale w kolorze cosmic silver. Kupiłem to co było od ręki w salonie bo zostałem bez samochodu (stary 25 latek zardzewiał i posypał się tak że naprawy były bez sensu i nie przeszedł przeglądu). Moje ostatnie 2 kupowane samochody to były ~7-latki po przejściach i powiedziałem sobie nigdy więcej, następny musi być nowy!.

Wybrałem to małe miejskie autko bo jakoś nie czuję suv'ów, są dla mnie za duże i nieporęczne :P

Wrażenia z jazdy są bardzo miłe, jeszcze nigdy nie miałem tak dynamicznego autka. Przy tym ekonomiczne - po 200 km przebiegu na ekranie zużycie paliwa 5,2 l/100 km.

Do automatu przyzwyczaiłem się bardzo szybko, właściwie to nie zauważam jego działania :) w miejskim ruchu cały czas jedzie się tylko na mocnym silniku elektrycznym.

W środku króluje twardy plastik. Jak dla mnie w wersji standard kółka 15" są za małe, wzór kołpaków nie z mojej bajki. Inne co mi przeszkadza to za miękkie zawieszenie :)

Ale "stalówki" będą do opon zimowych, a felgi aluminiowe wybiorę takie jakie mi się podobają.

Napisano

Silniki i ich parametry w załączniku. Zwracam uwagę na łączny moment obrotowy 💣

A tak wygląda wersja standard w kolorze cosmic silver

silniki.png

Edytowane przez mg3

Napisano

Napiszę jeszcze dlaczego wybrałem "chińczyka" i dlaczego MG a nie Yaris. :P

Założenia przy zmianie auta były takie: nowy, mały na miasto, ekonomiczny, hybryda lub turbo (ale nie 3 cylinderki :)).

MG3 Hybrid+ to hatchback, trafia idealnie w moje potrzeby. Cena tego nowego auta hybrydowego z automatem jest atrakcyjna w porównaniu z innymi markami, 7 lat gwarancji/150kkm to raczej chwyt marketingowy ale trochę uspokaja jak pomyśli się o poważniejszej awarii układu napędowego, 195 KM i 8s do 100km/h robi wrażenie i sprawia niesamowitą frajdę - efekt wciskania w fotel i kopnięcie w plecy jak oba silniki połączą pracę :P

Sporo ludzi pisze o dużej utracie wartości przy sprzedaży ale mnie to nie rusza bo przywiązuję się do samochodów i nie zmieniam ich z byle powodu. Moim ostatnim vw new beetle zrobiłem rekord - jeździłem 18 lat aż do kasacji!

MG wybrałem, bo uważam, że ze względu na brytyjskie korzenie firmy MG jest to jedna z nielicznych marek chińskich samochodów, która ma szansę przetrwać i zostać na rynku.

Edytowane przez mg3

Napisano
13 godzin temu, mg3 napisał(a):

MG wybrałem, bo uważam, że ze względu na brytyjskie korzenie firmy MG (...)

A to dobre!

:lol::lol::lol::lol::lol:

Napisano

Ile się dostaje kasy za takie posty? Bo może i ja bym dodał kilka pochwalnych postów? 

Napisano

Ryb, tak z tymi "korzeniami" to mocno przesadziłem ale chodziło mi o kupno przez chińczyków (SAIC) znanej od 100 lat w sumie europejskiej marki.

a z Volvo i GEELY nie jest podobnie?

Napisano

Olas1, moje "pochwalne posty" można wytłumaczyć wyłącznie "szokiem pozakupowym" :P

Po przesiadce z 25 letniego auta dla mnie wszystko w nowym to kosmos😋

Być może wkrótce zauroczenie mi przejdzie ale na razie trzyma mocno.

Napisano
2 godziny temu, mg3 napisał(a):

Ryb, tak z tymi "korzeniami" to mocno przesadziłem ale chodziło mi o kupno przez chińczyków (SAIC) znanej od 100 lat w sumie europejskiej marki.

a z Volvo i GEELY nie jest podobnie?

No nie jest, bo Chińczycy z MG kupili tylko prawo do używania znaczka, nic więcej. Geely kupował żywą markę z całą gamą samochodów, fabrykami, wszystkim. Dzisiejsze MG nie ma kompletnie nic wspólnego z brytyjskim przemysłem motoryzacyjnym.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Dzisiejsze MG nie ma kompletnie nic wspólnego z brytyjskim przemysłem motoryzacyjnym.

W sumie może to nawet lepiej ;]

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał(a):

W sumie może to nawet lepiej ;]

Ale sam wyżej widzisz, że "brytyjskie" korzenie to zaleta.

;]