Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria dynamicznych swiatel

Featured Replies

Napisano

Golf 7

To są matrixy.

Co sie stało i dlaczego tak drogo? ;]

Zauwazylem, ze jak komunikat na desce sie wyświetli to reflektor lewy wygląda jak na zdjęciu. Na prawym są dwa źródła światła a na lewym jedno.

Awaria następuje jak auto się bujnie lub skręcę kołami mocno.

IMG_8459.jpeg

IMG_8458.jpeg

Napisano

Trzeba jakiś diwajs podłączyć i zobaczyć jakie błędy. 

Napisano

W sportsvan jak wywala mi 'awaria świateł AFS' to znaczy, że spaliła się żarówka h7 od doświetlania zakrętów.

Taka to 'usterka'.

Tutaj masz jakieś h7 może?

Wygląda po prostu na spalone źródło światła.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 16.09.2024 o 08:20, wujek napisał(a):

Trzeba jakiś diwajs podłączyć i zobaczyć jakie błędy. 

Elektryk podłączył, ale o dziwo nic nie znalazło. Tzn znalazło nawet kilka błędów o których nie wiedziałem że są, a auto nic nie zgłaszało, ale nic ze światłami.

Sprawa jest skomplikowana, bo tam są jakby dwa źródła światła w tym reflektorze. Ten konkretny kupiłem przed chwilą.

Problem jest z tym źródłem po lewej na obrazku

image.png.b3735ff158535428d4b97384b6abb88a.png

Oba się świecą po uruchomieniu bez problemów. I będą się świecić jak pozwolę w spokoju przejść ten jakby "autotest", tzn światła pochodzą prawo/lewo, góra/dół.

Jeśli jednak skręcę kołami zanim się przetestują, to ten punkt z lewej gaśnie :) i wywali błąd na desce.

Jeśli test przejdzie, ja nie przekręcę kołami, światło się świeci, to po około minucie i tak wywali błąd. Z tym że światło będzie działać.

Jak działa, to działają też te doświetlające (prawo lewo chodzi ten punkt po prawej na zdjęciu), jak i matrixy, tzn lecę na długich, a wycina pojazdy ze snopu światła.

Gościu powiedział, że tam jest jeszcze taki moduł sterujący pod reflektorem i on mógł walnąć. Najlepiej jakbym kupił i moduł, ale ostatecznie może przełożyć z lewej strony dla testów, czy będzie działać. Z tym, że rozbierania jest sporo, bo trzeba zdejmować zderzak żeby się do tego dobrać. Nawet jeśli w eGolfie jest od cholery miejsca pod maską i nie trzeba mieć rąk ginekologa.

Co ciekawe, to lamp do eGolfa, które wyglądają identyko jest kilka modeli. Katalogowo w numerkach się różnią, czasem tylko tylko jakimś jednym znakiem na końcu. Myślałem że to auto powinno mieć raczej te same graty, bo było produkowane dosyć krótko.

W ogóle to mam nadzieję, że to jest jednak właściwy reflektor, bo na zdjęciu właśnie to pole świetlnę wygląda jakoś inaczej niż na moim Golfie, ale numer ma ten sam ;)

U mnie tam są takie jakby małe zwierciadła, które zapewne się jakoś ruszają, a tutaj jest jakiś srebrny czopek.

image.png.7b460bed710f3489a28da3ead343f2ae.png

Napisano

Inne literki na końcu to chyba zazwyczaj kolejne wersje/ulepszone danej części i powinny raczej być kompatybilne 🤔 

A z czujnikiem na wahaczu tylnym wszystko OK? Chociaż wtedy by głupiały pewnie też po prawej.

A ochronę komponentów masz zdjętą?

I... nie dostałeś przypadkiem kamykiem z samochodu przejeżdżającego z przeciwka, zanim ta usterka/szkoda się pojawiła? Może Autocasto :cfaniak:

Napisano
  • Autor
W dniu 8.10.2024 o 19:10, DamianB napisał(a):

Inne literki na końcu to chyba zazwyczaj kolejne wersje/ulepszone danej części i powinny raczej być kompatybilne 🤔 

A z czujnikiem na wahaczu tylnym wszystko OK? Chociaż wtedy by głupiały pewnie też po prawej.

A ochronę komponentów masz zdjętą?

I... nie dostałeś przypadkiem kamykiem z samochodu przejeżdżającego z przeciwka, zanim ta usterka/szkoda się pojawiła? Może Autocasto :cfaniak:

Lampa wymieniona na tą używkę i problem zniknął.

Coś chyba się tam zwyczajnie zawieszało w reflektorze. Pewnie przez jakiegoś magika ten reflektor do uratowania, więc go zamierzam wystawić w internecie na sprzedaż. Pewnie po regeneracji będzie sprawny.

Wszystkie pola przecież w nim świecą jak należy.

Nie, nie było kamyka ;)

Swoją drogą. Oczywiście te reflektory fajnie świecą i tak dalej, ale....kuźwa, kiedyś wystarczyło wymienić żarówkę za 20PLN ;)

A ten reflektor służył jako cały krócej niż żarówka w Mitsubishi Lancer ;]

Napisano
17 minut temu, kravitz napisał(a):

Lampa wymieniona na tą używkę i problem zniknął.

Coś chyba się tam zwyczajnie zawieszało w reflektorze. Pewnie przez jakiegoś magika ten reflektor do uratowania, więc go zamierzam wystawić w internecie na sprzedaż. Pewnie po regeneracji będzie sprawny.

Wszystkie pola przecież w nim świecą jak należy.

Nie, nie było kamyka ;)

Swoją drogą. Oczywiście te reflektory fajnie świecą i tak dalej, ale....kuźwa, kiedyś wystarczyło wymienić żarówkę za 20PLN ;)

A ten reflektor służył jako cały krócej niż żarówka w Mitsubishi Lancer ;]

Pytales z ciekawosci ile nowka w ASO? ;]

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ksenony też fajnie świecą i też dużo tańsze w wymianie. Chociaż halogenowe też potrafią dobrze świecić (ale to rzadkość) i na pewno przyjemniej w czasie deszczu jechać niż z trupim białym.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, DamianB napisał(a):

Ksenony też fajnie świecą i też dużo tańsze w wymianie. Chociaż halogenowe też potrafią dobrze świecić (ale to rzadkość) i na pewno przyjemniej w czasie deszczu jechać niż z trupim białym.

Tak są auta z dobrymi halogenowymi.

Te tutaj dają jednak to co chyba nigdy ksenony nie dawały. Jedziesz na długich non stop i ładnie wszystkie auta wycina ze snopu światła.

Działa to serio bardzo dobrze. Dużo lepiej niż w Tesli która takie światła też ma, ale często wycina zbyt późno lub źle, przez co na tym się specjalnie nie da jechać, bo auta Ci migają z naprzeciwka informując że oślepiasz

To jest VW i ja jakoś nigdy nie miałem super wiary w ich niezawodność. Następnego VAG bym z takimi światłami nie kupił, ale jakby takie były w Toyocie, pewnie bym łyknął ;)

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Tak są auta z dobrymi halogenowymi.

Te tutaj dają jednak to co chyba nigdy ksenony nie dawały. Jedziesz na długich non stop i ładnie wszystkie auta wycina ze snopu światła.

byly reflektory LEDowe z prymitywniejszym wycinaniem przy uzyciu przeslon, wydaje mi sie, ze musialy byc tez samochody z ksenonami, ktore robily to samo.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, komandos80 napisał(a):

byly reflektory LEDowe z prymitywniejszym wycinaniem przy uzyciu przeslon, wydaje mi sie, ze musialy byc tez samochody z ksenonami, ktore robily to samo.

Nie wiem czy ten Golf nie używa przesłon właśnie, bo to wycinanie dzieje się w taki jakby analogowy sposób, łagodny, a nie takie nagłe wyłączenie jakiejś części źródła światła.

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Pytales z ciekawosci ile nowka w ASO? ;]

Znajomy niedawno wymieniał w Audi reflektor, bo 3 miesiące po gwarancji spalił się jakiś led w środku. Auto do końca serwisowane, pojechał do ASO i powiedzieli mu 12 tys zł. Kupił używany za 7 tys. ;]

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Znajomy niedawno wymieniał w Audi reflektor, bo 3 miesiące po gwarancji spalił się jakiś led w środku. Auto do końca serwisowane, pojechał do ASO i powiedzieli mu 12 tys zł. Kupił używany za 7 tys. ;]

Ceny tych gratow sa absurdalne... ;] Wszystko fajnie jak jest nowe i najlepiej na gwarancji, ale po 10-15 latach to beda skarbonki bez dna.

Ciekawe czy takie matrixy/lasery bedzie sie dalo naprawic, czy od razu smietnik :nie_wiem:

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ceny tych gratow sa absurdalne... ;] Wszystko fajnie jak jest nowe i najlepiej na gwarancji, ale po 10-15 latach to beda skarbonki bez dna.

Ciekawe czy takie matrixy/lasery bedzie sie dalo naprawic, czy od razu smietnik :nie_wiem:

Już pojawiają się specjaliści od naprawy tego. Tanio też nie jest i auto uziemione na kilka dni/tygodni. W zawodzie Polaka wszystko da się zrobić :hehe: 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 15.10.2024 o 16:53, kaczorek79 napisał(a):

Już pojawiają się specjaliści od naprawy tego. Tanio też nie jest i auto uziemione na kilka dni/tygodni. W zawodzie Polaka wszystko da się zrobić :hehe: 

Kombinuje ostatnio z jakimś takim Young timerem. Żeby autko było w miarę świeże, ale jednak dające jakąś radość raz w miesiącu.

I właśnie skumałem, żeby brać takie na zwykłych halogenach, bo takie na jakiś dziwnych ksenonach mogą być później upierdliwe.

Im mniej wyposażenia, tym lepiej.

Napisano
47 minut temu, kravitz napisał(a):

Kombinuje ostatnio z jakimś takim Young timerem. Żeby autko było w miarę świeże, ale jednak dające jakąś radość raz w miesiącu.

I właśnie skumałem, żeby brać takie na zwykłych halogenach, bo takie na jakiś dziwnych ksenonach mogą być później upierdliwe.

Im mniej wyposażenia, tym lepiej.

Jak nie planujesz jezdzic w nocy to OK, ale przesiadka z ledow na halogeny to jest dramaat ;]

Xenony to nie jest jakas skomplikowana sprawa.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak nie planujesz jezdzic w nocy to OK, ale przesiadka z ledow na halogeny to jest dramaat ;]

V70 II - lubię nim jeździć, ma bardzo dobre światła halogenowe, zwykłe H7 bez żadnych mnożników mocy ;) Przesiadam się regularnie między H7 a LEDami, nie czuję dyskomfortu. Ale w żadnym innym aucie z halogenami nie miałem takich dobrych świateł jak tu. Za to soczewki halogenowe to zawsze był dramat...

Napisano
  • Autor
55 minut temu, DamianB napisał(a):

Za to soczewki halogenowe to zawsze był dramat...

Tak, najgorsze światła jakich używałem to były te z Punto 2 przedliftowego. Soczewki i żarówki halogenowe.