Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio internetowe i nie tylko - Volumio, mega prosty projekt

Featured Replies

Napisano

Machnąłem, żona używa i się jej podoba.

Realizacja całego projektu ogranicza się do skompletowania gratów - raspberry pi, karta dźwiękowa, karta microSD, mocniejsza ładowarka do komórki.

Ze strony Volumio ściągamy obraz i nagrywamy na karcie pamięci, karta do rpi, podłączamy kable, uruchamiany. 

Na komórkę ściągamy Volumio i całe sterowanie odbywa się ze smartfona. 

Można dodać bibliotekę własnych utworów na przykład w MP3 jeśli ktoś ma. 

Całość zajmuje mało miejsca. 

Genialne w prostocie i działa jak należy.

Tu fotka "robocza" nim sprzęt trafi na docelowe miejsce.IMG_20241001_133542.jpg.fab11411df854c9da2ea5d4effa46b02.jpg

Napisano
4 godziny temu, Cinek napisał(a):

Realizacja całego projektu ogranicza się do skompletowania gratów - raspberry pi, karta dźwiękowa, karta microSD, mocniejsza ładowarka do komórki.

Ze strony Volumio ściągamy obraz i nagrywamy na karcie pamięci, karta do rpi, podłączamy kable, uruchamiany. 

Tu fotka "robocza" nim sprzęt trafi na docelowe miejsce.IMG_20241001_133542.jpg.fab11411df854c9da2ea5d4effa46b02.jpg

Moja żona dostała takie

20241001_183815.jpg.e308f757fc477f4c8707be900574739c.jpg20241001_183908.jpg.7bae057abd368ab327a4b18f2050f5c7.jpg

Fajnie gra przez kilka minut i się resetuje. Niestety nie wysłaliśmy na gwarancję bo brak paragonu. Na elektrodzie znalazłem że coś tam się przegrzewa w pierwszych modelach, niestety jest problem z naprawą :beksa:. Teść elektronik próbował ogarnąć, ale po kilku godzinach to samo. Pozostaliśmy przy telefonie i głośniku bt.

Napisano
5 godzin temu, Cinek napisał(a):

Mam i używam od dawna. Najlepiej spisuje się z Tidalem. 

Godzinę temu, mayster_tcz napisał(a):

Różnica jest taka to urządzenie służy do streamowania a Volumio z podpiętym Tidalem działa bezstratnie. 

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Mam i używam od dawna. Najlepiej spisuje się z Tidalem. 

Różnica jest taka to urządzenie służy do streamowania a Volumio z podpiętym Tidalem działa bezstratnie. 

A tidal to nie jest streaming ?

Napisano
32 minuty temu, mayster_tcz napisał(a):

A tidal to nie jest streaming ?

Tak ale Raspberry w tym przypadku z Volumnio działa jak odtwarzacz sieciowy pomijając telefon. Telefon działa tylko jak pilot. 

Napisano
19 godzin temu, Cinek napisał(a):

Której karty dźwiękowej użyłeś? Kusi mnie od dawna by spróbować to postawić na Rpi Zero W, który leży i się marnuje. Tylko celuję w nieco bardziej rozbudowany projekt (z wyświetlaczem i lokalnym sterowaniem).

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Której karty dźwiękowej użyłeś? Kusi mnie od dawna by spróbować to postawić na Rpi Zero W, który leży i się marnuje. Tylko celuję w nieco bardziej rozbudowany projekt (z wyświetlaczem i lokalnym sterowaniem).

IQaudio DAC+

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Bartolomeo napisał(a):

Moja żona dostała takie

20241001_183815.jpg.e308f757fc477f4c8707be900574739c.jpg20241001_183908.jpg.7bae057abd368ab327a4b18f2050f5c7.jpg

Fajnie gra przez kilka minut i się resetuje. Niestety nie wysłaliśmy na gwarancję bo brak paragonu. Na elektrodzie znalazłem że coś tam się przegrzewa w pierwszych modelach, niestety jest problem z naprawą :beksa:. Teść elektronik próbował ogarnąć, ale po kilku godzinach to samo. Pozostaliśmy przy telefonie i głośniku bt.

Jak chcesz to zrobię kosztorys takiego odtwarzacza jaki złożyłem. 

Same graty, robota jest prosta, jak coś służę pomocą. 

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 22:31, KYRTAP napisał(a):

Tak ale Raspberry w tym przypadku z Volumnio działa jak odtwarzacz sieciowy pomijając telefon. Telefon działa tylko jak pilot. 

Można też wpisać dane do logowania do Spotify. Poza tym, jak rozłączę telefon to dalej leci ;)

Napisano

ja szukam czegoś do podobnego biura, ale żeby miało swoje głośniki (przyzwoite) i obsługę spotify - do wyboru są same chińczyki, i to w wysokich cenach, wiec może ktoś przy okazji ma coś do polecenia ?

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, zet napisał(a):

ja szukam czegoś do podobnego biura, ale żeby miało swoje głośniki (przyzwoite) i obsługę spotify - do wyboru są same chińczyki, i to w wysokich cenach, wiec może ktoś przy okazji ma coś do polecenia ?

Głośniki z wbudowanym wzmacniaczem i do tego gadżet taki jak mój?  Jeśli cena wysoka to może warto wziąć pod rozwagę.

Napisano
3 godziny temu, Cinek napisał(a):

Głośniki z wbudowanym wzmacniaczem i do tego gadżet taki jak mój?  Jeśli cena wysoka to może warto wziąć pod rozwagę.

No tak, ta plątanina kabli (albo dorabianie obudowy) raczej nie wchodzi w gre

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 13:54, Cinek napisał(a):

Tu fotka "robocza" nim sprzęt trafi na docelowe miejsce.

Można jeszcze wyświetlacz dotykowy dołożyć :) Tu jeszcze w oczekiwaniu na docelową obudowę.

image.png.6d0d54e21b28ea2a0717fb4ee34a7646.png

Napisano
  • Autor
47 minut temu, Kysior napisał(a):

Można jeszcze wyświetlacz dotykowy dołożyć :) Tu jeszcze w oczekiwaniu na docelową obudowę.

image.png.6d0d54e21b28ea2a0717fb4ee34a7646.png

Można :) chociaż nam wystarcza sterowanie z komórek.

Napisano

A wystarcza glosnik od amazon lub google.
Ale dla zabawy mozna sie pobawic

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 miesiące później...
Napisano

Mały chwalipost.

Tutaj, bo oryginalnie miało być Volumio. Potem weszło Moodee a skończyłem z piCorePlayerem z LMS (Logitech Media Server).

RPI 4 B 1GB, RPI Display 2, IQAudio DAB+, Napęd DVD USB (lite-on).

Obudowa inspirowana gotowym projektem (na Printables) przerobiona w 80% pod wykorzystane urządzenia.

Z frontu odbiornik IR - jeszcze do skonfigurowania pod pilot Logitech'a, którego używam też do innych urządzeń.

Zasilanie z usb-c, dźwięk po RCA do kina domowego.

Obudowa z Jayo PLA+ na Ender 3v 3 KE

MVIMG_20250102_083716.jpg.a758b72fcee22400465fbd483eadc524.jpg

IMG_20250102_083739_exported_stabilized_1735849339582.gif.4de456ea3c630350f4a23344e7343918.gif

Edytowane przez tomkowski