Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Adaptacja poddasza nieużytkowego

Featured Replies

Napisano

Mam segment w zabudowie szeregowej, z fajnym poddaszem.

Niestety wejście marne, przez dość wąski właz strychowy z rozkładaną drabinką, którą niektórzy optymistycznie nazywają schodami.

Chciałbym ruszyć to poddasze, plan minimum to zrobić jakieś sensowne schody + wejściówkę z drzwiami.

Plan maksimum, to przekształcenie tego w poddasze użytkowe i sobie je dowolnie adaptować, podzielić na pomieszczenia, zrobić porządną podłogę, ściany pewnie z GK itd.

Pytanie, co trzeba zrobić, jakie wymogi formalne spełnić, żeby się na legalu urządzić na takim poddaszu?

Napisano

Zgłosić się do urzędu miasta i zadeklarować, że się ma więcej metrów użytkowych i płacić od tego podatek :) 

Napisano
26 minut temu, apb77 napisał(a):

Pytanie, co trzeba zrobić, jakie wymogi formalne spełnić, żeby się na legalu urządzić na takim poddaszu?

Dla siebie? Nic poza ekipą która to zrobi.

Na wynajem to pewnie trzeba by jakieś pozwolenia załatwić.

Ja obecnie wstawiłem okno dachowe na strychu, ociepliłem i wybiłem płytą OSB. 

Jest jasno i przyjemniej niż było ;]

Napisano
6 godzin temu, apb77 napisał(a):

Mam segment w zabudowie szeregowej, z fajnym poddaszem.

Niestety wejście marne, przez dość wąski właz strychowy z rozkładaną drabinką, którą niektórzy optymistycznie nazywają schodami.

Chciałbym ruszyć to poddasze, plan minimum to zrobić jakieś sensowne schody + wejściówkę z drzwiami.

Plan maksimum, to przekształcenie tego w poddasze użytkowe i sobie je dowolnie adaptować, podzielić na pomieszczenia, zrobić porządną podłogę, ściany pewnie z GK itd.

Na początek podaj informacje:

- wysokość w kalenicy

- szerokość po podłodze

- czy jest ścianka kolankowa

- czy jest doświetlenie (okna dachowe)

Zgłaszać nigdzie nie musisz.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, zet napisał(a):

Zgłosić się do urzędu miasta i zadeklarować, że się ma więcej metrów użytkowych i płacić od tego podatek :) 

To już zrobiłem 3 lata temu, od początku płacę podatek również od poddasza.

Pytanie, czy to wystarczy?

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Dla siebie? Nic poza ekipą która to zrobi.

Na wynajem to pewnie trzeba by jakieś pozwolenia załatwić.

Ja obecnie wstawiłem okno dachowe na strychu, ociepliłem i wybiłem płytą OSB. 

Jest jasno i przyjemniej niż było ;]

Też bym wstawił, ale w ścianie szczytowej, normalne okno.

Można bez pozwolenia?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Tomo napisał(a):

Na początek podaj informacje:

- wysokość w kalenicy

- szerokość po podłodze

- czy jest ścianka kolankowa

- czy jest doświetlenie (okna dachowe)

Zgłaszać nigdzie nie musisz.

Około 3.2m pod kalenicą, jętki na wysokości około 2.30m, będzie mniej, bo na razie na podłodze tylko płyta mfp bezpośrednio na legarach stropowych.

Ścianka kolankowa około 1m.

Wymiary po podłodze 9.80x6.55m.

Są dwa okna dachowe.

Coś to zmienia?

Napisano
2 godziny temu, apb77 napisał(a):

Można bez pozwolenia?

4 m od granicy działki? 

Najlepiej zadzwonić do wydziału architektury w powiecie

Napisano
3 godziny temu, apb77 napisał(a):

Można bez pozwolenia?

A to masz spadek dachu w jakim kierunku ? :hmm:

Bo z reguły w segmentach spadek dachu jest przód tył.

A ściany szczytowe (w które można wstawić okno) są bliźniaczone z segmentem obok.

Jeżeli masz ścianę szczytową przód-tył to możesz wstawić okno.

Pamiętaj tylko o konieczności wykonania nadproża (na youtube znajdziesz filmy jak to zrobić - jak będzie zewnętrzna firma to będą wiedzieć co zrobić).

Napisano
3 godziny temu, apb77 napisał(a):

Około 3.2m pod kalenicą, jętki na wysokości około 2.30m, będzie mniej, bo na razie na podłodze tylko płyta mfp bezpośrednio na legarach stropowych.

Ścianka kolankowa około 1m.

Wymiary po podłodze 9.80x6.55m.

Są dwa okna dachowe.

Coś to zmienia?

Jętki na wysokości 2,30

Zapewne są wysokości 14 cm - między nie trzeba będzie włożyć wełnę o wysokości min. 14 cm (im więcej tym lepiej).

Żeby zapewnić wymagane obecnie ocieplenie trzeba dać min. 20 cm wełny, więc będziesz musiał dać w poprzek jętek łata o grubości min. 6 cm (ew. ruszt metalowy).

Do tego płyta gipsowa.

Czyli z obecnych 2,30 zrobi ci się max. 2,22

Jeśli masz podłogę wylewaną i zatartą na gładko to już nie musisz wylewać warstwy samopoziomującej - możesz już kłaść podłogę.

Jeżeli dasz panele to będzie to 5 mm + 8 mm panela = 13 mm

Więc finalnie po wszystkim masz wysokość pomieszczenia 2,20 - jeżeli akceptujesz taką wysokość (to ok. 30 cm niżej  niż standardowy blok z PRL) to możesz robić.

---

Ścianka kolankowa 1m to niewiele.

Musisz policzyć, że po dodaniu ocieplenia i wykończenia zejdzie do ok. 85 cm

Tak naprawdę do rozsądnego wykorzystania będzie powierzchnia od wysokości min. 140-150 cm (meble, siedzenie) - pomierz w jakiej odległości od ściany osiągniesz taką wysokość.

Pytanie która wartość (9,8 czy 6,55) to szerokość strychu.

Jeżeli ta pierwsza to jest czym rządzić.

Przy drugim to zostanie zapewne ok. 3,5-4m

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Tomo napisał(a):

A to masz spadek dachu w jakim kierunku ? :hmm:

Bo z reguły w segmentach spadek dachu jest przód tył.

A ściany szczytowe (w które można wstawić okno) są bliźniaczone z segmentem obok.

Spadek jest przód/tył, jedna ściana boczna jest szczytowa, bo to skrajny segment.

Napisano
  • Autor

Jętki na wysokości 2,30

Powiedzmy, że 2,32, bo obecnie jest płyta MFP 22mm.

Więc finalnie po wszystkim masz wysokość pomieszczenia 2,20 - jeżeli akceptujesz taką wysokość (to ok. 30 cm niżej  niż standardowy blok z PRL) to możesz robić.

Akceptujesz, bo to nie będzie do mieszkania, tylko bardziej graciarnia i miejsce do majsterkowania i składowania, może kiedyś jedno pomieszczenie awaryjne zrobię dla gości, ale nie ma na to ciśnienia.

Jeśli masz podłogę wylewaną i zatartą na gładko to już nie musisz wylewać warstwy samopoziomującej - możesz już kłaść podłogę.

Strop jest drewniany i nie będę nic wylewał, płyty i panele, oczywiście do tego podkłady i izolacja, tak mi się przynajmniej wydaje, bo jeszcze się z tego nie doktoryzowałem

Ścianka kolankowa 1m to niewiele.

Musisz policzyć, że po dodaniu ocieplenia i wykończenia zejdzie do ok. 85 cm

Tak naprawdę do rozsądnego wykorzystania będzie powierzchnia od wysokości min. 140-150 cm (meble, siedzenie) - pomierz w jakiej odległości od ściany osiągniesz taką wysokość.

Według dewelopera jest tam lekko ponad 60m2 po podłodze i 37m2 użytkowej powierzchni.

Pytanie która wartość (9,8 czy 6,55) to szerokość strychu.

Jeżeli ta pierwsza to jest czym rządzić.

Przy drugim to zostanie zapewne ok. 3,5-4m

9.8m jest między ścianami szczytowymi.

Ale te wszystkie kwestie powyżej to są tematy na później, póki co muszę tam normalnie wejść, czyli potrzebuję schodów.

Podobno samodzielnie można tylko jakieś lekkie schody instalować, coś solidniejszego ma wymagać zezwolenia.

Ktoś zna może temat?

Napisano
4 minuty temu, apb77 napisał(a):

Powiedzmy, że 2,32, bo obecnie jest płyta MFP 22mm.

Akceptujesz, bo to nie będzie do mieszkania, tylko bardziej graciarnia i miejsce do majsterkowania i składowania, może kiedyś jedno pomieszczenie awaryjne zrobię dla gości, ale nie ma na to ciśnienia.

Strop jest drewniany i nie będę nic wylewał, płyty i panele, oczywiście do tego podkłady i izolacja, tak mi się przynajmniej wydaje, bo jeszcze się z tego nie doktoryzowałem

Według dewelopera jest tam lekko ponad 60m2 po podłodze i 37m2 użytkowej powierzchni.

9.8m jest między ścianami szczytowymi.

Ale te wszystkie kwestie powyżej to są tematy na później, póki co muszę tam normalnie wejść, czyli potrzebuję schodów.

Podobno samodzielnie można tylko jakieś lekkie schody instalować, coś solidniejszego ma wymagać zezwolenia.

Ktoś zna może temat?

Jaką jest szerokość otworu w stropie/podłodze? Czy można go powiększyć?

Jeśli umiesz spawać to zrób sobie schody z profila stalowego a trepy drewniane. Coś a'la styl loftowy/industrialny.

Schody nie będą przeszkadzać w obecnym pomieszczeniu? 

Co do ocieplenia aby nie obniżać poddasza to można dać warstwę między jętki a resztę nad jętkami. Zamiast wełny wybrać płytę pir, thermano lub pianę pur - są cieńsze warstwy a parametry izolacyjne grubszej warstwy wełny.

Napisano
Godzinę temu, apb77 napisał(a):

Spadek jest przód/tył, jedna ściana boczna jest szczytowa, bo to skrajny segment.

No to pytanie jaka odległość od granicy działki.

Jak <4m to okno niemożliwe.

Napisano
54 minuty temu, apb77 napisał(a):

Strop drewniany i ścianki kolankowe na strychu ? :hmm:

To gdzie są oparte te belki stropowe ?

Znacząco by pomogło zdjęcie :ok:

56 minut temu, apb77 napisał(a):

Ktoś zna może temat?

Daj fotkę obecnego wejścia :ok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

No to pytanie jaka odległość od granicy działki.

Jak <4m to okno niemożliwe.

Na moje oko 6-7m.

Napisano
3 minuty temu, apb77 napisał(a):

Na moje oko 6-7m.

No to okno możesz robić :ok:

Napisano

Na moje oko wstawienie nowego okna wymaga pozwolenia i lepiej postudiuj prawo budowlane albo pogadaj z kimś kto to ogarnia (przykładowo w odpowiednim wydziale architektury UM lub SP).

Edytowane przez ZUBERTO