Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima do grzania pokoju / domu

Featured Replies

Napisano

W domu używanym sezonowo potrzebne jest bezobsługowe źródło ciepła, ktorym można sterować zdalnie. Chyba nie wymyślimy nic lepszego niż klima, zwana pompą ciepła powietrze-powietrze ;]

W pokoju stoi już piecyk na pellet, który daje radę jak się go odpali zdalnie dzień wcześniej, ale ma tę wadę, ze pelletu wystarcza na 1 dzień, a zdalnie się go nie dosypie. 

Polećcie jakąś klime split, która ogrzeje 40m2 salonu i kuchni, albo przynajmniej utrzyma temperaturę. Na wydajności chłodzenia nam mniej zależy.

Aha, zasilanie musi być 1 fazą 230V, nie 3 fazowe, sterowanie wifi must have, no i nie za miliony monet. 

Dom ocieplony, ale standard lata 90-te, więc zdecydowanie nie 'pasywny' :hehe:

Coś takiego sprawdzi się? 

https://www.electro.pl/dom-i-ogrod/do-domu/klimatyzatory-scienne/klimatyzator-split-pompa-ciepla-powietrze-powietrze-whirlpool-spicr318w-z-usluga-montazu

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-scienne/klimatyzator-split-pompa-ciepla-powietrze-powietrze-hisense-dj50xa0eg-dj50xa0ew-z-usluga-montazu

Edytowane przez iwik

Napisano

Z tych dwóch to ten Hisense, bo ten drugi to widziałeś, że grzeje tylko do minus 10?

Wadą Hisense jest tylko 2 letnia gwarancja ( to widzi użytkownik)

Napisano
5 minut temu, JacWeg napisał(a):

AUX J-Smart Seria J2O ma w zestawie moduł WiFi

Grzanie do temp. zewnętrznej -22 stopnie.

Do 40 m2 to raczej dał bym jednostkę 5kW: AUX-18J2O

klimatyzacja-aux-j-smart.pdf 846.99 kB · 0 pobrań

U mnie miał być 5, ale akurat nie mieli i wstawili 7 kW :)

Napisano
  • Autor
19 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ile $ circa z montażem dałeś? 

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

I jesteś zadowolony z tego, tak?

Bo tak sugeruje Twój wpis 🤔

Napisano
4 godziny temu, JacWeg napisał(a):

AUX J-Smart Seria J2O ma w zestawie moduł WiFi

Grzanie do temp. zewnętrznej -22 stopnie.

Do 40 m2 to raczej dał bym jednostkę 5kW: AUX-18J2O

klimatyzacja-aux-j-smart.pdf 846.99 kB · 1 pobranie

Jako APS firmy AUX dodam, że wolałbym Gree 😋

Napisano

@iwik a zapytam podchwytliwie: a jaki masz peleciak? bo rozglądam się czym mógłbym garaż dogrzać ew. (inna opcja jest wlasnie klima)

Napisano

wszystkie klimy oferowane jako polskiego producenta to jedna wielka ściema, wszystko jest z Chin,

ja miesiąc temu wysłałem małżonkę ze znajomym z poleceniem kupna klimy do mieszkania 47metrow

kupili kaisai hot 3,5kw nawiew360 wifi , tylko włącznie do chłodzenia, 3000zł klima 200zł reszta dupereli włącznie z kanałem kablowym

500zł montaż po znajomości , i tak sprawdzone tylko po montażu bo za zimno aby chłodzić a za ciepło żeby grzać, ale na przyszłe upały

jestem już przygotowany ,

a odpowiadając autorowi wątku, pracuję z kolegą co ma w domu wode podgrzewaną z przepływowego podgrzewacza oraz od 2-3 lat clime Gree 2,5kw do ogrzewania

tego mieszkania 45 metrów i mówi że spokojnie starcza

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, katorznik napisał(a):

@iwik a zapytam podchwytliwie: a jaki masz peleciak? bo rozglądam się czym mógłbym garaż dogrzać ew. (inna opcja jest wlasnie klima)

Thermorossi Mood, ale to stoi w pokoju, więc jest taki, żeby nie straszył wyglądem.

Do garażu wziąłbym coś taniego. 

Napisano
4 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

wszystkie klimy oferowane jako polskiego producenta to jedna wielka ściema, wszystko jest z Chin,

ja miesiąc temu wysłałem małżonkę ze znajomym z poleceniem kupna klimy do mieszkania 47metrow

kupili kaisai hot 3,5kw nawiew360 wifi , tylko włącznie do chłodzenia, 3000zł klima 200zł reszta dupereli włącznie z kanałem kablowym

500zł montaż po znajomości , i tak sprawdzone tylko po montażu bo za zimno aby chłodzić a za ciepło żeby grzać, ale na przyszłe upały

jestem już przygotowany ,

a odpowiadając autorowi wątku, pracuję z kolegą co ma w domu wode podgrzewaną z przepływowego podgrzewacza oraz od 2-3 lat clime Gree 2,5kw do ogrzewania

tego mieszkania 45 metrów i mówi że spokojnie starcza

Mogę Ci mówić Krzysztof (Kolumb) 🤔

Napisano
  • Autor

Co szanowni myślą o Rotenso Imoto albo Haier nordic? #colepsze

Napisano

Haier bardziej premium marką jest 

Rotenso TYLKO dlatego się rozpowszechnił, że jakiś łysol z Katowic spamuje tym YouTube 

Napisano

ten sam znajomy co mi zakładał klimę zakładał też innemu znajomemu i tamten sie uparł że ma być jak najtańsza clima ,kupił jakąś za 1500zł bo chyba nawet w sklepie sie walnęli z ceną, klima ma już 3 lata i nadal działa, przecież klima to chyba z prostych rzeczy sie składa pompa czy tam kompresor wiatraki i dwie chłodnice ;]

Napisano
10 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

ten sam znajomy co mi zakładał klimę zakładał też innemu znajomemu i tamten sie uparł że ma być jak najtańsza clima ,kupił jakąś za 1500zł bo chyba nawet w sklepie sie walnęli z ceną, klima ma już 3 lata i nadal działa, przecież klima to chyba z prostych rzeczy sie składa pompa czy tam kompresor wiatraki i dwie chłodnice ;]

Tak, z prostych rzeczy.

Ale jakość tych rzeczy jest inna, adekwatna do ceny.

Przekłada się to choćby na dźwięki podczas pracy, szczególnie w trybie grzania, to można nie raz odnieść wrażenie, że zaraz jednostka spadnie ze ściany...

Napisano

Znajomy ma najtańszą wtedy dostępną klimę z marketu, i działa od 12 lat. Chłodzi latem, grzeje zimą. Byłem ostatnio - nic nie śmierdzi a sam ją czyści. Przeglądu żadnego nie robił.

I teraz się zastanawia czy zrobić jej przegląd, czy kupić kolejną najtańszą i mieć kolejne 12 lat spokoju za ok 1500 zł. 

Napisano
10 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Znajomy ma najtańszą wtedy dostępną klimę z marketu, i działa od 12 lat. Chłodzi latem, grzeje zimą. Byłem ostatnio - nic nie śmierdzi a sam ją czyści. Przeglądu żadnego nie robił.

I teraz się zastanawia czy zrobić jej przegląd, czy kupić kolejną najtańszą i mieć kolejne 12 lat spokoju za ok 1500 zł. 

Z Twojego opisu wynika, że ta stara cały czas działa i ma się idealnie.

Po co więc kupować nową/robić tej przegląd???

Napisano
35 minut temu, technix napisał(a):

Z Twojego opisu wynika, że ta stara cały czas działa i ma się idealnie.

Po co więc kupować nową/robić tej przegląd???

Takie dywagacje ostatnio mieliśmy, bo kumpel się zastanawia jak długo będzie jechał z nią na farcie. I nie chciał by się obudzić z niedziałającą jak będzie potrzebna. To tak jak ze zmianą auta, zanim zacznie generować koszty.

Napisano
14 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Takie dywagacje ostatnio mieliśmy, bo kumpel się zastanawia jak długo będzie jechał z nią na farcie. I nie chciał by się obudzić z niedziałającą jak będzie potrzebna. To tak jak ze zmianą auta, zanim zacznie generować koszty.

Żeby nie było, że zamienił stryjek siekierkę na kijek...

Te sprzed nastu lat, były lepiej projektowane.

Dlatego teraz rynek wymusza przeglądy/autoryzacje, żeby jak zdechnie to Klient rzeczywiście otrzymał świadczenie gwarancji