Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylacja grawitacyjna w bloku

Featured Replies

Napisano

planuję przenieść kuchnię do salonu. szyb kominowy jest tylko w kuchni. czy jak zrobię poziomą instalację z salonu do kuchni to będzie ciągnęło ? mogę założyć wiatrak, ale to niezgodne z przepisami bo mieszkanie jest na parterze.

czy ktoś robił takie budowlane rewolucje ?

Napisano
54 minuty temu, Marcinas napisał(a):

planuję przenieść kuchnię do salonu. szyb kominowy jest tylko w kuchni. czy jak zrobię poziomą instalację z salonu do kuchni to będzie ciągnęło ? mogę założyć wiatrak, ale to niezgodne z przepisami bo mieszkanie jest na parterze.

Nie robił(em), będzie albo nie będzie. To zależy od wielu czynników. 

Napisano
24 minuty temu, technix napisał(a):

Kominiarza zaproś...

Najlepiej tego co robi przeglądy. Choć to mieszkanie to nie wiadomo kogo w przyszłości spółdzielnia będzie ściągała na na przeglądy w przyszłości.

Ale generalnie tak:

Pozamykane wentylacje w łazienkach - plują się

Wentylator w łazience - napiszą na przeglądzie, wspomną że trzeba zlikwidować i przypominają co roku od kilku lat :)

Wentylator znad okapu wpuszczony w wentylacje nikt nic nie mówi

inna lokalizacja wentylator z okapu wpuszczony w komin (dwa piony wentylacyjne w tym samym powieszczeniu) i kominiarz się co roku pluje o to,

kolejna lokalizacja kuchnia przeniesiona na środek (wyspa), wiszący okap i nad obniżonym sufitem leciał kanał do komina, kazali zlikwidować, trzeba było zrobić z boku wylot i założyć filtry.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, bengamin napisał(a):

Najlepiej tego co robi przeglądy. Choć to mieszkanie to nie wiadomo kogo w przyszłości spółdzielnia będzie ściągała na na przeglądy w przyszłości.

Ale generalnie tak:

Wentylator w łazience - napiszą na przeglądzie, wspomną że trzeba zlikwidować i przypominają co roku od kilku lat :)

inna lokalizacja wentylator z okapu wpuszczony w komin (dwa piony wentylacyjne w tym samym powieszczeniu) i kominiarz się co roku pluje o to,

kolejna lokalizacja kuchnia przeniesiona na środek (wyspa), wiszący okap i nad obniżonym sufitem leciał kanał do komina, kazali zlikwidować, trzeba było zrobić z boku wylot i założyć filtry.

wszystko co wyżej przerobiłem w innym mieszkaniu, ale tam już znam kominiarza. przyjdzie, pogada i pójdzie.

teraz chce zrobić zgodnie z prawem, bo rewolucja jest większa. mam zgodę ze spółdzielni ale z warunkami. a ostatnio główny konserwator "patrz beton" powiedział mi, że jeżeli wentylacja nie będzie działała to należy przywrócić stanu poprzedniego.

Edytowane przez Marcinas

Napisano
  • Autor
48 minut temu, technix napisał(a):

Kominiarza zaproś...

hmm, przychodzi w grudniu z kalendarzem.  mogę zaprosić, ale już po robocie bo teraz to wróżenie z fusów.

Napisano
5 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Ilopiętrowy jest blok ?

Im wyższy tym lepiej.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, Tomo napisał(a):

Ilopiętrowy jest blok ?

Im wyższy tym lepiej.

niestety tylko 4. 

myślę nad rekuperatorem :) załatwiłby sprawę wentylacji. 

Napisano

Na drugim piętrze w dwupiętrowym bloku, mam przeniesioną kuchnię, i wentylację 6 metrów w bok. Jak nie mam zamkniętych nawiewników, to grawitacja działa. W poniedziałek była kontrola, i jak zawsze pozytywnie.

Napisano
19 godzin temu, bengamin napisał(a):

Ale generalnie tak:

Matkobosko na prawdę wpiąłeś się z okapem do wentylacj? 

Napisano
W dniu 18.10.2024 o 11:22, wujek napisał(a):

nie ja, już takie kupiłem. A że w przeciągu 3 dni od kupna się wynajęło to nic nie ruszałem :)

Napisano
3 minuty temu, bengamin napisał(a):

nie ja, już takie kupiłem. A że w przeciągu 3 dni od kupna się wynajęło to nic nie ruszałem :)

Generalnie coś takiego to straszna męczarnia dla sąsiadów. Niestety nikt tego nie sprawdza.

Napisano
29 minut temu, wujek napisał(a):

Generalnie coś takiego to straszna męczarnia dla sąsiadów. Niestety nikt tego nie sprawdza.

Może i tak ale już Ci powiem jak jest. To jest przedostatnie piętro w apartamentowcu. Nad naszym jest jeszcze tylko jedno. Co się dzieje u sąsiadów poniżej to nie wiem. 

W rogu ścian leci cały pion kominowy do którego były dwa takie otwory jak ten jeden co został. Kominiarz jak co roku chodzi to zwracał na to uwagę ale, bardziej się przyczepia do wentylatora w łązience. 

I nie jest to tak jak na kolejnej naszej inwestycji gdzie właśnie widzę że już zrobili dedykowane przyłącze pod wyciąg z kuchni a wentylacja osobno

20220924_175101.jpg

20241017_121750.jpg

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

U mnie w 3-piętrowym bloku każde mieszkanie na swój pion wentylacyjny (blok z wielkiej płyty) więc jak wejdziesz z okapem to nikomu to nie przeszkadza.

Napisano
57 minut temu, shapyr napisał(a):

U mnie w 3-piętrowym bloku każde mieszkanie na swój pion wentylacyjny (blok z wielkiej płyty) więc jak wejdziesz z okapem to nikomu to nie przeszkadza.

U mnie było kilka pionków ale na pewno nie każdy mial swój. 

Napisano
W dniu 18.10.2024 o 11:22, wujek napisał(a):

Kto się nie wpiął okapem do wentylacji w bloku niech da mi tutaj lajka :ok:

Napisano
Godzinę temu, shapyr napisał(a):

Od 2000 roku jest takie wymaganie. W starszych blokach jest kilka mieszkań w każdym pionie, zwykle co 3 piętra.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Od 2000 roku jest takie wymaganie.

Mój blok jest z 1982.

Napisano
1 minutę temu, shapyr napisał(a):

Mój blok jest z 1982.

Nigdy nie było zakazu robienia indywidualnych kanałów wentylacyjnych. Za to wymóg był od 2000 roku.

Napisano
W dniu 21.10.2024 o 08:16, wujek napisał(a):

Zależy. U mnie w blokach z 1954 roku zrobiono solidną inwentaryzację kanałów wentylacyjnych i spalinowych i uporządkowano, włącznie z kuciem w niektórych lokalach, żeby porozdzielać właściwie. A potem podłączanie okapów do kanałów wentylacyjnych tępili. Za to zostały kanały dymowe po kuchniach węglowych, w które blok był początkowo wyposażony, ale pousuwanych z niego w latach 60.

Natomiast odrębną sprawą była obecność piecyków gazowych w łazienkach, póki były, to generalnie tępiono wszelkie wentylatory w kanałach, bo to się mogło źle kończyć.