Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naczynie buforowe do kominka z płaszczem wodnym

Featured Replies

Napisano

Mam instalację składającą się z kominka z płaszczem wodnym, naczynia przelewowego i grzejników

Czy jest sens w taka instalację wpiąć naczynie buforowe aby trzymało gorąca wodę przez jakiś czas po wygaśnięciu kominka?

Czy dobrze kombinuję że minusem będzie znacząco wydłużony czas od rozpalenia kominka do gorących kaloryferów?

Teraz trwa to dość krótko a w przypadku dołożenia naczynia buforowego, cała woda w układzie będzie musiała się nagrzać zanim kaloryfery staną się gorące

Np taki zbiornik

https://allegro.pl/oferta/bufor-zbiornik-buforowy-do-wody-grzewczej-cubion-100l-cu-hwt-16670408772

Napisano

Oczywiście że ma, albo raczej może mieć sens, ale to raczej tak co najmniej 300-500L musiałoby być.

Palisz codziennie w tym kominku jak rozumiem, tak?

Jak przygotowujesz ciepłą wodą użytkową?

Może warto przeprowadzić modernizację całoroczną?

I najważniejsze , czy ten kominek ma kwity na 5 klasę czy za rok/dwa na złom leci?

Ustalenie priorytetów (pierwszeństwa) grzania najprostsze w tym wszystkim 😉

Napisano
21 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Mam instalację składającą się z kominka z płaszczem wodnym, naczynia przelewowego i grzejników

Czy jest sens w taka instalację wpiąć naczynie buforowe aby trzymało gorąca wodę przez jakiś czas po wygaśnięciu kominka?

Czy dobrze kombinuję że minusem będzie znacząco wydłużony czas od rozpalenia kominka do gorących kaloryferów?

Teraz trwa to dość krótko a w przypadku dołożenia naczynia buforowego, cała woda w układzie będzie musiała się nagrzać zanim kaloryfery staną się gorące

Np taki zbiornik

https://allegro.pl/oferta/bufor-zbiornik-buforowy-do-wody-grzewczej-cubion-100l-cu-hwt-16670408772

To wszytsko zależy, ale imho nie ma. Ja mam 450l i podłogówkę. Taki bufor dość szybko się rozładowuje  a naładowanie go powyżej60C to cały dzień palenie przy zamkniętym ogrzewaniu. Poza tym zabiera to mnóstwo miejsca.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, technix napisał(a):

Oczywiście że ma, albo raczej może mieć sens, ale to raczej tak co najmniej 300-500L musiałoby być.

Palisz codziennie w tym kominku jak rozumiem, tak?

Jak przygotowujesz ciepłą wodą użytkową?

Może warto przeprowadzić modernizację całoroczną?

I najważniejsze , czy ten kominek ma kwity na 5 klasę czy za rok/dwa na złom leci?

Ustalenie priorytetów (pierwszeństwa) grzania najprostsze w tym wszystkim 😉

Do ciepłej wody mam termę elektryczną 50 litrów - woda musi być dostępna cąły czas więc zasilanie jej z kominka nie bardzo. Tak samo latem kiedy w kominku nie palę.

Mam masę własnego drewna - stąd kominek z płaszczem.

Kominek jest nowy z klasą A

Dość duże pojemności tych buforów proponujecie.

A jak moje obawy co do długości nagrzewania się układu z takim buforem? Uzasadnione czy nie?

Napisano

Nie, po prostu najpierw wygrzewasz układ, potem bufor.

Stąd pytanie czy palisz non stop.

Może warto byłoby ten bufor spiąć z solarami?

Napisano
W dniu 31.10.2024 o 11:44, Marko33 napisał(a):

Dość duże pojemności tych buforów proponujecie.

Bo to się dobiera do mocy kominka a nie tak na jana. Te 100l co przykładowo dałeś to jest mega mało.

Edytowane przez exor

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

Bo to się dobiera do mocy kominka a nie tak na jana. Te 100l co przykładowo dałeś to jest mega mało.

Nie tylko do mocy źródła ale i zapotrzebowania/czasu pracu. Na FM był kiedyś gość co wkopał zbiornik buforowy na 2m3 ;). Kilka dni tym mógł grzać.

Napisano

Pojemność bufora dobiera się do mocy kotła/kominka.

50 litrów pojemności na 1 kW mocy

Napisano
W dniu 30.10.2024 o 23:03, technix napisał(a):

[...]

[...]

A coś czytałem, że jakieś filtry na komin załatwiają sprawę legalności. Mam w domu kominek, taki do okazjonalnego ogrzania (święta, czasami goście) a w małopolskim zabronili już palić takimi. Nie bardzo mi się chce go wymieniać i się zastanawiam nad jakimś mniej inwazyjnym sposobem zalegalizowania go. Masz może wiedzę, czy się da?

Napisano

Jestem 100% antyfanem tego, więc nie szukałem informacji na interesujący Cię temat 

Napisano
10 godzin temu, Kysior napisał(a):

A coś czytałem, że jakieś filtry na komin załatwiają sprawę legalności. Mam w domu kominek, taki do okazjonalnego ogrzania (święta, czasami goście) a w małopolskim zabronili już palić takimi. Nie bardzo mi się chce go wymieniać i się zastanawiam nad jakimś mniej inwazyjnym sposobem zalegalizowania go. Masz może wiedzę, czy się da?

Okazjonalnie to możesz:

- palić jakimś bezdymnym paliwem,

- wstawić do kominka kilka świec

- wstawić instalację sztucznego płomienia.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał(a):

Okazjonalnie to możesz:

- palić jakimś bezdymnym paliwem,

- wstawić do kominka kilka świec

- wstawić instalację sztucznego płomienia.

palić bezdymnym paliwem to i tak nielegalne chyba :)