Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 sezon 2025

Featured Replies

Napisano

No i Max ma pole position ;l

To jest gość :ok:

Napisano

Działo się, trochę zamieszania, ciągła walka :ok: 

PS - Tsunoda znowu punktuje. Niezła kondycja Wiliamsa. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, futrzak napisał(a):

Działo się, trochę zamieszania, ciągła walka :ok: 

PS - Tsunoda znowu punktuje. Niezła kondycja Wiliamsa. 

Piękny wyścig w pierwszej połowie. Sporo walki.

McLareny nie mają obecnie konkurencji na torze w czasie wyścigu.

A Williams wydaje się lepszy od Ferrari :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Piękny wyścig w pierwszej połowie. Sporo walki.

McLareny nie mają obecnie konkurencji na torze w czasie wyścigu. 

Fakt, Max robi cuda w kwalifikacjach z tym samochodem, ale tempo wyścigowe to nie to samo i to słychać z jego komunikatów. Jak RB nie poprawi fury, to można zapomnieć o kolejnym tytule. Jak są złe warunki to Max może te różnice w sporym stopniu zniwelować, ale przy dobrych nie ma szans. Mamy dopiero 6 GP za sobą, różnica punktowa nie jest duża. Ja cały czas czekam na dalszy rozwój wypadków. Inna sprawa, że dotąd nikt startujacy z pole position nie wygrał tego GP :hehe:

A Williams wydaje się lepszy od Ferrari :ok:

Póki co mają daleką drogę do dogonienia Ferrari, ale zobaczymy. Karuzela kręci się dalej ;]

Napisano

Dla mnie kierowcą dnia był Hami ;] Nie za jazdę a za jego rozmowy z inżynierem w stylu (piszę z pamięci):

- Gościu, to jest do bani, samochód lego jest lepszy od tego. Dajcie mi taki! 

(przed wyścigiem jeździli bolidami lego w skali 1:1)

Albo po tym jak oddał pozycję Leclercowi:

- Sainz jest za tobą

- Czy jego też mam przepuścić? 

Jakby Kimiego (tego oryginalnego) słuchać ;] 

:hehe:

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i kolejna porażka SF i to w 🇮🇹:facepalm:

Antonelli :no:

Aston :ok:8]

Williams :ok:

Napisano

image.png.c29fa8dd7911e0b2c071024c58551d8f.png

image.png.7afb73a243c930cabde85c73a4217b8f.png

I niestety można by tak w nieskończoność :(

Napisano

Max pięknie, Tsunoda znowu w punktach (po starcie z alei). McLareny standardowo, Lewis się "wjeżdża" w samochód, fajnie wygląda powrót Williamsa do żywych :ok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

Max pięknie, Tsunoda znowu w punktach (po starcie z alei). McLareny standardowo, Lewis się "wjeżdża" w samochód, fajnie wygląda powrót Williamsa do żywych :ok:

Albon uzbierał już sporo punktów. Sainz niby nieźle, ale mniej i niżej.

Pechowo Antonelli.

Napisano
  • Autor

Monaco jest niesamowite.

Fascynujące kwalifikacje.

Piękna relacja TV, super ujęcia z góry i z dołu.

Rekord toru, 1:10 przebite :ok:

Bartosz Budnik komentuje emocjonalnie - wreszcie ktoś na miarę F1 :yay:

Napisano
W dniu 24.05.2025 o 18:08, rwIcIk napisał(a):

Monaco jest niesamowite.

Fascynujące kwalifikacje.

Piękna relacja TV, super ujęcia z góry i z dołu.

Rekord toru, 1:10 przebite :ok:

Bartosz Budnik komentuje emocjonalnie - wreszcie ktoś na miarę F1 :yay:

Z jednej strony racja - widowiskowość na mistrzowskim poziomie, ale tylko widowiskowość, bo w Monaco to nie jest ściganie. Dla mnie to impreza stworzona w jednym celu - by milionerzy mogli dowartościować swoje nadmuchane ego. Dla takich torów nie powinno być miejsca w kalendarzu, bo z wyścigami one nic wspólnego nie mają. No ale w sumie cała Formula 1 jest najnudniejsza spośród chyba wszystkich imprez wyścigowych. Celowo odpuściłem oglądanie i wieczorem obejrzałem sobie około 8 minutowy skrót, a i tak się na nim wynudziłem ;] 

Napisano
  • Autor
29 minut temu, ToMirek napisał(a):

Z jednej strony racja - widowiskowość na mistrzowskim poziomie, ale tylko widowiskowość, bo w Monaco to nie jest ściganie. Dla mnie to impreza stworzona w jednym celu - by milionerzy mogli dowartościować swoje nadmuchane ego. Dla takich torów nie powinno być miejsca w kalendarzu, bo z wyścigami one nic wspólnego nie mają. No ale w sumie cała Formula 1 jest najnudniejsza spośród chyba wszystkich imprez wyścigowych. Celowo odpuściłem oglądanie i wieczorem obejrzałem sobie około 8 minutowy skrót, a i tak się na nim wynudziłem ;] 

Nie no, w tym wyścigu trochę się działo. Z zaciekawieniem oglądałem :ok:

Jedyne co boli, to brak możliwości wyprzedzania. Tu muszą coś wymyślić.

Do Monaco czuję sentyment - oglądałem, jakbym tam był - piękne ujęcia z góry.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Nie no, w tym wyścigu trochę się działo. Z zaciekawieniem oglądałem :ok:

Jedyne co boli, to brak możliwości wyprzedzania. Tu muszą coś wymyślić.

Do Monaco czuję sentyment - oglądałem, jakbym tam był - piękne ujęcia z góry.

Ja też odbieram ten wyścig jako ciekawy, ale zamiast walką na torze jarałem się czasami w tabelce: kto kogo o ile spowolni :] Do tego strategie. Nie nudziłem się :ok: 

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Momentami ciekawy wyści.

A Robercik wymachal finisz flagą z szachownicą 👍

Mnie cieszą punkty Saubera.:brawo:

Nie wiem czemu może jeszcze od Kubicy ale mam do nich sentyment.

Co do machania flagą komentatorzy stwierdzili że robił to profesjonalnie.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Momentami ciekawy wyści.

Właśnie obejrzałem, po powrocie z "kółeczka" po PL :hehe: Ciekawy momentami - owszem, ale również kilka bardzo dziwnych zdarzeń. Końcówka dramatyczna dla Maxa, głównie z powodu awarii bolidu Antonelliego i SC. Tego się nie dało poskładać. 

A Robercik wymachal finisz flagą z szachownicą 👍

A Alonso u "siebie" pierwsze punkty w sezonie zdobył :ok: 

BTW - wczoraj oglądałem rzeźnię z 2016, czyli GP Hiszpanii w wykonaniu dwóch Mercedesów startujących z pierwszej linii. Tego się nie da odzobaczyć ;l

Napisano
  • Autor
47 minut temu, ToMirek napisał(a):

No i Max dostał 3 punkty karne. 

Jeszcze jeden i pauzuje. Prawdziwy kierowca dnia ;]

FB_IMG_1748800589489.jpg

Wszystko przez twarde opony - wymiękł na nich. Nerwowy się zrobił 8]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, TADA napisał(a):

Mnie cieszą punkty Saubera.:brawo:

Nie wiem czemu może jeszcze od Kubicy ale mam do nich sentyment.

Co do machania flagą komentatorzy stwierdzili że robił to profesjonalnie.

Hulk :ok:

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Wszystko przez twarde opony - wymiękł na nich. Nerwowy się zrobił 8]

Niezupełnie - nerwowo było, owszem, ale tam był wszystko dziwnie. Najpierw starcie z Russelem i sugestia zespołu, by oddał pozycję. Okazało się, że wina była Russela (nie dostał kary) i jak Max ją oddawał to doszło to tego dziwnego zdarzenia. Zreszta sędziowie sami nie bardzo wiedzieli jak to "osądzić", bo trudno Maxa podejrzewać o celowość tego zdarzenia. Shit happens i tyle. Dostał czas + punkty. Ciekawe czy to nie będzie miało dalszego ciągu...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kanada - fajnie było. Cały czas emocje i na koniec SC dzięki Norrisowi, który chyba odleciał zupełnie na koniec :facepalm: 

PS - fajny numer odwalił Russell, by załatwić Maxa na trochę ;l

Napisano
  • Autor
16 minut temu, futrzak napisał(a):

Kanada - fajnie było. Cały czas emocje i na koniec SC dzięki Norrisowi, który chyba odleciał zupełnie na koniec :facepalm: 

PS - fajny numer odwalił Russell, by załatwić Maxa na trochę ;l

Mercedes pokazał siłę.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Mercedes pokazał siłę.

Wracają powoli do walki o top, ale w tym przypadku to raczej specyfika toru/pogody im pomogła. Sporo zyskują strategią, bo ta "grande" sprawdza się jak zawsze. Świetnie się z Leclerciem dogadali ;l 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i po wyścigu w austriackiej Styrii.

McLareny dojechały :ok:;]

Ferrari za nimi - jest poprawa :ok:

Mercedes jeden, drugi pechowo.

Dalej RB Lawsona, AM Alonso

Saubery Bortoleto i Hulka :ok:

Haas Ocona zamyka pierwszą 10.

Wyścig miał sporo momentów, z których część nie wyszła do dalszej jazdy.

Sporo prób wyprzedzania udanych i nie udanych.

Było na co popatrzeć.

Napisano

No i witamy na Silverstone - Max na pole position :ok:

Jak on to robi z tym samochodem - zobaczymy jutro, bo za plecami Piastri, Norris i Russell. Będzie się działo :ok:

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał(a):

No i witamy na Silverstone - Max na pole position :ok:

Jak on to robi z tym samochodem - zobaczymy jutro, bo za plecami Piastri, Norris i Russell. Będzie się działo :ok:

Max jest naszybszy na prostych. Tak ma skonfigurowane auto. Jeżeli dobrze wystaruje i nie będzie jakiejś wtopy typu kontakt czy długi pit stop to wygra (dla mnie niestety). Gdzie niby mieliby go wyprzedzić? No chyba, że 🌧️. Szanse na to są 20% wg prognoz. Ale na Wyspach różnie z prognozami bywa. 😁

Znów fajnie pompowali balonik nt. Ferrari. Super treningi, super Q2 a na końcu jak zwykle :facepalm: W zasadzie to istniało ryzyko, że Hamilton odpadnie w Q1.

Bearman 👍, ale kara. Będzie szalał. 

Napisano
24 minuty temu, DamU napisał(a):

Max jest naszybszy na prostych. Tak ma skonfigurowane auto.

Ekhem, ale wolny (w teorii) na zakrętach - kto broni innym tak skonfigurować samochód? W tym sezonie zdecydowanie ten samochód odstaje od McLarena i wygląda na to, że nie tylko. 

Jeżeli dobrze wystaruje i nie będzie jakiejś wtopy typu kontakt czy długi pit stop to wygra (dla mnie niestety). Gdzie niby mieliby go wyprzedzić?

Normalnie, na zakrętach lub na prostych :hehe: Pierwsze zakręty będą kluczowe, później degradacja opon, a następnie pogoda ;] Niestety RB21 dostaje zadyszki na dystansiie wyścigowym, może tym razem będzie lepiej.  

No chyba, że 🌧️.  Szanse na to są 20% wg prognoz. Ale na Wyspach różnie z prognozami bywa. 😁

Silverstone znane jest z niespodzianek, a skoro Max ma wygrać (dla Ciebie niestety) to tak się składa, że świetnie sobie radzi w deszczu ;] Tak też się składa, że cały Red Bull tylko Maxem stoi i jest to dla nich problem. Można go nie lubić, ale jest genialny w swojej robocie. 

Znów fajnie pompowali balonik nt. Ferrari. Super treningi, super Q2 a na końcu jak zwykle :facepalm: W zasadzie to istniało ryzyko, że Hamilton odpadnie w Q1.

Bearman 👍, ale kara. Będzie szalał. 

A na końcu Max pojechał genialnie, czego chyba nikt się nie spodziewał, w tym ja. Życzę Piastriemu, by swoim spokojem wygrał z Norrisem, który należy się spodziewać będzie dziczał. Na plecach będzie Russell i Hamilton, bo tam gęsto było :ok:

Napisano

Niski docisk RB, na deszczu nie pomoże. Mimo kunsztu Maxa. Tyle, że deszczu może nie być.

Oczywiście nikt nie bronił skonfigurować innych aut pod proste.

Zakładali (McLaren I Ferrari) że sobie poradzą z RB i się przeliczyli. A akurat Maxa w zakrętach IMHO nie wyprzedzą. 

Czekamy na start :jem:

Napisano
14 godzin temu, DamU napisał(a):

Max jest naszybszy na prostych. Tak ma skonfigurowane auto. Jeżeli dobrze wystaruje i nie będzie jakiejś wtopy typu kontakt czy długi pit stop to wygra (dla mnie niestety). Gdzie niby mieliby go wyprzedzić?

Nie musi być długi pitstop, może wystarczy strategia na podcięcie. 

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Nie musi być długi pitstop, może wystarczy strategia na podcięcie. 

P2 musiałby się bardzo blisko trzymać. Nawet w tym roku,  czyli braku przewagi sprzętowej, jak Max był pierwszy to zwykle odjeżdżał.

Oczywiście pożyjemy zobaczymy.

F2 nie dokończyli wyścigu, F3 za SC (ulewa). 

Na razie sprawdzają się prognozy z wczoraj. Czyli o 16 ulew nie powinno być, ale jakiś deszczyk niewykluczony i prawdopodobnie przesychający tor.

Napisano
17 godzin temu, DamU napisał(a):

Niski docisk RB, na deszczu nie pomoże. Mimo kunsztu Maxa.

Tego nie wiadomo, bo Max potrafi robić cuda. 

Tyle, że deszczu może nie być. 

Dziesiaj już było wszystko ;] 

Oczywiście nikt nie bronił skonfigurować innych aut pod proste.

Zakładali (McLaren I Ferrari) że sobie poradzą z RB i się przeliczyli. A akurat Maxa w zakrętach IMHO nie wyprzedzą. 

Czekamy na start :jem:

Wszyscy się przeliczyli? ;]

Start za godzinę :ok:

Napisano

Wypogodziło się. Ale deszcz ma wrócić.

Zapowiada się ciekawie.

No to jest ciekawie - część zjechała po inne opony :)

Póki co jedna loteria ;]

No i po wyścigu, który był naprawdę ciekawy. Ciągłe zwroty akcji, zmiany warunków, sporo wyprzedzania, wycieczek poza tor, chyba większosć okrążeń pierwszej połowy za SC, no i kolejna próba wywiezienia Maxa przez McLarena przy zjeździe SC. Gratulacje dla Hulkenberga, w końcu na pudle - w 239 wyścigu :ok: 

Edytowane przez futrzak

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał(a):

Wszyscy się przeliczyli? ;]

Napisałem konkretnie wyżej, które zespoły się przeliczyły. 

To już przeszłość.

Co do wyścigu.

Pomijając obertasa Maxa. To chyba widać było czy da się jechać w deszczu samochodem ustawionym pod proste.

Piastri :facepalm: Komentatorzy spekulowali czy nie dostał głupiej podpowiedzi z boksu. Tak czy inaczej głupota. Kara słuszna.

Hulkenberg 🥉

Ładnie Gasly :oki:

Dlaczego Mercedes zakładał najtwardszą mieszankę przy przejściu na sliki?

No i muszę skomentować SF. Mimo 4 miejsca Hamiltona to jest porażka.

Napisano
3 minuty temu, DamU napisał(a):

Pomijając obertasa Maxa. To chyba widać było czy da się jechać w deszczu samochodem ustawionym pod proste.

Jak było widać dało się i to całkiem sprawnie, a Max sobie z tym radził - na pudle by pewnie zakończył. Co się działo później to już loteria, tak jak cały wyścig. 

5 minut temu, DamU napisał(a):

No i muszę skomentować SF. Mimo 4 miejsca Hamiltona to jest porażka.

Niby klasyka, ale wyścig był na tyle zwariowany, że należy to traktować jako sukces.  

Napisano
9 minut temu, futrzak napisał(a):

Jak było widać dało się i to całkiem sprawnie, a Max sobie z tym radził - na pudle by pewnie zakończył. Co się działo później to już loteria, tak jak cały wyścig.

Szczególnie, że sam Max stwierdził, że z tym aero nie dało się jechać w takich warunkach.

Nawet Gasly miał lepsze tempo (co niestety nie przełożyło się na możliwość wyprzedzenia).

Po obrocie zyskał 1 pozycję wyprzedzając Albona a reszta to zysk na złych decyzjach strategicznych ALO, RUS i LEC oraz wyjeździe na pobocze STR.

Napisano

:brawo: dla Hulkenberga za jazdę i Saubera za strategię :ok:.

Napisano
Teraz, DamU napisał(a):

Szczególnie, że sam Max stwierdził, że z tym aero nie dało się jechać w takich warunkach. 

Dość wybiórczo traktujesz te wypowiedzi. Mówił, że jak utknął to nie dało się z tym specjalnie wyprzedzać, ale i tak dojechał 5. Pewnie będzie jakaś szersza wypowiedź później, już na zimno (wspomnę, że Max cały czas mówi, że ten samochód "słabo" jeździ). Mówił (nie tylko on), że z takim ustawiem było cieżko w tych warunkach, ale jak widać całkiem nieźle jechał. Zresztą nie tylko Max o tym mówił, Lewis też wspominał, że w takich warunkach ciężko się jedzie jego samochodem. Dodatkowo RB "źle" traktuje opony w porównaniu z McLarenem i już w okolicach 9 czy 10 okrążenia miał z nimi kłopoty. Jednak Lewis 4, a Max 5, mimo wiertaliotki :)

Teraz, DamU napisał(a):

Nawet Gasly miał lepsze tempo (co niestety nie przełożyło się na możliwość wyprzedzenia).  

No popatrz - niby lepsze tempo z DRS-em na nowych oponach, a i tak nie wyprzedził (tyle, że Max go wcześniej dopadł i wyprzedził).  Norris też Maxa nie mógł wyprzedzić i dopiero się to udało na 21 okrążeniu po gwałtownym hamowaniu Piastriego za SC i obrocie zirytowanego czy zdekoncetrowanego Maxa. To są wyścigi :) 

Teraz, DamU napisał(a):

Po obrocie zyskał 1 pozycję wyprzedzając Albona a reszta to zysk na złych decyzjach strategicznych ALO, RUS i LEC oraz wyjeździe na pobocze STR.

Każdy wyścig to kierowcy, strategie, samochody, zróżnicowane warunki i szczęście. Hulkenberg z pewnością wiedział, że znajdzie się na pudle, a każdy ze świeżaków, że wyścigu nie skończy. Leclerc mówił, że cały wyścig to była jedna seria nieporozumień - stategia to tylko dodatek. Ten samochód mu zwyczajanie nie jechał, nie trzymał się nawierzchni itd.  

Jak widzisz wyścigi nie kierują się sympatiami czy antypatiami, tylko tym co napisałem na początku poprzedniego zdania. Życzyłem Piastriemu, by sobie poradził z Norrisem, a ten zrobił głupi numer i pogrzebał swoje szanse na wygraną. Sam Stella mówił przed wyścigiem (wczoraj?), że "powodem, dla którego nigdy nie skreślamy Maxa, jest to, że to Max Verstappen" ;] 

Napisano
44 minuty temu, TADA napisał(a):

:brawo: dla Hulkenberga za jazdę i Saubera za strategię :ok:.

Zapomniałeś o synchronicznych popisach Haasa ;l

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Zapomniałeś o synchronicznych popisach Haasa ;l

To było piękne. 😍

Szczególnie powtórka w zwolnionym tempie.

BTW Bearman ukonczył jako jedyny ze świeżaków i nawet walczył o punkcik. 👍

Napisano

Co tu się dzieje - wywalili Christiana Hornera z RB :O 

Będzie się działo :hehe:

Napisano
  • Autor

Co tu się dzieje - wywalili Christiana Hornera z RB :O 

Będzie się działo :hehe:

I to ze skutkiem natychmiastowym

Mekies takes over as Red Bull Racing CEO, with Permane taking up the reigns at Racing Bulls

Napisano

I to ze skutkiem natychmiastowym

Mekies takes over as Red Bull Racing CEO, with Permane taking up the reigns at Racing Bulls

Czytałem, zastanawiam się co tam się stało, że w taki sposób. Osobiście nie wiem czy to dobrze, bo może jeszcze pogrążyć RB.

No nic, polecę Zenkiem, on ma zawsze rację ;]

Napisano
  • Autor

Czytałem, zastanawiam się co tam się stało, że w taki sposób. Osobiście nie wiem czy to dobrze, bo może jeszcze pogrążyć RB.

No nic, polecę Zenkiem, on ma zawsze rację ;]

Ktoś pisał, że kolejna pani ma pretensje do C.H. ...