Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś przegapiłem? Audi A5

Featured Replies

Napisano

Od ponad tygodnia jeżdżę Audi A5 bo mój stoi w serwisie i czeka na nowe akumulatory z Niemiec. I dziś musiałem pojechać do córki. I zużycie paliwa mnie zaskoczyło:

IMG_7552.jpeg.51bc7c90a154b49b34f1ca51a975de34.jpeg

Czy to normalne że raczej przyzwoitych rozmiarów sedan pali 5.7 litra na setkę pomimo jazdy z raczej przyzwoitą prędkością (średnia na całej trasie wyszła mi 101 km/h). Trasa 212 km. Jak dotąd wszystko co jeździłem zwykle żarło 7.5 - 8 litrów na setkę niezależnie od pojemności silnika. 

Napisano
4 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Czy to normalne że raczej przyzwoitych rozmiarów sedan pali 5.7 litra na setkę pomimo jazdy z raczej przyzwoitą prędkością (średnia na całej trasie wyszła mi 101 km/h). Trasa 212 km. Jak dotąd wszystko co jeździłem zwykle żarło 7.5 - 8 litrów na setkę niezależnie od pojemności silnika. 

Nienormalne 8]

Chyba, że hybryda?

Napisano

Tak, te nowe TSI z odłączanymi garnkami tyle palą. :oki:

Do 120-130km/h palą mizerne ilości paliwa. 

Napisano
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tak, te nowe TSI z odłączanymi garnkami tyle palą. :oki:

Do 120-130km/h palą mizerne ilości paliwa. 

Czyli jakieś 6-7 l/100 km. Tyle mi palił 1,5 w Karoq.

Można było zejść do 5, tyle, że na słowackich drogach ;]

W trybie normalnym ciężko się jeździ, więc tryb sport pomaga.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Czyli jakieś 6-7 l/100 km. Tyle mi palił 1,5 w Karoq.

Można było zejść do 5, tyle, że na słowackich drogach ;]

W trybie normalnym ciężko się jeździ, więc tryb sport pomaga.

Tak, pewnie tyle wyjdzie, choć A5 ma mniejsze opory aerodynamiczne. 

Napisano

Po pierwsze A5 ma naprawde niskie opory powietrza to pomaga.

Po drugie te silniki są mocno ustawione na ekonomię / ekologię. Naprawde mało palą ale oprogramowanie skrzyni powoduje że samochody są bardzo mułowe. W PL my je znamy z DSG a za dużą kałużę wrzucają klasyczne skrzynie do nich (pomimo że eksportowane są od nas - tak wiem co piszę, można nawet online pośledzić pływające transporty VAG).

Żeby to lepiej jechało to skrzynie trzeba dać na S ale wtedy te samochody już dając większą przyjemność z jazdy, spalają o te 20% więcej, jednocześnie nie męczą się tak i nie zużywają na tak ekstremalnie niskich obrotach.

Częściowym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania sprzyni.

I teraz kolejny aspekt. Te silniki są idealne do modyfikacji i podnoszenia mocy. Bez najmniejszego problemu, modyfikacją ECU mozna dodać im te 70-100km więcej.

Więc tak, chcesz tanio - jeździsz tak jak jest, chcesz ciekawiej zmieniasz soft.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bengamin napisał(a):

Po pierwsze A5 ma naprawde niskie opory powietrza to pomaga.

Po drugie te silniki są mocno ustawione na ekonomię / ekologię. Naprawde mało palą ale oprogramowanie skrzyni powoduje że samochody są bardzo mułowe. W PL my je znamy z DSG a za dużą kałużę wrzucają klasyczne skrzynie do nich (pomimo że eksportowane są od nas - tak wiem co piszę, można nawet online pośledzić pływające transporty VAG).

Żeby to lepiej jechało to skrzynie trzeba dać na S ale wtedy te samochody już dając większą przyjemność z jazdy, spalają o te 20% więcej, jednocześnie nie męczą się tak i nie zużywają na tak ekstremalnie niskich obrotach.

Częściowym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania sprzyni.

I teraz kolejny aspekt. Te silniki są idealne do modyfikacji i podnoszenia mocy. Bez najmniejszego problemu, modyfikacją ECU mozna dodać im te 70-100km więcej.

Więc tak, chcesz tanio - jeździsz tak jak jest, chcesz ciekawiej zmieniasz soft.

To następne co chciałem zauważyć - to a5 co dostałem chyba ma ten mocniejszy silnik (260 KM?) bo na drodze to się relatywnie przyzwoicie zbiera. 

To co mi się naprawdę podoba w tym samochodzie to jakość wykończenia wnętrza - jest bardzo ładne, materiały jakościowo super pomimo że to jakaś najtańsza wersja którą Dealer kupił na loaner. Jest też zdumiewająco cichy jak na samochód spalinowy. No i ta tylna klapa jak w SUV i spory bagażnik - to jednak bardzo wygodne. No i jakość dźwięku - system Bang & Olufsen jest naprawdę dobry. 

Co mi się nie podoba:

- trzeba wlewać sok z dinozaurów. 
- przyspieszenie jest ale dopiero po chwili - wczoraj o mało bym wypadku nie spowodował bo przyzwyczajony do natychmiastowej reakcji pedału gazu na samochód wcisnąłem go a następnie przez prawie sekundę nic się nie działo. Jak już się zaczęło dziać to było ok ale w międzyczasie inny samochód się bardzo niebezpiecznie do mnie zbliżył.
- zawieszenie jest trochę za twarde jak na moje przyzwyczajenia

- oprogramowanie UI pokazuje dlaczego VW musiał wywalić wszystkich inżynierów i kupić Rivan - jest katastrofalne. Kompletnie nieprzemyślane. CarPlay się zawiesza i trzeba go rebootowac w czasie jazdy (na szczęście jest fizyczny guzik). Na głównym wyświetlaczu da się wyłącznie pokazać rzeczy które nas zupełnie nie interesują. Ale to problem wszystkich Audi a nie tylko A5. 
- guzik który u mnie jest uniwersalny (można sobie zaprogramować coś przydatnego) tu włącza ogrzewanie kierownicy co ma zerowy sens bo to tak często używana funkcja ze użycie do tego guzika na kierownicy to marnotrawstwo

Napisano
9 minut temu, Florydzialski napisał(a):

- guzik który u mnie jest uniwersalny (można sobie zaprogramować coś przydatnego) tu włącza ogrzewanie kierownicy co ma zerowy sens bo to tak często używana funkcja ze użycie do tego guzika na kierownicy to marnotrawstwo

pewnie masz wersję na Europę Środkową i Wschodnią... ja korzystam codziennie... i tak do marca... 😀

Edytowane przez pezot500

Napisano
  • Autor
11 minut temu, pezot500 napisał(a):

pewnie masz wersję na Europę Środkową i Wschodnią... ja korzystam codziennie... i tak do marca... 😀

o taki:

IMG_7572.jpeg.3bac546e759f992b20cc63f88ace3220.jpegIMG_7571.jpeg.06d5b927add44e421bd9ed7690106411.jpeg

Napisano
3 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

o taki:

IMG_7572.jpeg.3bac546e759f992b20cc63f88ace3220.jpegIMG_7571.jpeg.06d5b927add44e421bd9ed7690106411.jpeg

Biedawersja… u nas takich nie ma, wszystkie wysyłamy do krajów trzeciego świata. 

Napisano
17 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Biedawersja… u nas takich nie ma, wszystkie wysyłamy do krajów trzeciego świata. 

Ten chce byc tesla lookalike :)

U nas niektórzy kupują pomalowane tylko podkładem 😄 

Napisano
  • Autor

IMG_7597.jpeg.277ea01c5eb9f87def5cf026defdfd00.jpeg

W drugą stronę już nie było tak pięknie pomimo że wybralem dłuższą ale wolniejszą trasę - elektryk na tej trasie mi zużywa znacznie mniej prądu bo ograniczenia prędkości są większe. Natomiast spalinowy spalił więcej - pewnie z uwagi na niesprzyjający wiatr. Ale nadal to niezły wynik - 6.4 litra na setkę. 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano
W dniu 8.11.2024 o 02:56, Florydzialski napisał(a):

Od ponad tygodnia jeżdżę Audi A5 bo mój stoi w serwisie i czeka na nowe akumulatory z Niemiec. I dziś musiałem pojechać do córki. I zużycie paliwa mnie zaskoczyło:

IMG_7552.jpeg.51bc7c90a154b49b34f1ca51a975de34.jpeg

Tak. Od ponad 15 lat silniki TSI zachwycają swoją wydajnością 👍