Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z doładowaniem - 1.5 dci 106KM

Featured Replies

Napisano

Sasiad przyprowadził mi nissana quashqaia 1.5 dci 106 koni, rok 2008. Twierdzi ze w jezdzie pod gorkę zapalal sie check i auto tracilo moc.

Odczytalem bledy car scannerem i znalazlem dwa:

1. P02263, turbocharger boost system performance stuck.

2. P0235, boost sensor pressure , circuit malfunction.

Poza tym pojawil sie blad z swiecami zarowymi.

Co sprawdzone:

1. Węże w calosci, od turbiny oraz podcisnienia i intercoolera. Wąż z przepustnicy, opaski itd. Poza tym dymiarką sprawdzony caly dolot. Szczelny.

2. Podmienione na NOWE: czujnik doladowania i sterowania turbiną.

3. Wyczyszczony egr.

4. Wyczyszczona przeplywka.

5. Sztanga z gruszki swobodnie sie rusza i wraca na swoje miejsce.

6. Wyciaglem dpf i wyczyscilem. Jedna sruba pękła byl wyciek spalin i jedna rurka od roznicy cisnień byla zatkana. Udroznilem rurke, srube uzupelnilem. Bez poprawy.

8. Wymieniony filtr paliwa i powietrza.

9. Bledy pokasowane, jazda probna bez bledow juz od co najmniej 200 km, ale mocy brakuje z dolu. Jedzie dopiero od 3 tys. Nie kopci.

Nie wiem co tutaj jeszcze mozna sprawdzic w ramach garazowych. Wtryskow na przelewy nie wyciagne nie mam warunków. 

Jakies pomysly? 

Napisano

Doładowanie rzeczywiste i oczekiwane się zgadzają?

Napisano
  • Autor
15 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Doładowanie rzeczywiste i oczekiwane się zgadzają?

Mam tylko car scanera w wersji pro.

Jsst tam tylko obliczone doladowanie. Po wykresach widze ze pompuje do 1,5 bara. W przyszlym tygodniu bede mial mozliwosc podlaczenia czegos lepszego.

Napisano

Podobne objawy miałem w Stilo JTD jak elektromagnes od EGR był martwy. Tzn w MES nie reagował na zmiany wciskając pedał gazu. Dopiero ok 2,500 rpm dostawał boost i można było jechać normalnie. Pomimo tego że był otwarty to nie jechał bo trzpień był martwy. Podmiana na używkę z Vectry C rozwiązała problemy do dzisiaj .. 

Może pomimo czyszczenia EGR jest tam elektromagnes który jest martwy . ? Sprawdź 

Napisano
1 godzinę temu, HARDTECHNO napisał(a):

Podobne objawy miałem w Stilo JTD jak elektromagnes od EGR był martwy. Tzn w MES nie reagował na zmiany wciskając pedał gazu. Dopiero ok 2,500 rpm dostawał boost i można było jechać normalnie. Pomimo tego że był otwarty to nie jechał bo trzpień był martwy. Podmiana na używkę z Vectry C rozwiązała problemy do dzisiaj .. 

Może pomimo czyszczenia EGR jest tam elektromagnes który jest martwy . ? Sprawdź 

Otwarty EGR powinien wywalić CE, bo się nie zgodzi MAF.

Napisano

Doładowanie  1.5 bara czy 0.5 bara?  Jakie parametry na przepłwce przy odpietym EGR czy coś się zmienia. Jazda z odpięta przepływką na próbę. 

Napisano
18 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

5. Sztanga z gruszki swobodnie sie rusza i wraca na swoje miejsce.

To że sztanga się rusza nie oznacza że geometria pracuje.
Dwa - błędy nie są bez powodu.
Pomierzyłbym przewody związane z drugim błędem na ciągłość obwodu lub zwarcie z masą lub plusem.
Masa i plus niekoniecznie może zwierać bezpośrednio do głównych obwodów.
Przeprowadź dokładny wywiad z użytkowania pojazdu i sposobu powstania usterki. To często pomaga wpaść na właściwy trop.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, jarek_g60 napisał(a):

Doładowanie  1.5 bara czy 0.5 bara?  Jakie parametry na przepłwce przy odpietym EGR czy coś się zmienia. Jazda z odpięta przepływką na próbę. 

1.5 bara ale tak jak mowie nie wiem co to za wskaznik byc moze aplikacja jakos sobie go oblicza (jak moc w hp) a może jest to poprostu doładowanie oczekiwane doladowanie a nie rzeczywiste.

Odpinalem juz egr i przepywomierz. Nic sie nie zmienilo. Byc moze delikatnie lepiej sie zbieral ale to dalej nie to.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, pawel_78 napisał(a):

To że sztanga się rusza nie oznacza że geometria pracuje.
Dwa - błędy nie są bez powodu.
Pomierzyłbym przewody związane z drugim błędem na ciągłość obwodu lub zwarcie z masą lub plusem.
Masa i plus niekoniecznie może zwierać bezpośrednio do głównych obwodów.
Przeprowadź dokładny wywiad z użytkowania pojazdu i sposobu powstania usterki. To często pomaga wpaść na właściwy trop.

Pytalem nawet czy teraz po tych moich "zabiegach" gdzie nie wywala bledu to auto jezdzilo tak jak przed pojawieniem sie bledow. Byc moze jest tak ze to auto tak poprostu chodzi (na codzien jezdze bitdi 240 wiec moje postrzeganie na takie 100 koni moze byc rozne). Ale pamietam dokladnie jam wsiadlem do corsy 1.3 cdti 75KM i tam auto ciagnelo bardzo fajnie wiec nie sadze ze kultura pracy tego 1.5 dci duzo od niej odbiega.

Geometrii nie odrzucilem

ale jak wytlumaczyc plynnie ruszajacą sie sztange i brak mocy ? Jesli sztanga sie rusza to geometria powinna chociaz troche pracowac i co jakis  czas sypalo by bledem. Tutaj nie ma juz bledu od dlugiego czasu.

Czy blad od swiecy moze powodowac spadek mocy? Auto ma tylko problem z porannym rozruchem potem odpala od strzala.

Nawet gdyby swieca byla padnieta to nie byloby chyba spadkow mocy.

Napisano
10 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Pytalem nawet czy teraz po tych moich "zabiegach" gdzie nie wywala bledu to auto jezdzilo tak jak przed pojawieniem sie bledow. Byc moze jest tak ze to auto tak poprostu chodzi (na codzien jezdze bitdi 240 wiec moje postrzeganie na takie 100 koni moze byc rozne). Ale pamietam dokladnie jam wsiadlem do corsy 1.3 cdti 75KM i tam auto ciagnelo bardzo fajnie wiec nie sadze ze kultura pracy tego 1.5 dci duzo od niej odbiega.

Geometrii nie odrzucilem

ale jak wytlumaczyc plynnie ruszajacą sie sztange i brak mocy ? Jesli sztanga sie rusza to geometria powinna chociaz troche pracowac i co jakis  czas sypalo by bledem. Tutaj nie ma juz bledu od dlugiego czasu.

Czy blad od swiecy moze powodowac spadek mocy? Auto ma tylko problem z porannym rozruchem potem odpala od strzala.

Nawet gdyby swieca byla padnieta to nie byloby chyba spadkow mocy.

To że sztanga się rusza (dźwignia wchodząca do sprężarki też) nie oznacza że wszystkie łopatki się ruszają jak powinny.
Miałem już wiele aut gdzie geometria niby się ruszała a ona była przyczyną braku mocy
Sprawdź jeszcze parametry przepływomierza. Wartości rzeczywiste i żądane (często komp podaje też te drugie - jak nie to trzeba trochę pogrzebać).
Co do wywiadu - chodziło mi o sposób użytkowania samochodu przynajmniej przez około rok przed wystąpieniem usterki. Czasem się trzeba nawet z człowiekiem przejechać by poznać jego styl jazdy bo to może mieć wpływ na powstanie usterki.