Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdmuchnięty płomień Ariston błąd 504

Featured Replies

Napisano

Hej, drugi raz mam zablokowany kocioł na działce.  Wiecie może skąd taka usterka ?? 
z góry dzięki za wszelkie sugestie!!

Napisano
9 godzin temu, KotLarry napisał(a):

Hej, drugi raz mam zablokowany kocioł na działce.  Wiecie może skąd taka usterka ?? 

Dam Ci pewną podpowiedź. Niekoniecznie może to być u Ciebie rozwiązaniem problemu.

Nie działka a mieszkanie, 10 piętro w 12 piętrowym, starym bloku. Piecyk gazowy "atmosferyczny" miał trochę zgniecioną rurę spiro od spalin.

Przy okazji remontu, komin, wszystko do okoła zostało wyczyszczone, załozona została nowa rura, z idealnym przepływem. Wlot do komina został uszczelniony.

I co? Piec zaczął gasnąć.

Chwile trwało zanim znalazł sie problem. Podpowiedzią po kilku dniach była świeczka przyłożona do otworów wentylacyjnych w drzwiach łązienki. Zbyt mocny ciąg w kominie i gasiło piec. Opcja 1 było trochę przytkać rurę ze spalinami lub opcja 2 była rozszczelnić rozetę z rurą wchodząca do komina, trzecia opcja żeby przytkać otwory wentylacyjne w łazience raczej nie wchodziła w grę

Napisano
  • Autor

Ok to mam w piwnicy na działce ale założyłem dodatkową wentylację w ścianie. Przykręcę trochę otwór. 

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 00:00, KotLarry napisał(a):

Odpala i po chwili gaśnie?

Grzebałeś coś ostatnio przy nim?

Mi problemy powodowała odłączona rurka kompensacyjna komory powietrza.

Screenshot_20241225_092211_Gallery.jpg

Edytowane przez awruK

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, awruK napisał(a):

Odpala i po chwili gaśnie?

nie wiem nie ma mnie tam

kociol odpalony tylko po to żeby 10 stopni w domku trzymać ;]

Grzebałeś coś ostatnio przy nim?

nie tykam się tego 

Mi problemy powodowała odłączona rurka kompensacyjna komory powietrza.

Screenshot_20241225_092211_Gallery.jpg

👍👍👍

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 00:00, KotLarry napisał(a):

Ariston błąd 504 - to model kotła?

Jak można Ci sensownie pomóc, jak nie wiadomo, co to za kocioł?

W dniu 24.12.2024 o 09:55, KotLarry napisał(a):

Ok to mam w piwnicy na działce ale założyłem dodatkową wentylację w ścianie. Przykręcę trochę otwór. 

Zaczniesz przytykać komin na podstawie porady z d...y, opartej na jakimś szczątkowym podobieństwie sytuacji.

Powodzenia, tylko nie zapomnij o czujniku czadu przy kotle, abyś nogami do przodu naprawy nie zakończył.

Napisano
  • Autor
W dniu 25.12.2024 o 12:37, maras77 napisał(a):

Ariston błąd 504 - to model kotła?

Jak można Ci sensownie pomóc, jak nie wiadomo, co to za kocioł?

Uznałem, że zdmuchnięcie płomienia to może być problem niezależny od marki

Ariston CLAS18

Zaczniesz przytykać komin na podstawie porady z d...y, opartej na jakimś szczątkowym podobieństwie sytuacji.

Ja broń boże żadnego kotła nie przytykam!!!

mam prócz wentylacji w kominie dodatkową wentylację w ścianie gdzie przejście jest zakończone takim dekielkiem na gwincie i po prostu przykręciłem ten dekielek bliżej ściany.

plus przymknąłem drzwi kotłowni zamiast zostawiać otwarte na oścież.

Powodzenia, tylko nie zapomnij o czujniku czadu przy kotle, abyś nogami do przodu naprawy nie zakończył.

A propos, mam w kotłowni czujnik gazu, to dobrze? Źle? wymienić na czujnik czadu, czy dokupić?

Napisano
2 godziny temu, KotLarry napisał(a):

Uznałem, że zdmuchnięcie płomienia to może być problem niezależny od marki

Ariston CLAS18

Ja broń boże żadnego kotła nie przytykam!!!

mam prócz wentylacji w kominie dodatkową wentylację w ścianie gdzie przejście jest zakończone takim dekielkiem na gwincie i po prostu przykręciłem ten dekielek bliżej ściany.

plus przymknąłem drzwi kotłowni zamiast zostawiać otwarte na oścież.

A propos, mam w kotłowni czujnik gazu, to dobrze? Źle? wymienić na czujnik czadu, czy dokupić?

Jeśli masz kocioł kondensacyjny Ariston CLAS ONE SYSTEM 18 to nie ma on żadnego płomienia, który da się zdmuchnąć.

Zapewne nie odpalił kilka razy i zablokował dalsze próby.

Dzieje się tak zwykle, jak nie ma gazu, albo jest usterka układu zapłonowego, lub czujnika płomienia.

Jak to jest kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania,  to raczej żadnego czadu nie wyprodukuje, więc czujnik raczej zbędny.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, maras77 napisał(a):

Jeśli masz kocioł kondensacyjny Ariston CLAS ONE SYSTEM 18 to nie ma on żadnego płomienia, który da się zdmuchnąć.

Zapewne nie odpalił kilka razy i zablokował dalsze próby.

Dzieje się tak zwykle, jak nie ma gazu, albo jest usterka układu zapłonowego, lub czujnika płomienia.

Jak to jest kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania,  to raczej żadnego czadu nie wyprodukuje, więc czujnik raczej zbędny.

a możliwe że coś się na sieci dzieje???

mieliśmy już moment że myśleliśmy że to coś z kotłem ale wywalało błąd tylko między 8 a 16 w dni robocze (inny błąd nie pamiętam jaki - serwisant mówił że właśnie związany czasem ze słabym ciśnieniem)

Napisano
5 minut temu, KotLarry napisał(a):

mieliśmy już moment że myśleliśmy że to coś z kotłem ale wywalało błąd tylko między 8 a 16 w dni robocze (inny błąd nie pamiętam jaki - serwisant mówił że właśnie związany czasem ze słabym ciśnieniem)

A nie masz tam jakiegoś filtra na wejsciu gazu?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

A nie masz tam jakiegoś filtra na wejsciu gazu?

nie pamiętam :)

musiałbym zerknąć 

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 09:55, KotLarry napisał(a):

Zaiste coś to zmieni w kotle z zamkniętą komorą :hehe:

Godzinę temu, KotLarry napisał(a):

Jak kocioł sprawny to może nie odpalać z dwóch przyczyn - coś z gazem nie tak, lub z prądem.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Jak kocioł sprawny to może nie odpalać z dwóch przyczyn - coś z gazem nie tak, lub z prądem.

Albo z powietrzem

W moim była jakaś usterka z podłączeniem do komina. Pomagało uchylenie płyty czołowej kotła. Dlatego agnostyka wykazała zły skład powietrza.

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Albo z powietrzem

W moim była jakaś usterka z podłączeniem do komina. Pomagało uchylenie płyty czołowej kotła. Dlatego agnostyka wykazała zły skład powietrza.

Może być problem z kominem, ale wtedy problem byłby częściej, niż losowe przypadki.

Ale warto aby serwisant zbadał skład spalin.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Może być problem z kominem, ale wtedy problem byłby częściej, niż losowe przypadki.

Ale warto aby serwisant zbadał skład spalin.

badał ze dwa miesiące temu jak był problem ten co pisałem w dni robocze ;]

kazał obserwować bo albo problem z paliwem albo płyta główna do wymiany ;]

teraz znów tfu tfu wszystko jest ok jak na razie.  

ps czasem kocioł się zablokuje jak teraz i trzeba jechać go odblokować. 
czy istnieją takie błędy które wymagają obecności człowieka do resetu zwłaszcza jeśli ma zdalne sterowanie???

bo bardzo korci mnie kupić zdalny wciskacz tuya i tyle. 

Napisano
1 godzinę temu, KotLarry napisał(a):

W moim pomagało wyjęcie wtyczki z gniazdka. Na krótko, ale można było utrzymać temperaturę w domu do czasu naprawy. 😁

Napisano
1 godzinę temu, KotLarry napisał(a):

badał ze dwa miesiące temu jak był problem ten co pisałem w dni robocze ;]

kazał obserwować bo albo problem z paliwem albo płyta główna do wymiany ;]

teraz znów tfu tfu wszystko jest ok jak na razie.  

ps czasem kocioł się zablokuje jak teraz i trzeba jechać go odblokować. 
czy istnieją takie błędy które wymagają obecności człowieka do resetu zwłaszcza jeśli ma zdalne sterowanie???

Teraz, rwIcIk napisał(a):

W moim pomagało wyjęcie wtyczki z gniazdka. Na krótko, ale można było utrzymać temperaturę w domu do czasu naprawy. 😁

Trzeba sprawdzić, czy w tym kotle wyłączenie prądu resetuje blokadę palnika - i wtedy można użyć smart wtyczki tuya.

Dodatkowo smart wtyczka z pomiarem mocy pokaże Ci, czy kocioł się włącza, czy nie (jak odpali, to widac po poborze mocy).

A jak trzeba wcisnąć przycisk - to rzeczywiście możesz dorobić klikacz. Generalnie blokada palnika jest po to, aby nie pompować gazu do niesprawnego kotła - ale jedna próba co jakiś czas w kotle z zamkniętą komorą spalania raczej nie jest groźna - ta odrobina niespalonego gazu pójdzie po prostu w komin.

Napisano
  • Autor

No właśnie reset zasilania nie pomaga, wtyczkę już mam, zatem dojdzie zdalny palec ;]

wiadomo, że jak np jeden reset nie pomoże to już drugi raz probować nie będę 👍

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 19:48, KotLarry napisał(a):

O znów zdmuchnęło…

przynajmniej wciskacz zamowilem

Musisz ustalić, czy zdmuchneło/zgasł płomień w czasie działania kotła, czy po prostu nie odpalił przy starcie.

Bo płomienia pilotującego, który można zdmuchnąć - w tym kotle nie ma.

Jak masz wykres mocy z wtyczki smart, to powinieneś zobaczyć, czy był w czasie pracy, czy dopiero startował.

Edytowane przez maras77

Napisano

Instalacja elektryczna jest sprawna?

Może masz upalony przewód neutralny i czujnik płomienia zgłasza błąd gdy włącza Ci się jakieś dodatkowe urządzenie o dużym poborze prądu.

Napisano
5 godzin temu, KotLarry napisał(a):

No właśnie nie mam. Mam tylko zużycie 😕

Są dwie opcje - kupic wtyczkę z wykresem, lub dołożyć home assistanta, który zaczytuje moc na bieżąco z tanich wtyczek (ja tak mam w domu)

Zapewne wyjdzie taniej miernik energii na tuya, koszt poniżej 100 powinien wyjść.

Podejrzewam, ze po prostu nie odpala po postoju - bo trudniej jest zgasić działający kocioł niż spowodować, że nie odpali przy starcie.

W każdym przypadku i tak masz trudne dochodzenie do przyczyny.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

@maras77

Akurat dziś dwa razy mi zdmuchnęło płomień.

za każdym razem temperatura na sterowniku w pomieszczeniu wskazywała ponad 10 stopni przy ustawieniu histerezy plus 14 stopni.

EDYCJA:

Fakty bo zbyt duży skrót myślowy.

1) mam dwa sterowniki do ustawiania temperatury - na obu jest nastawa 10 stopni.

2) odczyt ponad 10 stopni był z jednego z nich [góra - piwnica zawsze cieplejsza] 

3) plus 14 to nastawa histerezy w opcjach [ale to raczej oczywiste]

ad2) moje rozumowanie jest takie, że jest szansa, że skoro jest powyżej 10 to znaczy, że kocioł już działał, ALE to przesunięcie histerezy to:

- rozumiem, że podbija na kotle temperaturę

- czy możliwe, że podbije też moment załączenie kotła [przy wyższej temperaturze?] 

Wobec powyższych, Zastanawiam się, czy to ustawienie nie powoduje problemu?

Napisano

Zdmuchnęło,  czy kocioł wygasił się i już nie zapalił.

Może ustaw większą, lub mniejszą moc startową kotla?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Zdmuchnęło,  czy kocioł wygasił się i już nie zapalił.

A to zakładam, że zdmuchnęło - nie wiem po co miałby się włączać i wyłączać? 

Ale mogę się mylić.

Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Może ustaw większą, lub mniejszą moc startową kotla?

No więcej niż +14 histerezy nie ustawię - zmniejszyłem do +10.

Pytanie poboczne - a właściwie dwa:

1) Dlaczego w niektórych przypadkach trzeba resetować kocioł ręcznie? Czy to wynika z faktu, że nie każdy ma podłączenie online?
Chodzi mi o to czy bezpieczny jest mój sposób z fingerbotem ;] 

2) A propos bezpieczeństwa - właściwie chyba tylko wyciek gazu jest mega niebezpieczny w drugiej kolejności tlenek węgla ale tutaj chyba nie wystąpi?
Więc czujnik gazu - czy może wisieć na wysokości kotła? Jakieś maks 1,5 od podłogi?

Napisano
  • Autor

Dobra, jutro dzwonię do serwisanta - pomimo zmiany ustawienia - znów dało znać, że zdmuchnęło płomień.

Parametry temperatury na sterowniku kotła i na głowicach są takie same.

Teraz to już nawet nie zgaduję czy to przy starcie czy w trakcie.

Napisano

Ciężko powiedzieć, co się dzieje, gdyż nie ma dostępnej instrukcji serwisowej tego kotła.

Kocioł kondensacyjny działa tak:

Jak dostaje sygnał produkowania ciepła, to startuje palnik za pomocą elektrody zapłonowej - coś w stylu świecy zapłonowej. I jak się nie zapali kilka razy, to włącza się blokada palnika, którą trzeba zresetować guzikiem.

Płomień sprawdzany jest za pomocą elektrody jonizacyjnej - jak nie ma płomienia, to się próbuje odpalić. Jak się nie uda odpalić kilka razy to włącza się blokada palnika.

Podsumowując - nic ci nie zdmuchnęło, tylko nie może odpalić palnika kilka razy.

Aby poprawić odpalanie palnika - trzeba zrobić regulację składu mieszanki lub zwiększyć moc startową kotła - czyli dać więcej mocy na czas odpalania.

Jako, że nie ma instrukcji serwisowej - to nie wiadomo, jak to zrobić.

Gdybyś miał Termeta, to bym Ci powiedział, jak wejść do menu i co zmienić.

I na pewno histereza regulatora temperatury w niczym nie przeszkadza.

Czemu trzeba resetowac kocioł ręcznie? Aby sprawdzić osobiście, czemu nie startuje, coś poprawic, np odkręcić zawór gazowy, przepchać komin.

Zdalny palec raczej nie jest groźny, o ile nie próbujesz namiętnie odpalić kotła przez dłuższy czas.

Czujnik gazu - dla gazu ziemnego dajesz go pod sufitem - dla LPG - nad podłogą.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
6 minut temu, maras77 napisał(a):

Czujnik gazu - dla gazu ziemnego dajesz go pod sufitem - dla LPG - nad podłogą.

Za pozostałe informacje dzięki, natomiast do powyższego - piwnica ma jakieś1,9-2m wysokości, czujnik wtykany prosto do gniazdka, kombinować z przedłużeniem, czy już zostawić?

Napisano
Teraz, KotLarry napisał(a):

Za pozostałe informacje dzięki, natomiast do powyższego - piwnica ma jakieś1,9-2m wysokości, czujnik wtykany prosto do gniazdka, kombinować z przedłużeniem, czy już zostawić?

Gaz jest dość mocno lżejszy od powietrza, więc gromadzi się w najwyższym punkcie pomieszczenia.

Jak czujnik dasz np. poniżej framugi, to najpierw cały dom wypelni gazem, nim dojdzie do czujnika.

Poza tym, jak nie masz czujnika.połaczonego z zaworem i ciebie tam nie ma, to po co ten czujnik?

Napisano
W dniu 6.01.2025 o 23:30, maras77 napisał(a):

Płomień sprawdzany jest za pomocą elektrody jonizacyjnej - jak nie ma płomienia, to się próbuje odpalić. Jak się nie uda odpalić kilka razy to włącza się blokada palnika.

A jak elektroda jest na wykończeniu? :hmm:

To jest część eksploatacyjna, może po prostu się skończyła i daje błędne sygnały że nie ma płomienia... 

Napisano

Do sprawdzenia elektrody zapalające oraz elektroda jonizacyjna. Nie znam modelu kotła, ale jeśli tanie, to czasem po prostu lepiej wymienić. Jak nie masz 2 lewych rąk, to można samemu, z reguły montaż typu śrubka lub dwie i kabelek. 

Serwisowałem kiedyś Viessmann i zdarzyło się, że padła płyta główna i źle odbierała sygnał z elektrody jonizacyjnej i wygaszała kocioł bez powodu.

Napisano
  • Autor

Mi powiedział instalator żebym jeszcze sprawdził filtr przy kotle a potem zadzwonił do gazowni bo może po tym jak coś na sieci grzebali to nabrudziło ale kluczem nastawnym nie dałem rady odkręcić tego filtra w domu.  

generalnie kocioł popracuje podgrzeje i tym razem bym powiedział nie odpala kolejny raz żeby znów trzymać temperaturę. 

Napisano
W dniu 27.12.2024 o 16:30, maras77 napisał(a):

U mnie były problemy w związku z wtyczką połączoną "na odwrót". Ale to jest raczej do zorientowania się w ciągu pierwszej godziny użytkowania.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Martwy Borsuk napisał(a):

U mnie były problemy w związku z wtyczką połączoną "na odwrót". Ale to jest raczej do zorientowania się w ciągu pierwszej godziny użytkowania.

jak na odwrót??

Napisano
Teraz, KotLarry napisał(a):

jak na odwrót??

Niektóre kotły muszą mieć faze na konkretnym bolcu wtyczki. Chodzi o wykrywanie płomienia, aby działało, musi mieć do N połączenie.

Ale wtedy raczej by w ogóle nie startował.

Napisano
2 minuty temu, KotLarry napisał(a):

jak na odwrót??

Kocioł miał tylko goły kabel, wtyczka miała być zrobiona przez instalatora.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Niektóre kotły muszą mieć faze na konkretnym bolcu wtyczki. Chodzi o wykrywanie płomienia, aby działało, musi mieć do N połączenie.

Ale wtedy raczej by w ogóle nie startował.

Startował i częściej działał niż nie działał. Ale sypał błędami co kilka minut.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.01.2025 o 10:35, mayster_tcz napisał(a):

Do sprawdzenia elektrody zapalające oraz elektroda jonizacyjna. Nie znam modelu kotła, ale jeśli tanie, to czasem po prostu lepiej wymienić. Jak nie masz 2 lewych rąk, to można samemu, z reguły montaż typu śrubka lub dwie i kabelek. 

Serwisowałem kiedyś Viessmann i zdarzyło się, że padła płyta główna i źle odbierała sygnał z elektrody jonizacyjnej i wygaszała kocioł bez powodu.

Przed ich wymianą polecam wymienić wszystkie elektrolity na płycie głównej.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Ok wracam do Was. 
wymieniona płyta, zawór gazowy elektroda

wszystko w pisdoo

wali błędami 504 501 … 501 teraz. 

po wymianie płyty popracował OK 5 dni.

wali błędami zarówno z komina jak i z otwartej obudowy 

Serwisant łapie się za głowę. 
nie rozumie czemu traci jonizację (tak zakłada)

ktoś coś?

• 6 miesięcy później...
Napisano

Witam.

Również wymieniłem elektrode na nową i dalej brak płomienia lub zdmuchniecie płomienia, lub błąd przekaźnika gazu. Filtr dgazu przy piecu czyściutki. Piec ma 3 lata i do tej pory nic nie szwankował.

Napisano
  • Autor

U mnie po bojach i znojach wyszło że to palnik winien. 

kto obstawiał palnik ten miał racje