Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boks dachowy

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, bergerac napisał(a):

nie, mam tam kawałek blachy.

Ale na logikę, jeśli jest dostępny na stronie Tesla, to czemu się bać?

1518236-00-A_1_2000.jpg

Z tego co widziałem, to w Tesli stopy stoją na stali, ale od spodu szyby wchodzi taki jakiś płaskownik i tą szybę niejako podważa.

Klucz dynamometryczny do przykręcania, bo bez tego prawie pewny pajączek ;)

Napisano

To było pytanie (i zabrakło znaku zapytania), czy jednak stwierdzenie?

Jestem na etapie poszukiwań właśnie takiego cuda na hak, żeby weszły długie narty,
Nie 2m jak u Ciebie, bo nie biegamy na nartach, ale żeby kurcze chociaż coś 180cm weszło ;]

Byłem ostatnio w salonie Volvo oglądać takie coś. Podpięte było pod jakiegoś ogromnego SUVA, na szerokość było jak to auto. Wydawało mi się, że znalazłem już to czego szukam.
Wziąłem miarkę do ręki, zmierzyłem środek, a tam było chyba 157cm maks na długość [emoji20]
Moja deska która ma 166cm może by weszło jakoś na skos, ale o nartach syna mogę zapomnieć.

Do tej pory używałem box Thule na dach, ale na szklany dach Tesli mam zwyczajnie opór montować bagażnik.

Nie spotkałem się z box na hak z wewnętrzna długością większymi niż te 16Xcm

Gdyby nie sól na drogach to można pomyśleć bo o pionowym przewożeniu nart na uchwycie na hak

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

W Alfie przykręcałeś łapy do szkła? Bo tak to robisz właśnie W Tesli.

Gadasz głupoty.

PXL_20230805_103856740~2.jpg

i nie ukrywam, uważam osobiście że masz w tym już pewną wprawę.

Belki dachowe łapią się do stalowej ramy która jest pod szkłem. A ta jest ultra mocna. Jedyne co możesz zepsuć to przykręcić belki na chamca, co zresztą zapewne ci się przydarzy bo przecież instrukcje montażu, instrukcje obsługi są dla frajerów.

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał(a):

nie, mam tam kawałek blachy.

Ale na logikę, jeśli jest dostępny na stronie Tesla, to czemu się bać?

1518236-00-A_1_2000.jpg

Bo Tesla Ci odpisze "źle pan złożyłeś!" i pocałuj Elona w ...

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 16:41, kravitz napisał(a):

W Alfie przykręcałeś łapy do szkła?  Bo tak to robisz właśnie W Tesli.

Wiem że ludzie montują, ale są i tacy którym się zrobił pajączek.

Do szkła?! :totalszok:

Elon wizjoner. ;l

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Do szkła?! :totalszok:

Elon wizjoner. ;l

Skrót myślowy, ale przyznaj, że tam próg błędu jest minimalny, a jak blaszka zapracuje na wybojach, to masz uwalony dach

Od tego momentu co wstawiam

Napisano
43 minuty temu, kravitz napisał(a):

Skrót myślowy, ale przyznaj, że tam próg błędu jest minimalny, a jak blaszka zapracuje na wybojach, to masz uwalony dach

Od tego momentu co wstawiam

Dla mnie to nie wygląda na przemyślane i zaprojektowane rozwiązanie lecz na ratowanie sytuacji gdy okazało się już na etapie produkcji, że ktoś nie pomyślał i trzeba jak najmniejszym kosztem wyczarować system mocowania. Każdy normalny inżynier zaprojektowałby po prostu reling.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dla mnie to nie wygląda na przemyślane i zaprojektowane rozwiązanie lecz na ratowanie sytuacji gdy okazało się już na etapie produkcji, że ktoś nie pomyślał i trzeba jak najmniejszym kosztem wyczarować system mocowania. Każdy normalny inżynier zaprojektowałby po prostu reling.

W Tesli nie ma normalnych inżynierów. Są tylko zajebiści inżynierowie!

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Zastanawiałem się między thule, a hapro. Wybór padl

na thule ze względu na jakość materiałów i wygląd.

thule wygląda bardziej „sportowo” hapro wygląda jak zwyczajny box.

pooogladalem kilka modeli firm jednak z ceną idzie jakość materiału.

IMG_2625.jpeg

• 5 miesięcy później...
Napisano
W dniu 27.01.2025 o 09:08, kravitz napisał(a):

To było pytanie (i zabrakło znaku zapytania), czy jednak stwierdzenie?

Jestem na etapie poszukiwań właśnie takiego cuda na hak, żeby weszły długie narty,

Nie 2m jak u Ciebie, bo nie biegamy na nartach, ale żeby kurcze chociaż coś 180cm weszło ;]

Znalazłeś coś może??

Ja przeszukałem sieć i jedyne co mi wypluło budżetowego to Inter Pack RE-CARGO, ale nie mam ina jego temat.

Edytowane przez komor

Napisano
36 minut temu, komor napisał(a):

Znalazłeś coś może??

Ja przeszukałem sieć i jedyne co mi wypluło budżetowego to Inter Pack RE-CARGO, ale nie mam ina jego temat.

Nic.

Kupiłem pokrowiec do auta, w Decathlon

Taki lub bardzo podobny

Nie jest to wygoda jak z trumną, ale dało się żyć.

https://www.decathlon.pl/p/pokrowiec-na-2-pary-nart-lub-2-deski-snowboardowe-wedze-900/_/R-p-360028?mc=8931373&c=Czarny

Napisano
38 minut temu, kravitz napisał(a):

Nic.

Kupiłem pokrowiec do auta, w Decathlon

Taki lub bardzo podobny

Nie jest to wygoda jak z trumną, ale dało się żyć.

https://www.decathlon.pl/p/pokrowiec-na-2-pary-nart-lub-2-deski-snowboardowe-wedze-900/_/R-p-360028?mc=8931373&c=Czarny

Mnie przy dwóch fotelikach z tyłu irytuje trochę zapinanie pasów itp. jak jest deska i narty upchane po środku. Może za dużo luksusu wymagam, ale z takim boxikiem na haku było kilka razy wygodniej.

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Mnie przy dwóch fotelikach z tyłu irytuje trochę zapinanie pasów itp. jak jest deska i narty upchane po środku. Może za dużo luksusu wymagam, ale z takim boxikiem na haku było kilka razy wygodniej.

Tak, to nie jest wygodne.

Niech dam jako przykład, że jak szwagierka weszła do nas do tyłu, jak jechał ten pokrowiec, to sobie przy zapinaniu pasów złamała paznokieć.

Nie jest do idealne rozwiązanie.

Dodatkowo pokrowiec jedzie w środku, więc jest oczywiste że jest ciepło. Z nart spływa śnieg i w pokrowcu pływa woda.

Ten jest szczelny, ale trzeba go wyciągnąć i osuszyć, bo inaczej będzie całe wnętrze drugiego dnia zaparowane i zamarznięte od wewnątrz.

Ja to używałem awaryjnie, bo nie mogłem wsadzić trumny na Golfa, bo mi ktoś w tyłek zasadził Toyotą ;)

Na ten sezon mam nadzieję, że będę już jechał jak człowiek z bagażnikiem na dach.

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

Tak, to nie jest wygodne.

Na ten sezon mam nadzieję, że będę już jechał jak człowiek z bagażnikiem na dach.

Wiem o tym i mokre narty/deski też nie zachęcają.

Upatrzyłem sobie Inter Pack Re-cargo (platforma + box).

Czy ktoś tutaj miał z tym doświadczenie?

To chyba najtańsza opcja boxa z platformą w zestawie. Na moją rowerową Thule dostępne są tylko mniejsze, szmaciane z Thule, dobre ale nie na sprzęty zimowe. pol_pm_Box-na-hak-Inter-Pack-Re-cargo-platforma-box-14456_1.jpg.d0de67cb3855988227f8b134cda467d0.jpg