Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co powinien mieć współczesny domofon/videofon?

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić w domu istniejący domofon na coś współczesnego.

Nie pamiętam w tej chwili ile mam tam przewodów, ale policzenie tego jest do ogarnięcia.

Bardziej interesuje mnie jakie współcześnie są rozwiązania ułatwiające życie i co się sprawdza na dłuższą metę.

Kamera, Wi-Fi dla kuriera, pastylka, kod, powiązanie tego z samochodami i bramami (niestety sterownik jednej z bram nie ma innego okablowania łączącego go z czymkolwiek niż jego zasilanie, pewnie są rozwiązanie po Wi-Fi, ale czy to jest dobra droga?).

Napisano

Ja mam domofon marki Greon, jest na IP, komunikacja i zasilanie przez LAN i POE, miał mieć możliwość dzwonienia na telefon. Konfiguracja i uruchomienie dzwonienia na telefon w zasadzie niemożliwe. Informatyk sobie nie poradził, może był słaby ale smutne jest to, że telefoniczny serwis nie umiał sobie tez poradzić. Jakość obrazu taka sobie, kuzyn ma hivision i jest zdecydowanie lepiej. Ogólnie nie polecam marki Greon.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie pamiętam w tej chwili ile mam tam przewodów, ale policzenie tego jest do ogarnięcia.

Bardziej interesuje mnie jakie współcześnie są rozwiązania ułatwiające życie i co się sprawdza na dłuższą metę.

Kamera, Wi-Fi dla kuriera, pastylka, kod, powiązanie tego z samochodami i bramami (niestety sterownik jednej z bram nie ma innego okablowania łączącego go z czymkolwiek niż jego zasilanie, pewnie są rozwiązanie po Wi-Fi, ale czy to jest dobra droga?).

Chyba to bardziej zależy od tego co oczekujesz od domofonu. Czy ma być otwierany z kodu czy z pastylkami, czy ma mieć możliwość sterowania bramą, integracja z kamerami, czy ma być podpięty do sieci IP czy jako wydzielony.

Ważne też jest ile jednak masz tych żył, ale to pewnie wiesz.

Ja mam Orno od 10lat, to zwykły video-domofon. Jakość całkiem ok, mam możliwość otwierania z kodu np bramy, są pastylki. Mam też integrację z kamerami, więc na monitorze domofony widzę cały teren w koło.

Jak nie masz miejsca/ nie potrzebujesz monitorów to idź w IP, wtedy za monitor robi m.in telefon.

Aha. U mnie pastylki się nie sprawdziły, nikt tego nie chcial nosić, a kod się zawsze pamięta ;).

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Kwestia preferencji. Jak szukałem, to się okazało, że to co ja chcę, to znowu nie ma ;]

Poza tym nawet te fajniejsze, to w środku i tak chińskie oprogramowanie robione trochę na kolanie i o ile działa, to funkcjonalnie mogli by się bardziej postarać ;)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Aha. U mnie pastylki się nie sprawdziły, nikt tego nie chcial nosić, a kod się zawsze pamięta ;).

Akurat w innej lokalizacji używam tylko pastylki jeżdżącej wszędzie ze mną, ale często tam nie bywam i kodu nie chce mi się pamiętać.

Generalnie obecny domofon działa, tylko w wilgotne dni czasem tak jakby się zawiesza i nie reaguje na przycisk (z obserwacji wychodzi mi, że to nie jest padnięty mikrostyk, czy coś takiego, a zależy właśnie od pogody).

Wydaje mi się, że na pewno chciałbym mieć możliwość otwarcia komuś bramki z telefonu (np. kurierowi).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Akurat w innej lokalizacji używam tylko pastylki jeżdżącej wszędzie ze mną, ale często tam nie bywam i kodu nie chce mi się pamiętać.

Generalnie obecny domofon działa, tylko w wilgotne dni czasem tak jakby się zawiesza i nie reaguje na przycisk (z obserwacji wychodzi mi, że to nie jest padnięty mikrostyk, czy coś takiego, a zależy właśnie od pogody).

Wydaje mi się, że na pewno chciałbym mieć możliwość otwarcia komuś bramki z telefonu (np. kurierowi).

Bez kitu masz problem z 4ma cyferkami :) a pamietasz zabrać breloczek. Wiem kwestia przyzwyczajenia, ale osobiście wolę nie zabierać jak idę z buta zbędnych rzeczy typu klucze czy breloczki. Sam czytnik pewnie będzie tańszy niż klawiatura.

U mnie przy dużych ulewach potrafi sam zadzwonić, ale już wiem czemu bo przy przycisku dostało się trochę wilgoci i zaśniedziały styki przy przycisku dotykowym.

Najgorsze z tymi firmami jest to, że jak coś Ci padnie po X latach to już nie dokupisz, bo sprzedają 3gen do przodu.

Jak chcesz zdalnie otwierać a nie masz smart home to tylko IP.

Napisano
4 godziny temu, kiziuk napisał(a):

Kwestia preferencji. Jak szukałem, to się okazało, że to co ja chcę, to znowu nie ma ;]

Poza tym nawet te fajniejsze, to w środku i tak chińskie oprogramowanie robione trochę na kolanie i o ile działa, to funkcjonalnie mogli by się bardziej postarać ;)

Kiedyś walczyłem z serwisem, iż video domofon miał miec funkcje ramki cyfrowej a nie hu hu nie działało. Przesyłali mi konwertery do formatów zdj, grzebali w sofcie a i tak nie działało.

Tak to bywa z chińskimi featurami :).

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sherif napisał(a):

Bez kitu masz problem z 4ma cyferkami :) a pamietasz zabrać breloczek.

To mieszkanie i kod ma postać bardziej skomplikowaną XX#XXXX, a to już jak na mnie za dużo. :phi:

Nic pamiętać nie muszę, z buta tam się nigdy nie wybieram, pastylka jeździ na stałe w samochodzie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
21 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Przy dzisiejszym wifi jest to spoko rozwiązanie, hikvision to całkiem solidny chińczyk i firmy instalują bardzo dużo, dobrze się integruje ze smartphone, jeśli masz/planujesz.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 10:27, mayster_tcz napisał(a):

Przy dzisiejszym wifi jest to spoko rozwiązanie, hikvision to całkiem solidny chińczyk

Całkiem solidny chińczyk? To obecnie największa firma na świecie z tej branży.

Napisano

co do pastylek to sa takie, ktore mozesz sobie przykleic na telefon, ktory ma sie zawsze ze soba.

sam takiej uzywam zamiast oryginalnej pastylki

image.png.5a8e9498496fb0c74072439114a0ef5e.png

Napisano
W dniu 11.01.2025 o 13:09, ZUBERTO napisał(a):

Tomek, majac te rozterki kupilem EZVIZ HP7, tam doslownie 2 kable na krzyż trzeba podpiąc, ma kamerke, calkiem sensownie wykrywa ruch, otwiera oddzielnie bramę i furtkę.

jedyna wada: pastylke trzeba przylozyc na 1-2s, ale nie wiem czego to kwestia. 

Napisano
W dniu 14.01.2025 o 09:34, PawelWaw napisał(a):

co do pastylek to sa takie, ktore mozesz sobie przykleic na telefon, ktory ma sie zawsze ze soba.

sam takiej uzywam zamiast oryginalnej pastylki

image.png.5a8e9498496fb0c74072439114a0ef5e.png

Nie przeszkadzam to w Apple Pay? Gdzie to kupić?

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Nie przeszkadzam to w Apple Pay? Gdzie to kupić?

nie, mam to w rogu dolnym iphone do case przyklejone od srodka i smiga :jem:

ja kupilem na aliexpres ;]