Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie podłogowe na drewnianym stropie

Featured Replies

Napisano

Dostałem bojowe zadanie od żony. W jej sali yogowej ok 70m2 zażyczyła sobie żeby było ciepło w stopy. Pomijam fakt że stoi na macie ale z baba się nie dyskutuje.

Obecnie pomieszczenie grzane jest klima i promiennikami z góry.

Strop drewniany wypełniony wełną 40cm na to płyta osb na to podkład i panele.

Jak się zabrać za ogrzewanie podłogowe. Najchętniej wodne bo mam trochę przewymiarowane PC która bez problemu uciągnie dodatkowe zapotrzebowanie.

Widzę że jest frezowany twardy steropian. Kłaść to bezpośrednio na te pane co są w to pexa i na to nowe panele? Czy zrywać do gołego stropu ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
49 minut temu, ppmarian napisał(a):

Dostałem bojowe zadanie od żony. W jej sali yogowej ok 70m2 zażyczyła sobie żeby było ciepło w stopy. Pomijam fakt że stoi na macie ale z baba się nie dyskutuje.

Obecnie pomieszczenie grzane jest klima i promiennikami z góry.

Strop drewniany wypełniony wełną 40cm na to płyta osb na to podkład i panele.

Jak się zabrać za ogrzewanie podłogowe. Najchętniej wodne bo mam trochę przewymiarowane PC która bez problemu uciągnie dodatkowe zapotrzebowanie.

Widzę że jest frezowany twardy steropian. Kłaść to bezpośrednio na te pane co są w to pexa i na to nowe panele? Czy zrywać do gołego stropu ?

Na początek bym pogadał z konstruktorem czy Ci ten dodatkowy ciężar ten strop drewniany uniesie.

Frezowany styropian spoko, tylko od góry będziesz miał mało nośnika bo żadnej wylewki itd. Akumulacja znikoma. Ciepła podłoga będzie tylko jak będzie włączone grzanie.

Jak masz nadmiar prądu to bym wstawił pod panele maty elektryczne i włączał przed joga. To się ekspresowo nagrzewa.

Edytowane przez Chalek

Napisano

Uponor Minitec z wylewką. Reklamują że całość może wynieść od 16mm grubości. Mają tam w systemie jakieś zalecane wylewki.

Na nowym statku to stosowaliśmy tylko że z wylewką DMS Basic Heavy 3000. Całość była ułożona na izolacji pokładu z wełny i 2x1,5mm sklejonej blachy więc całość dosyć mocno elastyczna i wylewka nie popękała na przestrzeni kilku miesięcy.

Ciężar całości pewnie podobny jakbyś tam gres ułożył. Warto sprawdzić nośność.

A panele można zdjąć jakby była walka o centymetry i kg.

Napisano
  • Autor
Na początek bym pogadał z konstruktorem czy Ci ten dodatkowy ciężar ten strop drewniany uniesie.

Frezowany styropian spoko, tylko od góry będziesz miał mało nośnika bo żadnej wylewki itd. Akumulacja znikoma. Ciepła podłoga będzie tylko jak będzie włączone grzanie.

Jak masz nadmiar prądu to bym wstawił pod panele maty elektryczne i włączał przed joga. To się ekspresowo nagrzewa.

Akumulacja nie potrzeba. Właśnie opcja szybkiego „on/off” to zaleta w tym sposobie użytkowania tego pomieszczenia.

Nośność sprawdzę

Napisano
40 minut temu, Chalek napisał(a):

Zostawić lekkie przebicie 🤪 klientki będą zelektryzowane po zajęciach 😂

Chyba najlepsze opcja , mata jak pod płytki ? 

Napisano
11 minut temu, ppmarian napisał(a):

Akumulacja nie potrzeba. Właśnie opcja szybkiego „on/off” to zaleta w tym sposobie użytkowania tego pomieszczenia.

Nośność sprawdzę

No to on off to poszedłbym w elektryczne.

Koszty beda kilkukrotnie mniejsze niż przy wodnym. Joga nie trwa pewnie 8h dziennie a jednak woda zanim doleci, odda cieplo do rurek, potem do przewodnika i w panel to pewnie z pol godziny wczesniej bedzie trzeba planowac joge. Dodatkowo jak w innych pomiesczeniach bedzie cieplo to PC bedzie odpalala tylko na to.

W matach w zasadzie ściągasz panele, kładziesz mate i powrót paneli.

Pod panele wyglądają jak podkład, że względu na to że się ich nie zalewa. 

Cos tego typu https://allegro.pl/oferta/zestaw-mata-grzewcza-grzejna-mission-air-pod-panele-mal-160w-m-4m-13268377422

Napisano
  • Autor
Zostawić lekkie przebicie [emoji2957] klientki będą zelektryzowane po zajęciach [emoji23]

Nibyvtak ale mając na uwadze że PC jest i to z zapasem oraz ze jakby nie było wkld 1kW a wyciągam średnio 3kW to trochę szkoda grzać samym prądem.

Maty el. jakoś też tanio nie wyjdą na te 70m2

Napisano
  • Autor
No to on off to poszedłbym w elektryczne.
Koszty beda kilkukrotnie mniejsze niż przy wodnym. Joga nie trwa pewnie 8h dziennie a jednak woda zanim doleci, odda cieplo do rurek, potem do przewodnika i w panel to pewnie z pol godziny wczesniej bedzie trzeba planowac joge. Dodatkowo jak w innych pomiesczeniach bedzie cieplo to PC bedzie odpalala tylko na to.
W matach w zasadzie ściągasz panele, kładziesz mate i powrót paneli.

Pod panele wyglądają jak podkład, że względu na to że się ich nie zalewa. 

Cos tego typu https://allegro.pl/oferta/zestaw-mata-grzewcza-grzejna-mission-air-pod-panele-mal-160w-m-4m-13268377422

Teraz klime włącza po WiFi dobra 1h przed zajęciami więc 0,5h to będzie progres ;)

Napisano
3 godziny temu, Chalek napisał(a):

Też początkowo pomyślałem o matach, ale nie mam do nich tyle zaufania, żeby między warstwy drewna to pakować.

BTW jak masz klimę i promienniki i jeszcze Ona tak ćwiczy i Jej zimno, to czym prędzej do kardiologia bym biegł z Nią 😉

Napisano
  • Autor
Też początkowo pomyślałem o matach, ale nie mam do nich tyle zaufania, żeby między warstwy drewna to pakować.
BTW jak masz klimę i promienniki i jeszcze Ona tak ćwiczy i Jej zimno, to czym prędzej do kardiologia bym biegł z Nią [emoji6]

Tu chodzi bardziej o efekt zimnej podłogi

Sala na poddaszu stoi czasem po 20h bez grzania. Nawet ja się powietrze ogrzeje klima do tych 22-23 to u tak podłoga jest odczuwanie zimna na bosaka

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Tu chodzi bardziej o efekt zimnej podłogi

Sala na poddaszu stoi czasem po 20h bez grzania. Nawet ja się powietrze ogrzeje klima do tych 22-23 to u tak podłoga jest odczuwanie zimna na bosaka

Rozumiem.

Wiadomo, elektryczne najlepsze, no ale jak pisałem - Ja świadomie sobie bym tego między palne materiały nie zamontował.

Co innego pod płytki - to jak najbardziej 👍

Napisano
13 godzin temu, sdss napisał(a):

Pod płytki idzie mata z kablami grzejnymi a pod panele folia na podczerwień.

Ogrzewanie wodne w pex lub kan-therm na drewnianym stropie nie będzie dużym obciążeniem. Tylko cena styropianu frezowanego pod rurki powala.

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Ogrzewanie wodne w pex lub kan-therm na drewnianym stropie nie będzie dużym obciążeniem. Tylko cena styropianu frezowanego pod rurki powala.

To może styrobeton?

Napisano
  • Autor
To może styrobeton?

Fajne

Wychodzi mi 15kg na 1m2

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

To może styrobeton?

Styrobeton służy do czegoś zupełnie innego. Uzupełnia nierówną powierzchnię tam gdzie nie da się  styropianu ułożyć.

Po za tym ma mniejszą lambdę niż styropian.

@ppmarian ma już ocieplone 40cm pod OSB.

Tu tylko są 2 rozwiązania:

1. Drogie w zakupie frezowane płyty styropianowe i rura PEX lub blue

2. Maty grzewcze pod płytki lub maty na podczerwień pod panele, które muszą być dedykowane pod ogrzewanie podłogowe

Wszystko zależy od budżetu.

Najtańszy i naj mniej rozpierduchowy będzie wariant ostatni. Mata+panel

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor
Styrobeton służy do czegoś zupełnie innego. Uzupełnia nierówną powierzchnię tam gdzie nie da się  styropianu ułożyć.
Po za tym ma mniejszą lambdę niż styropian.
@ppmarian ma już ocieplone 40cm pod OSB.
Tu tylko są 2 rozwiązania:
1. Drogie w zakupie frezowane płyty styropianowe i rura PEX lub blue
2. Maty grzewcze pod płytki lub maty na podczerwień pod panele, które muszą być dedykowane pod ogrzewanie podłogowe
Wszystko zależy od budżetu.
Najtańszy i naj mniej rozpierduchowy będzie wariant ostatni. Mata+panel

W 1 opcji

Czy w ten steropian frezowany będzie trzeba zalać ? - czym ? Czy odrazu panale na to ?

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

W 1 opcji

Czy w ten steropian frezowany będzie trzeba zalać ? - czym ? Czy odrazu panale na to ?

Są 2 systemy suchy i mokry

Tylko musisz pamiętać, że każdy podniesie ci wysokość posadzki o kilka cm.

Przy matach na podczerwień pod panele na wysokości nic nie tracisz.

PC masz z PV ?

Napisano
W dniu 22.01.2025 o 16:35, ppmarian napisał(a):

... Strop drewniany wypełniony wełną 40cm na to płyta osb na to podkład i panele.

Wełna, płyta osb i panele?  Czy wełna ma pod spodem dobrze położoną paroizolację? Bo jak nie, to pod osb możesz mieć grzybową niespodziankę.  

Systemów "suchego" ogrzewania podłogowego jest na rynku co najmniej kilka. Zwykle składają się z formatek, niekoniecznie styropianowych, z rowkami, w które układa się rurki.  Na wierzch kładzie się suchy jastrych. Niektóre formatki mają warstwę aluminium, ale nie wszystkie. Ceny są,  jakie są.   Na Twoim miejscu zdjąłbym panele, może da się je ułożyć ponownie, no i szkoda dodatkowo tracić wysokość pomieszczenia.

Swoją drogą, jak zauważyli przedpiszący, elektryczne maty lub folie będą zdecydowanie tańszą inwestycją. Do tego, jeśli ogrzewanie podłogi było by używane tylko na czas treningów, równolegle z dotychczasowym, różnice w koszcie ogrzewania mogą być akceptowalne. Co innego, gdyby przyszło grzać tę podłogę 24/7.

Napisano
  • Autor

Tak

Między Wełną jest paroizilacja. Przed położeniem paneli robiłem rewizję płyty osb

Nie ma śladu obcego

Ta sucha metoda trochę mało suche