Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewożenie nart

Featured Replies

Napisano

Zawsze nie wiedziałem jak poprawnie ułożyć narty na uchwytach bagażnika dachowego. Ludzie różnie wożą.

Rozłożenie ich z wiązaniem w dół IMO da mniejszy opór bo nie wystają poza obrys. Podobnie układam tyłem do przodu, aby bardziej z tyłu wystawały.

Czy może lepiej normalnie parami układać, jedna na drugiej ?

Jakieś za i przeciw ?

20250130_172507-1.jpg.5d440d0791240ec4eae6f912e1e6b175.jpg

Napisano
46 minut temu, sherif napisał(a):

Zawsze nie wiedziałem jak poprawnie ułożyć narty na uchwytach bagażnika dachowego. Ludzie różnie wożą.

Rozłożenie ich z wiązaniem w dół IMO da mniejszy opór bo nie wystają poza obrys. Podobnie układam tyłem do przodu, aby bardziej z tyłu wystawały.

Jakieś za i przeciw ?

Zależy. Jeśli bagażnik jest niski to trzeba uważać żeby wiązania nie porysowały dachu. Teoretycznie lepiej tyłem naprzód bo narta jest z przodu wygięta, co psuje aerodynamikę ale z kolei wtedy wiązanie jest mniej aerodynamiczne co psuć może ją jeszcze bardziej.

Najlepiej popróbować na różne sposoby i wybrać taki żeby nie gwizdało. Albo wsadzić do boxa, wtedy dodatkowo nie będą brudne po jeździe.

Edytowane przez Ryb

Napisano
52 minuty temu, sherif napisał(a):

Jakieś za i przeciw ?

Ja proponuję boxa kupić i narty razem z butami ,kijkami ,kaskami w środku i pod kluczem wozić :ok:

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Zależy. Jeśli bagażnik jest niski to trzeba uważać żeby wiązania nie porysowały dachu. Teoretycznie lepiej tyłem naprzód bo narta jest z przodu wygięta, co psuje aerodynamikę ale z kolei wtedy wiązanie jest mniej aerodynamiczne co psuć może ją jeszcze bardziej.

Najlepiej popróbować na różne sposoby i wybrać taki żeby nie gwizdało. Albo wsadzić do boxa, wtedy dodatkowo nie będą brudne po jeździe.

Jak się montuje tyłem narty na przód to robi za spojler ;). Z próbami to tak średnio, ja różnicy nie czuje. Delikatnie huczy sam bagażnik, ale czy jest różnica z ułożeni to trzeba by zmienić podczas tej samej trasy, dlatego pytam bo może ktoś to przerabiał. Kiedyś wypadły mi gumki z szyn to wtedy wyraźniej było głośno.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, MarCo napisał(a):

Ja proponuję boxa kupić i narty razem z butami ,kijkami ,kaskami w środku i pod kluczem wozić :ok:

Za boxa to ja dziękuje. Nie zamierzam kolejnej $$ wywalać co przyda się raz na rok/dwa a jeszcze jest problem gdzie to trzymać.

Dzieciaki były mniejsze to od biedy i narty wchodziły do środka ;).

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Za boxa to ja dziękuje. Nie zamierzam kolejnej $$ wywalać co przyda się raz na rok/dwa a jeszcze jest problem gdzie to trzymać.

Ja mam z zięciem na spółę kupiony i jest jak najbardziej ok :ok:

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał(a):

Jakieś przeciw ?

Sól = korozja i degradacja ślizgów.

Pół biedy w drodze na stok, bo oczyszczą się w śniegu, ale po drodze powrotnej będą w soli. Chyba, że myjesz narty po takim transporcie i konserwujesz ślizgi.

Edytowane przez shapyr

Napisano
Jakieś za i przeciw ?

Masz świadomośc tego że dłuższą podróż z takim zestawem po zasolonych drogach = nalot rdzy na krawędziach i mocno zasyfione wiązania, w dalekosiężnej perspektywie wątpliwa ich skuteczność

Krawędzie przed podróżą najlepiej zabezpieczyć zwykłą świeczka

Na wiązania worki, ale to głupi pomysł bo będzie futkotac

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
11 godzin temu, shapyr napisał(a):

Sól = korozja i degradacja ślizgów.

Pół biedy w drodze na stok, bo oczyszczą się w śniegu, ale po drodze powrotnej będą w soli. Chyba, że myjesz narty po takim transporcie i konserwujesz ślizgi.

Też o tym myślałem, bo w sumie całe są odsłonięte. Na szczęście to marginalny problem, choć fakt zdarza się że deko dach miałem uwalony (ale nigdy z nartami). Poprostu jak będzie duży opad i śnieg wtedy trzeba je będzie złożyć.

Ślizgi pomiędzy przeglądami konserwuje czymś ala WD40 i przecieram szmatką.

Napisano
17 godzin temu, sherif napisał(a):

Pozycz, 200-300 na tydzień i masz problem z głowy.

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Masz świadomośc tego że dłuższą podróż z takim zestawem po zasolonych drogach = nalot rdzy na krawędziach i mocno zasyfione wiązania, w dalekosiężnej perspektywie wątpliwa ich skuteczność

Krawędzie przed podróżą najlepiej zabezpieczyć zwykłą świeczka

Na wiązania worki, ale to głupi pomysł bo będzie futkotac

Wysłane za pomocą Tapatalk

Ja strechem owijalem jak tak narty woziłem kiedyś.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, zinger napisał(a):

Pozycz, 200-300 na tydzień i masz problem z głowy.

Po co mam pożyczać jak mam swój sprzet ?

Napisano
13 minut temu, sherif napisał(a):

Po co mam pożyczać jak mam swój sprzet ?

Boxa nie masz :nie_wiem: Ale jak wolisz wolisz z otwartym to masz opcje jw.

Napisano
W dniu 30.01.2025 o 17:31, sherif napisał(a):

Jakieś za i przeciw ?

Chyba mam ten sam zestaw: belki Aguri + uchwyt Taurus :cfaniak:

Ja deskę + narty wpiąłem w sumie bezrefleksyjnie ;] wiązaniami do góry, czubkami nart dom przodu.

Do 110km/h nawet nie świszczało, aż byłem zdziwiony.