Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos do lupania drewna

Featured Replies

Napisano

Hej,

Gdzie moge cos takiego kupic i pod jaka nazwa tego szukac?
image.png.346388016dec519a5aaa5d146478f410.png
https://www.facebook.com/reel/1231110584667956

Dobra, chyba znalazlem
no, chyba, ze ktos pokaze cos tanszego :)
https://www.empik.com/reczne-luparki-do-drewna-narzedzia-do-ciecia-drewna-drewno-opalowe-luparka-luparka-ecd-germany,p1537586971,dom-i-ogrod-p?mpShopId=7972&gQT=1

Edytowane przez komandos80

Napisano

Są na Amazon lub allegro

Pytanie co to warte i czy faktycznie lepsze niż siekiera do rozłupywania

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 11:26, Majkiel napisał(a):

Pytanie co to warte i czy faktycznie lepsze niż siekiera do rozłupywania

Przecież to zabawka i to dla dzieci;]

Napisano

to ze zdjęcia to będzie zabawka

Chciałbym zobaczyć jak wsadzasz tam sękaty kawałek, który się klinuje a potem klniesz na całą okolicę jak go wyciągnąć 🤣

Chcesz coś do łupania - polecam łuparkę

moja ma 7 ton nacisku i nie klęknęła na robocie ani razu (sękate, drewno dębowe, orzechowe)

image.png.8a9663f179db9a89de8c7e899ccd8c1b.png

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Marko33 napisał(a):

to ze zdjęcia to będzie zabawka

Chciałbym zobaczyć jak wsadzasz tam sękaty kawałek, który się klinuje a potem klniesz na całą okolicę jak go wyciągnąć 🤣

Chcesz coś do łupania - polecam łuparkę

moja ma 7 ton nacisku i nie klęknęła na robocie ani razu (sękate, drewno dębowe, orzechowe)

image.png.8a9663f179db9a89de8c7e899ccd8c1b.png

Dzieki, tak sobie przemyslalem i to faktycznie bez sensu. 

Caly tartak sobie kupie. 😛

Napisano
10 minut temu, komandos80 napisał(a):

Dzieki, tak sobie przemyslalem i to faktycznie bez sensu. 

Caly tartak sobie kupie. 😛

Ta łuparka, którą wrzucił Marko wcale nie zajmuje dużo miejsca. Używałem podobnej bez tych wszystkich osłon ale i tak szybciej szło łupanie mokrego drewna dobrym fiskarsem... :)

Napisano
19 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Ta łuparka, którą wrzucił Marko wcale nie zajmuje dużo miejsca. Używałem podobnej bez tych wszystkich osłon ale i tak szybciej szło łupanie mokrego drewna dobrym fiskarsem... :)

Ja osłon nawet nie zamontowałem - zablokują możliwość położenia dużego kloca a łupałem takie i z 50cm średnicy

Nie zdarzyło mi się żeby kloc wystrzelił i zagroził mi w jakikolwiek sposób. Dostałem w drodze negocjacji taki krzyż zakładany na ostrze, który łupie od razu na cztery. Wtedy klocki latały w powietrze - nie używam więcej.

Zależy ile masz drewna - jak przez lato połupałem z 50 dojrzałych drzew (drogę robiłem przez las)

Zbudowałem tylko sobie z palet podstawę (takiego koziołka), na kółkach, z rączką do przewożenia (kółka do wózka dziecięcego, rączka od strachrączki od Jimny bo mi została). Łuparka do podstawy montowana jest na klamry jak od skrzyni czy burt przyczepy - do kupienia w Casto

Do podstawy zamontowałem najważniejszą rzecz - uchwyt na bidon bo mi się piwo przewracało 🤣

Edytowane przez Marko33

Napisano
1 minutę temu, Marko33 napisał(a):

Zależy ile masz drewna - jak przez lato połupałem z 50 dojrzałych drzew (drogę robiłem przez las)

Max dwie wywrotki do 12 m3 kilkuletni zapas drewna do kominka. :)

Napisano

Nie lepiej wypożyczyć na 2 czy 3 dni łuparkę, zrobić co trzeba i mieć zapas na jakiś czas, niż kupować na stałe? :)   nie wiem z 90zł za dobe biorą za to?

Napisano

Tylko łupiarka. W rodzinie 2 osoby sobie kupiły na spółkę. 20 m3 drewna przerobiła raz dwa.

Do rzadkiego rąbania to lepiej pozioma, wygodniejsza jest. Już sobie nie wyobrażam rąbania, podobnie jak zmywanie/zmywarka :oki:

Napisano
W dniu 26.02.2025 o 12:20, kanu napisał(a):

Nie lepiej wypożyczyć na 2 czy 3 dni łuparkę, zrobić co trzeba i mieć zapas na jakiś czas, niż kupować na stałe? :)   nie wiem z 90zł za dobe biorą za to?

Zanim kupiłem tę konkretną łuparkę - wypożyczyłem identyczny model

Blisko mnie mieli za 150zł/dobę, trochę dalej za 50zł/dobę - wziąłem tę tańszą opcję na 3 doby

Zależało mi żeby była dokładnie ta, którą zamierzałem kupić bo chciałem zrobaczyć czy nie klęka na robocie i np sękate już nie idzie a poza tym jeżeli łuparka przeżyje wynajem (a jak ludzie dbają o nie swoje to można sobie tylko wyobrazić) to będzie dobry zakup.

Sprawdziła się i następnego dnia nówka sztuka już była u mnie.

Kosztowałem z tego co pamiętam 1400 zł.

A teraz odnośnie wynajmowania

Oprócz kosztu wynajmu dolicz koszt dojazdu i odwiezienia, pierdzielenie się z pakowaniem (to jednak trochę waży i o ile na miejscu możesz ciągać na kółkach to do bagażnika trzeba w dwie osoby), dolicz przede wszystkim CZAS na organizację wypożyczenia, zwrotu, rezerwacji - chcesz łupać a łuparka wynajęta itd

Jak tylko masz gdzie trzymać a 1,4k nie zabije Twojego budżetu to bierz i ciesz się dobrym sprzętem.

Tak miałem z przyczepą pod motor/quada.

Długo wypożyczałem na weekendy i bujanie się z rezerwacją, koniecznością oddania do którejś tam godziny bo następna doba....

Za 2,5k kupiłem swoją (używaną oczywiście) i jest zawsze pod ręką. A 2 lata wypożyczania kosztowało pewnie z połowę tej przyczepy

Projekt budowy podstawy z palet pod łuparkę oddam za piwo 😄

Napisano
20 godzin temu, Marko33 napisał(a):

2 lata wypożyczania kosztowało pewnie z połowę tej przyczepy

A może i lepiej. Bo na pewno nie raz przebiłeś "o dodatkową dobę".. Mi się czasami zdarzyło. 

Co do łuparki. 

A może autorowi świder wystarczy? Sądząc po zdjęciu raczej klocki chce łupać. U rodziców brat używa, a ostatnio u teścia też zauważyłem. "Świder łuparka" tak to na aukcjach się nazywa

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Guzon87 napisał(a):

A może autorowi świder wystarczy? Sądząc po zdjęciu raczej klocki chce łupać. U rodziców brat używa, a ostatnio u teścia też zauważyłem. "Świder łuparka" tak to na aukcjach się nazywa

tak, wydaje sie, ze na moje potrzeby to bedzie wystarczajace, dzieki za podrzucenie pomyslu :)

Napisano
W dniu 26.02.2025 o 13:17, komor napisał(a):

Tylko łupiarka. W rodzinie 2 osoby sobie kupiły na spółkę. 20 m3 drewna przerobiła raz dwa.

Do rzadkiego rąbania to lepiej pozioma, wygodniejsza jest. Już sobie nie wyobrażam rąbania, podobnie jak zmywanie/zmywarka :oki:

To zależy jak często się pali. Ja 2m3 drewna palę trzeci rok i dopiero się kończy 😄 

Napisano
7 godzin temu, Jaruga napisał(a):

To zależy jak często się pali. Ja 2m3 drewna palę trzeci rok i dopiero się kończy 😄 

Kiedyś co roku zamawiałem kilka m przestrzennych połupanego drewna. W nowym domu paliliśmy kilka razy, więc zapas cały czas jest.

• 2 tygodnie później...
Napisano

taka na kółkach jest fajna. mam z 5-8 lat ? Stoi po daszkiem, zajmuje tyle miejsca co dwa ekspresy do kawy . Łupie spokojnie, bezpiecznie, nie męczy rąk (zboczenie zawodowe), nie obetniesz sobie stopy siekierą . 

Jak kiedyś padnie, kupię następną. BHP przede wszystkim .

A myślę, że np. w godzinę połupię tyle samo co amator siekierą.

Co do wożenia tego - nie wiem ile waży - 50 kg ? No nie jest to pudełko czekoladek..