Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda z Ac, a utrata znizek

Featured Replies

Napisano

Dzien dobry, 

Zalozmy, ze mialem max znizek i nagle chcialbym zlikwidowac szkode z AC.

Nie mialem wykupionej ochrony znizek, wiec licze sie z tym, ze przez jakis czas jakies znizki przepadna.

I teraz pytania:

1. ile procent znizki strace przy nastepnym ubezpieczeniu?

2. czy to zalezy od firmy, czy moze wszedzie to bedzie taki sam procent?

3. przez ile lat bede mial te zmniejszone znizki? 

Napisano

Wszystkie zgłaszane szkody są przypisane do PESEL.

AC ubezpieczyciele liczą po swojemu. Są różne zwyższki i zniżki zależne od wielu czynników. Ochrona zniżek działa tylko przy kontynuacji AC w tym samym TU, w innym Tu nie zadziała.

Miałem max zniżki w AC, w 2023 zlikwidowałem szkodę w PZU. W 2024 odnowienie  polisy w PZU było nieopłacalne więc przeniosłem się do Generali. Za lepszy pakiet niż w PZU OC,AC,ass zapłaciłam tylko 400 zł więcej.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
4 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

AC ubezpieczyciele liczą po swojemu

Dokładnie. I dlatego najlepiej zapytać swojego ubezpieczyciela. 

Napisano
W dniu 1.03.2025 o 12:49, komandos80 napisał(a):

Zalozmy, ze mialem max znizek i nagle chcialbym zlikwidowac szkode z AC

Ja likwidowałem 2 szkody, jedna 2020 na ok 2300 zł, druga w 2022 na ok 8000 zł. Nie odczułem jakiejś wielkiej zwyżki, o ile w ogole jakas byla. Nadal najtaniej  miałem w Warcie., ale inne oferty bardzo zbliżone. 

Nie wiem czy patrza też na rodzaj zdarzenia, bo tu nie była to żadna brawura, tylko za pierwszym razem dziki, za drugim obcierka swoim autem drugiego swojego na podjeździe :)

Napisano
2 godziny temu, Pito napisał(a):

Nie wiem czy patrza też na rodzaj zdarzenia, bo tu nie była to żadna brawura, tylko za pierwszym razem dziki, za drugim obcierka swoim autem drugiego swojego na podjeździe :)

Dobrze, że o wyłudzenie nie posądzili.

Mi całka z AC też nie wpłynęła na składkę, ale tłumaczę to tym, że drzewo spadło na samochód nie na odwrót. :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Dobrze, że o wyłudzenie nie posądzili.

Ja myślę, że oni się domyślili jak to było i co by się mogło stać jakby nie wypłacili odszkodowania. Wjechanie w nowke z salonu 20 letnim tryplem, na wlasnym podjezdzie, raczej nie jest to wyłudzenie, a sytuacja grożąca rozwodem.

I przy AC to ma znaczenie jak się swoim w swoje wjedzie? Chyba nie.... Rownie dobrze można w płot czy słupek przysadzić i też oddadzą. Edit: AC działa w takim przypadku https://mubi.pl/poradniki/kolizja-dwoch-aut-tego-samego-wlasciciela/

1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Mi całka z AC też nie wpłynęła na składkę, ale tłumaczę to tym, że drzewo spadło na samochód nie na odwrót. :hmm:

I w sumie ciekawe czy ubezpieczyciele patrzą na typ zdarzenia... Byłoby uczciwie, bo jak ktoś coś nawywija na drodze, wymusi pierwszeństwo itp., no to ewidentnie przyczynia się do zdarzenia. A na takie dziki czy drzewo wpływ mamy żaden.

Edytowane przez Pito

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 1.03.2025 o 17:29, ochkarol napisał(a):

Dokładnie. I dlatego najlepiej zapytać swojego ubezpieczyciela. 

Też raczej się nie dowiesz. Agent wprowadza dane do systemu i dostaje jakąś wartość. Nie sprawdzisz dla tej samej osoby różnych wersji, bo historię tej osoby masz już w systemie.

Napisano
W dniu 8.03.2025 o 17:28, Pito napisał(a):

Ja likwidowałem 2 szkody, jedna 2020 na ok 2300 zł, druga w 2022 na ok 8000 zł. Nie odczułem jakiejś wielkiej zwyżki, o ile w ogole jakas byla. Nadal najtaniej  miałem w Warcie., ale inne oferty bardzo zbliżone. 

wlasnie czy kwoty wyplat majja znaczenie ? Wg mnie nie

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

wlasnie czy kwoty wyplat majja znaczenie ? Wg mnie nie

HDI/Warta ma w swoim systemie ochronę zniżek przy szkodach niskiej wartości czyli do 2500 lub 5000 PLN jeśli dobrze pamiętam.

Wcześniej mieli bez limitów. więc możliwe, ze kolega miał wykupioną ochronę  w swojej polisie dlatego nie miał zwyżek.

Natomiast zgłoszenie do UFG idzie tak czy siak...