Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór najlepszej konfiguracji dla rodziny

Featured Replies

Napisano

Warunki:

rocznik: 2018-2020+

budżet: ok. 80-90k

przebieg: 10k / rok 99% miasto

bagażnik: duży pow. 500L mile widziany 600-700

3 osobne siedzenia w 2-gim rzędzie. Auto 5 osobowe. 7 może być ale nie używane 2 ostatnie siedzenia i zapewne zostaną wyjęte zbędne kg..

nowa linia a nie samochód z zeszłej epoki :)

nie za wielki jak pacyfic bo trudno z miejscem parkingowym i poruszaniem się czasem.

silnik: raczej benzyna z racji przebiegu. LPG nie przewiduję.

To co na rynku i lista spełniająca większość powyższych kryterium:

Espace v, s-max, 5008, grand scenic*, c4 ST, sharan, alhambra, galaxy, verso, amerykańce, c5 aircros,

Moje typy spełniające wszystkie kryteria:

5008 1.6 PT  180KM gen 3

Espace 5 (2018) 1.8TCe 200-225KM

Grand Scenic IV 1.3 130-140KM.. ustępstwo w temacie pełnych 3 siedzeń bo jest tam kanapa imitujaca 3 siedzenia

S-Max nie wiem jaki silnik ale skrzynia inna niż powershift.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Możesz wyjaśnić, po co do jazdy miejskiej taki gabaryt?

Doświadczenie życiowe na obecnym scenicu II pokazuje że to jak funkcjonujemy + sporadyczne wyjątki wymagają 3 siedzeń + sporego bagażnika.

przykłady.

- w bagażniku zawsze coś tam wozimy klamoty + codziennie podwożenie 3xdzieci do szkoły a w bagażniku 3x plecaki torby + swój plecak do pracy etc (spore to razem) i bagażnik znika ;) Dzieciaki różnie i foteliki i bez. Wychodzą / wchodza w różnej kolejnosci więc miejsca jak w 5008/espace mile widziane.

- zakupy raz na tydzień raz na półtora na tyle duże robimy że minimum 3 duże torby (zdaje się 80x40) + kilka zgrzewek wody etc. W 400l obecnie słabo to nam się miesci i cisniemy się...

- przede wszystkim 1-2 razy w roku wyjazd na wakacje (w tym roku miałem trumnę (łącznie 840litrów)  i niewygodne to dla mnie/nas i nie chcę się z tym bujać ..) dla 5 osób te 600l bagażnik to minimum na wyjazdy 2k km.

poszukuje optimum/perfecto i trudno z tego bagażnika mi zrezygnować ale jeśli znajdę inne rozwiazania dla 3 osobnych wygodnych siedzeń ale mniejszą buda to ugnę się i będzie trumna na wakacje....

Napisano
  • Autor
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

Tak widziałem chyba wszystkie wątki i fora. przekopałem internet PL potem EN. Takich jak my z problemami wielu w sieci. Tendencja i moda na suvy straszna. Z racji ujemnego przyrostu naturalnego rynek się zmienił i miniwany lub ładne/nowe akceptowalne miniwany juz nie są produkowane od kilku lat stąd taka perełka jak 5008 lub od biedy espace 😕 

Touran niby ok ale silnik TSI? dusprzegłówka DSG? no i ta linia/buda z zeszłej dekady :)

VW też nie ma dobrej opinii co do blachy... nie wiem... gdzieś tam na dalekim miejscu rozważałem to.... Dzięki za odp.

Napisano
9 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Tak widziałem chyba wszystkie wątki i fora. przekopałem internet PL potem EN. Takich jak my z problemami wielu w sieci. Tendencja i moda na suvy straszna. Z racji ujemnego przyrostu naturalnego rynek się zmienił i miniwany lub ładne/nowe akceptowalne miniwany juz nie są produkowane od kilku lat stąd taka perełka jak 5008 lub od biedy espace 😕 

Touran niby ok ale silnik TSI? dusprzegłówka DSG? no i ta linia/buda z zeszłej dekady :)

VW też nie ma dobrej opinii co do blachy... nie wiem... gdzieś tam na dalekim miejscu rozważałem to.... Dzięki za odp.

Nie wiem co masz do tej budy, niewiele się różni od modelu 2024

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-touran-volkswagen-touran-1-5-tsi-evo-highline-dsg-ID6GNSWy.html

A silnik TSI to co? Co Ci nie pasuje?

DSG do miasta ok. Jak chcesz mieszać to manuale.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Nie wiem co masz do tej budy, niewiele się różni od modelu 2024

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-touran-volkswagen-touran-1-5-tsi-evo-highline-dsg-ID6GNSWy.html

A silnik TSI to co? Co Ci nie pasuje?

DSG do miasta ok. Jak chcesz mieszać to manuale.

W sumie na nowo przeglądam się temu vw i może i masz racje... bardzo fajna konfiguracja... buda mimo ze nowa wersja nic ne wnosi to troche zalatuje gierkiem :)

co do TSI to pomyliłem z tymi starymi TSI, a DSG to taki średniak względem nowych automatów np. EAT8 ale ujdzie :)

Dzięki przeanalizuje na poważnie. Inne opcje które mi mogły uciec?

Napisano
37 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Dzięki przeanalizuje na poważnie. Inne opcje które mi mogły uciec?

Jest jedno ciekawe auto dosyć spore ale nie ma 3 foteli z tyłu. Za to jest płaska podłoga co na pewno jest na plus. Honda CRV - ogłoszenie przykładowe

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/honda-cr-v-honda-cr-v-1-5t-4wd-cvt-executive-ID6FY2dU.html

Napisano
3 godziny temu, gsdfglkih napisał(a):

VW też nie ma dobrej opinii co do blachy...

Odbierałem ostatnio swojego "klasyka" z zabezpieczenia podwozia przed korozją.

Przyjechał jakiś typ z nową Toyotą i tak sobie z szefem tego serwisu gadali.

Gość mówił, że teraz praktycznie każde auto odebrane z salonu powinno przyjechać na zabezpieczenie, bo nawet te marki które nie rdzewiały, teraz już gniją.

Ciekawe jak rynek kiedyś jednak dążył do ulepszenia produktu z zachowaniem norm księgowych, tak teraz idzie w listwy led i inne świecidełka, a reszta wymagań staje się nieistotna i prawie dosłownie jakaś dziwna "boomerska".

Co do Grand Scenic. To auto jest jakieś mega wąskie z tyłu.

Dla dzieci może to nie będzie jakieś upierdliwe.

Nie tak dawno jechałem takim wypożyczonym. Siedzieliśmy w trzech facetów z tyłu. Nie było co z barkami zrobić, dosłownie kompresja.

Ja powiedzmy że mam normalny gabaryt, ale tych dwóch obok to były kolarskie szczury wyścigowe, chuderlaki. Fakt że auto ładnie jak na vana wygląda.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Jest jedno ciekawe auto dosyć spore ale nie ma 3 foteli z tyłu. Za to jest płaska podłoga co na pewno jest na plus. Honda CRV - ogłoszenie przykładowe

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/honda-cr-v-honda-cr-v-1-5t-4wd-cvt-executive-ID6FY2dU.html

Fajny nie powiem, nawet do niego się przymierzaliśmy... niestety jazda po środku jest k....ko niewygodna. Reszta git.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Odbierałem ostatnio swojego "klasyka" z zabezpieczenia podwozia przed korozją.

Gość mówił, że teraz praktycznie każde auto odebrane z salonu powinno przyjechać na zabezpieczenie, bo nawet te marki które nie rdzewiały, teraz już gniją.

Ciekawe jak rynek kiedyś jednak dążył do ulepszenia produktu z zachowaniem norm księgowych, tak teraz idzie w listwy led i inne świecidełka, a reszta wymagań staje się nieistotna i prawie dosłownie jakaś dziwna "boomerska".

Co do Grand Scenic. To auto jest jakieś mega wąskie z tyłu.

Dla dzieci może to nie będzie jakieś upierdliwe.

Nie tak dawno jechałem takim wypożyczonym. Siedzieliśmy w trzech facetów z tyłu. Nie było co z barkami zrobić, dosłownie kompresja.

Ja powiedzmy że mam normalny gabaryt, ale tych dwóch obok to były kolarskie szczury wyścigowe, chuderlaki. Fakt że auto ładnie jak na vana wygląda.

ad1. mam wrażenie że to celowe postarzanie "sprzętu" jak w elektronice bo tabelki musza się zgadzać i samo się napendzać. W smartfonach afera z postarzaniem sprzętu i spowalnianiem była ... to co zrobili... ograniczyli update bezpieczeństwa....

ad2. Co do grand scenic potwierdzam, ale jakoś bym przebolał te kilka lat bo maluchy nie mają nadwagi :) 

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Bardzo wiarygodne źródło.

Ostatnio słyszałem właściciela firmy zajmującej się między innymi oklejaniem folią, który mówił że oklejenie nowego, małego auta miejskiego jest niezbędne aby po roku nie miało wypiaskowanego z lakieru przodu.

Kwoty, które rzucał za oklejenie były porównywalne z lakierowaniem.

Dodatkowo każdy kto robi taniej niż on to chałturnik nieznający się na tej robocie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Bardzo wiarygodne źródło.

Ostatnio słyszałem właściciela firmy zajmującej się między innymi oklejaniem folią, który mówił że oklejenie nowego, małego auta miejskiego jest niezbędne aby po roku nie miało wypiaskowanego z lakieru przodu.

Kwoty, które rzucał za oklejenie były porównywalne z lakierowaniem.

Dodatkowo każdy kto robi taniej niż on to chałturnik nieznający się na tej robocie.

Zdaję sobie sprawę że koleś nagania klientów ;)

Z tym, że juz nie od jednej osoby słyszałem że np ostatnio Golfy ruda wpierdziela, a te IV czy V, a może i wczesne VI jakoś tak podatne nie są.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Zdaję sobie sprawę że koleś nagania klientów ;)

Z tym, że juz nie od jednej osoby słyszałem że np ostatnio Golfy ruda wpierdziela, a te IV czy V, a może i wczesne VI jakoś tak podatne nie są.

Nie wiem jak ostatnie golfy, VW to raczej Twoja domena była, ale z własnego doświadczenia wiem, że Gofer 3 to był straszny zgnilak.

Ale to MK, więc luźno tylko wspomniałem o tej prehistorii i kończę temat.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Espace (~2018) 1.8 200-225 KM czy Touran (~2020) 1.5 TSI 150 KM ?

Za Espace przemawiają: większa/lepsza: Wygoda, komfort, wyposażenie, linia (subiektywnie),

Tourana nie znam na razie za dobrze, ale co do komfortu może jakoś nie specjalnie jest porównywalnie do Reni? Na pewno spalanie mniejsze w VW

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano

5-osobowe kombivany:
1. Jogger

2. Caddy/Tourneo jakiśtam.

3. Kangoo/Townstar

4. Stellantis/Toyota - raczej odpadają ze wzgl. na gówniane silniki benzynowe PureTech a Diesla się nie opłaca kupować do takiego użytkowania.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bolekis napisał(a):

5-osobowe kombivany:
1. Jogger

2. Caddy/Tourneo jakiśtam.

3. Kangoo/Townstar

4. Stellantis/Toyota - raczej odpadają ze wzgl. na gówniane silniki benzynowe PureTech a Diesla się nie opłaca kupować do takiego użytkowania.

Dzięki. Kombiwany niestety nie podejdą... moja druga połowa nie zhańbi się pokazując w tej klasie samochodów :)

Co do Diesla to właśnie powoli isę przekonuje że mimo wszystko moze warto jednak nawet dla takiego przebiegu je wziąć bo zależy mi na budzie 5008 ale nie zdecydowałem jeszcze i rozważam opcje z benzyną i  espace lub touran...

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano

Skresliles wprawdzie amerykance ale rozwaz japonskie amerykance - Odysseya albo Sienne. Podtlenek ładować i po temacie. Dolar teraz rekordowo nisko wiec mozna cos przytargac w rozsadnej kasie. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Volvo XC90

Przygarnąłbym ale poza moim zasięgiem i w h.. drogie w utrzymaniu te Premium.

Napisano
8 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

Dzięki. Kombiwany niestety nie podejdą... moja druga połowa nie zhańbi się pokazując w tej klasie samochodów

Cóż... Moja wykluczyła tylko Dacie ale zamówiliśmy Toyotę więc już będzie OK.
Może Twoją przekonałby Mercedes?
65f66191d73fe0b4105417bf2e0f39e1457db.jp

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 09:53, gsdfglkih napisał(a):

-Max nie wiem jaki silnik ale skrzynia inna niż powershift

S-Max MK2 ma PS II gen, ta się nie sypie.