Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosiarka Riwall 5390 z rozrusznikiem i napędem - ktoś używa?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

przed sezonem muszę wymienić swoją wysłużoną (~20lat) kosiarkę na nową. Do koszenia ~2000m2

W oko wpadł mi model Riwall 5390 z rozrusznikiem i napędem za ok 1500zł. Czy ktoś używa tego modelu i może się wypowiedzieć jak działa w praktyce?

Szczególnie chodzi mi o to , czy waga ok 38kg nie powoduje problemów z jej użytkowaniem bez napędu (na działce jest trochę nasadzeń, a czasami kosić będzie również kobieta - stąd pomysł rozrusznika)

Znalazłem jakieś filmiki z testów, które pokazują wygięcie przedniej osi (banan), ale ciężko ocenić czy to jednostkowy przypadek czy jednak powtarzający się problem...

Ewentualnie co innego możecie polecić w cenie do max 2000zł?
Patrzyłem jeszcze na HORTMASZA, ale wydaje się, że wszystkie te kosiarki to jedno i to samo...

Napisano

Tak szczerze to moja kobieta woli kosić starą kosiarką bez niczego za to lekką, z napędem się nie sprawdziła z uwagi na ilość nasadzeń, większość trawnika i tak trzeba było ją pchnąć.

Napisano

Bez napędu wszystko powyżej 30kg dla kobiety będzie mordęgą. Trzeba się dobrze zaprzeć żeby pchnąć np pod górkę taką kosiarkę. Mam taką małą starą do zadań specjalnych, t.j. pochylnie, rów i brzegi. Nie wiem czy waży 30kg i po płaskim jest w miarę ok, ale j/w, albo deko wyższa trawa to już trzeba niemałej siły użyć. Da się oczywiście, ale żeby się nie okazało, że kobieta powie że nie da rady. Lata kosiłem bez napędu żeby trawnik doprowadzić do takiego stanu żeby można było z napędem spokojnie jeździć, także wiem ile trzeba w to siły włożyć.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

38kg bez napędu dla kobiety będzie mordęgą, zwłaszcza jak jest dużo do omijania.

Sam mam 41kg kosiarkę z napędem i manewrowanie nią wokół drzewek dla sporego chłopa to nie jest bajka.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
21 godzin temu, 00Tom00 napisał(a):

a czasami kosić będzie również kobieta - stąd pomysł rozrusznika

rozrusznik bym olał, mój 35kg syn o wysokości 150cm potrafi odpalić z linki (a siłaczem po gabarytach nie jest jak widać)

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

rozrusznik bym olał, mój 35kg syn o wysokości 150cm potrafi odpalić z linki (a siłaczem po gabarytach nie jest jak widać)

Nowe nawet nie potrzebują pompowania paliwa przed startem.

Jedno pociągniecie i odpala :ok:

Napisano
W dniu 7.04.2025 o 09:52, rwIcIk napisał(a):

Nowe nawet nie potrzebują pompowania paliwa przed startem.

Jedno pociągniecie i odpala :ok:

Dokładnie, a nawet więcej :

Sorzedałem jakąś starą Hondę z lat '90 - bez pompki. Miała już dość. 

Teraz kupiłem nową-nową kosiarkę i też nie ma pompki, a ma miękki start . Mam wrażenie, że nie ma kompresji podczas ciągnięcia sznurka

Napisano
W dniu 6.04.2025 o 12:28, 00Tom00 napisał(a):

Patrzyłem jeszcze na HORTMASZA, ale wydaje się, że wszystkie te kosiarki to jedno i to samo.

Nie kupuj Hortmasza u mnie wytrzymał 1 sezon z silnikiem B&S - zatarł się. Wymieniłem silnik na Daemon za 450zł, działa dalej. Chińszczyzna jak wszystko. Dokupiłem drugą tanią chinkę z napędem i szer koszenia ponad 50cm za 1000zł. Po 2 sezonach wytarł się tryb na przekładni ślimakowej i mam już bez napędu.

2000m² bez napędu - współczuję. Ja 3000m² koszę już ciągnikiem rolniczym z kosiarką sadowniczą- 1h mi to zajmuje.

Najbardziej byłem zadowolony z Partnera z silnikiem B&S,  działał 15 lat.

Niestety  tak dobrego sprzętu już nie robią.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
11 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Nie kupuj Hortmasza u mnie wytrzymał 1 sezon z silnikiem B&S - zatarł się. Wymieniłem silnik na Daemon za 450zł, działa dalej. Chińszczyzna jak wszystko. Dokupiłem drugą tanią chinkę z napędem i szer koszenia ponad 50cm za 1000zł. Po 2 sezonach wytarł się tryb na przekładni ślimakowej i mam już bez napędu.

2000m² bez napędu - współczuję. Ja 3000m² koszę już ciągnikiem rolniczym z kosiarką sadowniczą- 1h mi to zajmuje.

Najbardziej byłem zadowolony z Partnera z silnikiem B&S,  działał 15 lat.

Niestety  tak dobrego sprzętu już nie robią.

Miałem jakąś marketową kosiarkę ze starym silnikiem B&S. Po kilkunastu latach umyłem i jeszcze ją dobrze sprzedałem :)

Do koszenia 2000 m2. Kupiłem traktorek :ok:

Ale kilka lat męczyłem się kosiarką ;]