Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użytkowanie miękkiej hybrydy

Featured Replies

Napisano

Pytam ogólnie, ale silnik to 1.5 TFSI.
Czy ma to sens, że silnik się często wyłącza, a potem silnik elektryczny traci moc na rozruch spalinowego?
Wg mnie nie. Na mój rozum, nie ma sensu włączać tego trybu, bo to co silnik elektryczny odda na rozruch, to potem nie będzie miał na przyśpieszenie.
Dobrze rozumuję?

Edytowane przez kmwtw

Napisano
18 minut temu, kmwtw napisał(a):

Czy ma to sens, że silnik się często wyłącza, a potem silnik elektryczny traci moc na rozruch spalinowego?
Wg mnie nie. Na mój rozum, nie ma sensu włączać tego trybu, bo to co silnik elektryczny odda na rozruch, to potem nie będzie miał na przyśpieszenie.
Dobrze rozumuję?

W A3 to działa najlepiej ze wszystkich aut którymi dotychczas jeździłem. Bateria w tym aucie nie ma żadnego wpływu na przyspieszenia, a wyłączenie powoduje zauważalny wzrost zużycia paliwa.

Napisano
  • Autor

No i dziękuję bardzo za odpowiedź👍
Wnioskuję z tego, że nie ma co być mądrzejszym od inżynierów Audi, tylko używać systemu i zapomnieć 👍
PS.

Dobrze mi doradziłeś. Wziąłem światła matrix w wersji exlusive (czy jakoś tak) i felgi same wleciały 18-stki za 3 tys. więcej.

Oto ostateczny kod konfiguracji i dzięki, że mi w głowie zasiałeś z tymi światłami 🙂
A0MV9196
Tylko już nic nie zmieniaj, po poszło do produkcji, dali 17.5% rabatu i ma być do odbioru już pod koniec maja! 😮 To mnie właśnie najbardziej zadziwiło!

Napisano
21 minut temu, kmwtw napisał(a):

No i dziękuję bardzo za odpowiedź👍
Wnioskuję z tego, że nie ma co być mądrzejszym od inżynierów Audi, tylko używać systemu i zapomnieć 👍
PS.

Dobrze mi doradziłeś. Wziąłem światła matrix w wersji exlusive (czy jakoś tak) i felgi same wleciały 18-stki za 3 tys. więcej.

Oto ostateczny kod konfiguracji i dzięki, że mi w głowie zasiałeś z tymi światłami 🙂
A0MV9196
Tylko już nic nie zmieniaj, po poszło do produkcji, dali 17.5% rabatu i ma być do odbioru już pod koniec maja! 😮 To mnie właśnie najbardziej zadziwiło!

Na 18-stkach to będzie już fajny gokart;]

Tematu świateł bym nie poruszył gdyby nie były naprawdę fatalne. 

Napisano
Godzinę temu, kmwtw napisał(a):

Wg mnie nie. Na mój rozum, nie ma sensu włączać tego tryb9 u, bo to co silnik elektryczny odda na rozruch, to potem nie będzie miał na przyśpieszenie.
Dobrze rozumuję?

odpalanie normalnym rozrusznikiem więcej zużywa prądu z podstawowego Aku i trwa do zdecydowanie dłużej

odpalanie przez MH trwa 0,... coś tam sekundy i jest jak dla mnie mniej inwazyjne , używam cały czas

przyśpieszenia raczej nie dodaje , ale od minimalnych obrotów  (800obr/min ) masz więcej Nm zanim się turbo załączy ( producenci podają +50Nm i 14km )

pewnie zmniejsza zużycie paliwa , bo u mnie np na luzie ( ręczna skrzynia ) poniżej 15km/h silnik się całkowicie wyłącza podczas toczenia się i dojeżdżając do świateł np. 

0

MH najlepiej sprawdza się w górach gdzie szybko się ładuje z górki i pod górę dodaje te 50Nm/14km  ale trwać to może z 2-3min bo bateryjka skromna jest 

dla mnie fajna rzecz choćby dla samego niezauważalnego SS i jazdy na niskich obrotach jak nie chcesz biegów zmieniać to np można spokojnie od 6

60-70km/h jechać na 6-tym biegu i już delikatnie przyśpieszać ( wiadomo , że nie to co samo co na 3-cim biegu ) 

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

W A3 to działa najlepiej ze wszystkich aut którymi dotychczas jeździłem. Bateria w tym aucie nie ma żadnego wpływu na przyspieszenia, a wyłączenie powoduje zauważalny wzrost zużycia paliwa.

A da się to jakoś wyłączyć ? :totalszok:
Ale faktycznie działa całkiem ok, fajnie faluje na A i S a i rekuperacja przy hamowaniu przed światłami potrafi dać jakąś dziwną frajdę ;] . 
Pomimo kiepskiego startu (nie odpaliła po pierwszej nocy po 35 km, a jak już w końcu odpaliła to wywaliło błędy wszystkiego co się dało ) to późniejsza eksploatacja to czysta przyjemność i w sumie lubię to auto, dużo bardziej niż posiadaczka, która po dwóch latach ciągle płacze za passatem TDI  :hehe: .

Napisano
5 minut temu, sebaso napisał(a):

A da się to jakoś wyłączyć ? :totalszok:
Ale faktycznie działa całkiem ok, fajnie faluje na A i S a i rekuperacja przy hamowaniu przed światłami potrafi dać jakąś dziwną frajdę ;] . 
Pomimo kiepskiego startu (nie odpaliła po pierwszej nocy po 35 km, a jak już w końcu odpaliła to wywaliło błędy wszystkiego co się dało ) to późniejsza eksploatacja to czysta przyjemność i w sumie lubię to auto, dużo bardziej niż posiadaczka, która po dwóch latach ciągle płacze za passatem TDI  :hehe: .

Ja go nie lubiłem, za twarde, za głośne. Zmieniłem na A4, a to oddałem koleżance, ona zadowolona. 

Miałem wrażenie że hybryda się wyłączała w trybie S, ale może to moje wrażenie tylko. 

Napisano
27 minut temu, bizz napisał(a):

Ja go nie lubiłem, za twarde, za głośne. Zmieniłem na A4, a to oddałem koleżance, ona zadowolona. 

Miałem wrażenie że hybryda się wyłączała w trybie S, ale może to moje wrażenie tylko. 

Do A4 nie ma startu to się nie dziwię :ok: .

Sprawdzę przy najbliższej okazji, na bank wyłącza S&S przy trybie S. 

Napisano
5 godzin temu, kmwtw napisał(a):

Rozruch sprawnego i rozgrzanego silnika to 1/2 obrotu wału korbowego.

Nie przesadzajmy. Miękka hybryda może nie jest tak dobra jak HEV eCTV toyoty, ale jednak coś daje w ruchu miejskim.

Jak jest spora bateria to nawet hybryda 48V daje spore oszczędności. :ok: 

Napisano
10 godzin temu, sebaso napisał(a):

Do A4 nie ma startu to się nie dziwię :ok: .

Sprawdzę przy najbliższej okazji, na bank wyłącza S&S przy trybie S. 

Z tym że A3 jest dużo szybsze. Jak ktoś lubi zapitalać to bedzie mu przyjemniej w A3. Auta mają tę samą moc, A4 większą pojemność ale pewnie z powodu wagi A3 jest szybsze na każdym polu. 

Napisano
15 godzin temu, kmwtw napisał(a):

Ma sens, bo na rozruch spalinowego potrzeba stosunkowo mało energii, która w dodatku pochodzi w dużej mierze z odzysku przy hamowaniu zatem silnik zazwyczaj nie musi tej energii oddać do baterii od razu po rozruchu. Baterie w hybrydach są też do takiej pracy znacznie lepiej przystosowane niż akumulatory kwasowe w "zwykłych" systemach start&stop.

Napisano
13 godzin temu, bizz napisał(a):

tak jest
start&stop tez nie dziala w tym trybie

Napisano
16 godzin temu, bizz napisał(a):

ale jak wyłaczenie ? Rozpinasz baterię 48V :phi: ?

W XC60 (podobno) ma to wpływ na przyspieszenie i poprawia elastyczność od startu. Oczywiście wszystko zależy od mocy układu, ale skoro już jest niech coś wnosi ;). Przy jeździe eko potrafi nisko zejść z zużyciem, przy zwykłej znów zależy od mocy ;).

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

przyśpieszenia raczej nie dodaje , ale od minimalnych obrotów  (800obr/min ) masz więcej Nm zanim się turbo załączy ( producenci podają +50Nm i 14km )

To ma sens. Dzięki za tę odpowiedź.

Napisano
2 godziny temu, kmwtw napisał(a):

To ma sens. Dzięki za tę odpowiedź.

przy codziennym przyśpieszaniu zaczynając od pierwszego biegu wygląda to tak , że na jedynce przytrzymujesz sprzęgło do kilkunasty/kilkudziesięciu km/h a nie odpuszczasz przy prędkości 5-7km/h przy obrotach 0,8-1krpm , następnie ciągniesz do takich obrotów , że na kolejnym biegu wskakujesz od razu na 2-3krpm ( lub więcej ) i turbo robi robotę dlatego różnica w przyśpieszaniu przy silniku o mocy np 150km lub dodatkowych 14km z MH w niskich obrotach niewiele zmieni  . MH przydaje się jak opisałem wyżej , jedziesz na 2/3biegu i od 1krpm możesz już przyśpieszać . Przy ostatnim biegu przy 60km/h lepiej jedzie z MH niż bez , porównywałem swoje auto z Octavią IV 1.5TSI , tu zdecydowanie było za mało obrotów do wyciągnięcia auta "z dołu" bo turbo się nie załączało i momentu brakowało 

Napisano
W dniu 17.04.2025 o 20:04, mmaciejosss napisał(a):

porównywałem swoje auto z Octavią IV 1.5TSI , tu zdecydowanie było za mało obrotów do wyciągnięcia auta "z dołu" bo turbo się nie załączało i momentu brakowało 

Zgadza się, 1.5 TSI poniżej 1500rpm to jest muuuuuł straszny, wiem bo mam.

Vitara moich rodziców z MH nie ma problemów z "wstawaniem" od ~1200rpm, bez kłopotu odjeżdża dynamicznie z tych obrotów na 2gim i 3cim biegu. W mieście fantastyczna sprawa :ok: