Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dach tylko z PV

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje dołożyć ok 2-3kWp PV

Buduje zadaszenie na tarasie tym razem od zachodu. Jak policzyłem ile będzie kosztować pokrycie dachu (pełne deskowanie + dachówka + panele ) to lekko mi się odechciało. Dlaczego takie pokrycie bo mam już istniejące zadaszenie od strony południowej właśnie w takiej formie ale budowane lata temu za „normalne” jeszcze pieniądze

Pytanie. Czy ktoś z was spotkał się albo najlepiej posiada zadaszenie formie tylko paneli fotowoltaicznych przede wszystkim interesuje mnie jak to wygląda od spodu czy jest na tyle Estetyczne Że można takie pozostawić

Najważniejszy temat szczelność tych 4-6 paneli

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Od spodu może wyglądać to tak:

20240413_170434kopia.gif.6561744b01a9f9a104c10e73c51bd95f.gif

a co do szczelności, to są w sprzedaży gotowe uszczelki do paneli i można zrobić szczelny dach.

np takie: https://gumotest.pl/sklep/pl/strona-glowna/803-uszczelka-profil-b-845.html

uszczelkadopaneli.gif.5c7d71b7932b7af36cb53550d9cc91fc.gif

Ewentualnie możesz zastosować  szczelne profile do paneli:

szczelnyprofil.thumb.gif.4250a5727539ab57b342a2ffa209d1ff.gif

Musisz sobie policzyć co się bardziej opłaca - standardowe profile i gruba uszczelka,

czy dedykowane profile i mała uszczelka.

Edytowane przez JacWeg

Napisano

Od spodu wygląda to tak. 

20250511_133248.jpg

Napisano
  • Autor

Mam do zagospodarowania ok 10m2

W wymiarze 2x5m

Wypatrzyłem że są panele ok 2x1m o mocy 460W więc idealnie wejdą 5szt

Skłaniam się do wersji dwustronnej czyli bifacial

Są „półprzezroczyste” i bezbramkowe czyli idealnie pod uszczelkę lub korytka / profile pomiędzy

Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Mam do zagospodarowania ok 10m2

W wymiarze 2x5m

Wypatrzyłem że są panele ok 2x1m o mocy 460W więc idealnie wejdą 5szt

Skłaniam się do wersji dwustronnej czyli bifacial

Są „półprzezroczyste” i bezbramkowe czyli idealnie pod uszczelkę lub korytka / profile pomiędzy

To bedzie wygladac mniej wiecej tak:

IMG_3393.HEIC

Napisano
  • Autor
To bedzie wygladac mniej wiecej tak:
IMG_3393.HEIC

Taki jest plan. Całość będzie na głównej konstrukcji drewnianej na to profile Alu po dłuższej krawędzi paneli na łączeniach w formie rynienek - tu rozpoznaje temat czy można to pomalować (tak wiem amelinium nie pomalujesz) na kolor drewna

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

tu rozpoznaje temat czy można to pomalować (tak wiem amelinium nie pomalujesz) na kolor drewna

Spokojnie pomalujesz proszkowo - musisz tylko znaleźć firmę, która ma wystarczająco długi piec. Nie wiem jakiej długości będziesz miał profile do pomalowania.

Napisano
  • Autor
Spokojnie pomalujesz proszkowo - musisz tylko znaleźć firmę, która ma wystarczająco długi piec. Nie wiem jakiej długości będziesz miał profile do pomalowania.

Ok 2.2m

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Ok 2.2m

Dobry wymiar do transportu !!

Nie znam Wrocławia, ale tu masz na szybko znalezioną firmę, która Ci pomaluje profile do 3 metrów długości. http://www.ral-wroclaw.pl/

Napisano
14 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Taki jest plan. Całość będzie na głównej konstrukcji drewnianej na to profile Alu po dłuższej krawędzi paneli na łączeniach w formie rynienek - tu rozpoznaje temat czy można to pomalować (tak wiem amelinium nie pomalujesz) na kolor drewna

A jaki, mw, bedzie koszt zrobienia tego na panelach jak u Ciebie?

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 07:32, ppmarian napisał(a):

Ja mam profile w druga stronę, bo tak akurat wyszło konstrukcyjnie.

Pomiędzy panelami dałem uszczelkę jak kolega wyżej pokazywał.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam oficjalną ofertę na montażem - niestety na uszczelki się upieraj.

5 paneli w sumie ok 2.5kW 25c61abddffb1aa57cbb4630450ca3f7.jpg
na mojej głównej drewnianej konstrukcji całość - 10kpln

Dużo - mało ?

Napisano

10 kPLN za montaż 5 paneli? Nie bardzo wiem co chcesz zrobić ze szczegółam ale jakoś tanio to chyba nie jest. 

Napisano

To chyba cena z panelami i konstrukcją alu, ale i tak drogo się wydaje.

Napisano
  • Autor
10 kPLN za montaż 5 paneli? Nie bardzo wiem co chcesz zrobić ze szczegółam ale jakoś tanio to chyba nie jest. 

No właśnie to nie jest „zwykłe” 5 paneli

To są panele bifacial z systemem szczelnego montażu oraz ukrycia przewodów tak aby od spodu były wizualnie „ładne”

Napisano
  • Autor
To chyba cena z panelami i konstrukcją alu, ale i tak drogo się wydaje.

No właśnie brak mi odnośnika żeby porównać tą wycenę

Jak dzwoniłem do producentów carportow to takie 2000zl za 1kWp to standard

Napisano
12 godzin temu, ppmarian napisał(a):

No właśnie to nie jest „zwykłe” 5 paneli

To są panele bifacial z systemem szczelnego montażu oraz ukrycia przewodów tak aby od spodu były wizualnie „ładne”

szczelne systemy PV na zadaszenia tarasów są w innej cenie. Nie wiem na co masz wycenę ale może to będzie coś co Ci podapsuje. W sumie to kiedyś organizowałem coś do hotelu ale tam moc panela była chyba 300 W (producent HT SAAE). Tam jest trochę inny system montażowy więc zwróc na to uwagę żeby Ci potem :piekna: nie:zona:. Jeden panel to 30-32 kg i w sumie to chodzi o to jak to będzie zamontowane i żeby nikomu na głowę nie spadło a do tego estetycznie wyglądało. Takie wpuszczanie uszczelek i montowanie po całej długości profilami alu - no ja bym sprawdził co pisze installation manual producenta paneli bo w razie czego to - gwarancji nie będzie, jak coś się sypnie prądowo to ubezpieczyciel też pokaże faka 🖕 Ale to moje jest podejście a Ty to montujesz z jednej strony domu z tego co rozumiem. Gdyby to był carport albo zadaszenie wolnostojącej wiaty to bym kombinował ale tutaj bym się zastanowił 3x. 

Przykładowe foto:
 image.png.8987737dad23d5f4bf1aab6132d74921.png

Edytowane przez lucash