Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury powietrza wlotowego

Featured Replies

Napisano

W silniku X16XEL zamiast przepływomierza jest w/w czujnik zamontowany w rurze dolotowej.

Auto zamulone na noPB w zakresie dolnych obrotów do 3tyś,kłopoty z odpalenim po nocy i ruszeniem bez kręcenia na 2tyś.

I moje pytanie czy ktoś wie jak powinien wskazywać temperaturę,bo u mnie przy dzisiejszej temperaturze(34) podpięty do komputera wskazywał temperaturę powietrza w dolocie na pracującym silniku raz 74 za chwilę 16 i tak w kółko.Kolega u którego podpinałem komputer jest elektrykiem sam. i nie wie jakie wskazania powinny być.Czujnik mierzył rownież miernikiem i stwierdził że wskazuje na dobry.

Ja mam wątpliwości,wydaje mi się że powinien wskazywać temp.zbliżoną do temp zewnętrznej i rosnąć lub maleć wokół tej temp. ale nie w takim zakresie.

Pytam bo nowy kosztuje 100 zeta i wolę się upewnić nim je wydam

bo mam wiele innych potrzeb jak chociażby tłumik środkowy.

Przpraszam za przynudzanie ,za wszelkie informację będę wdzięczny ok.gifsmirk.gif

Napisano

Wyciągnij drania i podłącz omomierz.

Sprawdź opór w zależności od temperatury (podgrzewaj na słońcu, lub nad kuchenką)

20 stopni - 3,6k oma

40 stopni - 1,5k oma

80 stopni - 0,3k oma.

wartości pośrednie aproksymuj.

Napisano
  • Autor

Przepraszam ale chyba nie o tym samym czujniku myślisz.

Chodzi o czujnik temperatury powietrza w dolocie.a nie cieczy ten mam nowy. waytogo.gif

Napisano

mam inny silnik ale chyba wiem o co ci chodzi o cosik podobnego?

post-69057-14352472124632_thumb.jpg

Napisano

> Chodzi o czujnik temperatury powietrza w dolocie

Wiem. Sam przecież napisałeś że to czujnik temperatury, więc zmienia opór w zależności od temperatury waytogo.gif

Napisano
  • Autor

OK przepraszam ale zasugerowałem się wykręceniem a on jest wciśnięty w taką uszczelkę gumową w plastykową rurę dolotu.

Znalazłem znajomego z Astrą G z tym samym silnikiem,to jutro podmienimy i się sprawdzi.

Dam znać o rezultatach. 30.GIF

Napisano
  • Autor

Witam zgodnie z obietnicą daje znać-nie ma problemu,auto śmiga jak dawniej.

Teraz trochę przynudzę i opisze moje przejścia może komuś to coś pomoże,jeżeli tak to będę bardzo zadowolony yay.gif.

Po zimie auto zaczeło dziwnie odpalać po nocy,bardzo trudno było ruszyć bez dużego gazu (2000 obr.),miałem obawy o sprzęgło.podczas jazdy na noPB podczas np wyprzedzania,po redukcji podłoga ,ona 5s myśli czy jechać(śmierć w oczach).

Zrobiła się wiosna i zacząłem jeżdzić na samym gazie,auto jeżdziło nie najgożej.W miedzyczasie pilnie studiowałem kącik,dzięki postom kolegów doszedłem do wniosku że czas na czyszczenie przepustnicy i zaślepienie EGR-a,co też z wielkim trudem(w tym silniku to nie takie proste)zrobiłem,syfu było że mózg stawał dziwne że auto wogóle jeździło.Miałem nadzieje że auto będzie rwało asfalt a tu dupa ,gorzej niż było i na noPB i gazie.Check nieświeci błędów brak,ręce mi opadły i stwiedzłem, że dobry Bóg już zrobił co mógł a teraz potrzeba FACHOWCA.

No i się zaczeło:fachowcy autoryzowani(komputer) i nieautoryzowani(garaż pana Kazia)diagnozy-od zapchanego wydechu do walniętego ECU,przez remont silnika.

Przypomniało mi się o znajomym elektryku u którego w firmie widziałem komp samochodowy, po rozmowie szef pozwolił po godzinach podpiąć moje auto i posprawdzać.Jako że obydwaj nie bardzo kumaliśmy jak się nim posługiwać uruchomiliśmy opcje odczytu wskazań czujników i zwrócił moją uwagę parametr "temperatura powietrza zasysanego" pokazywało 74 stopnie przy 34 temperatury na TIDzie,za moment 20 potem 68 i 30,a teoretycznie powinno wskazywać temperature zewnętrzną +- pare parenaście stopni a nie takie różnice, i z tąd mój wczorajszy post,po przespaniu się z problemem postanowiłem nie eksperymentować tylko pojechałem do ASO kupiłem nowy czujnik i pod sklepem wymieniłem.ruszyłem i brawo.gif

Podjechałem do kumpla na komputer,temperatura na zewnątrz 26 stopni czujnik 20 a przy mocnym dodaniu gazu 16,co logiczne.

ECU nie wywalał błędu bo czujnik podawał dane a że bzdurne to już "fachowców z ASO" nie interesowało kasowali swoje i zapraszali ponownie. rotfl.gif270635636-JUMP2.gifmoja radość nie ma granic ile mnie to kosztowało $ i nerwów to tylko ja wiem dlatego pozwoliłem ulżyć sobie.

Podziękowanie dla cierpliwych i wyrozumiałych,a dla potrzebujących numery katalogowe :czujnik 12 38 079 cena 93 ,uszczelka 6 50 759 cena 4 zł oryginały zamienników nie ma w sprzedaży. bow.gif

post-63271-14352472149048_thumb.jpg

Napisano

gratuluję

ja też już u 3 diagnostów byłem w tym 1 ASO, 1 ESO i 1 kumaty p.Henio i wszyscy twierdzą że silnik i elektronika w najlepszym porządku, a mi sie do końca nie podoba - szrpnięcia jak były tak są zlosnik.gif

moze nie są mocno odczuwalne, ale są ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zanazłem taki czujnik nowy za 50 zł

Pozdro

Napisano

> Zanazłem taki czujnik nowy za 50 zł

> Pozdro

Jak bys mógł to daj namiary bo ja też chyba muszę go wymienić frown.gif Wymieniłem jusz chyba wszystko co sie dało a ona dalej sie muli więc nadszedł czas na ten czujnik.Co jest dziwne że czasem ma przebłyski i wtedy dostaje kopa

Napisano

jak to cholerstwo wymontowć z dolotu bo niby luźno siedzi w jakimś gumowym pierścieniu ale niemogę tego wyjąć ?

Napisano

> jak to cholerstwo wymontowć z dolotu bo niby luźno siedzi w jakimś

> gumowym pierścieniu ale niemogę tego wyjąć ?

A mógłby któryś z kolegów zapodać dokładną lokalizajcę teko czujnika (jakieś foto) lub dokładny opis gdize go szukać.

Napisano

> A mógłby któryś z kolegów zapodać dokładną lokalizajcę teko czujnika

> (jakieś foto) lub dokładny opis gdize go szukać.

W 1.6 16v ten czujnik zamontowany jest na tej rurze co idzie od obudowy filtra powietrza,znajduje się na górnej części tej rury

Napisano

> Zanazłem taki czujnik nowy za 50 zł

> Pozdro

Daj namiary na niego bo mnie tesh czeka wymiana.

Napisano

> wartości pośrednie aproksymuj.

aproksymowałem sobie hehe.gif po pomiarze rezystancji wykonanym cirka sześć i pół minuty temu i przy 31 stopniach pokazał mi mierniczek 2,11 kO. Po wykonaniu wykresu wyszło mi, że jest spox ok.gif przynajmniej przy tej temperaturze

Napisano

> aproksymowałem sobie po pomiarze rezystancji wykonanym cirka sześć

> i pół minuty temu i przy 31 stopniach pokazał mi mierniczek 2,11

> kO. Po wykonaniu wykresu wyszło mi, że jest spox przynajmniej

> przy tej temperaturze

Jakiego wykresu? Zapodaj ten wykres to sobie inni porównają.

Napisano

> Jakiego wykresu? Zapodaj ten wykres to sobie inni porównają.

kurde - nie robiłeś nigdy na matmie wykresu mając dwa parametry podane ? confused.gif

rysujesz oś pionową na której zaznaczasz temperaturę np. co 10 stopni, na osi poziomej rezystancję i nanosisz punkty wg parametrów podanych przez Kolegę na początku tego wątku. Potem łączysz je tak mniej więcej jak przy pomocy krzywika i już smile.gif zaraz pokombinuje i może uda mi sie wrzucić bo robiłem to na kartce

Napisano

tak od ręki bo lecę już do domu smile.gif

post-19986-14352472550797_thumb.jpg

Napisano

> Daj namiary na niego bo mnie tesh czeka wymiana.

Dla

Tom513

sympton

Jeśli chodzi o czujnik jak na zdjęciu ( Astra 1.6 16 ) to cena normalna w sklepie SZiK Tyczyn k. Rzeszowa.

Jak zapytałem o niego, to gość pokazał mi dwa jeden za 83 i drugi ok.50 zeta ( chyba zamiennik) jeszcze nie kupowałem.

Możecie mnie oświecić za co on odpowiada. Moje kombi nie chce palić na zimnym silniku na paliwie ( stało się to po dobrym wystrzale gazu, aż wydarło ten czujnik z rury), jak zapali to świeci się czek, ale jak się nagrzeje to drugie odpalenie bez problemu i nie świeci się nic, czasem podczas jazdy się zaświeci, auto nierówno pracuje, siada moc itd. Stefan podpowiada mi że to czujnik wody ??? tylko który, ten od termostatu ???

Jak coś wiecie na ten temat to dajcie znać

Pozdrawiam Krzy$

P.S. w jednym sklepie na Rzeszowie facet mi mówi - to kosztuje ok. 600 zł dobre nie.

Jutro postaram się sprawdzić cenę w Oplu i jeszcze w innym sklepie

A jeszcze ide się męczyć z napędem licznika linka jest dzielona składa się dwóch części i takie nie można dostać można coś podebrać ??

post-78938-14352472554213_thumb.jpg

Napisano

to ja mam ze 3 takie czujniki smile.gif ciekawe czy sprawne..?? Ciekawe czy przypadłość mojego silniczka ma się od tego czujnika...

Napisano

> P.S. w jednym sklepie na Rzeszowie facet mi mówi - to kosztuje ok.

> 600 zł dobre nie.

Pewnie myslal ze chodzi Ci o przeplywomierz. Ale widac jacy fachowcy pracuja w tych sklepach sick.gif

Napisano

Pomierzyłem swojego i raczej wygląda na dobry trzeba szukać dalej.

Napisano

Witam.

U mnie jest dość podobna sytuacja ale nie aż tak tragiczna. Zastanawiam się czy to samo źrudło problemu czy też coś innego.

Głównie chodiz o to , że auto się muli z wolnych obrotów. Jak już złapie lejca to idzie jak burza. No może nie do końca zadowalająco ale idzie :-). I sytuacja zdaża się tylko przy rozgrzanym silniku. Bardziej odczuwalna jest przy wysokiej temperaturze otoczenia. Do tego dziwnie reaguje na pedał gazu, jakby z opóźnieniem. Na LPG jest trochę lepiej.

Ostatnio wymieniałem krokowca bo obroty wariowały.

Przy okazji wyczyszczona przepustnica i inne takie tam.

A i do tego wytłukłem wnętrze z katalizatora (gdzieś tu na forum o tym czytałem ). Po wywaleniu kata, może troszkę lepiej ale za to ma niezły metaliczny dźwięk. Na początku fajnie lecz z czasem się nudzi bo głośno jest.

Teraz zastanawiam się nad zatkaniem EGR'a.

Ale chyba najpierw sprawdzę ten czujnik temp. powietrza.

Chyba, że macie jakieś inne pomysły ?

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.