Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny i amortyzatory do 15-letniego strucla

Featured Replies

Napisano

Jest sobie 15-letni mój profilowy strucel (Peugeot 308 SW z 2009 roku, diesel). 

Nadeszła pora zmienić sprężyny i amortyzatory z przodu.

Nie chcę wydać pierdylionów monet - nie będę podwajał wartości pojazdu :bzik:

Ale chciałbym, żeby dobrze posłużyło jeszcze kilka lat. Robię ok 10 kkm rocznie i część dróg, po których się poruszam trudno jest nazwać równymi.

Jednym słowem ma być dobrze i tanio. ;)

Co szanowne grono poleci?

Napisano
24 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Amortyzatory Magneti Marelli, TRW, z droższych Monroe, KYB. Sprężyny najtańsze, bo żadna firma już nie gwarantuje, że wytrzymają dłużej, niż 2-3 lata.

Jak kupowałem Alfę 4,5 roku temu, to miała pęknięte obie sprężyny z przodu (OEM Sachs), od razu je wymieniłem, dostępne tylko z Sachsa. Pierwsza pękła po 2 latach i 2 miesiącach, druga po 3 latach. Tą pierwszą wymieniłem pojedynczo i teraz ma już ponad 2 lata, a widzę, że zaraz czeka ją kolejna wymiana, bo ebnie. Tak więc tu topowa marka, robiąca sprężyny na pierwszy montaż, przy aftermarkecie wystarcza do 3 lat. 

Napisano
  • Autor

Kiedyś byłem zadowolony ze sprężyn Monroe. Ale to było z 15 lat temu. Właśnie się tego boję, że teraz marka nic już nie znaczy... :hmm:

Napisano

kiedyś polecane były też sprężyny Lesjofors (chyba tak to się pisze)...

Napisano

Ja mam starsze auto a w zeszłym roku wymieniłem z tyłu sprężyny na Lesjoforsa i do tego amortyzatory Monroe. Jak nie szykujesz na sprzedaż to raczej nie warto pakować się w typowego chinola bo małe szanse, że komplet te kilka lat wytrzyma.

Napisano
4 godziny temu, muzz napisał(a):

kiedyś polecane były też sprężyny Lesjofors (chyba tak to się pisze)...

Do Laguny III zamówiłem teraz Lesjofors tylne, bo oem mam już wysiedziane. Dla porównania zamówiłem też nowe OEM (480zł/komplet), jak przyjdą te Lesjoforsy (205zł/komplet) to sobie pomierzę i podejmę decyzję które będę zakładał.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za opinie.👍

Fura już w warsztacie. Zobaczymy jutro co będzie dostępne w lubelskich hurtowniach z częściami. 

Napisano
6 godzin temu, analyzer64 napisał(a):

Do Laguny III zamówiłem teraz Lesjofors tylne, bo oem mam już wysiedziane. Dla porównania zamówiłem też nowe OEM (480zł/komplet), jak przyjdą te Lesjoforsy (205zł/komplet) to sobie pomierzę i podejmę decyzję które będę zakładał.

Pomijając fakt zamawiania i zwrotu jednego kompletu z góry (pewnie za free, jak @Josyp), to jak to chcesz porównać bez założenia? 

Napisano
23 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Ciężko stwierdzić co będzie ok/pasowało, a polecanie w dzisiejszych czasach to wróżenie z fusów. Sprężyny raczej nie KYB , bo swoje kosztują, szybko pekają i dodatkowo jak to przód w 308, to możesz mieć efekt "kozy". 

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Pomijając fakt zamawiania i zwrotu jednego kompletu z góry (pewnie za free, jak @Josyp), to jak to chcesz porównać bez założenia? 

Zmierzyłem sobie długość, średnicę zwoju, masę pojedynczej sprężyny oraz wysokość po obciążeniu ciężarem 20kg. Zdaję sobie sprawę, że pomiary nie do końca są rzetelne, ale pokażą więcej niż bez tego.

A jak to zwracam, komu i za ile to nie kącik na tego typu dyskusje :ok:

Napisano
1 minutę temu, analyzer64 napisał(a):

Zmierzyłem sobie długość, średnicę zwoju, masę pojedynczej sprężyny oraz wysokość po obciążeniu ciężarem 20kg. Zdaję sobie sprawę, że pomiary nie do końca są rzetelne, ale pokażą więcej niż bez tego. 

Niezależnie co pokażą, to tylko wiarą można się posługiwać przy takiej formie porównań. 

1 minutę temu, analyzer64 napisał(a):

A jak to zwracam, komu i za ile to nie kącik na tego typu dyskusje :ok:

Możesz to opisać na HP. W sumie podobnie jak tę metodę porównywania sprężyn :hehe:

Napisano

Nie rozumiem dlaczego kolejny raz czepiasz się mnie. Negujesz moje metody pomiarów, gdzie nikogo nie pytałem o pomoc w doborze, a sam koledze nie potrafisz doradzić nic konkretnego.

Radzę sobie tak jak potrafię, zapytałeś, odpowiedziałem, nie zamierzam tego wywlekać na HP.

Samych tylnych sprężyn do tego modelu były 3 rodzaje, a zamiennik jest tylko do jednego numeru katalogowego, którego nie ma nigdzie wymienionego (pewnie zastąpił, któryś z tych trzech wcześniejszych), dlatego zamówiłem dwa komplety od razu.

Napisano
W dniu 4.06.2025 o 22:55, analyzer64 napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego kolejny raz czepiasz się mnie.

Ciebie? :facepalm: Opisanych metod pomiarowych, które są tak samo miarodajne jak sprawdzenie jakości olejów przez testy butelkowe na YT. Doradzać przy dzisiejszej jakości części i podejściu "dobrze i tanio" to można raczej w kategorii żartu ;]

W dniu 4.06.2025 o 22:55, analyzer64 napisał(a):

Samych tylnych sprężyn do tego modelu były 3 rodzaje, a zamiennik jest tylko do jednego numeru katalogowego, którego nie ma nigdzie wymienionego (pewnie zastąpił, któryś z tych trzech wcześniejszych), dlatego zamówiłem dwa komplety od razu.

Otóż to - wyjdzie w praniu, po założeniu. 

Napisano
  • Autor

Podsumowując. 

Po dwóch dniach jeżdżenia zastępczą Corollą odebrałem strucla z nowymi amorkami Daco, sprężynami KYB i górnymi mocowaniami KYB. 

Nastąpiła cisza w przednim zawieszeniu i aksamitna jego praca. :smirk:

Stwierdzono, że zawieszenie z przodu było jeszcze fabryczne. :totalszok:

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za podpowiedzi i do napisania przy naprawie tylnego zawieszenia (zapewne jemu też bliżej niż dalej). ;)

P.S. Z kronikarskiego obowiązku dodam, że przy okazji wymieniono na gwarancji sworzeń Lesjoforsa (miał pół roku). Drugi posypał się już 3 m-ce temu. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

To akurat nic nadzwyczajnego:)

Jaki przebieg auta, bo chyba więcej niż te 150 kkm (15x10 kkm)?

Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Podsumowując. 

Po dwóch dniach jeżdżenia zastępczą Corollą odebrałem strucla z nowymi amorkami Daco, sprężynami KYB i górnymi mocowaniami KYB. 

Nastąpiła cisza w przednim zawieszeniu i aksamitna jego praca. :smirk:

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za podpowiedzi i do napisania przy naprawie tylnego zawieszenia (zapewne jemu też bliżej niż dalej). ;)

P.S. Z kronikarskiego obowiązku dodam, że przy okazji wymieniono na gwarancji sworzeń Lesjoforsa (miał pół roku). Drugi posypał się już 3 m-ce temu. 

Akurat jeśli o amorki chodzi, Daco to największy syf. Rozlatują się po roku, dwóch i często od nowości nie gwarantują dobrego tłumienia. Czasem ludzie to przywożą na montaż. Już bym wolał SRL, też chinol, ale przynajmniej mocno tłumią.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat jeśli o amorki chodzi, Daco to największy syf.

Zdałem się na opinię też mechanika. Zeznawał, że na amorki Daco nie miał żadnej reklamacji od dwóch lat a na KYB i owszem. 

Czas pokaże. Mam nadzieję jeździć swoim struclem raczej krócej niż dłużej (chociaż różnie jeszcze może być). 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał(a):

To akurat nic nadzwyczajnego:)

Jaki przebieg auta, bo chyba więcej niż te 150 kkm (15x10 kkm)?

Na zegarach jest 240 kkm ale to na 100% nieprawda (import z Francji). Nie wiem czy ta nieprawda to 100kkm czy może 200kkm.

Napisano
W dniu 4.06.2025 o 21:19, futrzak napisał(a):

Ale to jest zupełnie inna historia. @Josyp specjalnie dokładał pierdoły do zamówienia, żeby dostawa z Allegro Smart była za darmo. Z góry wiedział że je odda. 

@analyzer64 nie może pomacać, więc zamawia kilka różnych wersji, wybierze co pasuje, a czego nie będzie chciał, to odda. Czysta sprawa. 

Edytowane przez grogi