Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

słupek ogrodowy 230v - wywaliło RCB

Featured Replies

Napisano

Mam taki slupek ogrodowy jak na zdjeciu:

obraz.png.652eedd143ba358b5ebc5bbdf27f88e9.png

kabel do niego (3x 1,5), ziemny, czarny pociągnąłem od napędu bramy. Kabel ma 25m długości.

Robiłem to na wiosnę 2023.

I wszystko było dobrze aż do zimy 2024, kiedy to wywaliło różnicowy. Ponieważ nie korzystaliśmy już z niego wtedy (on zasilał pompę do basenu i światła w ogrodzie) to odłączyłem ten kabel całkiem z zamiarem powrotu do tematu na wiosnę.

Wczoraj podłączyłem nazad kabel przy napędzie bramy i oczekiwałem, że wywali RCB. I kibel. Wszystko działa.

Zatem na razie odłączyłem przewód PE i tak se to działa. Ale wolałbym jednak mieć to podłączone jak należy.

Co zrobić teraz? Jak podłączę znów PE i wywali w losowym momencie to nawet nie dostanę się do domu bez klucza (brama garażowa na pilota).

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 09:14, exor napisał(a):

Mam taki slupek ogrodowy jak na zdjeciu:

obraz.png.652eedd143ba358b5ebc5bbdf27f88e9.png

kabel do niego (3x 1,5), ziemny, czarny pociągnąłem od napędu bramy. Kabel ma 25m długości.

Robiłem to na wiosnę 2023.

I wszystko było dobrze aż do zimy 2024, kiedy to wywaliło różnicowy. Ponieważ nie korzystaliśmy już z niego wtedy (on zasilał pompę do basenu i światła w ogrodzie) to odłączyłem ten kabel całkiem z zamiarem powrotu do tematu na wiosnę.

Wczoraj podłączyłem nazad kabel przy napędzie bramy i oczekiwałem, że wywali RCB. I kibel. Wszystko działa.

Zatem na razie odłączyłem przewód PE i tak se to działa. Ale wolałbym jednak mieć to podłączone jak należy.

Co zrobić teraz? Jak podłączę znów PE i wywali w losowym momencie to nawet nie dostanę się do domu bez klucza (brama garażowa na pilota).

A napęd do bramy jaki ma przekrój ? Bo to chyba sporo mocy bierze 

Tak na dzień dobry gdzieś masz w kostce połączeniowej przebicie - lub dostaje się woda .

Pociągnij ten słupek na odrębny bezpiecznik .

Napisano

Jeden i drugi brednie pisze.

Po pierwsze zrób pomiary elektryczne, po drugie wyciągnij wnioski z ich wyników.

Napisano
17 godzin temu, technix napisał(a):

Jeden i drugi brednie pisze.

Po pierwsze zrób pomiary elektryczne, po drugie wyciągnij wnioski z ich wyników.

Pan FACHOWIEC poza obrażaniem nic konstruktywnego do wypowiedzi nie wniósł 

Napisano
6 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Pan FACHOWIEC poza obrażaniem nic konstruktywnego do wypowiedzi nie wniósł 

Wniósł, tylko nie rozumiesz tego 😔

Napisano
19 godzin temu, technix napisał(a):

Wniósł, tylko nie rozumiesz tego 😔

Ok poniosę rękawice 

Jakie pomiary - większość ludzi szuka pomocy merytorycznej jak samemu to ogarnąć problem 

Parę podstawowych pomiarów sam ( o ile się na tym zna ) sam ogarnie . napięcia, , oporu, mocy, czy nawet czy kable mają ciągłość przewodów .Lub uziemienie - bo tu chyba leży problem 

I co to da?

Napisano

Jesteś chory - idziesz do lekarza, ten zleca badania, potem konsultacja mając przed sobą wyniki.

Dlaczego tu nie postąpisz tak samo?

Wołasz pomiarowca (zazwyczaj elektryk), robi badania (pomiary izolacji, pomiary RCD) i na ich podstawie podejmujecie decyzję, co dalej.

Żadna magia 

Napisano
55 minut temu, technix napisał(a):

Jesteś chory - idziesz do lekarza, ten zleca badania, potem konsultacja mając przed sobą wyniki.

Wołasz pomiarowca (zazwyczaj elektryk), robi badania (pomiary izolacji, pomiary RCD) i na ich podstawie podejmujecie decyzję, co dalej.

Żadna magia 

Za przeproszeniem ale ,,,,, 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 22.07.2025 o 10:42, rwIcIk napisał(a):

ok,ale ja nie mam gdzie tego wpiąć.

W dniu 23.07.2025 o 19:09, Przemaz napisał(a):

A napęd do bramy jaki ma przekrój ? Bo to chyba sporo mocy bierze 

Tak na dzień dobry gdzieś masz w kostce połączeniowej przebicie - lub dostaje się woda .

Pociągnij ten słupek na odrębny bezpiecznik .

napęd bramy też zasilany jest 1,5mm2. Wg katalogu on bierze max 270W, więc nie tak dużo.

odrębny bezpiecznik - trudna sprawa, musiałbym jakoś wchodzić do domu nowym kablem. No i w ogóle mam 1 różnicowy totalnie na wszystkie obwody w domu.

zobaczę w tym słupku jak to jest połączone, może faktycznie go zalało w zimie.

on jest przykręcony do wkopanego pustaka.

W dniu 24.07.2025 o 00:39, technix napisał(a):

okej, ale to mi pachnie wołaniem elektryka. Bo co mogę zrobić sam multimetrem ogólnym?

No i poza tym - czy takie pomiary cokolwiek pokażą teraz ? W tej chwili RCB nie wyrzuca.

W dniu 25.07.2025 o 22:14, technix napisał(a):

Żadna magia 

Dlaczego? No to chyba jasne - skoro coś mogę zrobić sam za 0zł to przeważnie tak działam.

"żadna magia".

A że można wezwać elektryka no to jest jasne od początku.

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

A że można wezwać elektryka no to jest jasne od początku.

Najlepiej @technix ,on się nigdy nie myli.  Wymyślił też super przedłużacz do agregatu z dwoma wtyczkami na końcach i twierdzi ,że to jest bezpieczne:facepalm:.

A teraz twierdzi ,że tylko pomiary instalacji uratują ci życie. Chłop się rozwija normalnie, jestem pod wrażeniem.:lizak:

Napisano
7 godzin temu, POKS napisał(a):

Wymyślił też super przedłużacz do agregatu z dwoma wtyczkami na końcach

mozna cos wiecej ??? :jem:

Napisano
8 godzin temu, POKS napisał(a):

Najlepiej @technix ,on się nigdy nie myli.  Wymyślił też super przedłużacz do agregatu z dwoma wtyczkami na końcach i twierdzi ,że to jest bezpieczne:facepalm:.

A teraz twierdzi ,że tylko pomiary instalacji uratują ci życie. Chłop się rozwija normalnie, jestem pod wrażeniem.:lizak:

Dziękuję, ale i tak Cię nie zatrudnię 😔

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

mozna cos wiecej ??? :jem:

A co jest nie jasne 🤔

Napisano
W dniu 4.08.2025 o 14:03, exor napisał(a):

napęd bramy też zasilany jest 1,5mm2. Wg katalogu on bierze max 270W, więc nie tak dużo.

odrębny bezpiecznik - trudna sprawa, musiałbym jakoś wchodzić do domu nowym kablem. No i w ogóle mam 1 różnicowy totalnie na wszystkie obwody w domu.

zobaczę w tym słupku jak to jest połączone, może faktycznie go zalało w zimie.

on jest przykręcony do wkopanego pustaka.

Cytat "ogóle mam 1 różnicowy totalnie na wszystkie obwody w domu" I chcesz powiedzieć ze wszystko na posesji masz na jednym zabezpieczeniu ? Jeżeli tak to 

@technix przepraszam - zwracam honor 

Kto tam tą istalacje robił ?

Napisano

17 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Cytat "ogóle mam 1 różnicowy totalnie na wszystkie obwody w domu" I chcesz powiedzieć ze wszystko na posesji masz na jednym zabezpieczeniu ? Jeżeli tak to 

U mnie w Gnieżdżewie są 2 tablice rozdzielcze. Każda z nich ma tylko 1 różnicowy i zestaw nadprądowych na różne obwody.

Robił elektryk z uprawnieniami, wszystkie odbiory jak należy, papiery w porządku.

I co z tego wynika?

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Przemaz napisał(a):

tak, wszystko działa na pojedynczym RCB.

- expres do kawy wywalał różnicowy - brak prądu w całym romu

- ten słupek ogrodowy wywalił - brak prądu w domu.

takie tam.

robił pan, który miał w necie dobre opinie jako elektryk.

w roku 2018.

aha - pewnie wiadro pomyj się wyleje teraz, ale instalacja NIE jest bezpuszkowa.

Edytowane przez exor

Napisano
14 minut temu, exor napisał(a):

tak, wszystko działa na pojedynczym RCB.

- expres do kawy wywalał różnicowy - brak prądu w całym romu

- ten słupek ogrodowy wywalił - brak prądu w domu.

takie tam.

w roku 2018.

aha - pewnie wiadro pomyj się wyleje teraz, ale instalacja NIE jest bezpuszkowa.

Expressy tak potrafią, u rodziców był ten sam problem, ale tylko przy korzystaniu ze spieniacza mleka. Express kilkuletni, serwisowany.

Tak z jedną różnicówką to trochę skromnie, bo efekt jest taki własnie, że nie masz prądu w całym domu. Dobrze jest pomieszać fazy pomiędzy punktami i na każdej dać różnicówkę. Obwody zewn, dodatkowe zabezpieczenie.

Możesz spróbować podmienić samą różnicówkę.

Odnośnie elektyków to u mnie to sama kategoria co serwisanci kotłów, większość ma nie wielkie pojęcie co robi. U teściowej elektryk kilka lat temu zrobił nową instalację bez uziemienia. Wyszło jak żona auto chciała naładować ;).

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 12:21, exor napisał(a):

w roku 2018.

Pominę milczeniem resztę ale 

Jak słyszę "opinia w necie" to nie wiem czy się śmiać czy płakać

Kolejna sprawa to nie wylewanie wiadra pomyj tylko - qurwa o bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny 

Napisano

U mnie w Gnieżdżewie są 2 tablice rozdzielcze. Każda z nich ma tylko 1 różnicowy i zestaw nadprądowych na różne obwody.
Robił elektryk z uprawnieniami, wszystkie odbiory jak należy, papiery w porządku.
I co z tego wynika?

Czasem trzeba wytargać cały kabel. U nas jest chyba z 5 różnicówek, dwie na parter, dwie na piętro i od siły. I tak kiedyś jak włączaliśmy żelazko albo czajnik wywalało różnicówkę. Czasem samo nad ranem, czasem pod wieczór. Przyjechał elekrtyk, wymienił tą różnicówkę i nic się nie zmieniło. Nie mieliśmy jeszcze kotów, a na strychu trzymałem 100kg ryżu do sushi dla psów. Był tam rzucony luźno kabel, w którym myszki przegryzły izolację. I tak nad ranem czy wieczorem, kiedy zmieniała się wilgotność delikatnie sobie iskrzyło. Oczywiście znalazłem to przypadkowo, to była jedna z prowizorek teścia.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, vlad1431 napisał(a):

100kg ryżu do sushi dla psów.

jakaś japońska rasa ?

:phi:

Ja też miałem i w sumie mam problem z różnicówką. Wywala ją przy chińskich Sonoffach. Nie ważne jaki obwód, wywala co któryś raz zadziałania tego szajsu. Z instalacją na 99% jest ok, bo jest nowa i nigdy nie było problemów. Przy okazji wizyty elektryka zapodam mu temat, ale pewnie zwali na chiński produkt :). 

Napisano

W przypadku słupków i lamp ogrodowych najczęściej u klientów spotykałem problemy spowodowane zamieszkaniem w takich urządzeniach przez mrówki i myszy. Zwierzątka nawnoszą ziemi do środka, która jak jest wilgotna to robi zwarcia, lub ponagryzają izolację kabli.

Ja bym zaczął od demontażu takiego słupka i sprawdzenia co jest w środku.

A co do jednej różnicówki to tak się kiedyś robiło bo było tanio, ale ze względów praktycznych powinno być kilka różnicówek, aby odseparować obwody "mokre" (łazienki, kotłownia, urządzenia zewnętrzne) od obwodów "suchych" (pokoje, kuchnia).

I jeszcze jedno. Nie daje się różnicówki za różnicówką jak obie mają taki sam prąd zadziałania - a domach raczej nie spotyka się innych różnicówek niż 30mA. Bo jak są dwie w szeregu, to nigdy nie wiadomo która pierwsza rozłączy obwód.

Edytowane przez JacWeg