Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa błotnika w ASO a szpachla..

Featured Replies

Napisano

Hej.

Oddałem do ASO Opla celem wymiany błotnika tylnego (kombi). Tak też jest w kosztorysie naprawy zaakceptowanym przez PZU. Odebrałem auto i zacząłem sobie mierzyć. Nowy oryginalny błotnik ma jednak w niektórych miejsach warstwę szpachli. W miejscu gdzie było wgniecenie nie ma szpachli. Teoria, że naprawili stary błotnik odpada. Czy może jednak nie chciało im się rozbierać pół auta i wymienili pół błotnika wspawając? Załączam zdjęcie i będę wdzięczny za Wasze wskazówki.

Pozdrawiam!

Screenshot_2025-09-05-10-43-13-23_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

Napisano

Przy takiej naprawie zawsze będzie gdzieś szpachla, bo takie poszycie fabrycznie jest zgrzewane do dachu na całej jego długości razem ze słupkiem A i D więc reparaturkę odcinają gdzieś, gdzie się nadaje najbardziej pod względem koszt/efekt i spawają. Później to łączenie trzeba szpachlować i tyle w temacie. Kwestia tylko czy odcięli w miejscu które sobie wyobraziłeś, że jest najlepsze, czy w takim jak im było wygodnie?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, zejk napisał(a):

Przy takiej naprawie zawsze będzie gdzieś szpachla, bo takie poszycie fabrycznie jest zgrzewane do dachu na całej jego długości razem ze słupkiem A i D więc reparaturkę odcinają gdzieś, gdzie się nadaje najbardziej pod względem koszt/efekt i spawają. Później to łączenie trzeba szpachlować i tyle w temacie. Kwestia tylko czy odcięli w miejscu które sobie wyobraziłeś, że jest najlepsze, czy w takim jak im było wygodnie?

Naprawa się przeciągała z tygodnia do 3. Napisałem oczywiście zapytanie do nich w tej kwestii. Zobaczymy co odpiszą. Uszkodzona była dolna część błotnika. Być może Opel dopuszcza naprawę połowy błotnika, tylko po co zamówiony był cały błotnik? Nie wiem, może nie ma połówek? Nie widac na górze, że gdzieś ten błotnik był spawany. Pewnie zajrzenie w bagażnik coś by więcej dało. Na razie nie chce tego rozkręcac.

Napisano
16 minut temu, slon napisał(a):

Naprawa się przeciągała z tygodnia do 3. Napisałem oczywiście zapytanie do nich w tej kwestii. Zobaczymy co odpiszą. Uszkodzona była dolna część błotnika. Być może Opel dopuszcza naprawę połowy błotnika, tylko po co zamówiony był cały błotnik? Nie wiem, może nie ma połówek? Nie widac na górze, że gdzieś ten błotnik był spawany. Pewnie zajrzenie w bagażnik coś by więcej dało. Na razie nie chce tego rozkręcac.

poproś o jakieś zdjęcia. ASO walą jak się da. Ja też kiedyś zgłaszałem w ASO mikro naprawę z OC sprawcy. Wymieniali to co było nawet nieuszkodzone. A jak napisałem do ubezpieczyciela że jakość naprawy mi się nie podoba to mnie zlali bo kosztorys już zaakceptowany. Dało by się o zrobić kilka razy taniej. Ciekawe co Ci napiszą. 

Napisano
  • Autor
Teraz, lucash napisał(a):

poproś o jakieś zdjęcia. ASO walą jak się da. Ja też kiedyś zgłaszałem w ASO mikro naprawę z OC sprawcy. Wymieniali to co było nawet nieuszkodzone. A jak napisałem do ubezpieczyciela że jakość naprawy mi się nie podoba to mnie zlali bo kosztorys już zaakceptowany. Dało by się o zrobić kilka razy taniej. Ciekawe co Ci napiszą. 

Zdjęc nie dostałem poza jednym gdzie auto stoi "rozebrane" ale tylko bez zderzaka :(

Napisano

też przychylam się do tego, że gdzieś łączenie muszą zrobić i tam będzie szpachla

Napisano

W rzadko którym aucie da się tak po prostu wymienić cały tylny błotnik, bo to fabrycznie to jest prawie całe boczne poszycie:)

Napisano
5 minut temu, volf6 napisał(a):

W rzadko którym aucie da się tak po prostu wymienić cały tylny błotnik, bo to fabrycznie to jest prawie całe boczne poszycie:)

Poprzednie kupilem z informacja, ze była szkoda na prawym boku i nawet sie cieszyłem, ze było podprostowane i maźnięte szpachlą a było wycinane i wstawiane poszycie :) bo ispachla by i tak była (choc w innym miejscu) a do tego duzo wiecej przegrzanej blachy i innych pamiątek po odwiercaniu i cięciu poszycia 

Napisano
11 minut temu, volf6 napisał(a):

Tak to wyglada w Insigni II:

image.png.109a776b5a0747f1203f0b5714686cc9.png

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tak to wyglada w Insigni II:

image.png.109a776b5a0747f1203f0b5714686cc9.png

Wyjdzie kilka metrów bieżących zgrzewów/spawów z potencjalnymi miejscami późniejszej korozji.

Już nie wspominam ile to roboty oraz rozbebeszania auta i to nie ''na odpierdol'':)

Napisano
5 minut temu, volf6 napisał(a):

Wyjdzie kilka metrów bieżących zgrzewów/spawów z potencjalnymi miejscami późniejszej korozji.

Już nie wspominam ile to roboty oraz rozbebeszania auta i to nie ''na odpierdol'':)

Dlatego jak szkoda byla mala i na dole blotnika to wyciagneli i podszpachlowali, albo wstawili sama reperaturke.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Dlatego jak szkoda byla mala i na dole blotnika to wyciagneli i podszpachlowali, albo wstawili sama reperaturke.

Tak jest najlepiej ale jak widać klient niezadowolony:phi:

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał(a):

Tak jest najlepiej ale jak widać klient niezadowolony:phi:

jak w kosztorysie masz w częściach błotnik wymieniony a faktycznie szpachlowanie, cięcie, spawanie to przynajmniej klient chce wiedzieć co było robione. Ja tez bym zakładał że zgrzewy w miejscu łączenia będą a nie szpachlowanie bo w fabryce spachli nie dają na taśmie montażowej. 

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał(a):

jak w kosztorysie masz w częściach błotnik wymieniony a faktycznie szpachlowanie, cięcie, spawanie to przynajmniej klient chce wiedzieć co było robione. Ja tez bym zakładał że zgrzewy w miejscu łączenia będą a nie szpachlowanie bo w fabryce spachli nie dają na taśmie montażowej. 

Nie wiem czy w ogóle w nomenklaturze producenta występuje tylny błotnik, prędzej poszycie tylne kompletne lub w 2 wersji jakieś poszycie naprawcze:hmm:

ASO to jednak nie fabryka i kataforezy karoserii po takiej naprawie mu nie odtworzą więc to jednak nie taśma montażowa:)

Napisano
3 godziny temu, volf6 napisał(a):

Nie wiem czy w ogóle w nomenklaturze producenta występuje tylny błotnik, prędzej poszycie tylne kompletne lub w 2 wersji jakieś poszycie naprawcze:hmm:

ASO to jednak nie fabryka i kataforezy karoserii po takiej naprawie mu nie odtworzą więc to jednak nie taśma montażowa:)

ja tam się nie znam więc chętnie mądrzejszych posłucham. W sumie to co piszesz może mieć sens. Jak kiedyś będę miał okazję to podpytam kogoś kogo znam a amerykańce prostuje. 

Napisano

Tak wygląda wymienione poszycie błotnika tylnego prawnego w nowym oplu astrze kombi zgodnie z technologią producenta. W miejscu spawania nowego elementu będzie szpachla bo nie da się inaczej IMG_20250909_081335.jpg.fd77705b885271f1cbfa39d192a90397.jpgIMG_20250909_081342.jpg.1524d9892953250fc72eba4935c4597b.jpg

Edytowane przez STYLON