Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu

Featured Replies

Napisano
19 minut temu, PawelWaw napisał(a):

a w czym to lepsze niz szambo ?

Koszty eksploatacji.

Wywóz raz do roku lub dwa razy do roku.

Pojemność zbiornika w przypadku obiektu od 4-6 osób to 2-3 m3. 

Nie istnieje praktycznie ryzyko przepełnienia się.

Kosztem dodatkowym są bakterie aczkolwiek w przypadku szamb też powinno się je stosować.

Roczny koszt około 150-200 PLN. Przystosowaniu bakterii rozkładających również tłuszcze.

Minusem jest koszt budowy wyższy od zbiornika bezodpływowego.

Polecam usługi lokalnego przedsiębiorcy zajmującego się tego typu instalacjami, bo on będzie miał opykaną papierologię i sprawy urzędowe.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem czy sobie jaj nie robisz, bo działka o wymiarach budowlanej, a wstawiasz bude dla psa na RODOS ;)

Napiszę więc coś co dotyczy zarówno domu mieszkalnego, ale i RODOS.

Wiatry wieją u nas wschód-zachód.

Zrób ten taras zatem albo od wschodu albo od zachodu. Jak będzie od północy czy od południa, to ciężko wysiedzieć, bo ciągle piździ. Nawet jak taras jest od strony od której wieje, to wiatr owiewa budynek i lepiej sobie posiedzieć, niż jak ciągle pizga z boku na bok.

tym razem nie zartuje, ale widze ze to nie bedzie latwy projekt albo tani ;]

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 18:32, PawelWaw napisał(a):

ten konkretny ale cena to juz ponad 500k :totalszok:

jak znam zycie to ja tam bede robil impreze ze znajomymi raz na miesiac i taka wyjdzie srednia ze bede tam 1-2 razy w miesiacu max...

podstawowa zasada imprezy na dzialce - to NIE TWOJA dzialka... :old:

Napisano
21 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

a moze cos pozytywnego ? ;]

ja zrobilem oczyszczalnie za 3250zl, znaczy za 6,5k ale oddali z dotacji polowe, mozna srac godzinami i jest git, nic nie smierdzi, a tak straszyli, nawet po ostrych kebsach, splywa zwawo, wybierasz raz na 2 lata i gardzisz tymi z szambem, bo musza czesciej :jem:

Napisano
20 godzin temu, Josyp napisał(a):

ja zrobilem oczyszczalnie za 3250zl, znaczy za 6,5k ale oddali z dotacji polowe, mozna srac godzinami i jest git, nic nie smierdzi, a tak straszyli, nawet po ostrych kebsach, splywa zwawo, wybierasz raz na 2 lata i gardzisz tymi z szambem, bo musza czesciej :jem:

szambo bys sobie za stodołe prawilnie spuszczał bez kosztów ;] 

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał(a):

szambo bys sobie za stodołe prawilnie spuszczał bez kosztów ;] 

majo byc kontorle z gminy :old: szambo kilka razy do roku, nie pamietam, czy raz na kwartal, czy raz na 2 miesiace, a oczyszzalnia raz na 2 lata :jem:

Napisano
4 godziny temu, Josyp napisał(a):

majo byc kontorle z gminy :old: szambo kilka razy do roku, nie pamietam, czy raz na kwartal, czy raz na 2 miesiace, a oczyszzalnia raz na 2 lata :jem:

Trzy komorowe i studnia chłonna - nic nie musisz! Pompa do gęstego za 150 pln i sru na pole :hehe:. Ale trzeba mieć pole :phi:.

Napisano
W dniu 22.09.2025 o 12:34, PawelWaw napisał(a):

przyczepa odpada, przeciez mam elektryka ;]

Dwa wątki wyżej masz moje pytanie o malowanie "drewniaka".

Uwierz mi, jak postawisz drewniaka z założeniem 2ch wizyt w miesiącu to z wypoczynku nici... zawsze będzie cos przy nim do zrobienia, zwłaszcza że brak drobnych prac na codzien będzie się kumulował właśnie w ten weekendy. 

Ja stoję na rozdrożu: sprzedać działkę (uzbrojona w media) z drewniakiem i ... no właśnie, co dalej? Czy wyburzyć, postawić maksymalnie bezobsługowy* domek ponownie. Bo działkę mam leśna, poza wygrabieniem liści po zimie nic przy niej nie robię, no ale drewniak to inna para kaloszy i wymaga. 

* czyt. w stylu nowoczesnej stodoły, nie za dużej (bo i po co, dla siebie budowałbym a nie dla weekendowych znajomych), obłożonej jakimiś kompozytowymi materiałami nie wymagającymi obsługi. Podoba mi się koncepcja ze ścianą frontowa i tylna z elewacja a'la drewniana i bokami obłożonymi ta sama blacha co dach (dach schodzi do ziemi). 

Ten mi pasuje bez przeróbek, odbić lustrzanych itp. 
https://www.extradom.pl/projekt-domu-l-302-SLU1015?source-perfo=sem&utm_source=google&utm_medium=cpc&device=c&matchtype=&adposition=&adgroupid=&utm_campaign=PMax%3A [PLA] Smart Shopping CSS Google high quality leads&utm_id=17530957863&gad_source=1&gad_campaignid=17339299405&gbraid=0AAAAAD_TIB8agmLlemUKcwt7QLhx9S4-b&gclid=CjwKCAjwuePGBhBZEiwAIGCVSwU_Ds9Hovohi5b4s5-9eW7Em2zVAEEeKQwp8iN06En4L2LSuAHDuhoCcCkQAvD_BwE

6f8130c223c044220292cb8dd1e679e0d42fb52a

Edytowane przez el_guapo

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 09:09, el_guapo napisał(a):

Te blaszane się podobają, ale czy podczas deszczu nie tłucze się wszystko 🤔🤒 Ja słyszę jak deszcz pada na dachówkę ceramiczną, a co dopiero na caly dom z blachy .... to nie wiem jakby to bylo

Napisano
34 minuty temu, marcin_szary napisał(a):

.... to nie wiem jakby to bylo

Mam aktualnie z blachy pokrycie dachu. Deszczu nie słyszę, jest wełna 15cm. 

Co słyszę: jak walnie jakaś szyszka, ale tylko z tych twardych-zielonych. Suche szyszki ładnie amortyzują i nie słychać. ;] 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i klops............

dzialka dzisiaj notarialnie kupiona ;]

BTW ma ktos pozyczyc banke ? :jem:

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

BTW ma ktos pozyczyc banke ? 

1580_011010_4.jpg

Tylko oddaj przed Wigilią.

Edytowane przez ANalfabeta

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

no i klops............

Widzę budżet urósł z 200 tys. do miliona - godnie :]

Ile m2?

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Widzę budżet urósł z 200 tys. do miliona - godnie :]

Ile m2?

2 x 70m2 ;]

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

2 x 70m2 ;]

Czyli PawelWawTower ;], a z iglicą będzie czy bez?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Domek :ok:

Pytałem o działkę ;]

okolice 1250, biednie

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 15:11, bergerac napisał(a):

Mawidomki

Mawidomki…koleżanka ma od nich domek. W skrócie - mieli więcej problemów niż @PawelWaw ze swoim Lenovo. Domek stoi już chyba 3 lata i ciągle coś jeszcze poprawiają. ;]

Napisano
Teraz, analyzer64 napisał(a):

Mawidomki…koleżanka ma od nich domek. W skrócie - mieli więcej problemów niż @PawelWaw ze swoim Lenovo. Domek stoi już chyba 3 lata i ciągle coś jeszcze poprawiają. ;]

co poprawiają? Ja mam od nich domek, szału nie ma, ale mam to czego się spodziewałem.

Napisano
W dniu 10.10.2025 o 15:42, PawelWaw napisał(a):

no i klops............

jeszcze masz szanse uratować trochę kasy

kup na razie namiot ;] 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, bielaPL napisał(a):

jeszcze masz szanse uratować trochę kasy

kup na razie namiot ;] 

namiot juz mam, polubilem wyjazdy pod namiot ;]

Napisano
20 minut temu, PawelWaw napisał(a):

namiot juz mam, polubilem wyjazdy pod namiot ;]

no dobra... to może zniechęcą Cię lokalsi...
Kiedyś też kupiłem działkę na zadupiu, miałem ją grodzić, dostałem namiar na typka złomiarza co ma niby słupki metalowe jakieś, no i miał... Takie gołe pordzewiałe, nawet grubawe ale jak policzyłem ile wyjdzie za obczyszczenie tego, malowanie, dospawanie nakrętek trzymających siatke, daszki... to taniej wyszło kupić nowy gotowy słupek. Za koszenie też liczyli nagle jakoś dużo bo Warszawiaka stać ;]. I powiem, że od tego czasu obrzydła mi ta okolica.... bo jak traktują cię przez pryzmat potencjalnej dojnej krowy a nie sąsiada to się odechciewa.

Ps. Nie no mam nadzieję, że u Ciebie będzie ok ;] 

Ps2. Wybrałeś już projekt i technologię budowy? 

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

no dobra... to może zniechęcą Cię lokalsi...
Kiedyś też kupiłem działkę na zadupiu, miałem ją grodzić, dostałem namiar na typka złomiarza co ma niby słupki metalowe jakieś, no i miał... Takie gołe pordzewiałe, nawet grubawe ale jak policzyłem ile wyjdzie za obczyszczenie tego, malowanie, dospawanie nakrętek trzymających siatke, daszki... to taniej wyszło kupić nowy gotowy słupek. Za koszenie też liczyli nagle jakoś dużo bo Warszawiaka stać ;]. I powiem, że od tego czasu obrzydła mi ta okolica.... bo jak traktują cię przez pryzmat potencjalnej dojnej krowy a nie sąsiada to się odechciewa.

Ps. Nie no mam nadzieję, że u Ciebie będzie ok ;] 

bo z ludźmi na wsi trzeba normalnie gadać :ok:

w okolicach gdzie ja kupiłem działkę warszawiakom a to kajak zayeebali, a to koparkowy nie ma czasu i skasuje dwa razy tyle za robotę, itd :)

Napisano
  • Autor
13 minut temu, bielaPL napisał(a):

jeszcze nie, bede sie dzielil wyborami :)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

bo z ludźmi na wsi trzeba normalnie gadać :ok:

w okolicach gdzie ja kupiłem działkę warszawiakom a to kajak zayeebali, a to koparkowy nie ma czasu i skasuje dwa razy tyle za robotę, itd :)

bo sie mowi ze sie jest z ursynowa a nie warszawy ;]

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

co poprawiają? Ja mam od nich domek, szału nie ma, ale mam to czego się spodziewałem.

U nich lała się woda oknami, okna obsadzone były bez żadnej izolacji. Brakowało jednego filara, przez co góra zaczęła się wyginać, obsadzili to początkowo do samej podłogi, a mieli tak wycyrklować, żeby wypadło na palu fundamentowym. Był problem z instalacją elektryczną, bo co chwilę wywalało rożnicówkę.

zdaję sobie sprawę, że to też wina samych inwestorów - bo odebrali budynek, bez weryfikacji. 

Projekt, który tam wybierali był zmieniany i być może firma "uczyła się" właśnie na nich.

W każdym razie, z opowieści koleżanki przypominało to trochę historię o domku w karkonoszach.

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał(a):

U nich lała się woda oknami, okna obsadzone były bez żadnej izolacji. Brakowało jednego filara, przez co góra zaczęła się wyginać, obsadzili to początkowo do samej podłogi, a mieli tak wycyrklować, żeby wypadło na palu fundamentowym. Był problem z instalacją elektryczną, bo co chwilę wywalało rożnicówkę.

zdaję sobie sprawę, że to też wina samych inwestorów - bo odebrali budynek, bez weryfikacji. 

Projekt, który tam wybierali był zmieniany i być może firma "uczyła się" właśnie na nich.

W każdym razie, z opowieści koleżanki przypominało to trochę historię o domku w karkonoszach.

ok, to ja nie mam takich problemów. Mam raczej zastrzeżenia do jakości np. ocieplenia, ale wiadomo, że to kasa zdecydowała.

Mogę tez pogrymasić na jakość wykończenia wnętrza, bo robili to w pośpiechu i mogło być zrobione dokładniej. Natomiast fakt faktem, że domek postawili w dwa dni.

Wcześniej oczywiście byli wylać płytę fundamentową, zadbałem o dobre przygotowanie terenu i zagęszczenie piachu, żeby nie było później żadnych niespodzianek.

Napisano
W dniu 11.10.2025 o 01:10, PawelWaw napisał(a):

okolice 1250, biednie

Dasz radę ja mam 1213m :) i stwierdzam, że i tak sporo trawnika do koszenia zostanie po dokończeniu zagospodarowania terenu... 😄

Poza tym tesla będzie miała dużo miejsca do parkowania :PPP

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, kanu napisał(a):

Dasz radę ja mam 1213m :) i stwierdzam, że i tak sporo trawnika do koszenia zostanie po dokończeniu zagospodarowania terenu... 😄

Poza tym tesla będzie miała dużo miejsca do parkowania :PPP

taaaa bede rowerem jezdzil, wszystko bede musial sprzedaz zeby ogarnac tam co chce ;]

Napisano
35 minut temu, PawelWaw napisał(a):

taaaa bede rowerem jezdzil, wszystko bede musial sprzedaz zeby ogarnac tam co chce ;]

A jaka moc przyłączeniowa prądu? Nada sie do ładowania Tesli?

nie czytałem wątku obok

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, analyzer64 napisał(a):

A jaka moc przyłączeniowa prądu? Nada sie do ładowania Tesli?

nie czytałem wątku obok

17kW, dobry czlowiek z AK pomogl ;]

tylko rower mam zwykly nie elektryczny ;l