Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu

Featured Replies

Napisano

Hej

Stoje przed wyborem domku.

Dzialka wymiary 31 na 39 m

Moze ktos cos poleci. Z wymagan, spory taras, na gorze najlepiej 3 pokoje (sypialnie), bez balkonow, udziwnien itp 

Taki jak ten (tylko zeby byl bez balkonu na gorze i wiekszy taras).

Co sadzicie ???

https://allegro.pl/oferta/domek-drewniany-dom-szkieletowy-domy-z-drewna-domek-letniskowy-caloroczny-14459478394

image.png.0763b9d1151b45c732d223795339e6e9.png

Napisano
58 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Co sadzicie ???

W temacie "dom", a wstawiasz jakiś "kurnik" ;]

Uważam tak samo jak @zzzz

Napisano
  • Autor
19 minut temu, zzzz napisał(a):

Kiepski...

a jakas kontrpropozycja zeby bylo rzeczowo ?

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Hej

to nie domek, tylko taka lepsza altanka. Ja coś takiego postawiłem. 

Jaki masz budżet i ile chcesz metrów? Ma być całoroczny?

Napisano
  • Autor
25 minut temu, bergerac napisał(a):

to nie domek, tylko taka lepsza altanka. Ja coś takiego postawiłem. 

Jaki masz budżet i ile chcesz metrów? Ma być całoroczny?

budzet z 200k, metrow 70 na zgloszenie pewnie. Caloroczny. 

i co sprawdza sie ten twoj ?

Napisano
18 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tak, chociaż pewnie dzisiaj bym co innego zrobił. 

z budżetem 200 kPLN to nie poszalejesz, pytanie czy cena z płytą fundamentową czy sam domek.

U mnie budowali z firmy Mawidomki: https://www.mawidomki.pl

To co mnie głównie przekonało to fakt, że robili komplet, czyli płyta fundamentowa i domek. Pozostałe firmy chciały, żeby płyte fundamentową wykonać we własnym zakresie.

Dodatkowo warto rozważyć tę firmę: https://ddmazury.pl – zrobili na mnie dobre wrażenie w rozmowach i pewnie będzie bliżej do Ciebie.

Natomiast jeśli domek ma być solidny i typowo cało roczny to proponuję firmy:

https://www.modularen.com

https://timbermoon.eu

Obie firmy mają mnóstwo materiałów na youtube do obejrzenia, polecam spędzić tam trochę czasu, bo wiele się może rozjaśnić.

Wszystko kwestia budżetu tak naprawdę, ja chciałem się zmieścić w 200kPLN razem z przyłączami (woda, prąd, kanalizacja) stąd wybór Mawidomki. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

z budżetem 200 kPLN to nie poszalejesz, pytanie czy cena z płytą fundamentową czy sam domek.

To co mnie głównie przekonało to fakt, że robili komplet, czyli płyta fundamentowa i domek. Pozostałe firmy chciały, żeby płyte fundamentową wykonać we własnym zakresie.

Dodatkowo warto rozważyć tę firmę: https://ddmazury.pl – zrobili na mnie dobre wrażenie w rozmowach i pewnie będzie bliżej do Ciebie.

Obie firmy mają mnóstwo materiałów na youtube do obejrzenia, polecam spędzić tam trochę czasu, bo wiele się może rozjaśnić.

Wszystko kwestia budżetu tak naprawdę, ja chciałem się zmieścić w 200kPLN razem z przyłączami (woda, prąd, kanalizacja) stąd wybór Mawidomki. 

dzieki poczytam,

zastanawiam sie jak bez pozwolenia mozna wybudowac domek do 70m2 (parter) to czemu te domki takie male sa.

NAjfajniejszy to by byl 70m2 parter + poddasze uzytkowe ale cos nie widze takich projektow.

ten fajny ale tez parter 35 metro powierzchnia tylko ???

image.png.303ce69298b3f3c9ee8f265811ada33e.png

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

dzieki poczytam,

zastanawiam sie jak bez pozwolenia mozna wybudowac domek do 70m2 (parter) to czemu te domki takie male sa.

ale poczekaj - w jakiej procedurze Ty chcesz budować dom na zgłoszenie?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

ten konkretny ale cena to juz ponad 500k :totalszok:

jak znam zycie to ja tam bede robil impreze ze znajomymi raz na miesiac i taka wyjdzie srednia ze bede tam 1-2 razy w miesiacu max...

image.png.ee1145c40aa3b7f8c88c0abb621714a9.png

Napisano
  • Autor
11 minut temu, bergerac napisał(a):

ale poczekaj - w jakiej procedurze Ty chcesz budować dom na zgłoszenie?

w sumie moge tak i tak, najpierw chcialem na zgloszenie ale nie upieram sie.

sorka ze pisze tu jak lamer ale dopiero rozpoznaje temat :)

Napisano
  • Autor

ok mam faworyta ale tanio nie jest ;]

image.png.932eebc2ba0ca7e4c614ff8f00d287f8.png

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

budzet z 200k, metrow 70 na zgloszenie pewnie.

Na zgłoszenie to jest ściema, taka sama procedura jak pozwolenie na budowę ;]. Pozwolą, albo nie :hehe:. Jak masz taką działkę to postaw na niej normalny dom i mieszkaj, albo sprzedaj kiedy zechcesz. Taką psią budę co wstawiłeś w linku jak się za 10 lat będziesz chciał jej pozbyć, to oddasz za darmo albo w cenie działki dla świętego spokoju.  

Napisano
  • Autor
Teraz, amazaque napisał(a):

Na zgłoszenie to jest ściema, taka sama procedura jak pozwolenie na budowę ;]. Pozwolą, albo nie :hehe:. Jak masz taką działkę to postaw na niej normalny dom i mieszkaj, albo sprzedaj kiedy zechcesz. Taką psią budę co wstawiłeś w linku jak się za 10 lat będziesz chciał jej pozbyć, to oddasz za darmo albo w cenie działki dla świętego spokoju.  

moze masz racje, pewnie wieksze doswiadczenie, tylko ja tam bede 2 razy w miesiacy na weekend pewnie.

nadal twierdzisz ze mam wydac banke na normalny dom ?

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Bańkę nie, ale pół już tak. Jak masz tam być w weekendy, to postaw altankę za 30 tys. Na zimę wystarczy "koza" na drewno. Ja chyba patrzę innymi kategoriami, więc pewnie się nie dogadamy :phi:.

Napisano
  • Autor
Teraz, amazaque napisał(a):

Bańkę nie, ale pół już tak. Jak masz tam być w weekendy, to postaw altankę za 30 tys. Na zimę wystarczy "koza" na drewno. Ja chyba patrzę innymi kategoriami, więc pewnie się nie dogadamy :phi:.

podyskutowac zawsze warto :jem:

no wlasnie chce wyposrodkowac, i niewyjechac z kosztem 500k jak bede tam 2 razy w miesiacu

Napisano
13 minut temu, PawelWaw napisał(a):

no wlasnie chce wyposrodkowac, i niewyjechac z kosztem 500k jak bede tam 2 razy w miesiacu

W tym budżecie możesz mieć wyjazd gdziekolwiek nie dokładając własnej pracy  ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

W tym budżecie możesz mieć wyjazd gdziekolwiek nie dokładając własnej pracy  ;]

chodzi ci o to zeby sprzedac dzialke nic nie robic i za kase wyjezdzac na weekendy gdzie chce ? :)

Napisano
21 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Koniecznie musi być domek drewniany? Dwa lata temu stawiałem mały drewniany domek i gdybym miał jeszcze raz podchodzić do tematu to chyba stawiał bym murowany. 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Koniecznie musi być domek drewniany? Dwa lata temu stawiałem mały drewniany domek i gdybym miał jeszcze raz podchodzić do tematu to chyba stawiał bym murowany. 

murowany wyjdzie taniej ?

Napisano
9 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Drewno jest wymagające i po latach może się okazać że koszty są podobne. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Drewno jest wymagające i po latach może się okazać że koszty są podobne. 

to pewnie troche tak jak ja tego iphone polecam ;]

mozesz miec racje :serducha:

Napisano
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

chodzi ci o to zeby sprzedac dzialke nic nie robic i za kase wyjezdzac na weekendy gdzie chce ? :)

Tak.

tym bardziej, że legalna budowa na niej jest wątpliwa

A zwrot za inwestycji ujemny.

A do tego nie będziesz usatysfakcjonowany włożoną kasą i koniecznością wkładu pracy w jej utrzymanie na przyzwoitym poziomie.

Ja po 10 latach powiedziałem dość i sprzedałem człowiekowi, który tam mieszka na stałe :ok:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tak.

tym bardziej, że legalna budowa na niej jest wątpliwa

A zwrot za inwestycji ujemny.

A do tego nie będziesz usatysfakcjonowany włożoną kasą i koniecznością wkładu pracy w jej utrzymanie na przyzwoitym poziomie.

Ja po 10 latach powiedziałem dość i sprzedałem człowiekowi, który tam mieszka na stałe :ok:

takiego rozwiazania w entuzjastycznym watku sie niespowdziewalem ;]

nie bedzie latwo ale jutro przedstawie to rodzinie, ze sprzedajemy dzialke, mam nadzieje ze nie spytaja sie o powody :jem:

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał(a):

to zależy, jeśli stawia dom mieszkalny to tak. Ale może rekreacyjny, jeśli MPZP na to pozwala.

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

nie bedzie latwo ale jutro przedstawie to rodzinie, ze sprzedajemy dzialke, mam nadzieje ze nie spytaja sie o powody :jem:

Nic nie musisz. Rób jak uważasz ;]

Każdy może sprawdzić na swoich doświadczeniach :)

Napisano

przede wszystkim warto ustalić kwestie prawne - co możesz wybudować i w jakim trybie.

To Ci ustali zakres wyboru, będziesz wiedział jakie masz opcje.

Timing jest dobry - możesz załatwić biurokrację i pozostałe aspekty formalne i techniczne, dogadać wykonawcę i zrealizować przed następnym sezonem.

Napisano
19 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

1. Gdzie jest ta działka? Jakaś super miejscówka w górach czy nad jeziorem?

2. Budujesz to dla siebie, sprzedaż, wynajem czy co?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

1. Gdzie jest ta działka? Jakaś super miejscówka w górach czy nad jeziorem?

2. Budujesz to dla siebie, sprzedaż, wynajem czy co?

1. miejscowka nie super ale w praktycznie niezamieszkanej okolicy, cisza spokoj, a jednak do S17 od zjazdy 5 minut autem, to na plus :)

2. dla siebie

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

1. miejscowka nie super ale w praktycznie niezamieszkanej okolicy, cisza spokoj, a jednak do S17 od zjazdy 5 minut autem, to na plus :)

2. dla siebie

Nie wiem co tam się u Ciebie stało że taki wybór ;] 

Ale kilka moich przemyśleń

-kiedyś kminiłem te drewniaki, kontenerowce itd... koszt jest taki sam jak budowa normalnie systemem gospodarczym (czyli bierzesz sobie ekipy do różnych zadań)

-osobiście bym poszedł w tradycyjne budownictwo, na podstawie normalnego pozwolenia na budowe, tu się nie ma co bać, do tego projekt wybrał pod siebie

-200k to pewnie wiesz że to nie dużo kasy... ale

-jesteś pewny że nie znudzi Ci się te jeżdżenie jak nic nie ma w okolicy prócz ciszy? Osobiście jak już bym szukał czegoś nad jeziorami albo góry przy szlakach (zależy co kto lubi). Wiesz, może się okazać że po kilku wyjazdach nie jest tak fajnie jak tam gdzie wynajmowałeś ;] 

Propozycja 

A może po prostu postaw przyczepę

np https://www.otomoto.pl/przyczepy/oferta/hobby-720-kwfu-prestige-ID6HnW8g.html

Masz już wszystko wykończone, zrobione. Podłączysz do mediów i będziesz korzystał. A w lato jak najdzie ochota to na chorwacje na 2tyg ;] Wolność 

Napisano

@PawelWaw skoro niezamieszkała okolica to jakie media są w jakiej odległości? I druga sprawa kanaliza jest czy ma być szambo? Bo to nie są tanie rzeczy... ;)

Edytowane przez zzzz

Napisano
  • Autor
Teraz, zzzz napisał(a):

@PawelWaw skoro niezamieszkała okolica to jakie media są w jakiej odległości? I druga sprawa kanaliza jest czy ma być szambo? Bo to nie są tanie rzeczy... ;)

woda i prad i telekomunikacja w drodze.

kanalizacji brak, musi byc szambo

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Nie wiem co tam się u Ciebie stało że taki wybór ;] 

Ale kilka moich przemyśleń

-kiedyś kminiłem te drewniaki, kontenerowce itd... koszt jest taki sam jak budowa normalnie systemem gospodarczym (czyli bierzesz sobie ekipy do różnych zadań)

-osobiście bym poszedł w tradycyjne budownictwo, na podstawie normalnego pozwolenia na budowe, tu się nie ma co bać, do tego projekt wybrał pod siebie

-200k to pewnie wiesz że to nie dużo kasy... ale

-jesteś pewny że nie znudzi Ci się te jeżdżenie jak nic nie ma w okolicy prócz ciszy? Osobiście jak już bym szukał czegoś nad jeziorami albo góry przy szlakach (zależy co kto lubi). Wiesz, może się okazać że po kilku wyjazdach nie jest tak fajnie jak tam gdzie wynajmowałeś ;] 

Propozycja 

A może po prostu postaw przyczepę

np https://www.otomoto.pl/przyczepy/oferta/hobby-720-kwfu-prestige-ID6HnW8g.html

Masz już wszystko wykończone, zrobione. Podłączysz do mediów i będziesz korzystał. A w lato jak najdzie ochota to na chorwacje na 2tyg ;] Wolność 

przyczepa odpada, przeciez mam elektryka ;]

Napisano
16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

a przyczepa holenderska??

Edytowane przez kanu

Napisano
18 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

to taka prawda, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Kolega miał działeczkę na rodos. No taki mały raj, Wychuchana, zadbana. Kilka razy na grila zaprosił. Znajomi jego też taką zapragneli mieć bo tak fajnie na niej. I potem się śmiał z nich. Kolega jest z tych co na tyłku nie usiedzi, non stop łazi i coś robi. No i na takiej zrobionej działeczce się fajnie odpoczywa ale okazało się żeby doprowazić do takiego stanu i utrzymać to jest sporo zachodu i znajomym cały czar prysł ;] . Na koniec skwitowali że u niego to jakoś fajniej jest niż u nich ;] 

Napisano
Hej

Moze ktos cos poleci. Z wymagan, spory taras, na gorze najlepiej 3 pokoje (sypialnie), bez balkonow, udziwnien itp 
Co sadzicie ???

https://allegro.pl/oferta/domek-drewniany-dom-szkieletowy-domy-z-drewna-domek-letniskowy-caloroczny-14459478394

Ten "taras" to jest to korytko obok drzwi?[emoji4]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

-jesteś pewny że nie znudzi Ci się te jeżdżenie jak nic nie ma w okolicy prócz ciszy?

to że nic jeszcze nie ma to nie znaczy że @PawelWaw czegoś tam nie rozkręci.,Popiją ze znajomymi przy ognisku to i kreatywność wejdzie na wyżyny dotąd nie widziane ;)

2 godziny temu, kanu napisał(a):

jak on to w domu pokaże to sami powiedzą żeby sprzedał działkę. 

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Przydomowa oczyszczalnia ze studnią chłonną to minimum 15 tys. Jak masz ogarniętego kierownika budowy to podpisze że jest zbiornik jak musi być, bo to też w sumie zbiornik :phi:. Niezależnie od okolicy i znajomości, na gołej działce z 200 tys. moim zdaniem zatrzymasz się na chudziaku :old:

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, amazaque napisał(a):

Przydomowa oczyszczalnia ze studnią chłonną to minimum 15 tys. Jak masz ogarniętego kierownika budowy to podpisze że jest zbiornik jak musi być, bo to też w sumie zbiornik :phi:. Niezależnie od okolicy i znajomości, na gołej działce z 200 tys. moim zdaniem zatrzymasz się na chudziaku :old:

a moze cos pozytywnego ? ;]

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Przecież dla 99% userów to co napisał jest pozytywne ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Wszyscy tutaj drą łacha, a ja mówię poważnie :phi:.

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Chyba się wszyscy odpłacają ;]. Apeluje więc aby nie zaśmiecać tematu bo to fajny wątek 

Napisano

Na Twoje potrzeby to ja bym szedł w takie coś - to poniżej to chyba max cena jaką można zapłacić, bywają i za 50k. Jak się znudzi to wywalasz na OLX i problem z głowy, imprezować można od strzała - masz łazienkę, kuchnię, sypialnie i wszystko funkcjonalne. 

https://allegro.pl/oferta/caloroczny-domek-holenderski-claremont-11-80-x-3-70-m-15519101757?srsltid=AfmBOorBVm0rphc64PbtTLHUsIbQ3CbpAISSqmUexACkII_oE5Mr1yXS

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

musi byc szambo

To pamiętaj aby nie brać małego. Do 10 m3 robisz na zgłoszenie.

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 13:08, PawelWaw napisał(a):

Co sadzicie ???

To ma 3 pokoje na górze, przy 35m2 po obrysie?

Mam coś takiego (fota w fazie budowy) i nie widzę opcji 3 pokoi na górze, a max 2.

Ty to chcesz na zgłoszenie bez projektu parterowego budynku rekreacji indywidualnej do 35m2 stawiać, czy jako mieszkalny do 70 na zgłoszenie z projektem?

Jak to 1 to oficjalnie coś takiego jak "górka" nie istnieje.

Tarasy to prawnie też dyskusyjny temat.

Jest MPZP lub WZ, jak nie to w tym miejscu dostaniesz WZ? U nas gminy otwarcie mowia, że na WZ mają tyle wniosków, że na 2 lata kolejka do wydania.

20211122_143431.jpg.b87a86b766b216ae70a9aabd1560039b.jpg

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 18:15, PawelWaw napisał(a):

Żeby temat bez architekta i projektu ogarnąć, na zgłoszenie ze szkicem.

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 19:42, PawelWaw napisał(a):

moze masz racje, pewnie wieksze doswiadczenie, tylko ja tam bede 2 razy w miesiacy na weekend pewnie.

W tym co Ci wyżej wkleiłem mieszkałem w tym roku 2 miesiące, w trakcie remontu domu.

Napisano
21 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Sugeruję o ile jest taka możliwość, budowę oczyszczalni przydomowej.

Czy to w postaci reaktora i studni chłonnej czy to zbiornika z drenażem.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

Sugeruję o ile jest taka możliwość, budowę oczyszczalni przydomowej.

Czy to w postaci reaktora i studni chłonnej czy to zbiornika z drenażem.

a w czym to lepsze niz szambo ?

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 13:08, PawelWaw napisał(a):

Hej

Co sadzicie ???

Nie wiem czy sobie jaj nie robisz, bo działka o wymiarach budowlanej, a wstawiasz bude dla psa na RODOS ;)

Napiszę więc coś co dotyczy zarówno domu mieszkalnego, ale i RODOS.

Wiatry wieją u nas wschód-zachód.

Zrób ten taras zatem albo od wschodu albo od zachodu. Jak będzie od północy czy od południa, to ciężko wysiedzieć, bo ciągle piździ. Nawet jak taras jest od strony od której wieje, to wiatr owiewa budynek i lepiej sobie posiedzieć, niż jak ciągle pizga z boku na bok.