Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Widziałem to ostatnio na ulicy i byłem zaskoczony jaki jest duży (zwłaszcza jak na Smart), zaciekawił mnie na tyle że polazlem do salonu w okolicy pomacać  , usiąść itp. Oczywiście mieli wersję top (brabus), i muszę przyznać że jest naprawdę fajny (konkretne wnętrze, nie żadna bieda a'la Tesla), baaardzo obszerny. Do tego bateria 100kwh, w wersji brabus AWD i ponad 600 koni, ładowanie do 400kw (i dobra krzywa) architektura 800v.

Cena od ok 50kchf u mnie (brabus widizlame już za ok 56k)

Co myślicie? Będzie miał jakieś branie czy Marka Smart się na tyle ale kojarzy?? 

Napisano

Czego to jest klon - MB gla ? Czy coś z Renault jak poprzedni ?

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
  • Autor
50 minut temu, ppmarian napisał(a):

Czego to jest klon - MB gla ? Czy coś z Renault jak poprzedni ?

Wysłane z mojego telefonu

Poprzedni to masz na mysli 4 modele temu? :)
Ten #5 to patrzac jest na wymiary jest w kazdym aspekcie troche wiekszy niz GLC (od GLA duzo wiekszy)
Od kiedy Smart to 50/50 miedzy Mercedesem a Geely to nowsze Smarty sa raczej konstrukcjami autorskimi na technologii Geely, w ofercie maja tylko elektryki, nastepujace modele:
spacer.png\

spacer.png

smart-5-collage.jpg?itok=jvLfE1sR

smart-5-2024-03.jpg?itok=-ZnNFWqd

Edytowane przez jaceq

Napisano

Na kanale pojawił się film z drag race różnych Brabusów m in. #5 

Napisano
W dniu 5.10.2025 o 11:30, jaceq napisał(a):

Widziałem to ostatnio na ulicy i byłem zaskoczony jaki jest duży (zwłaszcza jak na Smart), zaciekawił mnie na tyle że polazlem do salonu w okolicy pomacać  , usiąść itp. Oczywiście mieli wersję top (brabus), i muszę przyznać że jest naprawdę fajny (konkretne wnętrze, nie żadna bieda a'la Tesla), baaardzo obszerny. Do tego bateria 100kwh, w wersji brabus AWD i ponad 600 koni, ładowanie do 400kw (i dobra krzywa) architektura 800v.

Cena od ok 50kchf u mnie (brabus widizlame już za ok 56k)

Co myślicie? Będzie miał jakieś branie czy Marka Smart się na tyle ale kojarzy?? 

Wynalazek trochę, niczym szczególnym nie wyróżnia się i nie zachwyca. 
Technika Merca więc spoko, parametry ok, wygląd specyficzny ale gusta wiadomo. 
Jak cena korzystna to można rozważyć 👍 Parametry ma ok. 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Wynalazek trochę, niczym szczególnym nie wyróżnia się i nie zachwyca. 
Technika Merca więc spoko, parametry ok, wygląd specyficzny ale gusta wiadomo. 
Jak cena korzystna to można rozważyć 👍 Parametry ma ok. 

Technika to akurat jest Geely, design jest od Merca - dlatego parametry elektrycze wygladaja przyzwoicie :)

Porownujeac do tesla Y performance (Smart #5 brabus, 3.8 sek do setki, bateria 100kwh, tesla bateria... nie pamietam ale mniejsza, przyspieszenie 3.1 sek - ob AWD).
Tesla Y -> 62k chf

Smart #5 brabus oficjalnie 60k (ale popularny u nas 'parallel import' - czyli import od dealera z innego kraju - mozna dostaz juz za 55-56k )

*wszystkie ceny w CHF 😄

Edytowane przez jaceq

Napisano
1 godzinę temu, jaceq napisał(a):

Technika to akurat jest Geely, design jest od Merca - dlatego parametry elektrycze wygladaja przyzwoicie :)

Porownujeac do tesla Y performance (Smart #5 brabus, 3.8 sek do setki, bateria 100kwh, tesla bateria... nie pamietam ale mniejsza, przyspieszenie 3.1 sek - ob AWD).
Tesla Y -> 62k chf

Smart #5 brabus oficjalnie 60k (ale popularny u nas 'parallel import' - czyli import od dealera z innego kraju - mozna dostaz juz za 55-56k )

*wszystkie ceny w CHF 😄

Jak mawiał mój dziadek, rób tak, żeby było dobrze ;]

(byle nie Tesla 😄 ) 

Napisano
2 godziny temu, jaceq napisał(a):

Tesla Y -> 62k chf

*wszystkie ceny w CHF 😄

Pojemność baterii nie ma żadnego znaczenia, może mieć nawet 0,5 kWh. Liczy sie zasięg (wiadomo) i zużycie pradu (koszty), ewentualnie szybkość ładowania i to nie w czasie wypełnienia baterii a w czasie potrzebym do przejechania danego dystansu (ev database dobrze podaje te dane) .

Przy porównywaniu warto też wziąć pod uwagę:

- łatwość ładowania w trasie (nawigacja, niezawodność ładowarek, proces samego ładowania)

- koszt obowiązkowego serwisowania

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Pojemność baterii nie ma żadnego znaczenia, może mieć nawet 0,5 kWh. Liczy sie zasięg (wiadomo) i zużycie pradu (koszty), ewentualnie szybkość ładowania i to nie w czasie wypełnienia baterii a w czasie potrzebym do przejechania danego dystansu (ev database dobrze podaje te dane) .

- łatwość ładowania w trasie (nawigacja, niezawodność ładowarek, proces samego ładowania)

Zużywa więcej niż Tesla Y - fakt, ale zasięg jest podobny, lądowanie szybsze - ogolnie twierdza ze 10-80% - 18min.
Koszt serwisowania jest mi totalnie nieznany - fakt.
Ale, odczucie w środku (robiłem sobie 24h jazdę próbna Tesla Y performance kiedyś) - niebo a ziemia, wsiadłem i zrobiłem wow (a to nie zdarza mi się często). Ogólnie jest mocno obszerny - to po części przez kwadratowy ksztalt - ale to wiadomo, cena za to jest większy opór powietrza.

Napisano
56 minut temu, jaceq napisał(a):

Zużywa więcej niż Tesla Y - fakt, ale zasięg jest podobny, lądowanie szybsze - ogolnie twierdza ze 10-80% - 18min.
Koszt serwisowania jest mi totalnie nieznany - fakt.
Ale, odczucie w środku (robiłem sobie 24h jazdę próbna Tesla Y performance kiedyś) - niebo a ziemia, wsiadłem i zrobiłem wow (a to nie zdarza mi się często). Ogólnie jest mocno obszerny - to po części przez kwadratowy ksztalt - ale to wiadomo, cena za to jest większy opór powietrza.

Nawet przy takim samych zasięgach, różnica w zużyciu prądu ma znaczenie. Tak samo, jak w spalinowych ludzie wolą auta, co palą 6 a nie 8 l/100km. Elektryka w trasie ze swojego słońca się naładuje, prąd kosztuje.

Co do jakości i wyglądu, to mi się w Tesli podoba - kwesta gustu. Jednak, jak ostatnio usiadłem w nowym CLA, to zrobił na mnie spore wrażenie. :ok:

Napisano
  • Autor
59 minut temu, HelixSv napisał(a):

Nawet przy takim samych zasięgach, różnica w zużyciu prądu ma znaczenie. Tak samo, jak w spalinowych ludzie wolą auta, co palą 6 a nie 8 l/100km. Elektryka w trasie ze swojego słońca się naładuje, prąd kosztuje.

Co do jakości i wyglądu, to mi się w Tesli podoba - kwesta gustu. Jednak, jak ostatnio usiadłem w nowym CLA, to zrobił na mnie spore wrażenie. :ok:

Dla mnie zużycie parę kw więcej nie ma specjalnego znaczenia, tak samo jak nie będę się szczypał o 1-2 litry benzyny różnicy na 100 km (ta, mam samochód, który w mieście spala 12-13 litrów), do tego przy ładowaniu w 95% w domu ta różnica kosztów nie jest taka ogromna, a dla mnie różnica w odczuciu w kabinie jest kolosalna.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.10.2025 o 18:27, HelixSv napisał(a):

Zasięg w elektryku to tak średnio. Najważniejsza jest moc i rata miesięczna. Dalej mogę polecieć samolotem albo wypożyczyć diesela. 

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Najważniejsza jest moc i rata miesięczna.

kazdy ma chyba inne priorytety ;]