Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włoszka po liftingu - Alfa Romeo Tonale 2026

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, Dareek napisał(a):

codziennie jadać do pracy mijam salon mazdy (D.R. Czach czy jakoś tak)- jakoś ruchu nie widać- wiele nowych stoi od wielu miesięcy  (jak nie lat) już porosły mchem - dosłownie. Jak widać naród się nie zna.

Mazda sprzedaje w PL, jakies 8-10 razy wiecej aut niz Alfa Romeo ;]

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

być może, ale chyba nie w tym rzeszowskim salonie 🙂

Napisano
4 godziny temu, Dareek napisał(a):

a ja głupi kupiłem kolejne stelvio po...stelvio:facepalm:

Dawaj fotki. ;/

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Dareek napisał(a):

Tonale to najgorsze połączenie, ponieważ jest ulepkiem całej grupy- zero składu i ładu- masa akcji serwisowych i nawrotowych. przez myśl mi przeszło takie z USA ale elektronik z ASO skutecznie wybił mi to z głowy. Problem jest z ogarnięciem wersji EU a co dopiero USA gdzie jest oficjalna blokada na jakiekolwiek update-y

Ponoć największym problemem tych aut są fabryczne akumulatory. Tak przynajmniej wynika z ustaleń na amerykańskiej grupie fb bliźniaczego Dodge Hornet, który montowany jest właściwie w EU. W wielu przypadkach wystarczyła wymiana aku na nowy i większość bolączek związanych z wariującą elektroniką ustąpiła. 

Siedziałem niedawno w Tonale. Auto bardzo pasuje mi wielkością. Jeśli trafi się lekko trafiona poliftówka z silnikiem 2.0 268KM z USA to się zainteresuję ;]

Napisano
20 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ponoć największym problemem tych aut są fabryczne akumulatory. Tak przynajmniej wynika z ustaleń na amerykańskiej grupie fb bliźniaczego Dodge Hornet, który montowany jest właściwie w EU. W wielu przypadkach wystarczyła wymiana aku na nowy i większość bolączek związanych z wariującą elektroniką ustąpiła. 

Siedziałem niedawno w Tonale. Auto bardzo pasuje mi wielkością. Jeśli trafi się lekko trafiona poliftówka z silnikiem 2.0 268KM z USA to się zainteresuję ;]

zapewniam Cie że to nie takie proste 👎. Mój elektronik jest oaza spokoju ale jak coś ma przy tym modelu robić to jest chory.

Napisano
22 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Nowy Alfa Romeo Stelvio 2025 - 229 900 PLN, 5 km - Otomoto.pl https://share.google/WQed7iVirx9Gvg3gy

Dobra oferta.  Pewnie za 210 by sprzedali .

bardzo dobra cena za to auto, jedynie w specyfikacji brakuje pakietu premium, który jest dla mnie must have. 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Dareek napisał(a):

zapewniam Cie że to nie takie proste 👎. Mój elektronik jest oaza spokoju ale jak coś ma przy tym modelu robić to jest chory.

Pewnie dlatego bliźniaczy Dodge Hornet GT (rynek USA) rok po zakupie traci 60% wartości...

Screenshot_20251028-191819_Facebook.jpg.31d184d929fec1f6a82682d61e53d47f.jpg

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał(a):

bardzo dobra cena za to auto, jedynie w specyfikacji brakuje pakietu premium, który jest dla mnie must have. 

Jeszcze masz stelvio ?

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 20:40, Marcin79 napisał(a):

Jeszcze masz stelvio ?

Tak, obecną wersję mam od lutego 2024.

Napisano
25 minut temu, bergerac napisał(a):

Tak, obecną wersję mam od lutego 2024.

200 czy 280 ps ?

Napisano
3 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

200 czy 280 ps ?

Rocznik 2024 to bedzie 280KM, bo ten slabszy wycofali przy okazji ostatniego liftingu.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Rocznik 2024 to bedzie 280KM, bo ten slabszy wycofali przy okazji ostatniego liftingu.

Fajnie , niedługo będę mógł wykupić auto z leasingu.  Widomo ,ze leasing juz dla mnie nie nie bedzie opłacalny wiec moze będę polował na jakąś dobrą ofertę. 

W sumie muszę moja pierwsza alfe kupić  ;)

Napisano

Polecam- ja miałem z 2018 r. - po 140 tkm wymieniłem na rocznik 2024 - z wyposażenia nie ma tylko pakietu skórzanej deski i nagłośnienia harmann kardon, choć już widać oszczędności i na tym modelu. Podświetlanie klamek na zewnątrz tylko z przodu, brak wygłuszeń błotników pod maską, brak uszczelek maski, brak wyściełanych materiałem kieszeni drzwi, Podświetlenie po otarciu drzwi na zwykłych żarówkach -było na ledach

Z plusów poprawione wyciszenie i wyraźnie niższe spalanie - o ok 2-3 litrów.

Edytowane przez Dareek

Napisano
W dniu 28.10.2025 o 19:21, Jan Winnicki napisał(a):

Pewnie dlatego bliźniaczy Dodge Hornet GT (rynek USA) rok po zakupie traci 60% wartości...

Screenshot_20251028-191819_Facebook.jpg.31d184d929fec1f6a82682d61e53d47f.jpg

przynajmniej hornet ma normalnie silniki 2.0 i normalny napęd 4x4  a nie jakieś pseudohybrydy z pseudo napędem na 4 koła jak w tonale

Napisano
3 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

200 czy 280 ps ?

Competizione, 280KM

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Dareek napisał(a):

przynajmniej hornet ma normalnie silniki 2.0 i normalny napęd 4x4  a nie jakieś pseudohybrydy z pseudo napędem na 4 koła jak w tonale

Dlatego chciałem iść w import tego auta, ale nikt na polskiej grupie Dodge nie ma takiego modelu, a ilość potencjalnych problemów opisywanych przez amerykańskich użytkowników zniechęciła do reszty. Wg pewnego tunera włoszczyzny jeździ ich po Polsce góra 10 sztuk. 

Napisano
2 godziny temu, Dareek napisał(a):

brak wyściełanych materiałem kieszeni drzwi

Z plusów poprawione wyciszenie i wyraźnie niższe spalanie - o ok 2-3 litrów.

Jaka to była wyściółka? Materiałowa czy gumowa? Widziałem, że w Giuli są gumowe wkładki w kieszeniach drzwi, ale w Stelvio nie kojarzę.

Czyli jednak nowsze roczniki mniej palą, bo grupach ciągle trwa dyskusja :) W moim polifcie 2023 mam średnie 10.4 z 10 tyś km. Jak na takie auto to uważam, że jest przyzwoicie. 

A z wyciszenia nie drażnią Ciebie szumy z bocznych okien? Ja wymieniałem szyby boczne na akustyczne (klejone), jest znacznie lepiej a wycofali je z oferty od 23 rocznika. 

Napisano
12 minut temu, dzidzia napisał(a):

Jaka to była wyściółka? Materiałowa czy gumowa? Widziałem, że w Giuli są gumowe wkładki w kieszeniach drzwi, ale w Stelvio nie kojarzę.

Czyli jednak nowsze roczniki mniej palą, bo grupach ciągle trwa dyskusja :) W moim polifcie 2023 mam średnie 10.4 z 10 tyś km. Jak na takie auto to uważam, że jest przyzwoicie. 

A z wyciszenia nie drażnią Ciebie szumy z bocznych okien? Ja wymieniałem szyby boczne na akustyczne (klejone), jest znacznie lepiej a wycofali je z oferty od 23 rocznika. 

Alfa nie jest mistrzem wyciszenia niestety.

Napisano
29 minut temu, dzidzia napisał(a):

Stelwio czy giulia ?

Napisano
2 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Stelwio czy giulia ?

Stelvio

Napisano
W dniu 27.10.2025 o 11:27, Maciej__ napisał(a):

A Mazda to dość niszowa marka na naszym rynku.

Napisano
28 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

A Mazda to dość niszowa marka na naszym rynku.

W dniu 27.10.2025 o 11:27, Maciej__ napisał(a):

Sprzedaż do września:

Mazda: 4214 (-55%)

Alfa: 1657 (+60,72%) 

:)

Napisano
7 minut temu, dzidzia napisał(a):

Sprzedaż do września:

Mazda: 4214 (-55%)

Alfa: 1657 (+60,72%) 

:)

Pisalem na podstawie poprzednich lat, w 2024 bylo 1 500 Alfa vs 11 000 Mazda. 

Napisano
5 godzin temu, dzidzia napisał(a):

Jam ma 2024 i w serii ma pakiet cisza- tj laminowane przednie szyby boczne i przednia oraz dodatkowe wytłumienie grodzi. miedzy 2018 a tym z 2024  jest przepaść - nie słychać przejeżdżających obok samochodów, a oceniam iż jadać około 100 km/h w obecnym to jak w poprzednim 70 km/h. inaczej też poprowadzono uszczelki drzwi

Napisano
6 godzin temu, dzidzia napisał(a):

w kieszeniach drzwi była materiałowa wyściółka coś jak zamsz/ filc . w roczniakach 2022 jeszcze było od ostatniego liftu nie ma

Napisano
20 minut temu, Dareek napisał(a):

Jam ma 2024 i w serii ma pakiet cisza- tj laminowane przednie szyby boczne i przednia oraz dodatkowe wytłumienie grodzi. miedzy 2018 a tym z 2024  jest przepaść - nie słychać przejeżdżających obok samochodów, a oceniam iż jadać około 100 km/h w obecnym to jak w poprzednim 70 km/h. inaczej też poprowadzono uszczelki drzwi

Masz wersję USA?

Bo w Europie boczne szyby akustyczne wycofali, w USA chyba są do tej pory tak jak np. podgrzewana tylna kanapa, u nas nieosiągalna a wcześniej też była.

Edytowane przez dzidzia

Napisano

tak mam wersję USA - podobnie jak przed 6 laty tez miałem z USA. Żadna nie ma GPF-a

poprzednia sprowadziłem w 2019 r. z przebiegiem 5 tkm  obecna jest z 2024 data rozpoczęcia gw w usa marzec 2025 przebieg 8 tkm. ma grzana tylną kanapę -  jest dyferencjał szperą - brakuje tylko skórzanej deski i nagłośnienia HK

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Dareek napisał(a):

tak mam wersję USA - podobnie jak przed 6 laty tez miałem z USA. Żadna nie ma GPF-a

poprzednia sprowadziłem w 2019 r. z przebiegiem 5 tkm  obecna jest z 2024 data rozpoczęcia gw w usa marzec 2025 przebieg 8 tkm. ma grzana tylną kanapę -  jest dyferencjał szperą - brakuje tylko skórzanej deski i nagłośnienia HK

Nie wiem czy już pytałem - masz kogoś pewnego od importu czy sam lictujesz przez BidCars itp?