Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stopiona indukcja

Featured Replies

Napisano

Takie coś mi się przytrafiło. Zazwyczaj wykrywała że coś sie spali i się sama wyłączała ale nie tym razem. Stopiła się troche wierzchnia warstwa. Płyta nadal działa na tym polu w sumie po staremu. Pytanie co dalej?

-używać

-Nie uzywac tego pola

-wymienic cala indukcję

Jeżeli uzywac to czy są jakies materiały którymi moge uzupełnić ten ubytek i wyrównać powierzchnię

0536774095fee52070c52de5484e26d5.jpg

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak tys to zrobił?
Co tam leżało?

Napisano
  • Autor
Jak tys to zrobił?
Co tam leżało?
Czajnik bez gwizdka. Czujnik temperatury nie zadziałał. Powinno sie samo wyłączyć

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Czajnik bez gwizdka. Czujnik temperatury nie zadziałał. Powinno sie samo wyłączyć

Czyli woda się wygotowała i dalej grzało?

Wątpię by dało się to ładnie naprawić, można by wymienić szkło ale tanio nie będzie a jeśli płyta robi takie numery to chyba lepiej wymienić całą i to nie na taką samą;]

Napisano
20 minut temu, volf6 napisał(a):

Czyli woda się wygotowała i dalej grzało?

Wątpię by dało się to ładnie naprawić, można by wymienić szkło ale tanio nie będzie a jeśli płyta robi takie numery to chyba lepiej wymienić całą i to nie na taką samą;]

3 płyty, z którymi miałem do czynienia zrobiły takie numery. Moja domowa IKEA (jakiś tani model z okolic 2012) niedawno też dał ciała. Zwykle zdejmujemy wszystko na wszelki wypadek, ale tym razem została patelnia, nikt nie zablokował płyty. No i przyszedł kot, posiedział sobie na płycie i zadbał o atrakcje - ustawienie na "power", patelnia tak się rozgrzała, że stopił się plastikowy uchwyt na szklanej pokrywce patelni. Smród, siwy dym itd. ;] 

Pozostałe płyty znacznie droższe (jakieś tam marki premium, których dla zasady nie kupię nawet gdyby mnie było stać) i też żadne zabezpieczenie termiczne nie zadziałało w podobnym scenariuszu.

Napisano
24 minuty temu, volf6 napisał(a):

jeśli płyta robi takie numery to chyba lepiej wymienić całą i to nie na taką samą

Albo gotować wodę w zwykłym czajniku elektrycznym. Też na prąd, a jednak sam się w porę wyłączy a w razie czego taniej wymienić.

Jak się zapomni i zacznie przypalać normalny obiad to czuć smród w całym domu zdecydowanie szybciej niż zacznie działać zabezpieczenie płyty ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelW napisał(a):

Albo gotować wodę w zwykłym czajniku elektrycznym. Też na prąd, a jednak sam się w porę wyłączy a w razie czego taniej wymienić.

Jak się zapomni i zacznie przypalać normalny obiad to czuć smród w całym domu zdecydowanie szybciej niż zacznie działać zabezpieczenie płyty ;]

Płyty  mają inteligentne programy do gotowania, ale trzeba je włączyć ;]

Napisano
6 minut temu, Martwy Borsuk napisał(a):

No i przyszedł kot, posiedział sobie na płycie i zadbał o atrakcje - ustawienie na "power", patelnia tak się rozgrzała, że stopił się plastikowy uchwyt na szklanej pokrywce patelni. Smród, siwy dym itd. ;] 

Kiedyś przypadkiem spaliłem na indukcji czekoladę w opakowaniu. Wypakowywałem zakupy i pacnąłem ją jakoś tak że kawałek leżał na polu grzewczym a kawałek na panelu który to pole włączył. I zaczęło się jarać sreberko. Na szczęście byłem obok i szybko ogarnąłem, ale i tak była kupa smrodu.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Płyty  mają inteligentne programy do gotowania, ale trzeba je włączyć ;]

Jak to ma jeszcze w opisie dużymi literami AI to ja bym chyba jednak nie ryzykował ;]

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 15:08, bielaPL napisał(a):

Pytanie co dalej?

Wymiana samego szkła. Nie wiem co to za model, ale koszt samej szklanej płyty zaczyna się zwykle od 600-800 zł. Sama wymiana banalna- zwykle są to proste sprężynowe zatrzaski.

Napisano
W dniu 19.10.2025 o 20:04, PawelW napisał(a):

Dokladnie tak zrobilem, po tym jak zona wstawila wode na herbate na indukcji po czym zapomniala i usnela ;]

Na szczescie ona zawsze leje full wody, wiec zanim to sie wygotowalo to wielkich szkod nie narobilo...