Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna kanapa - jak przerobić środek, aby był wygodny

Featured Replies

Napisano

Stoję teraz przez problemem zakupu samochodu dla 5-osobowej rodziny. Niestety zdecydowana większość samochodów ma teraz tylną kanapę profilowaną - 2 wygodne siedzenia po bokach i 1 twarde, niewygodne po środku.

Myślę póki co o Toyocie Corolli TS z tapicerką materiałową ale moje plany zaburza właśnie to środkowe miejsce :(

Czy macie jakiś patent jak przerobić tą kanapę, żeby osoba na środku mogła również wygodnie jechać? Jakieś nakładki, poduszki żelowe czy inne sposoby. Myślałem już o oddaniu go do tapicera.

Napisano

Albo dopasować z innego modelu auta...

Może kanapa albo 3 fotele z Verso wejdą?

Edytowane przez zzzz

Napisano

Kupić coś co nie udaje.

Zależy od budżetu.

Napisano
8 godzin temu, 115750 napisał(a):

Stoję teraz przez problemem zakupu samochodu dla 5-osobowej rodziny. Niestety zdecydowana większość samochodów ma teraz tylną kanapę profilowaną - 2 wygodne siedzenia po bokach i 1 twarde, niewygodne po środku.

Myślę póki co o Toyocie Corolli TS z tapicerką materiałową ale moje plany zaburza właśnie to środkowe miejsce :(

Czy macie jakiś patent jak przerobić tą kanapę, żeby osoba na środku mogła również wygodnie jechać? Jakieś nakładki, poduszki żelowe czy inne sposoby. Myślałem już o oddaniu go do tapicera.

Niektórzy lubią na tym środku siedzieć.

Nie wiem po co kombinować?

Dołożysz nakładkę, to będzie jeszcze wyżej.

Kiedyś po Izraelu jeździliśmy w 5 chłopa Aurisem i dawaliśmy rade ;]

Napisano

Tak jak piszą koledzy wyżej. Jeżeli 3 wygodne miejsca siedzące z tyłu to jest główne kryterium wyboru samochodu to wybrać taki który takowe posiada.

Jeżeli natomiast wybór padł na UBERwóz to zaakceptować drobne niewygody na środkowym miejscu

Napisano

Corolla TS to nie jest auto, w którym 3 osoby z tyłu wygodnie pojadą. Dwie osoby, jak najbardziej tak.

Przy tej szerokości auta, optymalnym jest kanapa 2 osobowa z podniesionym środkiem dla trzeciej osoby, bo przynajmniej 2 osoby pojadą komfortowo.

Przy 3 osobnych fotelach, każdy będzie miał ciasno.

Ja tak miałem w Peugeocie 5008 - 3 osobne fotele, ale każdy wąski i nawet jak jechała 1 osoba to miała niewygodnie, bo albo siedziała na bocznych fotelach przytulona do drzwi, albo na środkowym, ale z rozstawionymi nogami nie miała miejsca na nogi przed swoim fotelem.

Musisz poszukać szerszego auta.

Napisano
  • Autor
W dniu 22.10.2025 o 00:25, AstraC napisał(a):

Kupić coś co nie udaje.

Domyślam się, że piszesz o S-max / Galaxy :)

W dniu 22.10.2025 o 12:00, bengamin napisał(a):

Tak jak piszą koledzy wyżej. Jeżeli 3 wygodne miejsca siedzące z tyłu to jest główne kryterium wyboru samochodu to wybrać taki który takowe posiada.

Jeżeli natomiast wybór padł na UBERwóz to zaakceptować drobne niewygody na środkowym miejscu

Priorytet do miejsca dla 3-jki dzieci ale i sprawny napęd. Z tego względu nie zdecydowałem się na Tourana z DSG. Corolla urzekła mnie hybrydowym napędem. Hybrydowy S-max wydaje się dobrym połączeniem tych dwóch wymagań.

Napisano
1 godzinę temu, 115750 napisał(a):

Domyślam się, że piszesz o S-max / Galaxy :)

Przykładowo, zależy od innych wymagań wieku, przebiegu itp. plus budżet.

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 23:38, 115750 napisał(a):

Masz opcje:

1. Kupić coś, w czym trzy osoby z tyłu nie dadzą rady jechać, kombinować z przeróbkami i zastanawiać się nad komfortem oraz bezpieczeństwem(!!!) tego co wyszło.

2. Kupić coś, co ma trzy pełnoprawne miejsca z tyłu.

Po zastanowieniu myślę, że opcja nr 2 jest bez sensu. Kupuj tę Corollę i działaj!

:lol:

Napisano
4 godziny temu, 115750 napisał(a):

Priorytet do miejsca dla 3-jki dzieci ale i sprawny napęd.

@JacWeg Ci podpowiedział. 

Te trzy siedziska dla dzieciaków będą w sam raz. 

W moim 308 SW z 2009 roku w 2-giej klasie jeździła trójka nastolatków bezproblemowo (fakt, że szczupłych). 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Te trzy siedziska dla dzieciaków będą w sam raz. 

W moim 308 SW z 2009 roku w 2-giej klasie jeździła trójka nastolatków bezproblemowo (fakt, że szczupłych). 

Te miejsca są tylko dla dzieciaków.

Ja jestem niski ale szeroki i fatalnie się czułem siedząc w 2 rzędzie w 5008. Natomiast bardzo wygodnie jechało mi się w 307 kombi, które miało z tyłu kanapę, a nie 3 osobne fotele (bo były też wersje z osobnymi fotelami). A Peugeot 5008 2016r jest szerszy od 307 2007r o 7 centymetrów.

Edytowane przez JacWeg

Napisano

Oddaj do tapicera, zapłacisz z 2000 zł ale będziesz miał to zrobione profesjonalnie. 

Napisano
7 godzin temu, 115750 napisał(a):

Priorytet do miejsca dla 3-jki dzieci ale i sprawny napęd. Z tego względu nie zdecydowałem się na Tourana z DSG. Corolla urzekła mnie hybrydowym napędem. Hybrydowy S-max wydaje się dobrym połączeniem tych dwóch wymagań.

Jest to dość ciekawe i sprzeczne w moimi kryteriami. Świadomie bym nie wybrał samochodu z wyjącym CVT a w ostateczności z hydrokinetykiem. DSG to jest dla mnie najlepszym wyborem, czyba że mówimy o zajeźdzonych egzemplarzach po 200000km i więcej gdzie nie wiadomo jak kto o to dbał i jak serwisował.

Edytowane przez bengamin

Napisano
6 minut temu, bengamin napisał(a):

Jest to dość ciekawe i sprzeczne w moimi kryteriami. Świadomie bym nie wybrał samochodu z wyjącym CVT a w ostateczności z hydrokinetykiem. DSG to jest dla mnie najlepszym wyborem, czyba że mówimy o zajeźdzonych egzemplarzach po 200000km i więcej gdzie nie wiadomo jak kto o to dbał i jak serwisował.

DSG nie jest awaryjną skrzynią, wymaga częstszej wymiany sprzęgieł tyle i aż tyle 😜

Szukaj auta z 3 fotelami.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sdss napisał(a):

DSG nie jest awaryjną skrzynią, wymaga częstszej wymiany sprzęgieł tyle i aż tyle 😜

Szukaj auta z 3 fotelami.

DSG chyba nie za bardzo nadaje się do ruchu miejskiego. Dlatego niechętny jestem na Tourana.
Chciałbym taki z 3 fotelami ale wybór jest nie wielki... Z takich max 5-letnich to w sumie tylko S-max/Galaxy i Prius+.
Niby jest też Peugeot 5008 ale ta marka w ogóle mi nie leży. No i te tablety w środku są koszmarne.

Napisano
Godzinę temu, bengamin napisał(a):

Jakim wyjącym? Mówiłem to samo, szczególnie po styczności z Subaru 2.0 CVT XV, ale i Toyota i Ford absolutnie nie wyją. Oczywiście jak depniesz w podłogę i tak będziesz trzymał od 0 do 150 to skrzynia będzie trzymać optymalne obroty silnika. To akurat lepiej, nie daje poczucia takiego kopa w plecy, ale nie jest wolny. Generalnie teraz mówię eCVT jak najbardziej tak. Szczególnie w samochodach typu S-Max itp. hybrydy.

Napisano
13 godzin temu, AstraC napisał(a):

Jakim wyjącym? Mówiłem to samo, szczególnie po styczności z Subaru 2.0 CVT XV, ale i Toyota i Ford absolutnie nie wyją. Oczywiście jak depniesz w podłogę i tak będziesz trzymał od 0 do 150 to skrzynia będzie trzymać optymalne obroty silnika. To akurat lepiej, nie daje poczucia takiego kopa w plecy, ale nie jest wolny. Generalnie teraz mówię eCVT jak najbardziej tak. Szczególnie w samochodach typu S-Max itp. hybrydy.

Mamy w domu trzyletnie Camry (od nowości), mówię nie dziękuję, nie wsiadam do tego.

Napisano
W dniu 22.10.2025 o 07:43, rwIcIk napisał(a):

Niektórzy lubią na tym środku siedzieć.

Nie wiem po co kombinować?

Dołożysz nakładkę, to będzie jeszcze wyżej.

Kiedyś po Izraelu jeździliśmy w 5 chłopa Aurisem i dawaliśmy rade ;]

Ja siedziałem w Seicento na środku i też dawałem radę, może dlatego że spałem :)