Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

co sądzicie o tym wynalazku? Wydaje się fajnie wyposażony (ma np. masaż w siedzeniach) i ma przyzwoity zasieg. No i dzięki obecnej sytuacji na rynku elektryków można nowe wyrwać ze zdumiewającymi rabatami. Żonie się na zdjęciach podoba, jeszcze nie jeździła. 

Napisano
20 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

co sądzicie o tym wynalazku? Wydaje się fajnie wyposażony (ma np. masaż w siedzeniach) i ma przyzwoity zasieg. No i dzięki obecnej sytuacji na rynku elektryków można nowe wyrwać ze zdumiewającymi rabatami. Żonie się na zdjęciach podoba, jeszcze nie jeździła. 

Bardzo chwalony wóz, śmiało :oki:

Są wyprzedaże duże, bo niedługo wchodzi neue klasse. 

Znajomy zdeklarowany fan diesla, zamienił dopasione X5 na iX, i już nie chce wracać do diesla, a kupił tylko tak na próbę z ciekawości.

Napisano

Macałem bo była u nas promocja z niemal 400k na 250. :lol:

Ogólnie z zewnątrz odpowiednio brzydki, pasuje to do BMW. Zadanie zaliczone.

Można go dostać z okrutnie odpustowymi złotymi wykończeniami, pasuje do BMW i do AK. Zadanie zaliczone.

Wewnątrz też jest brzydki i ma wielki ekran, którego nie da się skonfigurować żeby wyświetlał choć trochę ładniejsze grafiki. Zadanie zaliczone.

Wydaje fajne dźwięki (wszystkie BMW wydają fajne dźwięki), Zimmer zrobił dobrą robotę. Zadanie zaliczone.

Jedyne co mi się nie podoba to ta wisząca środkowa konsola. Wolałbym bardziej zabudowany tunel środkowy.

Podsumowując - jeśli lubisz patrzeć na stopy współpasażerów, nie masz gustu, nosisz dres i złoty łańcuch - bierz bo tanio.

;]

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Podsumowując - jeśli lubisz patrzeć na stopy współpasażerów, nie masz gustu, nosisz dres i złoty łańcuch - bierz bo tanio.

;]

Widziałeś jego żyrandole? ;]

Napisano

Używki bardzo tanie, więc brać i nie marudzić 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

Używki bardzo tanie, więc brać i nie marudzić 

Dokładnie o tym myślę. 

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Trochę mi zajęło ale w końcu okazało się że używki nie podchodzą i skończyło się na nowym

Napisano
6 godzin temu, Florydzialski napisał:

Trochę mi zajęło ale w końcu okazało się że używki nie podchodzą i skończyło się na nowym

Daj znać jak zasięgi tego.

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał:

Fajnie, czyli mogłeś sobie skonfigurować. Mam nadzieję, że wziąłeś złote dodatki.

hehe

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał:

A co sprawiło, że nie wziąłeś jakiegoś pickupa w dieslu, tak tu chwalonego?

Napisano
  • Autor
47 minut temu, Ryb napisał:

Fajnie, czyli mogłeś sobie skonfigurować. Mam nadzieję, że wziąłeś złote dodatki.

hehe

tak jest.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, kravitz napisał:

A co sprawiło, że nie wziąłeś jakiegoś pickupa w dieslu, tak tu chwalonego?

Chyba troszkę się tym Iranem zaniepokoiłem.

Napisano
Teraz, Florydzialski napisał:

Bez sensu, one tam są właśnie bardzo popularne.

skromny

KUO4PBWGNFESBHXBSMCX7PDZH4.jpg

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał:

To fakt. Podobno na jednym tankowaniu mógłbyś przypadkiem tam właśnie dojechać.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, kravitz napisał:

To fakt. Podobno na jednym tankowaniu mógłbyś przypadkiem tam właśnie dojechać.

I wrócić!

A poważnie to obiecywany zasięg BMW (340 mil, bo wmusili we mnie większe koła) jest znacznie większy niż zasięg mojego pęcherza. Na autostradzie iX przy normalnej prędkości żre 3.2 mili na 1 kWh (Audi zwykle 2.8 mili na 1 kWh) co przy 111 kWh akumulatorze daje przyzwoity zasięg. Jedynym problemem jest tempo ładowania - 195 kW co niestety oznacza że będą długie przerwy na siku. I w sumie to dojazd gdzieś wcale nie będzie szybszy niż Audi - w Audi muszę znacznie częściej stawać na ładowanie, ale samo ładowanie jest bardzo szybkie (280 kW) i zwykle 10-12 minut wystarcza na 20-80, w BMW przerwy będą rzadsze ale dużo dłuższe - 20-80 zajmuje 25-30 minut. Nie jest to idealne rozwiązanie ale za kilka lat pojawią się nowe technologie i wtedy się go zmieni na coś co się ładuje z większą mocą. Ostatnia zaleta - Audi nie ładuję na Tesla Superchargers bo wtedy prędkość ładowania jest katastrofalnie niska (100-120 kW) a żeby kabla starczyło to muszę zająć trzy superchargery (co strasznie wkurza właścicieli Teselek) i jak gdzieś jadę to muszę szukać ładowarek 800V. BMW podobno 190 kW na Superchargerze wyciąga bez problemu i zajmuje tylko dwa Superchargery a nie trzy więc mam nadzieję że nie będą się Teselkowcy wkurzali tak bardzo jak z Audi.

Napisano
1 minutę temu, Florydzialski napisał:

A poważnie to obiecywany zasięg BMW (340 mil, bo wmusili we mnie większe koła) jest znacznie większy niż zasięg mojego pęcherza. Na autostradzie iX przy normalnej prędkości żre 3.2 mili na 1 kWh (Audi zwykle 2.8 mili na 1 kWh) co przy 111 kWh akumulatorze daje przyzwoity zasięg. Jedynym problemem jest tempo ładowania - 195 kW co niestety oznacza że będą długie przerwy na siku. I w sumie to dojazd gdzieś wcale nie będzie szybszy niż Audi - w Audi muszę znacznie częściej stawać na ładowanie, ale samo ładowanie jest bardzo szybkie (280 kW) i zwykle 10-12 minut wystarcza na 20-80, w BMW przerwy będą rzadsze ale dużo dłuższe - 20-80 zajmuje 25-30 minut.

Nie może życie nie moje zabawki, ale i tak zadam pytanie.

Gdzie Ty tak daleko jeździsz? zlosnik

Jak wyjeżdżam od siebie Teslą i jadę w góry, to mam po drodze jedno ładowanie na kilkanaście minut.

A w góry się jedzie (ja tak robię) jak jest zima, więc zasięg spada.

Dodam, że Tesla to by chciała mieć ładowanie jak to BMW, bo o Audi nie wspominam ;)

Napisano
  • Autor
8 minut temu, kravitz napisał:

Jak wyjeżdżam od siebie Teslą i jadę w góry, to mam po drodze jedno ładowanie na kilkanaście minut.

Dodam, że Tesla to by chciała mieć ładowanie jak to BMW, bo o Audi nie wspominam ;)

W sumie to mam trzy miejsca gdzie regularnie jeżdżę:

• do córki (ale tam mam charger więc nawet z Audi nie ma problemu)

• na konferencję żony (200 mil w jedną stronę) - tu też nie ma problemu nawet Audi bo ładowarek jest bez liku. Różnica będzie taka że zamiast dwóch ładowań wystarczy jedno

• do Miami (200 mil w jedną stronę) - jak wyżej

Raz na kilka lat zdarzy się dłuższy wyjazd - najdalej jak kiedykolwiek dojechałem to Columbia, SC = 600 mil w jedną stronę, ale trzeba brać też pod uwagę Atlanta, GA (550 mil) czy Key West (370 mil). Tych tras nie próbowałem elektrykiem i w sumie będzie ciekawie kiedyś się tak wybrać.

Napisano
18 minut temu, Florydzialski napisał:

I wrócić!

A poważnie to obiecywany zasięg BMW (340 mil, bo wmusili we mnie większe koła) jest znacznie większy niż zasięg mojego pęcherza. Na autostradzie iX przy normalnej prędkości żre 3.2 mili na 1 kWh (Audi zwykle 2.8 mili na 1 kWh) co przy 111 kWh akumulatorze daje przyzwoity zasięg. Jedynym problemem jest tempo ładowania - 195 kW co niestety oznacza że będą długie przerwy na siku. I w sumie to dojazd gdzieś wcale nie będzie szybszy niż Audi - w Audi muszę znacznie częściej stawać na ładowanie, ale samo ładowanie jest bardzo szybkie (280 kW) i zwykle 10-12 minut wystarcza na 20-80, w BMW przerwy będą rzadsze ale dużo dłuższe - 20-80 zajmuje 25-30 minut. Nie jest to idealne rozwiązanie ale za kilka lat pojawią się nowe technologie i wtedy się go zmieni na coś co się ładuje z większą mocą. Ostatnia zaleta - Audi nie ładuję na Tesla Superchargers bo wtedy prędkość ładowania jest katastrofalnie niska (100-120 kW) a żeby kabla starczyło to muszę zająć trzy superchargery (co strasznie wkurza właścicieli Teselek) i jak gdzieś jadę to muszę szukać ładowarek 800V. BMW podobno 190 kW na Superchargerze wyciąga bez problemu i zajmuje tylko dwa Superchargery a nie trzy więc mam nadzieję że nie będą się Teselkowcy wkurzali tak bardzo jak z Audi.

Mały zasięg na siku, długie przerwy na oddawanie moczu... Dla tetryków z problemami z prostatą idealny...

hehe

Napisano
1 minutę temu, Florydzialski napisał:

W sumie to mam trzy miejsca gdzie regularnie jeżdżę:

• do córki (ale tam mam charger więc nawet z Audi nie ma problemu)

• na konferencję żony (200 mil w jedną stronę) - tu też nie ma problemu nawet Audi bo ładowarek jest bez liku. Różnica będzie taka że zamiast dwóch ładowań wystarczy jedno

• do Miami (200 mil w jedną stronę) - jak wyżej

Raz na kilka lat zdarzy się dłuższy wyjazd - najdalej jak kiedykolwiek dojechałem to Columbia, SC = 600 mil w jedną stronę, ale trzeba brać też pod uwagę Atlanta, GA (550 mil) czy Key West (370 mil). Tych tras nie próbowałem elektrykiem i w sumie będzie ciekawie kiedyś się tak wybrać.

No, same trasy wokół komina to elektryk może się sprawdzić.

ok

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Ryb napisał:

No, same trasy wokół komina to elektryk może się sprawdzić.

ok

Od dłuższych tras są samoloty.

Napisano
7 minut temu, Florydzialski napisał:
  1. do córki (ale tam mam charger więc nawet z Audi nie ma problemu)

2. na konferencję żony (200 mil w jedną stronę) - tu też nie ma problemu nawet Audi bo ładowarek jest bez liku. Różnica będzie taka że zamiast dwóch ładowań wystarczy jedno

3. do Miami (200 mil w jedną stronę) - jak wyżej

OK, wychodzi zatem 200mil, czyli 320km, bo chyba nie macie tam mil morskich. Macie? zlosnik

Moja trasa w góry, bo Wawa jest w Azji, to zwykle 500km. W zimie i pod górkę, bo góry są wysoko, a Wawa nisko zlosnik

Ogólnie, to bym tą Teslą zrobił 320km na raz bez ładowania, ale dajmy na to, że wiatr w ryj czy coś, to po 300km muszę się właśnie doładować.

Staram się jeździć Golfem, ale różnie bywa i tak w zeszłym roku musiałem jechać właśnie Teslą i na stacji Orlen przed Wrockiem się ładowałem, aby dojechać do Duszki Zdrój.

Z historii ładowania 8 lutego 2025 widzę że wziąłem 26.4kWh w 18min 15sek zlosnik

Do Dusznik dojechałem.

I pamiętam że mogłem ładować krócej, ale jedliśmy hotdogi i jeszcze żona z córką szczały, a wiadomo że do damskiego kibla zawsze kolejka.

Google maps mówi, że do tej stacji mam ponad 330km, czyli ponad 200 mil właśnie zlosnik

A piszę to, bo właśnie dlatego się pytałem gdzie Ty tak daleko jeździsz )

Jak jadę z rodziną, na tempomacie mam 120kmh. Jakbym jechał samemu, to bym może próbował dojechać do tych Dusznik na tempomacie 95km/h bez ładowania zlosnik

W tą niedzielę tak Golfem dojechałem do Pragi tak BTW, spalanie 4.4/100 zlosnik

Napisano
3 minuty temu, Florydzialski napisał:

Od dłuższych tras są samoloty.

Pod warunkiem, że chce się zwiedzać tylko okolice lotnisk. Inaczej bez samochodu i tak się nie obejdzie.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kravitz napisał:

OK, wychodzi zatem 200mil, czyli 320km, bo chyba nie macie tam mil morskich. Macie? zlosnik

Moja trasa w góry, bo Wawa jest w Azji, to zwykle 500km. W zimie i pod górkę, bo góry są wysoko, a Wawa nisko zlosnik

Ogólnie, to bym tą Teslą zrobił 320km na raz bez ładowania, ale dajmy na to, że wiatr w ryj czy coś, to po 300km muszę się właśnie doładować.

Staram się jeździć Golfem, ale różnie bywa i tak w zeszłym roku musiałem jechać właśnie Teslą i na stacji Orlen przed Wrockiem się ładowałem, aby dojechać do Duszki Zdrój.

Z historii ładowania 8 lutego 2025 widzę że wziąłem 26.4kWh w 18min 15sek zlosnik

Do Dusznik dojechałem.

I pamiętam że mogłem ładować krócej, ale jedliśmy hotdogi i jeszcze żona z córką szczały, a wiadomo że do damskiego kibla zawsze kolejka.

Google maps mówi, że do tej stacji mam ponad 330km, czyli ponad 200 mil właśnie zlosnik

A piszę to, bo właśnie dlatego się pytałem gdzie Ty tak daleko jeździsz )

Jak jadę z rodziną, na tempomacie mam 120kmh. Jakbym jechał samemu, to bym może próbował dojechać do tych Dusznik na tempomacie 95km/h bez ładowania zlosnik

W tą niedzielę tak Golfem dojechałem do Pragi tak BTW, spalanie 4.4/100 zlosnik

Moja normalna prędkość na autostradzie to 80 MPH = 128 km/h. Można założyć że przez 90% trasy tak jadę. Wtedy jest największe zużycie prądu. I tak, wiatr ma niestety spore znaczenie - jak nie ma wiatru to w Audi jestem w stanie 3 mile na kWh wycisnąć, a jak jest silny wiatr w pysk to nawet do 2.6 potrafi spaść. W BMW pewnie będzie gorzej bo to wielkie i aerodynamiczne jak cegła. Odbieram go za parę dni więc się wszystkiego dowiem. Jednak największą różnicę robi temperatura na zewnątrz - Audi uwielbia jak jest gorąco - najmniej prądu zużywa przy 30C na zewnątrz. Przy 20C od razu zużycie idzie do góry o kilka procent, a jak było 10C to żarł prąd jak głupi.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Ryb napisał:

Pod warunkiem, że chce się zwiedzać tylko okolice lotnisk. Inaczej bez samochodu i tak się nie obejdzie.

Od tego jest wynajem samochodów. I tu w życiu bym elektryka nie wziął...

Napisano
2 minuty temu, Florydzialski napisał:

Od tego jest wynajem samochodów.

Jeśli ktoś lubi sobie psuć wakacje w cudzym, najczęściej beznadziejnym aucie...

nie_wiem

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Ryb napisał:

Jeśli ktoś lubi sobie psuć wakacje w cudzym, najczęściej beznadziejnym aucie...

nie_wiem

Dlaczego beznadziejnym? To kwestia tego co zamówisz. Zwykle biorę coś fajnego, szczególnie teraz jak mam "executive" status w National.

Napisano
6 minut temu, Florydzialski napisał:

Dlaczego beznadziejnym? To kwestia tego co zamówisz. Zwykle biorę coś fajnego, szczególnie teraz jak mam "executive" status w National.

Problemem jest, że w dramatycznej większości masz zapis, że dostajesz wybrane auto "lub podobne". I te podobne to już nie zawsze jest to co chciałeś.

Napisano
  • Autor

Jeszcze o ładowaniu Audi

18 minut temu, Ryb napisał:

Problemem jest, że w dramatycznej większości masz zapis, że dostajesz wybrane auto "lub podobne". I te podobne to już nie zawsze jest to co chciałeś.

Jest odwrotnie. Zamawiam “mid size” a potem ide do Executive Isle i biorę jakiegoś Lexusa SUV cz Land Rover czy coś w tym stylu. Albo jak mam ochotę to kabriolet. Na dużych lotniskach zawsze jest super wybór fajnych samochodów. Na mniejszych jak nie ma niczego co mi się podoba to idę do budki i narzekam I mi dają z “Platinium collection” bez dopłaty.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Tez jeżdżę w góry i tez po trasie raz tankuje dizla. To moze jednak przeproszę sie z Tesla jezeli to tylko jedno tankowanie. Chyba, ze w inne gory jezdziszzlosnik