Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spawarka na elektrode

Featured Replies

Napisano

ta myśle co tu kupić

oczekiwania:

- na 230V

- ma pospawać blachy do grubości 6mm (6 mm to max, na codzien to 2-3 mm)

- poręczna i niedroga

- używana kilka razy w roku

co macie a co polecacie ?

Napisano
59 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

ta myśle co tu kupić

oczekiwania:

- na 230V

- poręczna i niedroga

Co mam rozumieć przez niedroga ;]

Napisano

fronius

o chyba taka kiedyś spawałem, szatan na tamte czasy  spawarka

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
45 minut temu, cumel napisał(a):

Co mam rozumieć przez niedroga ;]

kole 1000 zł

ale jak warto mozna i wiecej

Napisano
18 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

kole 1000 zł

ale jak warto mozna i wiecej

Ja bym dołożył do czegoś w miarę markowego ;] NP. Esab  za 1,5k  

Bez dokładania a nawet na jakąś prostą przyłbicę zostanie to Spartus. Tak, to chińczyk ale w sumie spawam 3 różnymi i w miarę spawają. A ich  największym atutem jest mega szybki serwis ;]

Napisano
21 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

Spawałeś kiedyś?

Może zacznij od czegoś tańszego, w razie zniechęcenia nie będzie żalu i wielkiej straty:phi:

Ja mam chińską za ~200 zeta, elektrodę 3,25 ciągnie bez problemu.

Z minusów kable spawalnicze w komplecie są z CCA czyli aluminium powlekane miedzią no i wskazania wyświetlacza odnośnie prądu spawania są z czapy ale to norma w niedrogich sprzętach;]

Napisano
W dniu 24.10.2025 o 11:04, Jerzyk_ napisał(a):

ta myśle co tu kupić

oczekiwania:

- na 230V

- poręczna i niedroga

Looknij na testy na tym kanale.

Po co przepłacać, jak możesz za 2200 PLN mieć to, co potrzebujesz.

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Looknij na testy na tym kanale.

Jak gość który nie umie spawać może testować urządzenia ;]

220zł to kosztuje paczka elektrod a nie spawarka ;]   równie dobrze może zabrać 2 aku z auta i też pospawa;]

I wyszło jak zwykle w temacie spawarek a tyle razy obiecywałem sobie że się nie będę udzielał ;]

Napisano
Godzinę temu, cumel napisał(a):

Jak gość który nie umie spawać może testować urządzenia ;]

220zł to kosztuje paczka elektrod a nie spawarka ;]   równie dobrze może zabrać 2 aku z auta i też pospawa;]

I wyszło jak zwykle w temacie spawarek a tyle razy obiecywałem sobie że się nie będę udzielał ;]

Czyli fakty są takie:

Gość nie umie spawać i spawa spawarką za 200 zł.

Ty umiesz doskonale spawać i byś nie pospawał spawarką za 200 zł, bo elektrody powinny tyle kosztować.

To ja zadam pytanie - kto tutaj umie spawać?

Napisano
22 minuty temu, maras77 napisał(a):

Czyli fakty są takie:

Ty umiesz doskonale spawać i byś nie pospawał spawarką za 200 zł, bo elektrody powinny tyle kosztować.

I obudziłem rodzinę śmiechem. Kurde! :]

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Czyli fakty są takie:

Fakty to są takie że gość położył gluta którego spawem nazwać nie można. Ja bym położył pewnie sporo lepszy. 

Co nie znaczy że to jest dobry sprzęt. 

Tam brak jakiejkolwiek  stabilizacji łuku a i regulacja odbywa się na słuch i oko bo wyświetlacz pokazuje cuda. Cykl pracy tego Shermana to jakieś 20% czyli 2min spawania 8min odpoczynku. Do tego aluminiowe kable które na starcie trzeba wymienić bo się upalą w połowie roboty. Ot najtańsze gówno na rynku. 

I jak to się ma do Sartusa za 600 który ma hotstart czyli funkcję która ułatwia zajarzenie elektrody. Pewnie potrzebną gościowi który pyta co kupić. Ma funkcję puls do spawania cienkich elementów. Nieporównywalną stabilność łuku co znacznie ułatwia spawanie, nie na poziomie froniusa ale przyzwoitą. Ma sprawność na poziomie 80%. Nie trzeba zmieniać kabli.

I dalej  chcesz mi udowodnić że nie warto dołożyć 300zł bo tyle wyjdzie różnicy po wymianie kabli w Shermanie.

Napisano
2 godziny temu, cumel napisał(a):

Fakty to są takie że gość położył gluta którego spawem nazwać nie można. Ja bym położył pewnie sporo lepszy. 

Tam brak jakiejkolwiek  stabilizacji łuku a i regulacja odbywa się na słuch i oko bo wyświetlacz pokazuje cuda. Cykl pracy tego Shermana to jakieś 20% czyli 2min spawania 8min odpoczynku. Do tego aluminiowe kable które na starcie trzeba wymienić bo się upalą w połowie roboty. Ot najtańsze gówno na rynku. 

I jak to się ma do Sartusa za 600 który ma hotstart czyli funkcję która ułatwia zajarzenie elektrody. Pewnie potrzebną gościowi który pyta co kupić. Ma funkcję puls do spawania cienkich elementów. Nieporównywalną stabilność łuku co znacznie ułatwia spawanie, nie na poziomie froniusa ale przyzwoitą. Ma sprawność na poziomie 80%. Nie trzeba zmieniać kabli.

I dalej  chcesz mi udowodnić że nie warto dołożyć 300zł bo tyle wyjdzie różnicy po wymianie kabli w Shermanie.

OK, są konkrety, w części masz rację.

Napisano
  • Autor

skoro dyskusja tak ladnie się rozwija to może chociaż podajcie minimalne parametry jakie powinna spelniać taka spawarka ...

Napisano
12 godzin temu, cumel napisał(a):

A ten Bester z filmu jest ok?

Edytowane przez maras77

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

A ten Bester z filmu jest ok?

Ja bym nie kupił ;]  Tam tylko naklejka jest markowa i cena ;]  160A też nie napawa optymizmem dodając do tego cykl pracy na poziomie 15% ;]

Naprawdę nie lubię tu doradzać ;]  W robocie mam sprzęt za 60kzł  i uwierz jak odpalam w domu sprzęt za 6kzł to czuć różnicę ;] 

Sama spawarka to dopiero początek zabawy ;]

Napisano
4 minuty temu, cumel napisał(a):

Ja bym nie kupił ;]  Tam tylko naklejka jest markowa i cena ;]  160A też nie napawa optymizmem dodając do tego cykl pracy na poziomie 15% ;]

Naprawdę nie lubię tu doradzać ;]  W robocie mam sprzęt za 60kzł  i uwierz jak odpalam w domu sprzęt za 6kzł to czuć różnicę ;] 

Sama spawarka to dopiero początek zabawy ;]

Czyli z tanich to ten polecany SPARTUS EasyARC 216P MMA TIG PULS :ok: 

Napisano
6 minut temu, maras77 napisał(a):

Czyli z tanich to ten polecany SPARTUS EasyARC 216P MMA TIG PULS :ok: 

Z bardzo tanich ;]

Porządna spawarka z którą nie strach zajechać na robotę to tak koło 5kzł ;] Np. Fronius

Napisano

+ dobre elektrody i suszarka do nich ;]

Napisano
W dniu 26.10.2025 o 00:02, maras77 napisał(a):

Czyli fakty są takie:

:lol: 

Happy Laugh GIF by Joseph Royal

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 24.10.2025 o 13:21, cumel napisał(a):

Ja bym dołożył do czegoś w miarę markowego ;] NP. Esab  za 1,5k  

Podaj proszę, model tego Esaba, bo źle wrzuciłeś linkę. :piwko:

Napisano
4 godziny temu, Pyrekcb napisał(a):

Podaj proszę, model tego Esaba, bo źle wrzuciłeś linkę. :piwko:

O taka    ;]