Napisano 13 Listopada 202513 Listopad W dniu 7.11.2025 o 11:55, sherif napisał(a): Nie koniecznie. Chociaż w mieście i tak jeźdzą podobnie. To z czymże to porównujesz?
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad 15 godzin temu, format napisał(a): To z czymże to porównujesz? Róźnie, zależy od sytuacji. eNiro, Ex30, Skoda. Teslą jeździłem tylko po mieście.
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad 27 minut temu, sherif napisał(a): Róźnie, zależy od sytuacji. eNiro, Ex30, Skoda. Teslą jeździłem tylko po mieście. Aha, Corvette z Kią eNiro, ex30 i Skodą Citigo? Nie no, dla mnie okej Daj no znać jak będziesz kiedyś w moich stronach... Coś ci pokażę.
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad 8 minut temu, format napisał(a): Aha, Corvette z Kią eNiro, ex30 i Skodą Citigo? Nie no, dla mnie okej Daj no znać jak będziesz kiedyś w moich stronach... Coś ci pokażę. To znajdz większe EV z mocą ok 200KM to porównamy .
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad 6 godzin temu, format napisał(a): Daj no znać jak będziesz kiedyś w moich stronach... Coś ci pokażę. Rozpędzanie się 0-200 szybciej niż większość hot-hatchy 0-100? Zgadzam się że taka Tesla LR puchnie powyżej 120 km/h. Formata Plaid leci dalej żwawo gdzieś do 200
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad Godzinę temu, slawekw napisał(a): Rozpędzanie się 0-200 szybciej niż większość hot-hatchy 0-100? Zgadzam się że taka Tesla LR puchnie powyżej 120 km/h. Formata Plaid leci dalej żwawo gdzieś do 200 To prawda, 200-300 to 9.3s bodajże
Napisano 14 Listopada 202514 Listopad 1 godzinę temu, format napisał(a): To prawda, 200-300 to 9.3s bodajże Aż tak słabo ? Dodając te 6s do 200 to daje w sumie ponad 15 sek do 300. Przecież to nie jedzie
Napisano 15 Listopada 202515 Listopad 18 godzin temu, slawekw napisał(a): Aż tak słabo ? Dodając te 6s do 200 to daje w sumie ponad 15 sek do 300. Przecież to nie jedzie Az 6 do 200? Uuu Paaaanie
Napisano 11 godzin temu11 godzin Wakacje się zbliżają, więc z wujowego (według pewnego tutejszego wuja ) EV przesiadłem się do 19 letniego premium w dieselku, który prawie pod każdym względem powinien być lepszy od najtańszego EV - większa moc, moment, komfort, wyciszenie. Espace 4 z jedynym słusznym silnikiem 2.0 DCI.I powiem szczerze, że na początku myślałem, że długi postój mu zaszkodził, stracił moc. Podpiąłem kompa, sprawdziłem korekte wtrysków, cisnienie doładowania, przepływ paliwa - i wszystko jest ok.Generalnie po ponad pół roku prawie codziennej jazdy totalnie podstawowym EV spalinowe samochody są po prostu słabe - reakcja na gaz trwa wieczność, wciskasz gaz, to czuje się w trzewiach przebieg charakterystyki momentu obrotowego i czas narastania ciśnienia doładowania. W EV wciska się gaz i autko po prostu jedzie i przyspiesza prawie jednostajnie do czasu aż puści się gaz, lub dojedzie do ogranicznika prędkości ( w moim to 130 km/h) i jedyne atrakcje akustyczne to lekki pisk falownika jak w tramwaju lub pociągu typu EZT (elektryczny zespół trakcyjny).Oczywiście jest taki moment, gdy 19 letnie premium staje się lepsze niż najtańszy EV i jest to okolica 100 km/h - 95 konny EV zaczyna zdychać, brak wyciszenia i aerodnamika kiosku powodują dość mocny hałas auerodynamiczny, a w 150 KM dieselku premium jedzie się na 6 biegu, jest cichutko, jest odpowiednia moc, niskie spalanie, zawieszenie mięciutko wybiera nierówności i jedzie się na tempomace i tylko liczy przejechane kilometry.Reasumując - Zadowolony jestem, że mam możliwość mieć te dwa autka, bo każde z nich jest idealne do konkretnego zastosowania. Mały EV w mieście i duży dieselek w długie trasy.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina W dniu 7.11.2025 o 17:24, PawelWaw napisał: co kto lubi mnie do spalinowca przekona juz tylko... bieda tylko EV Bieda? Studnię z paliwem w piwnicy wykopiesz?