Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jechaliscie ostatnio jakims spalinowym ????

Featured Replies

Napisano

Przeciez to jest jak ze dwie dekady wstecz jak sie przesiadasz ;]

Jakies start, stop, zaprogramowana pauza 2 sekundy od wcisniecia pedalu gazu do ruszenia i inne piekne kwiatki :lol:

Chyba jak bedzie zle to wole juz rower zwykly niz auto spalinowe :jem:

A Wy jak macie ? :oki:

Napisano

Ja miałem przez 3 tygodniu KGM Rexton na rentalu. Surrealistyczne to było przeżycie, bo przekonany byłem że Mazda jest złym samochodem, a tu mi Koreańczycy przypomnieli że dno jest znacznie, ale to znaaaaaacznie głębiej 

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Ja miałem przez 3 tygodniu KGHM Rexton na rentalu. Surrealistyczne to było przeżycie, bo przekonany byłem że Mazda jest złym samochodem, a tu mi Koreańczycy przypomnieli że dno jest znacznie, ale to znaaaaaacznie głębiej 

Musiałem poczytać co to za twór ;]

Po pierwsze, to chyba auto marki którą jeździ @Nubirski

Ten człowiek nie może się mylić :skromny:

A po drugie, to z tego co czytam wóz na ramie. Jeździ się tym przypuszczam dosyć ciekawie. Samochód raczej dla jakiegoś leśnika

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Jakies start, stop, zaprogramowana pauza 2 sekundy od wcisniecia pedalu gazu do ruszenia i inne piekne kwiatki :lol:

Dzisiejsza młodzież jest dosyć bym powiedział...ciekawa ;)

Wracałem ostatnio z młodym z kina. Byliśmy na mocno wieczornym seansie, Terminator.

Jak ja kuźwa kocham ten film :serducha:

Ale wracając do tematu samochodów. Młody coś tam zaczął mówić, że do kina lekko zapieprzałem (bo byliśmy spóźnieni) i on wie, że ta tesla pojedzie i szybciej, ale jednak on jakby kupował samochód dla siebie, to jednak spalinowy, bo z Golfa są jakieś takie większe emocje.

Pytam się o co mu chodzi. A on mówi, że "no coś przynajmniej słychać, że silnik, że biegi, itp".

Może te pomysły z Hyundaia Ioniq, żeby symulować odgłosy spaliniaka i zmiany biegów po coś jednak są? ;]

Młody klient właśnie tego chce.

Co więcej. Jazdę Teslą porównał do tramwaju. Naciskasz i jedziesz.

Mówię mu, że w Golfie jest automat, nie zmieniam biegów. Naciskam i jadę. Twierdził, że to nie to samo i tam czuć że coś się dzieje.

Tłumaczę to sobie tym, że młody zawsze jednak jeździł w autach nowych lub w miarę nowych. Jakby miał moje doświadczenie życiowe, z samochodami które potrafią cieknąć olejem, śmierdzieć i zwyczajnie się wysypać po trasie, to może miałby inne zapatrywania ;]

Napisano

Lubię elektrykiem, ostatnio jechałem do DE Fordowskim dieslem z AT. Kula się, sam biegi zmienia i bardzo mało pali. Gdybym jeździł codziennie sporo pewnie bym sobie takiego sprawił co by się nie męczyć z uzupełnianiem energii na trasie. Ale że mam inny rodzaj pracy i jeżdżę mniej niż więcej, w dodatku głównie trasy 200-300 km ładując się PV musiałbym trochę nie szanować pieniędzy tankując co tydzień, jeżdżąc na serwisy i w dalszym ciągu wciągać spaliny w garaży. To Największa zaleta pozbycia się samochodów spalinowych w garażu. Wreszcie mam czyste powietrze, w miejscu gdzie przebywam często pół dnia.

3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Pytam się o co mu chodzi. A on mówi, że "no coś przynajmniej słychać, że silnik, że biegi, itp".

Może te pomysły z Hyundaia Ioniq, żeby symulować odgłosy spaliniaka i zmiany biegów po coś jednak są? ;]

Młody klient właśnie tego chce.

Moi 3 i 7 lat mają trochę podobnie. W Pumie można włączyć "dźwięk napędu". Efekt jest trochę śmieszny, bo auto faktycznie przyspiesza, ryk jakiegoś zmieszanego R6 z V8 czy kto co to wymyślił potęguje doznania z jazdy, potem puchnie a dźwięk dalej naparza tylko że auto już ledwo przyspiesza ;l Ja z tym dalej jak parę kilometrów nie umiem bo uszy mnie bolą od tego rycia.

Ale po dwóch latach dalej u nich nie ma nic podejścia do 0-100 km/h raz na jakiś czas, dzieci w euforii, żona chce rzygać ;]

Napisano

Start stop też wkurza, bo jak silnik się wyłączy to tak, jakbyś stał na światłach autem elektrycznym. Inni kierowcy wysyłają buziaki. Trzeba dezaktywować.

;l

Co do pauzy, taki niby jesteś szybki a nie umiesz wcisnąć gazu 2 sekundy wcześniej.

;l

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Ja miałem przez 3 tygodniu KGHM Rexton na rentalu. Surrealistyczne to było przeżycie, bo przekonany byłem że Mazda jest złym samochodem, a tu mi Koreańczycy przypomnieli że dno jest znacznie, ale to znaaaaaacznie głębiej 

Ej, to jest SsangYong! To jest auto dla fanów marki. Po prostu nie rozumiesz jej fenomenu, mi się Rexton podoba. Spróbuj pociągnąć trzytonową łódkę albo przczepę z dwoma końmi elektrykiem, Mazdą i Rextonem. Bo do tego ten Rexton został zaprojektowany, to jest ciężarówka przecież. Jak porównasz z IVECO to będzie szczyt komfortu.

Napisano
39 minut temu, kravitz napisał(a):

Musiałem poczytać co to za twór ;]

Po pierwsze, to chyba auto marki którą jeździ @Nubirski

Ten człowiek nie może się mylić :skromny:

A po drugie, to z tego co czytam wóz na ramie. Jeździ się tym przypuszczam dosyć ciekawie. Samochód raczej dla jakiegoś leśnika

Jak pojeździsz dłużej autem na ramie to po przesiadce do auta z samonośną karoserią nagle zauważasz jak ona się skręca na nierównościach.

:O

Napisano

Jeżdżę na przemian (EV, HEV, noPB) i nie mam z tym problemu :skromny:.

Napisano

Astrą mi się nadal spoko jeździ. Może dlatego, że nie ma 3 cylindrów i trochę mocy posiada, nie jest SUVem i tak w miarę 'bezpośrednio' się prowadzi (nie powiem 'sportowo', bo zawias miękki).

Po mieście wolę ev, ale w trasę bez problemu benzyniakiem cisnę. 

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, Ryb napisał(a):

Start stop też wkurza, bo jak silnik się wyłączy to tak, jakbyś stał na światłach autem elektrycznym. Inni kierowcy wysyłają buziaki. Trzeba dezaktywować.

;l

Co do pauzy, taki niby jesteś szybki a nie umiesz wcisnąć gazu 2 sekundy wcześniej.

;l

nie wiedzialem ze tez sie dolaczysz do jechania po spalinowcach ;]

Napisano
12 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ja nie, ale sąsiad tak 😌

Jak się rozgrzeje to już prawie nie dymi :skromny: ;]

Napisano
42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

nie wiedzialem ze tez sie dolaczysz do jechania po spalinowcach ;]

No ale ja przecież od dawna twierdzę, że elektryki jadą fajniej.

8-)

Tylko wolniej.

;]

Napisano
28 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak się rozgrzeje to już prawie nie dymi :skromny: ;]

Jak właściciel fujara i nie chipował swojego dieselka na program "Huta Batory" to tak.

Napisano
  • Autor

co za spalinowy zlom...

image.png.61e550d93a4c88109976e3fb687690d8.png

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

co za spalinowy zlom...

Popatrz uważnie. To nie spalinowa część się zepsuła tylko elektryczna.

:lol:

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Ryb napisał(a):

niby tak ale w EV nigdy mi sie nie zepsul system start / stop ;]

wychodzi na to ze do spalinowcow wkladaja jakies chinskie, najtansze systemy start / stop :jem:

Napisano
27 minut temu, PawelWaw napisał(a):

niby tak ale w EV nigdy mi sie nie zepsul system start / stop ;]

wychodzi na to ze do spalinowcow wkladaja jakies chinskie, najtansze systemy start / stop :jem:

Zepsuła Ci się bateria, świeci na czerwono. Zużyłeś prąd nawet w spalinowcu, stąd komunikat, że nie działa start/stop. Bo jak zrobi stop to już nie zrobi start bez naładowania. Zostały Ci nawyki z EV.

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

W spaliniaku to chyba tylko korba nie jest częscią elektryczną, no i ten facet, co idzie z czerwoną flagą przed autem. :lol:

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

W spaliniaku to chyba tylko korba nie jest częscią elektryczną, no i ten facet, co idzie z czerwoną flagą przed autem. :lol:

Tyle że @PawelWaw oczywiście baterię rozładował. Z przyzwyczajenia pewnie.

;]

Napisano
13 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Ja nie, ale sąsiad tak 😌

IMG_9229.jpeg

Trzeba przyznać, że w tym garażu przynajmniej widać, czym sie oddycha. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

co za spalinowy zlom...

Jest napisane Standard. Tu wszyscy mają Premium 😄 

Napisano

16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

co za spalinowy zlom...

O widzisz, wiele osób płacze, że to ma. Kombinuje jak to wyłączyć a Ty masz w gratisie :)

Ostatnio trochę pojeździłem V8. Po bezpośrednim porównaniu z EV stwierdzam, że charakterystyka jest bardzo podobna. Elastyczność tego silnika powala, jeździ się podobnie jak EV. Tylko V8 nie puchnie przy wyższych prędkościach. 

Spalanie podobne ;) i nie wywala żadnych komunikatów

20251016_154145(0).jpg.4d00a355b414dfcff5cdc19b647ad441.jpg

Edytowane przez sherif

Napisano
40 minut temu, sherif napisał(a):

O widzisz, wiele osób płacze, że to ma. Kombinuje jak to wyłączyć a Ty masz w gratisie :)

Ostatnio trochę pojeździłem V8. Po bezpośrednim porównaniu z EV stwierdzam, że charakterystyka jest bardzo podobna. Elastyczność tego silnika powala, jeździ się podobnie jak EV. Tylko V8 nie puchnie przy wyższych prędkościach. 

I jak rozumiem porównywałeś do Citigo? 😁

Napisano
22 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

I jak rozumiem porównywałeś do Citigo? 😁

Nie koniecznie. Chociaż w mieście i tak jeźdzą podobnie.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jest napisane Standard. Tu wszyscy mają Premium 😄 

na szczescie pozbylem sie tego zloma dzisiaj :jem:

zaraz ruszam moim EV na dlugi weekend, obym dojechal do wtorku ;]

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, sherif napisał(a):

co kto lubi :jem:

mnie do spalinowca przekona juz tylko... bieda ;]

tylko EV :serducha:

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

co kto lubi :jem:

mnie do spalinowca przekona juz tylko... bieda ;]

tylko EV :serducha:

Ale ja lubię oba :) i w zaleznosci od potrzeb i "widzi mi się" używam.

Napisano
W dniu 7.11.2025 o 17:23, PawelWaw napisał(a):

na szczescie pozbylem sie tego zloma dzisiaj :jem:

zaraz ruszam moim EV na dlugi weekend, obym dojechal do wtorku ;]

Slyszales juz, ze Batyr zawetowal buspasy dla EV? ;) przemysl to jeszcze

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Slyszales juz, ze Batyr zawetowal buspasy dla EV? ;) przemysl to jeszcze

gdzie co jak ??? :panic:
nie to zeby mial zniknac z buspasow ale jednak ;]

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 23:39, PawelWaw napisał(a):

Pytanie czy to samo można powiedziec o HEV-ach z 200KM silnikami elektrycznymi i innych pluginach

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Pytanie czy to samo można powiedziec o HEV-ach z 200KM silnikami elektrycznymi i innych pluginach

nic co ma silnik elektryczny dla mnie sie nie liczy juz ;]

calkiem inaczej sie jedzie autem EV i spalinowym...

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

nic co ma silnik elektryczny dla mnie sie nie liczy juz ;]

calkiem inaczej sie jedzie autem EV i spalinowym...

To chyba nie miało tak wyjść ;]

Napisano

tak jeżdżę na bieżąco - Pełny elektryk, mocna hybryda i klasyczna spalinówka 

każdy ma swoje i plusy i minusy (każdym lubię jeździć) 

Napisano
33 minuty temu, prebek napisał(a):

tak jeżdżę na bieżąco - Pełny elektryk, mocna hybryda i klasyczna spalinówka 

każdy ma swoje i plusy i minusy (każdym lubię jeździć) 

Aha, co do plusów, bo może na tym forum ludzie już zapomnieli ;]

Pojechałem w piątek do Krakowa i z powrotem ;]

Ode mnie to jest 300km w jedną stronę.

Oczywiście bez tankowania po drodze. Za benzynę zapłaciłem 213PLN. Pewnie z 10-15PLN na prąd też, bo jechałem autem, które za tyle wciągnie prądu z domowego gniazdka ;)

Oczywiście Golfik :serducha:

Ktoś powie, dlaczego pojechałem Golfem? Auto zostawiałem na parkingu gdzie są ładowarki Elocity w dobrej cenie.

Bo kurefa znudziła mi się walka z tempomatem w Tesli ;]

Jaka jest różnica w jeździe Golfem i Teslą po trasie?

Taka, że w Golfie trzeba włączyć Yanosika, bo są odcinkowe pomiary prędkości :]

Napisano

Porównanie KOSZTÓW bieżących paliwo <->prąd 

trasa ok 2000 km (ta sama trasa dla obu aut) 

AUDI S3 330 kuni- zużyła 137,53 litra spaliła średnio 7,61 l/ 100 km  koszt 100 km okolice 52 zł (bo lałem droższe paliwo a część płaciłem €) 

BMW i 4 280 kuni - zużyła 335 kWh średnie zużycie 19,5 kWh/100 km - ładowanie (prócz jednego gratisowego w hotelu) wyłącznie na szybkich ładowarkach też w €  koszt 100 km okolice 40 zł/ 100 km 

No z tego wynika, ze niby elektryk troszkę tańszy 

Napisano
5 minut temu, prebek napisał(a):

AUDI S3 330 kuni- zużyła 137,53 litra spaliła średnio 7,61 l/ 100 km  koszt 100 km okolice 52 zł (bo lałem droższe paliwo a część płaciłem €) 

Odniosę się do tego, bo ja leję tańsze paliwo do Golfa i do tego na najtańszej stacji w okolicy, Leclerc za Microsoftem w Wawie ;]

Było o ile pamiętam po 5.79/litr, co by dawało koszt przejazdu 137,53 * 5.79 = ~40PLN/100km właśnie ;)

Przy czym sam Golf GTE też zdecydowanie mniej jara niż S3, ale porównanie uważam tutaj za bardziej sprawiedliwe do i4 wziąć to S3 właśnie.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Odniosę się do tego, bo ja leję tańsze paliwo do Golfa i do tego na najtańszej stacji w okolicy, Leclerc za Microsoftem w Wawie ;]

Było o ile pamiętam po 5.79/litr, co by dawało koszt przejazdu 137,53 * 5.79 = ~40PLN/100km właśnie ;)

Przy czym sam Golf GTE też zdecydowanie mniej jara niż S3, ale porównanie uważam tutaj za bardziej sprawiedliwe do i4 wziąć to S3 właśnie.

no tak na najtańszym paliwie 

ale na Słowacji nawet najtańsze paliwo 1,5€ to i tak 6,30 zł po dobrym kursie 

Napisano
52 minuty temu, prebek napisał(a):

no tak na najtańszym paliwie 

ale na Słowacji nawet najtańsze paliwo 1,5€ to i tak 6,30 zł po dobrym kursie 

No to są rzeczy które trudno wycenić właściwie.

Prąd tańszy tu, droższy tam, paliwo odwrotnie. Prąd zależny od tego czy masz jakieś abo, paliwo czy na autostradzie czy na zadupiu, itp, itd.

Mi wyszło z szybkich wyliczeń, że podróż Golfem i Teslą będzie mnie kosztować podobnie, a z racji pewnych niedomagań tempomatu w Tesli i sprawy wycieraczek, stwierdziłem, że sobie oszczędzę tych przyjemności ;]

U nas podróż jak zwykle na styk, bo lot z Krakowa o 6ej rano i powrót do Krakowa samolotem tego samego dnia o 22ej ;] Oczywiście do Krakowa dojazd w nocy i powrót też w nocy, w obie strony po 300km ;]

Jakoś niespecjalnie chciało mi się planować, czy będę jechał wolniej czy szybciej i czy dojadę ;]

Napisano
19 minut temu, kravitz napisał(a):

No to są rzeczy które trudno wycenić właściwie.

Prąd tańszy tu, droższy tam, paliwo odwrotnie. Prąd zależny od tego czy masz jakieś abo, paliwo czy na autostradzie czy na zadupiu, itp, itd.

Mi wyszło z szybkich wyliczeń, że podróż Golfem i Teslą będzie mnie kosztować podobnie, a z racji pewnych niedomagań tempomatu w Tesli i sprawy wycieraczek, stwierdziłem, że sobie oszczędzę tych przyjemności ;]

U nas podróż jak zwykle na styk, bo lot z Krakowa o 6ej rano i powrót do Krakowa samolotem tego samego dnia o 22ej ;] Oczywiście do Krakowa dojazd w nocy i powrót też w nocy, w obie strony po 300km ;]

Jakoś niespecjalnie chciało mi się planować, czy będę jechał wolniej czy szybciej i czy dojadę ;]

Rozumiem w pełni 

tez wyjazd na lotnisko ale Pyrzowice. Z domu 210 km. Zaplanowane miałem wyjazd elektrykiem o 7 z domu bo o 12 wylot - czyli o 10 musze być na lotnisku.

Ale .. 2 ale ...3 ale .... splot różnych spraw i pojechaliśmy Hybrydą (na trasie doganiałem motocyklistów) na lotnisko wpadłem 11:10 - zdążyliśmy

Napisano
34 minuty temu, prebek napisał(a):

Rozumiem w pełni 

tez wyjazd na lotnisko ale Pyrzowice. Z domu 210 km. Zaplanowane miałem wyjazd elektrykiem o 7 z domu bo o 12 wylot - czyli o 10 musze być na lotnisku.

Ale .. 2 ale ...3 ale .... splot różnych spraw i pojechaliśmy Hybrydą (na trasie doganiałem motocyklistów) na lotnisko wpadłem 11:10 - zdążyliśmy

Otóż to. Ciężkie do porównania.

U nas podobne wyliczenia. Samolot o 6ej rano, chciałem dojechac na 4tą na parking.

I tak ustawiłem tempomat na 120 i widzę, że google mi zaczynają pokazywać, że będę na 3:59, za chwilę na 3:55, 3:50, itp. No to jadę za szybko. Wolę zatem wolniej pojechać i oszczędzić na paliwie, a nie kwitnąć na lotnisku.

Ustawiłem na 110, a nawet na 105 i jadę. Po drodze okazał się korek kurefa, bo stawiał dźwig jakąs bramownicę. Google o korku nie ostrzegło, bo stałem dopiero za drugim tirem, właśnie policja ruch zatrzymała na S7. Postałem tak ze 30 minut i puścili. No to się zrobiło późno, więc już nie 120, ale 150km/h ;]

W drugą stronę chciałem jechać 140km/h, ale często była mgła, więc jechałem tak jak gościu przede mną. Czasem się trafił taki co jechał 140, a czasem tylko taki co 110 ;]

Napisano
6 godzin temu, prebek napisał(a):

Porównanie KOSZTÓW bieżących paliwo <->prąd 

trasa ok 2000 km (ta sama trasa dla obu aut) 

BMW i 4 280 kuni - zużyła 335 kWh średnie zużycie 19,5 kWh/100 km - ładowanie (prócz jednego gratisowego w hotelu) wyłącznie na szybkich ładowarkach też w €  koszt 100 km okolice 40 zł/ 100 km 

No z tego wynika, ze niby elektryk troszkę tańszy 

Z takimi samymi prędkościami jechałeś? 

Napisano
14 godzin temu, janusz napisał(a):

Z takimi samymi prędkościami jechałeś? 

tak

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 23:39, PawelWaw napisał(a):

Wystarczyły tylko 3 dni EV i we Fiacie Punto przy odpalaniu wcisnąłem hamulec i przekręciłem kluczyk....

Rozrusznik i sprzęgło zaprotestowały :ok: 

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Wystarczyły tylko 3 dni EV i we Fiacie Punto przy odpalaniu wcisnąłem hamulec i przekręciłem kluczyk....

Rozrusznik i sprzęgło zaprotestowały :ok: 

To nie kwestia ev tylko braku skrzyni/sprzegla. To samo zrobiłbyś przesiadając sie z automatu.

Napisano
9 minut temu, zinger napisał(a):

To nie kwestia ev tylko braku skrzyni/sprzegla. To samo zrobiłbyś przesiadając sie z automatu.

Automat mam w drugim aucie i nigdy się nie pomyliłem.

Zrzucam winę na to, ze mialem szok po używaniu EV.  :hehe:

Napisano
25 minut temu, maras77 napisał(a):

Automat mam w drugim aucie i nigdy się nie pomyliłem.

Zrzucam winę na to, ze mialem szok po używaniu EV.  :hehe:

Po prostu do lepszego człowiek szybko sie przyzwyczaja :skromny:

Napisano
W dniu 7.11.2025 o 10:52, sherif napisał(a):

Really? 😋